De top 5 van de beste boeken over honing 2025
Honing is niet alleen een zoetstof, maar ook een natuurlijk middel tegen veel gezondheidsproblemen. Er is aangetoond dat honing talloze voordelen voor de gezondheid heeft, waaronder het verminderen van roos en een jeukende hoofdhuid, het werken als hoestmiddel en het verlichten van keelinfecties.
Honing bevat essentiële vitamines en mineralen zoals vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor en kalium. Bovendien is honing rijk aan antioxidanten, die gunstig zijn bij het verminderen van het risico op chronische ziekten.
Honing kan als zoetstof worden gebruikt in diverse gerechten en dranken, zoals thee, koffie en smoothies. Het kan ook worden gebruikt in hartige gerechten, zoals geroosterde bieten met geitenkaas en honingdressing of gebakken kippenvleugels met plakkerig heet honingglazuur.
Dit zijn maar enkele van de vele voorbeelden wat je allemaal met honing kunt doen. Op deze pagina vind je boeken met de lekkerste gerechten waar honing een grote rol speelt. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.
Honing

Honing biedt naast heerlijke gerechten ook een inkijkje in het bijzondere ambacht van bijentelers en de opmerkelijke wereld van de honingbij. Volg de bij door de seizoenen als verschillende soorten bloemen bloeien. Lees hoe de beste honing wordt gemaakt en waarom de honing van een enkele plantensoort van een kleinschalige imker de ultieme smaakuiting van een streek is, zoals dat ook geldt voor de beste wijn, extra vierge olijfolie, koffie en chocolade.
Honing heeft generaties koks geïnspireerd tot het bedenken van gerechten. Maak kennis met een nieuwe kijk op bekende gerechten en geliefde traditionele en moderne schotels. Geniet van 80 zoete en hartige gerechten die de magie van koken met honing vieren. Van taco’s met lamsvlees, chipotle en honing tot abrikozenbolletjes met honing en saffraan: de recepten in dit boek zijn eenvoudig en goed door de thuiskok te bereiden.
Honing en zijn vele praktische toepassingen

De honingbij bestaat al langer dan de mens. Dat weten we dankzij 150 miljoen jaar oude fossiele vondsten. Sinds mensenheugenis gebruikt de mens dit natuurproduct om zich te voeden, genezen, reinigen en beschermen. Het is alom bekend dat de prehistorische mens de zon vereerde als de goddelijke schenker en voeder van het leven. Wie van ons weet echter dat de Babyloniërs en Assyriërs honing gebruikten tijdens hun rituelen?
Honing geniet nog dezelfde populariteit als vroeger en er wordt veel waarde aan toegekend vanwege de deskundige wijze waarop de honingbij honing maakt.Eeuwenlang was honing een basisproduct voor de mensen, met niet alleen culinaire maar ook medicinale toepassingen.Dit boek gaat dieper in op de productie van honing, beschrijft de geschiedenis van de toepassingen ervan en bevat hoofdstukken met recepten voor gerechten, gezondheidsmiddeltjes en schoonheidsbehandelingen.
De smaak van honing

De smaak van honing is het eerste en meest uitgebreide boek over koken met honing, met meer dan 200 verrukkelijke recepten.
Elisabeth de Lestrieux verzamelde voor dit boek honing uit de hele wereld, van Australie tot Mexico, van Egypte tot India.
Schitterende bloemenpracht verrukt niet alleen onze ogen, maar vormt tevens de basis voor een geurige aroma in tal van smaken.
Het vloeibaar goud dat honing heet

Het vloeibaar goud dat honing heet…wat is daar veel over te vertellen! Het begint natuurlijk bij de bloem en de bij. In de Oudheid was honing de godenspijs. Maar de mens wist al gauw de honing voor zichzelf toe te passen. Ook nu nog maken we er graag gebruik van, ter ondersteuning van onze gezondheid, als schoonheidsmiddel, en vooral… in de keuken.
Dit boek bevat tientallen recepten, voor zowel verrassende hartige gerechten met honing, als verleidelijke zoetigheden… Met een unieke collectie oude prenten, nostalgische plaatjes en briljante receptenfoto’s.
Honing – Een En Al Natuur

Wist je dat er zowel zwarte als witte honing bestaat? Dat vele sporters zweren bij honing als belangrijke energieleverancier? Waar komt het woord ‘honeymoon’ vandaan? Welke impact hebben bijen op ons voedsel? En hoe kun je kwaaltjes met honing bestrijden?
In Honing. Een en al natuur vind je echt álles over deze heerlijke delicatesse. Van beroemde bijenhouders en honingbier tot bijenweides en honingmassages. Honing is een waar geschenk van de natuur: het wordt gebruikt als geneesmiddel en verzorgingsproduct en is bovendien onmisbaar in de keuken. Laat je verrassen door de vele kwaliteiten van honing en ontdek boeiende weetjes over bijen en over het maken en gebruiken van honing.
Journaliste Karin Swiers en fotograaf Hans Westerling brachten een bezoek aan imkers, bijenmusea, en honingproducenten. In zes thema’s – eten, bewegen, werken, liefhebben, verzorgen en koken – brengen ze de zoete wereld van honing naar je toe.