|

De top 7 van de beste boeken over de boekhouding 2023

De boekhouding is één van de taken waar de meeste ondernemers weinig plezier uithalen. Maar de boekhouding is erg belangrijk, dit geeft je veel inzicht in je resultaten en mogelijkheden. Een goede boekhouding is essentieel. Dit geldt ook voor je privé boekhouding, al hoeft deze uiteraard niet zo uitgebreid!

De boeken op deze pagina kun je helpen bij de boekhouding en leren je alle kneepjes en waar je om moet letten. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over de boekhoud boeken en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Boekhouden voor Dummies

Krijg jij ook de kriebels als de begroting of de jaarafsluiting weer om de hoek komt kijken? Of je nu ondernemer bent of particulier, als je voor eens en altijd je administratie op orde wilt hebben, dan is de nieuwe editie van de bestseller Boekhouden voor Dummies het perfecte boek voor jou.

Leer op eenvoudige wijze alles wat je moet weten over een overzichtelijke boekhouding, de jaarbalans en hoe je alles correct rapporteert. Voor jou kent boekhouden na het lezen van dit boek geen geheimen meer! Marco Steenwinkel is registeraccountant en werkt als financieel adviseur in Gouda. Eerder was hij docent aan de Haagse Hogeschool.


Basiskennis Boekhouden met resultaat

Wie zich wil verdiepen in het boekhouden, zal zich eerst de basis van het boekhouden eigen moeten maken. Hierbij draait het om vragen als: wat is een balans, en waarvoor dient deze? Wat is een winst-en-verliesrekening? Wat is een grootboek? Wat is een journaalpost? En aan welke ‘(spel)regels’ heeft een boekhouder zich te houden? Al deze basisvragen worden in dit studieboek uitgebreid beantwoord, in zeer eenvoudig taalgebruik en geïllustreerd met een groot aantal voorbeelden.

De student wordt stap voor stap door het boekhoudkundig model geleid, en is aan het einde van het boek in staat om zelfstandig een basisboekhouding te voeren. Bij het schrijven van dit boek is het examenprogramma van het online examen Basiskennis Boekhouden als uitgangspunt genomen. Maar dit boek is ook uitstekend te gebruiken bij alle andere opleidingen waarin de basis van het boekhouden centraal staat. In het bijbehorende opgavenboek staan diverse opgaven per hoofdstuk.

Bij het opgavenboek behoort ook een digitale leeromgeving op www.lerenmetconvoy.nl. Hier staat een leerpad dat stapsgewijs aangeeft hoe studenten de theorie, opgaven, ondersteunende video’s, begrippentrainer en samenvatting het best kunnen bestuderen. Studenten hebben de mogelijkheid om aanvullend op deze studiemethode een online examentraining te volgen op www.examentrainingen-associatie.nl. Daar zijn ook oefenexamens te vinden, waarmee zij zich optimaal kunnen voorbereiden op het online examen.


Zo lees je de jaarrekening

Zou de jaarrekening er niet zijn geweest dan moest hij uitgevonden worden. Want je kunt de financiële positie van een bedrijf of instelling alleen maar kennen via de jaarrekening. Zo is de winst- en verliesrekening een schatkamer vol informatie over omzet en resultaat, over de financieringsruimte en over de liquiditeit.

De balans geeft niet alleen inzicht in het kapitaal en de financiering ervan, maar ook in de financiële risico’s die het bedrijf of de instelling loopt. En het kasstroomoverzicht geeft onbarmhartig weer wat er in het afgelopen boekjaar met het geld is gedaan.

Dit boek geeft het gereedschap om in de jaarrekening de antwoorden te vinden op vragen als:

  • Is het resultaat toereikend?
  • Hoe verbeter je het resultaat?
  • Hoe groot is de kredietruimte nodig voor het aantrekken van langlopende leningen?
  • Waar kijken geldschieters naar?
  • Heeft het bedrijf voldoende eigen vermogen?
  • Is de liquiditeit in orde?
  • Hiernaast geeft het boek nuttige aanbevelingen om calamiteiten het hoofd te bieden, zodat het bedrijf of de instelling weer in het goede spoor kan worden getrokken.

Philip L. Ferwerda combineerde zijn werk als extern accountant van de Amsterdamse Effectenbeurs met dat van docent Financiering aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verscheen eerder ‘Modern beleggen voor iedereen’


Financieel management voor Dummies

Raak je gefrustreerd door verwarrende financiële rapporten? Zou je graag voor jezelf beginnen, maar schrikt de administratieve rompslomp je af? In deze nieuwe editie van ‘Financieel management voor Dummies’ lees je alles wat je nodig hebt. Of je nu een doorgewinterd manager, een beginnend belegger of de eigenaar van een klein bedrijf bent, om belangrijke zakelijke beslissingen te nemen, moet je een gedegen kennis hebben van de beginselen van financieel management. Met de tips en adviezen in dit boek is omgaan met cijfers en budgetten geen enkel probleem meer! John A. Tracy doceerde financieel management aan de University of Colorado en maakte deel uit van de administratieve staf van Ernst & Young.


Belastinggids 2023

Vul je aangifte zo voordelig mogelijk in en bespaar nu al op je belasting van volgend jaar! Dat bereik je met de Belastinggids 2023, het unieke naslagwerk voor al wie onze fiscaliteit wil kennen. De gids blijft het hele jaar door je trouwe bondgenoot. Talrijke geactualiseerde dossiers halen het onderste uit de fiscale kan en leiden je door de wirwar van wetten, bepalingen, rechtspraak en circulaires.

In deze editie vind je ook een dossier terug met betrekking tot de fiscale steunmaatregelen voor particulieren en zelfstandigen in het kader van COVID-19. De Belastinggids 2023 is samengesteld door Pieter Debbaut met de medewerking van specialisten van Liantis en de Fiscale Hogeschool Brussel. Zij garanderen een accurate en tot op de laatste minuut bijgewerkte informatie.

Pieter Debbaut werkt als fiscalist bij Liantis. Hij is als gastdocent verbonden aan o.a. de Karel de Grote Hogeschool en de Fiscale Hogeschool. Daarnaast is hij een veelgevraagd keynotespreker voor verschillende opleidingscentra, beroepsverenigingen en financiële instellingen.


Praktisch Boekhouden

Het is onbegrijpelijk dat alle boeken over boekhouden geschreven zijn vanuit de theorie van de handmatige boekhouding. Dit boek breekt met deze traditie.

Praktisch Boekhouden gaat uit van de praktijk en laat zien welke gevolgen een financieel feit in de boekhouding heeft. Wat gebeurt er als er een factuur binnenkomt? Welke handelingen moet je dan in de boekhouding uitvoeren en waarom? Hoe verwerk je een bankafschrift in de boekhouding? Welke journaalposten volgen hieruit en hoe wordt dit bijgewerkt op de (sub)grootboekkaarten? Omdat alle boekhoudingen met boekhoudsoftware worden uitgevoerd,worden ook de invoerschermen getoond die horen bij de verwerking van een financieel feit.

Aan de hand van de dagelijkse gang van zaken in een bedrijf wordt stap voor stap de boekhouding uitgelegd. Dat alles met veel voorbeelden en afbeeldingen van facturen, bankafschriften, memoriaalbonnen, invoerschermen, journaalposten, grootboekkaarten, winst-en-verliesrekeningen en balansen.

Alles stapsgewijs en per onderdeel in verschillende kleuren weergegeven. Door de praktische opzet is dit boek uitstekend geschikt voor studenten in het MBO en HBO maar zeker ook voor zzp’ers en startende ondernemers.


Mijn Kasboek Boekhouding

In ´Mijn kasboek boekhouding: kasboekje in en uitgaven´ kan je op een handige en makkelijke manier de in en uitgaven van jouw eigen bedrijf bijhouden. Dit kan zowel als je een zzp´er of als je een grotere onderneming bent. Met twee geldkolommen kan je makkelijk jouw inkomsten en uitgaven bijhouden.

Op iedere pagina houd je de datum, de omschrijving, jouw inkomsten of uitgaven en de btw-percentage bij. Inkomsten en uitgaven kolommen vind je op aparte pagina´s voor meer overzicht. Daarnaast kan jij als ondernemer er zelf voor kiezen of het bedrag die jij benoemt met of zonder BTW wordt bijgehouden. En helemaal onder de pagina kan je de totalen bijhouden.

Op iedere pagina benoem je ook de periode, zodat het voor jou meteen overzichtelijk is welke pagina´s jouw boekhouder nodig heeft. En door de luxe voorkant is het meteen ook leuk om bij te houden. Er zijn 48 pagina´s waarin je totaal 1.056 inkomsten of uitgaven kan bijhouden.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *