De top 5 van beste Nederlandstalige boeken over Antoni Gaudi

Wie Gaudi zegt, zegt Barcelona. In Barcelona vind je veel werken van Antoni Gaudi, Waaronder de wereldberoemde Sagrada Familia. Antoni Gaudi i Cornet was een Catalaanse architect en was ontwerper van markante gebouwen rond 1900.

Gaudi wordt gezien als grondlegger van de organische architectuur, zijn werk valt onder de Art Nouveau / Jugendstil. Voor deze pagina ben ik op zoek na de 5 beste boeken over Antoni Gaudi en zijn meesterwerken.

De boeken worden uitgebreid beschreven, en hebben naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over de auteur en het boek zoals de waarderingen en de recensies. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.

Gaudi

De complete werken van de grote Antoni Gaudi. Een boek voor de liefhebber van kunst en vooral de kunst van Antoni Gaudi. Dit boek laat de meeste werken van Antoni zien en vertel je meer over de bijzondere kunstenaar en architect een boek die de liefhebber van Barcelona en Gaudi in huis moet hebben.


Gaudíconstructie van verleiding

De bouwwerken van Antoni Gaudí behoren tot de meest verleidelijke uit de wereldarchitectuur. Met hun beeldende kracht, bijzonder materiaalgebruik en krachtige kleuren appeleren ze direct aan onze zinnelijkheid.

Jan Molema toog naar Spanje en bestudeerde de gebouwen ter plekke. Door het graven in archieven en het opmeten, analyseren en vergelijken van gerealiseerde gebouwen en ontwerpen, komt hij tot een verrassend inzicht. De bouwwerken – op het eerste gezicht onstuimig en onnavolgbaar – vinden hun oorsprong niet alleen in de ambachtelijke Catalaanse traditie. Gaudí’s bouwkunst is juist gebaseerd op feilloze geometrie, statica, en nieuwe bouwtechnieken en werd sterk beinvloed door verre culturen.

Dit onderzoek naar de constructie van Gaudí’s schijnbaar ongebonden vormentaal is aangevuld met de foto’s die Emilio Canosa maakte en publiceerde in de tijd dat Gaudí ontwierp en bouwde.


Gaudide biografie

Voor velen staat de unieke architectuur van Antoni Gaudí gelijk aan Barcelona. Maar er is niet veel bekend over de schimmige figuur achter de zwierige, levendige gebouwen waardoor de Surrealisten zich lieten inspireren. Zijn tijdgenoten beschreven hem als een verwijfde dandy (zijn broer moest zijn schoenen inlopen), als een streng vegetariër en fervent katholiek, als een opstandig patriot, als een innovator die tegelijk diep orthodox was en als een kluizenaar die voor een levenslang celibaat koos na te zijn afgewezen door de vrouw die hij liefhad.

Ten tijde van zijn dood in 1926 werd Antoni Gaudi door velen beschouwd als de beroemdste architect ter wereld. Hij had enkele van de grootste en meest controversiële meesterwerken uit de moderne architectuur gecreëerd, die even exotisch waren als buitenissig. Als excentriek en briljant man, was Antoni Gaudí duidelijk een product van zijn tijd en plaats, en deze biografie brengt zowel de mens als de architect tot leven, tegen de roerige achtergrond van Barcelona en Catalonië.

Gijs van Hensbergen geeft inzicht in het ontwerp en de constructie van Gaudí’s belangrijkste bouwwerken en toont ons hoe innovatief en complex ze waren. Ieder gebouw werpt een fascinerend nieuw licht op Gaudí’s paradoxale persoonlijkheid en ideeën. Hoe meer hij neigde naar katholieke orthodoxie, hoe vrolijker zijn gebouwen werden. Hoe meer hij tobde over de heilzame werking van lijden en pijn, hoe dichter hij zijn universele stijl benaderde. Deze biografie onthult een geniale architect die in zijn overweldigende ambitie streefde naar het onmogelijke, het opnieuw schrijven van de hele architectonische canon uit het verleden.


Antoni Gaudi

Gaudí (1852-1926), Spaans (Catalaans) architect, was vnl. werkzaam in Barcelona. Zijn zeer individualistische bouwwerken, waarin gotische en Moorse invloed meespeelt, zijn vaak organisch en grillig van vorm, rijk versierd met polychrome mozaïeken van glas en gebroken tegels en met origineel smeedwerk.


Gaudí en de Amsterdamse School

De fantasievolle werken van Antoni Gaudí en de Amsterdamse School spreken honderd jaar na dato nog steeds tot de verbeelding. En hoewel een ontmoeting nooit heeft plaatsgevonden, waren Gaudí en de architecten van de Amsterdamse School kinderen van dezelfde tijd. Zij zochten naar schoonheid en individualiteit in een wereld die steeds massaler en functioneler werd. De natuur, haar organische vormentaal, het ambacht en traditionele materialen liggen aan de basis van hun ontwerpen. Tegelijkertijd sloten de architecten zich niet af van modernisering: ze omarmden nieuwe technieken en productieprocessen.

Deze publicatie geeft inzicht in de overeenkomsten en verschillen tussen het werk en het denken van Gaudí en de architecten van de Amsterdamse School. Bijzondere bijdragen van wetenschappers uit Spanje en Nederland zijn gebundeld in dit boek


Vergelijkbare berichten