|

De top 10 van de beste boeken over weerwolven 2024

De legende van de weerwolven heeft zijn wortels in de Europese folklore. De oorsprong van deze mythologische figuur is onduidelijk, maar er wordt aangenomen dat hij tijdens de middeleeuwen is ontstaan. Het concept van een mens die ’s nachts in een wolf verandert, was een veel voorkomend thema in veel Europese culturen, met variaties in de specifieke details van de transformatie en het gedrag van de weerwolf. Sommige versies van de legende suggereren dat de transformatie vrijwillig was, terwijl andere het afschilderen als een onvrijwillige vloek of straf.

Weerwolven zijn afgebeeld in verschillende vormen van populaire cultuur, waaronder literatuur, film en televisie. Een van de beroemdste afbeeldingen van weerwolven is de film ‘The Wolf Man’ uit 1941, waarin het idee van een weerwolftransformatie die plaatsvindt tijdens een volle maan populair werd. Andere opmerkelijke voorbeelden zijn de boeken- en filmserie ‘Twilight’, de ‘Underworld’-franchise en de tv-serie ‘Teen Wolf’. Deze afbeeldingen bevatten vaak verschillende aspecten van de weerwolflegende, zoals het transformatieproces, het gedrag van de weerwolf en de gevolgen van het worden van een weerwolf.

Ook zijn er vele boeken geschreven waarin de weerwolf een grote rol speelt, zowel kinderboeken als spannende boeken voor volwassenen of Young Adult. Voor deze pagina heb ik de 10 beste boeken die over weerwolven gaan voor je op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.

BoekenBoeken

Dolfje Weerwolfje 1 – Dolfje Weerwolfje

Dolfje Weerwolfje ontdekt dat hij bij volle maan in een weerwolf verandert. Een spannend en grappig avontuur voor lezers vanaf 8 jaar.

Als Dolfje wakker wordt, is het donker.
De maan schijnt in zijn kamer. Het is een bijzondere nacht.
Zeven, denkt Dolfje. Eindelijk ben ik zeven jaar.
Dan schrikt hij zich rot. Hij ziet opeens overal haar.
Zijn handen en voeten zijn poten geworden.
En hij heeft een staart. Dan komt Timmie binnen.
‘Ik wil dit niet,’ gromt Dolfje.
‘Misschien gaat het vanzelf wel over,’ zegt Timmie.
‘Ja, jij hebt makkelijk praten,’ gromt Dolfje.
‘En als het niet overgaat? Wat dan?’

Door Paul van Loon, al 10 keer bekroond door de Nederlandse Kinderjury.

Dolfje Weerwolfje is bekroond met een Gouden Boek van Stichting CPNB


Witte wieven, weerwolven en waternekkers

Dit boek geeft een uitgebreide beschrijving van alle honderdveertig elfen, geesten en andere wonderlijke wezens uit de Nederlandse en Vlaamse volkscultuur. In tien hoofdstukken worden de belangrijkste wezens tot in detail beschreven. Je leert de geschiedenis en symboliek kennen van de waternekker en de weerwolf, de kabouter en de witte wieven, de alven en de nachtmare.

Maak vervolgens kennis met een legioen van wonderlijke figuren als de Rogge-brommerd , de hommelstommel en de smakhak, de sommeltjes en de aulken, Kalle met de Haak en Schele Guurte! Abe van der Veen is auteur van drie boeken waarin verhalen en symboliek een grote rol spelen: ‘De symboliek van bomen’, ‘De wijsheid van bomen en kruiden’ en ‘De verhalen van Amersfoort’. Abe is hiernaast professioneel verhalenverteller.

Hij vertelt op zijn eigen onnavolgbare wijze sprookjes, mythen en sagen. Hierdoor heeft hij een expertise weten op te bouwen op het gebied van de diepere betekenis van symbolen en verhalen. In ‘Witte wieven, weerwolven en waternekkers’ doet hij grondig onderzoek naar de betekenis van de elfen en geesten uit de sagen van het Nederlandse taalgebied.


Twilight – De Twilight Saga – De complete serie

Een onweerstaanbare combinatie van romantiek en spanning met een bovennatuurlijk tintje. Gepassioneerd, meeslepend en vol verrassende wendingen. De Twilight-serie van Stephenie Meyer houdt je tot ver na de laatste pagina in zijn greep.

Als Bella Swan naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edward Cullen ontmoet, neemt haar leven een spannende wending.
Edward, met zijn krijtwitte huid, gouden ogen en betoverende stem, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nu toe heeft hij zijn ware identiteit verborgen weten te houden, maar Bella is vastbesloten achter zijn geheim te komen. Wat Bella zich niet realiseert, is dat ze haar leven en dat van anderen in gevaar brengt naarmate ze hem beter leert kennen. En misschien is het al te laat?


Over vampiers en weerwolven

Angst voor de dood en angst voor de doden; daaruit moet het geloof zijn geboren aan de lugubere wezens die hier voor het eerst aan het volle licht worden blootgesteld in een aan hen gewijde Nederlandse monografie. Vampiers, weerwolven… ooit waren de woorden al genoeg om mensen te doen huiveren.

Vampiers, oorspronkelijk de ‘ondoden’ die verblijf heetten te houden in streken aan Europa’s rafelranden, zijn ten tijde van de Romantiek tot het Westeuropese bewustzijn doorgedrongen. Weerwolven waren hier, net als het gewone roofdier wolf, allang een gevreesd onderdeel van het gewone leven. Ook in Nederland zijn mensen veroordeeld en verbrand omdat hen het vermogen werd toegeschreven zich te transformeren tot weerwolf.


Strijd om de Aarde 1 – Jacht op de weerwolf

Jacht op de Weerwolf is het eerste boek in de strijd om de Aarde. In het rustige stadje Hondstong wonen Jesse en Nick, twee vrienden. Het rustige leven wordt verstoord door een nieuwkomer. Een onbekende jongen die het leven van Jesse en Nick volledig op zijn kop zet. Niets in deze wereld blijkt waar te zijn en misschien moet de geschiedenis wel herschreven worden. De jongens zetten hun leven op het spel om Hondstong en de bewoners te redden van een zekere ondergang.


Nachtwacht Academie boek – Het grote handboek der weerwolven

Je Nachtwacht kreeg een belangrijke extra opdracht van de Hoge Raad der Wijzen. Wij zijn, naast monsterbestrijders, nu ook afgevaardigd om nieuwe elfen, vampiers en weerwolven op te leiden aan de eeuwenoude Nachtwacht Academie. Dat betekent dat ik, de enige echte Wilko de weerwolf, het geschopt heb tot weerwolvenmentor! Mijn eerste opdracht: een handboek maken voor al wie weerwolf wil worden of… voor wie er eigenlijk al eentje is zonder het goed te beseffen. Voel jij je onrustig bij volle maan? Ben je soms wat te wild en onstuimig? Wie weet heb je al weerwolvenbloed door je aders stromen, en kan ik jou alles leren om zelf een krachtige weerwolf te worden. Begin dus maar te studeren! High five en succes, Wilko

  • 20 spreads + cover
  • Kartonboek
  • Wil je ook zo’n griezelig mooie deurhanger om zelf te versieren? Ga dan naar studio100.com/be/nl/nachtwacht en download jouw favoriete deurhanger van Wilko, Keelin en/of Vlad!

De laatste weerwolf

Glen Duncan – De laatste weerwolf

‘Het is bevestigd,’ zei Harley. ‘Ze hebben die uit Berlijn twee nachten geleden gedood. Jij bent de laatste.’

Op het moment dat Jake Marlowe hoort dat hij de laatste weerwolf op aarde is, heeft hij de hoop op een rustig leventje allang opgegeven. Elk moment kan de WOCOP, de World Organisation for the Control of Occult Phenomena, de deur intrappen en hem vermoorden.
Vreemd genoeg heeft Jake er wel vrede mee, want hij is het vluchten zat. De eeuwige honger naar mensenvlees en de pijnlijke gedaantewisseling die elke volle maan met zich meebrengt – het wordt hem allemaal te veel.
Maar dan ontmoet hij, onverwachts en met grote gevolgen, iemand die het leven voor hem weer de moeite waard maakt.


De nacht van de weerwolf

De nacht van de Weerwolf gaat over 2 adelijke families in Ierland die altijd ruzie met elkaar hebben.De familie Mac Phearais en de familie Mhic Conalláin.

Ze willen allebei de beste en de rijkste familie van Ierland zijn. Op een dag vertrekken de dochter van de familie Mhic Conalláin en de zoon van de familie Mac Phearais samen naar het platteland van Ierland naar het dorpje Larnwick om er samen gelukkig te worden en een mooie toekomst samen op te bouwen.

Ze zijn in het geheim getrouwd omdat ze heel veel van elkaar houden ondanks dat hun families elkaar haten.Voor hun families zijn ze een lange tijd onvindbaar. Ze komen in het boeren dorpje Larnwick terecht waar ze in een mooi groot landhuis gaan wonen. Het is een schattig en lieflijk dorpje en er lijkt niks aan de hand te zijn maar dan worden er mensen aangevallen en vermoord en door wat?

Het blijkt dat het dorpje door een Weerwolf word geterroriseerd en niemand is er veilig voor het monster. Niet iedereen gelooft in de Weerwolf maar al snel veranderd dat als er steeds vreemdere dingen in het dorp gebeuren…..


Het geheim van de McCoys

De lieve Rose McCoy maakt iets tragisch mee, waardoor ze bij haar familie in Amerika moet gaan wonen. Ze moet alles en iedereen achterlaten en een nieuw leven beginnen in Amerika. Maar wat Rose niet weet is dat ze in een familie vol weerwolven terecht is gekomen. Ze heeft veel vragen. Zoals: Waarom doen ze zo raar en geheimzinnig? En waarom praatten mijn ouders eigenlijk nooit over ze? Omdat niemand haar de antwoorden wil geven, gaat ze zelf op onderzoek uit. Maar of dat wel zo’n goed idee is…


De Anderen 1 – Rode letters

Als Meg midden in een sneeuwstorm de grens tussen de mensen en de Anderen oversteekt, weet ze niet hoe verreikend die ene stap zal zijn… Het eerste boek over Meg, Simon en de Anderen.

Meg Corbyn is een cassandra sangue, een bloedprofeet, die de toekomst ziet elke keer dat haar huid bloedt. Op de vlucht voor de man die haar gave wil gebruiken om rijk te worden eindigt ze in een Stadspark van de Anderen – waar de menselijke wet niet geldt… Simon Wolfgard, gedaantewisselaar en leider van het Stadspark in Lakeside, weet niet wat hem ertoe beweegt om Meg de baan te geven van Contactmens. Maar als hij Megs geheim ontdekt, moet hij beslissen of zij het waard is om de broze vrede tussen mensen en de Anderen op het spel te zetten.

Het verhaal van Meg, Simon en de anderen (en Anderen) in het Stadspark gaat verder in de boeken ‘Zwarte veren’, ‘Zilveren zicht’, ‘Grijze ogen’ en ‘Witte kaarten


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten