De beste boeken apps, die je als boekenliefhebber moet hebben. (2023)

Vroeger las je alleen fysieke boeken tegenwoordig heb je ook e-books, en luisterboeken die we op allerlei apparatuur bekijken en beluisteren. Denk hierbij aan je smartphone, laptop en je tablet.

Bij het bekijken en beluisteren van onze e-books en luisterboeken maken we gebruik van apps. In deze blog ga ik de 10 beste apps van het moment bespreken met jullie. Voor deze blog heb ik tientallen apps bekeken en uitgeprobeerd om goede review en beschrijving van de app te kunnen geven.

Online Bibliotheek

De Nederlandse bibliotheken hebben duizenden e-books en luisterboeken die je als lid kunt lenen/lezen/luisteren. Aan je lidmaatschap zitten wel kosten en ook een aantal boeken die je elke 3 weken kunt lezen en beluisteren. Naast deze hoofd app zijn er meerdere apps van de bibliotheek beschikbaar.

Deze app is beschikbaar bij de Appstore als bij de Google play. Dit houdt in dat je de app kan bekijken op je smartphone, tablets maar ook op verschillende e-readers. Het is ook mogelijk om de boeken te lezen via het programma Adobe Digital Editions.

Google Play Books

Google Play Books is een boeken dienst van Google met een eigen app. Via deze app kun je e-books kopen en lezen. Het is ook mogelijk je eigen ePub- en PDF bestanden te uploaden en te lezen via de app. Via de cloud kun je overal toegang krijgen op je boeken en pdf bestanden. Het aanbod van boeken is zowel Nederlandstalig als Engelstalig. Naast e-books staan er ook diverse luisterboeken op.

Google Play books heeft een mogelijkheid dat je een preview krijgt van het boek. Zo kun je een stuk lezen of luisteren van het boek en kijken of het boek iets voor je is voor je het boek koopt.

De app is te verkrijgen in de Google play store en de app store van Apple (IOS). Maar het is ook mogelijk gebruik te maken van de webbrowser. Qua uiterlijk vind ik de Google Play Books niet de mooiste. Voordeel is wel dat er andere diensten verwerkt zijn in de app. Zoals de mogelijkheid voor het opzoeken van specificaties of plaatsen die in het boek staan.

Kindle

Kindle is een app van Amazon. De app richt zich voornamelijk op Engelstalige boeken. Die ook goedkoop worden aangeboden, veel boeken zijn voor minder dan een euro te koop. Het aanbod van Nederlandstalige boeken is er ook, alleen deze zijn wel duurder dan een euro. Het totale aanbod is erg groot en er zijn ook diverse gratis boeken te verkrijgen.

De app bied je ook de mogelijk om magazines en nieuwspublicaties op te zoeken en te bekijken. In de app is ook een woordenboek geïntegreerd waarmee je na een betekenis of verklaring kan zoeken.

De app werkt prettig , de boeken zijn goed en prettig te lezen. Dit komt ook door de vele mogelijkheden qua instellingen zoals: lettergrootte, papiersoort en regelafstand. De reclame die je te zien krijgt kan wel storend zijn.

De app is beschikbaar voor IOS en Google Play. De boeken die je koopt via Amazon zijn wel alleen te lezen in de Kindle app.

Kobo/Bol.com (Kobo plus)

De app van Kobo en Bol.com is een samenwerking. Vooral handig als je regelmatig e-books of luisterboeken koopt via Bol.com. Je kunt losse boeken kopen, maar er zijn ook 3 abonnementen. Alleen e-books, alleen Luisterboeken of een abonnement voor beide.

Het abonnement met alleen e-books of luisterboeken kost € 9,95 per maand, een combinatie is iets duurder € 12,95 per maand. Je kunt dat wel onbeperkt gebruiken maken van het aanbod van Kobo Plus. Het aanbod is erg groot, we hebben al eens een blog gemaakt over Kobo Plus daar staat een aantal van de luisterboeken en de e-books ook op. Bij Kobo plus zijn er Engelstalig, Duitse en Nederlandse luisterboeken en e-books.

De app kun je alleen gebruiken met de boeken die je bij Bol.com of Kobo hebt gekocht. Dit kan wel een nadeel zijn als je ook elders boeken koopt, dan heb je meerdere apps nodig.

Ik vind persoonlijk de zoekfunctie niet zo prettig en gebruik zelf meestal de bol.com app of webbrowser. Je kunt zo de de boeken in je lijst zetten en downloaden. Als je e-books leest in de app kun je het lettertype en de grootte aanpassen, ook kun je kiezen voor de nachtmodus. Bij de luisterboeken kun je de snelheid van het voorlezen kiezen.

Zelf gebruik ik voornamelijk de luisterboeken tijdens het autorijden en het wandelen. De app kun je gebruik met IOS en Google Play.

Storytel.

Storytel staat voornamelijk bekend om de luisterboeken. Maar je kunt er ook e-books meelezen. Het goedkoopste abonnement is € 11,99 per maand, waarmee je in totaal gebruik kan maken van 250.000 e-books en luisterboeken. In het aanbod zitten ook nieuwe boeken en bestsellers.

Je wordt geen eigenaar van de boeken dit geldt ook voor de andere apps met abonnementen. Maar je kunt wel onbeperkt gebruik maken van de boeken zolang je lid bent. Ook is er een optie om offline boeken te beluisteren of te lezen.

De app is beschikbaar voor Android en iOS. Je kunt eenvoudig vooruit en achteruit spoelen. Ook is de luistersnelheid aan te passen en er is een sleeptimer functie.

Stripmunk

Een app voor de echte stripboek liefhebber. Naast de webshop is er een complete database met bijna alle stripboeken. Je kunt hier eenvoudig selecteren wel boeken je in je bezit hebt. Maar ook welke je gelezen hebt, of uitgeleend hebt en aan wie.

Het mooiste van deze app dat het een zeer uitgebreide app is, met veel informatie over boeken en dat ook alle uitgevers in aparte rijen staan. Je kunt zo goed zien welke uitgaves er allemaal zijn uitgebracht en ik wel jasje. Zelf gebruik ik de app ook, al lees ik de laatste tijd niet veel stripboeken.

Wattpad.

Met de app van Wattpad kun je verhalen en boeken lezen van duizenden amateurschrijvers en professionele auteurs. Zelf kun je ook je verhalen toevoegen. Het leukste van de app is dat het helemaal gratis is. Zelf lees ik geregeld een kort verhaal, het aanbod is groot en er staan echt leuke verhalen tussen ook van de beginnende/amateur schrijvers.

Je hebt keuze uit verschillende categorieën zoals: Thrillers, korte verhalen, fantasy, paranormaal, vampier, avontuur en nog veel meer. Een ander groot voordeel is dat je de boeken kunt downloaden en offline kunt verder lezen, ideaal als je even geen internet hebt of alleen je bundel. Ik vind dit persoonlijk de leukste app. Je kunt lekker lezen zonder dat het geld kost en je leest ook nog eens vaak unieke verhalen.

De app is beschikbaar voor IOS en voor Googleplay.

De prijzen die genoemd worden zijn actueel bij het schrijven van deze blog. Inmiddels kun de prijzen en voorwaarden veranderd zijn.

Vergelijkbare berichten