|

De 7 leukste deck building kaart- en bordspellen 2023

Deck building is begonnen bij het kaartspel Dominion, dit is ook het bekendste en meest gespeelde deck building is. Maar wat is een deck building spel eigenlijk? Het is een spelmechanisme dat voornamelijk gebruikt wordt bij kaartspellen maar kan ook bij bordspellen. Je bouw aan je persoonlijk deck kaarten, deze probeer je zo sterk mogelijk te maken om het spel te kunnen winnen.

Deck building spellen zijn ter verdelen in 2 groepen. Deck building spellen met geld en met acties. Bij de spellen met geld kunnen de spelers nieuwe kaarten kopen en bij de acties kun je doormiddel van het spelen van kaarten acties uitvoeren zoals kaarten bijtrekken of vernietigen.

Hoewel de basis bij de spellen in grote lijnen wel het zelfde zijn zitten er wel veel verschillen tussen de spellen, dit maakt het spelen van verschillende spellen ook extra leuk.

Deck building spellen worden wel eens vergelijken en met de kaartspellen zoals Pokemon en de Magic The Gathering. Dit zijn deck construction spellen. Het grote verschil is dat bij deze spellen de kaarten vooraf worden bepaald en bij de deck building spellen tijdens het spel.

Nu je de basis principe van het spel weet is het tijd voor de 5 leukste deck building spellen van dit moment. De spellen in de top 5 worden uitgebreid beschreven, om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het spel en ook de waardering en de recensies van de spelers weer. Via de link kun je het spel eenvoudig bestellen.

Dominion Basisspel

Het doel van het spel In Dominion is om een zo sterk mogelijk deck te creëren, zodat jij aan het einde van het spel de meeste punten hebt en gewonnen hebt.

De kaarten in je deck rouleren steeds van je trekstapel naar je hand, waarna ze naar je aflegstapel gaan. Als je trekstapel leeg is, schud je je aflegstapel, zodat je weer een nieuwe trekstapel hebt.

In elke beurt mag je 1 actie uitvoeren en 1 aankoop doen. De verschillende kaarten in je hand helpen je daarbij of kunnen dit aantal vermeerderen. De Geldkaarten vormen je kapitaal voor die beurt. Met puntenkaarten kun je niet gebruiken tijdens je beurt, maar je hebt ze wel nodig om het spel te winnen.

Elke beurt koop je er kaarten bij, waardoor je op jouw manier je doel kunt bereiken. Je kunt kiezen voor een constructieve methode met de Smidse, het Dorp en de Markt, of probeer je het op een agressievere manier met de Heks of de Militie? In elk spel gebruik je maar 10 van de 26 koninkrijkkaarten hierdoor is Dominion iedere keer weer anders.

Het spel is snel en duurt maar maximaal 30 minuten. Omdat het spel elke keer anders is kun je eenvoudige meerdere keren achter elk kaar spelen. Het spel is geschikt voor iedereen van 12 jaar en ouder en kan met 2 t/m 4 spelers gespeeld worden.

Doniniom heeft diverse uitbreidingssets om het spel nog leuker te maken


De Taveernen van de Oude Stad Bordspel

De Taveernen van de Oude Stad is een deckbuildingspel over elkaar beconcurrerende herbergen, waar drinkebroers en edellieden hun biertjes en borrels drinken. De spelers zijn waard in hun eigen etablissement en proberen door juiste investeringen hun kroeg de beste van de oude stad te maken.

Je trekt als waard nieuwe klanten aan en af en toe ook een edelman, die roem in de hand werkt. Je zult ook moeten investeren in tafels, personeel moeten werven en leveranciers van het goudkleurige vocht moeten vinden. Iedere ronde werpen en kiezen de spelers dobbelstenen en geven deze door aan hun buurman.

De dobbelstenen bepalen welke bieren je tapt en uitschenkt. Schenk je je vaste gasten aan de bar weer in of kies je die rijke stinkerd daar in de hoek? Uiteindelijk gaat het om overwinningspunten, die na 8 speelronden de overwinnaar bepalen.

Naast het basisspel zijn er nog 4 modules, die op elkaar doorbouwen en meer uitdaging – en speelplezier.


Vrijdag

Het kaartspel vrijdag is een solo kaartspel en erg leuk, ook voor volwassen. In het spel Vrijdag ben jij de persoon die Robinson gaat helpen sterker te worden, te overleven en uiteindelijk ervoor zorgt dat hij het eiland gaat verlaten.

Elke ronde trek je 2 gevarenkaarten, van deze 2 kaarten kies je er eentje, die je gaat bevechten met jouw gevechtskaarten. Ben jij machtig genoeg om het gevaar te verslaan, dan voeg je deze toe aan je gevechtskaarten. Je kunt ook extra levens inzetten om extra gevechtskaarten te pakken. Maar wees voorzichtig met je levens, want als deze op zijn voordat je de 2 piraten hebt verslagen, verlies je het spel. Het spel is zeer compact, maar heeft wel veel diepgang dat maakt het spel leuk en boeiend.

Het spel is hier kort uitgelegd maar bevat veel meer diepgang ondanks dat het een zeer compact spel is. De spelduur is ongeveer 30 minuten en is geschikt voor iedereen van 10 jaar en ouder. Dit spel is een echte aanrader voor iedereen die alleen spelletjes wil spelen, het solo kaartspel wat simpel en eenvoudig werkt maar toch veel diepgang heeft en waar je met strategieën mee kunt winnen.


De Zoektocht naar El Dorado Bordspel

Als expeditieleider ga je op zoek naar El Dorado, de mysterieuze stad van goud. Tijdens je reis moet je je een weg banen door de jungle, kolkende rivieren oversteken en onderhandelen met lokale stammen. Wie als eerste het eindpunt bereikt, wint het spel.

Tijdens het spel speel je kaarten, waarmee je je speelfiguur beweegt. Ook kun je met deze kaarten nieuwe, sterkere kaarten kopen, die aan je persoonlijke stapel worden toegevoegd. Met groene kaarten baan je je een weg door het oerwoud, terwijl blauwe kaarten je helpen met reizen over water en gele kaarten meer mogelijkheden geven om de beste kaarten op de markt aan te schaffen.

Door slim je kaarten te kiezen, stel je tijdens het spel zo je eigen kaartenstapel samen. De Zoektocht naar El Dorado is geschikt voor beginnende spelers, maar biedt ook genoeg uitdaging voor gevorderden. Dankzij de verschillende speelborden kan met elk nieuw potje een nieuw pad naar El Dorado worden opgesteld. Voor ervaren spelers bevat het spel extra regels in de vorm van grotfiches.

El Dorado is de Winnaar speelgoed prijs 2020


Marvel Legendary – Deck Building

Marvel Legendary is een Deck Building Game waarbij spelers een aantal hero decks – Spider-Man, Hulk, Cyclops, Wolverine, enz. – kiezen en door elkaar schudden.

Spelers kiezen vervolgens een Mastermind schurk (Magneto, Loki, Dr Doom, enz.) waarna het spel kan beginnen. Bij het verslaan van je tegenstander ontvang je kaarten welke punten opleveren aan het einde spel.

Het leuke van dit spel is het dat een semi-coöperatief kaartspel is, waarbij je dus ook samen moet werken om de schurk te kunnen verslaan. Als de schurk verslagen is hebben alle spelers gewonnen je kunt aan de hand van de meeste punten de uiteindelijk winnaar bekend maken.

Het spel is voor iedere Marvel fan vanaf 10 / 12 jaar zeer geschikt en een echte aanrader.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *