|

De top 5 van de beste boeken over IVF (behandelingen) 2023

In-vitrofertilisatie (ivf) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam ontstaat. Als je niet zwanger kunt raken kan een ivf-behandeling de uitkomst bieden. Kunt u niet zwanger raken, dan kan een ivf-behandeling uitkomst bieden.

Bij een ivf-behandeling worden 1 eicel en meerdere spermacellen bij elkaar gebracht. Dit gebeurt in een laboratorium. Als de eicel en spermacel samensmelten ontstaat een embryo. Het embryo wordt in de baarmoeder teruggeplaatst. Als het embryo zich in nestelt, betekend dit dat je zwanger bent.

Meer informatie over ivf en de behandeling vind je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie en via de link kun je het boek over ivf eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

De IVF-gids

Dit is de praktische gids voor iedereen die een vruchtbaarheidsbehandeling overweegt of eraan begint, man of vrouw. Bij IVF en ICSI krijg je te maken met allerlei medische termen zoals androgenen, blastocyste, FSH-hormoon, azoöspermie en follikelaspiratie. Met deze gids kun je snel opzoeken waar die begrippen voor staan. Bovendien geeft het boek antwoord op alle vragen die bij IVF en ICSI in je op kunnen komen:

 • Wat zijn mijn kansen op een zwangerschap?
 • Hoe bereid ik me het best voor?
 • Welke factoren bepalen het succes van de behandeling?
 • Wat zijn precies de kosten? Worden deze vergoed door mijn verzekering?
 • Beïnvloedt IVF of ICSI de relatie met mijn partner?
 • Wat zijn de emotionele gevolgen?

Behandelmethodes, de beste klinieken, de namen en werking van medicijnen: in de IVF-gids kun je alle informatie snel vinden. Vlot geschreven, geïllustreerd en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten: met dit handzame boek op zak begrijp je direct waar je arts het over heeft.

‘Dit handboek voor mensen met een onvervulde kinderwens legt in begrijpelijke taal alle medische begrippen uit. Van A tot Z kun je alle medische termen die je tegenkomt in het vruchtbaarheidstraject opzoeken en interessante achtergrondinformatie lezen. Zo krijg je meer begrip van en grip op je eigen medische traject. Geschreven in een vlotte stijl met
hier en daar een vleugje humor.’
José Knijnenburg, directeur van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Over de auteurs
Gynaecoloog dr. Jan Peter de Bruin is verbonden aan het Centrum Voortplantingsgeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch waar hij honderden paren met vruchtbaarheidsproblemen behandelde. Hij houdt zich op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied en zet zich in voor verbetering van de voorlichting aan wensouders. Zo introduceerde hij voor zijn afdeling de Digitale Kinderwenspoli en is hij mede-oprichter van Fertility Consult, een online adviesmogeljkheid voor paren met vruchtbaarheidsproblemen. Jan Peter is vader van Laurens, Carlijn en Diederik.

Journalist en schrijver Henk Hanssen is expert op het terrein van vaderschap. Hij is oprichter van IkVader.nl en auteur van diverse boeken over vaderschap, waaronder Zwangerschapsmanagement voor Mannen, Babymanagement voor Mannen en Peutermanagement voor Mannen. Henk is vader van Rosa en IJsbrand.


Ivf Kinderen

Wat betekent het om ouder te zijn van één of meer IVF-kinderen? Hoe reageren familie en vrienden? Vertel je dat je kind een IVF-kind is, of vertel je dat juist niet? En wat vinden de kinderen er zelf van? In dit boek delen ouders en kinderen hun ervaringen met IVF op openhartige wijze en vertellen hoe ze omgaan met de – soms merkwaardige – reacties van anderen


Vruchtbare Dagen

Een op de zes stellen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Dit aantal groeit nog steeds. Steeds meer mensen zullen daarom hulp nodig hebben als ze een kind willen. Nederland loopt hierin voorop: het percentage geboorten na vruchtbaar heidsbehandelingen als iui, ivf en icsi is hier vier procent.

Dat is nog maar een fractie van de mensen die in de spreekkamer van een fertiliteitsarts belanden. De behandelingen zijn loodzwaar, zowel emotioneel als fysiek. En dan nog mislukt het bij de helft van de patiënten. Vrij Nederland-journaliste Barbara van Erp keek anderhalf jaar lang mee over de schouder van gynaecoloog Rob Bots van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Ze zag de dagelijkse praktijk vanaf de eerste onderzoeken in de spreekkamer en volgde een aantal stellen bij wie kinderen krijgen niet vanzelf ging.

Ze sprak met de man en de vrouw, met hun familie en vrienden, ze zat naast ze in de wacht- en behandelkamer en ze volgde hun genetisch materiaal naar het lab.


Ivf

Sinds de geboorte van de eerste reageerbuisbaby in 1978 is de in-vitrofertilisatie behandeling een bekend fenomeen geworden. Dit boek gaat in op de onderzoeken, de verschillende stadia tijdens de behandeling en het ontstaan van eventuele problemen of complicaties.


Eerste hulp bij kinderwens

Unieke gids voor iedereen met een kinderwens. In dit boek vertelt Paul de Bont je alles wat je wilt en moet weten.

Het eerste complete handboek voor iedereen met een kinderwens. Eerste hulp bij kinderwens is een prikkelend boek voor wensouders van nu. De ‘complete gids om zwanger te worden door seks, hormonen, IVF, donors, draagmoeders en nog veel meer’ geeft praktische tips wanneer kinderen krijgen niet vanzelf gaat. Op natuurlijke wijze worden ovulatietesten, IUI, ICSI, IVF, social freezing, prenatale diagnostiek, draagmoeders, donors, co-ouderschap en juridische aspecten besproken. Met openhartige interviews met ouders over hun hobbelige routes naar ouderschap.

Met aandacht voor:

 • Hormonen, testen, oorzaken
 • Naar de huisarts
 • De specialist en de IVF-kliniek
 • Donors, draagsters en draagmoeders
 • Kinderwens op een andere manier
 • Juridische zaken
 • Checklist donorschap

Lezersreview: ‘Voor mij is de boodschap om je voor te bereiden wel echt aangekomen. Ik heb nog nooit op deze manier over mijn kinderwens en zwangerschap nagedacht.’

‘Een handboek met een duidelijke boodschap: bereid je voor, nu het nog niet te laat is.”- Algemeen Dagblad


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *