|

De top 5 van de beste boeken over SC Heerenveen 2024

Sportclub Heerenveen, kortweg SC Heerenveen, is een Nederlandse prof voetbalclub uit Heerenveen, Die sinds 1993 uitkomt in de Eredivisie de hoogste divisie van betaald voetbal in Nederland. Sportclub Heerenveen heeft ook een betaald vrouwen elftal dat ook meespeelt in de vrouwelijke Eredivisie. De grootste successen van SC Heerenveen is het winnen van de KNVB beker in 2009 en het bereiken van de UEFA Champions League in 2000-2001.

Meer over SC Heerenveen lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. De boeken worden uitgebreid beschreven, naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek over SC Heerenveen eenvoudig en snel bestellen.

Sc Heerenveen Een Eeuw Voetbal Sc Heerenveen 100 JIER Boek

sc Heerenveen is jarig. Honderd jaar is een respectabele leeftijd en dat zou groots gevierd gaan worden. Hoe anders het kan gaan blijkt aan het einde van jubileumjaar 2020.

Het werd een memorabel jaar met beperkingen, voortijdig afbreken van het seizoen 2019/2020, voetballen voor lege en halflege stadions. Al met al weinig ruimte voor feest, de wereld onderging een pandemie. Nieuwe begrippen als intelligente lockdown, topsporten in een bubbel en corona-app werden gemeengoed. De anderhalve meter samenleving deed zijn intrede. Het nieuwe normaal, dat allesbehalve normaal voelt.

2020 zal bij een volgend jubileumjaar ongetwijfeld uitgebreid aan de orde komen. Maar er is meer dan 2020, veel meer. Gelukkig maar. Voor u ligt: ‘sc Heerenveen: Een eeuw voetbal. Een boek vol verhalen over wat zich in honderd jaar vN. en sc Heerenveen heeft afgespeeld. En dat is nogal wat. Van een semi-amateur vereniging naar stabiele subtopper in de Eredivisie. Van de J.H. Kruisstraat naar internationale podia.

De verhalen zijn onuitputtelijk. We geven u met dit boek een inkijkje in wat sc Heerenveen in die honderd jaar zo uniek heeft gemaakt. Wij wensen u veel leesplezier met: sc Heerenveen: Een eeuw voetbal.


Bravo Heerenveen

Hielke Kerkstra, Roel ‘Plet’ de Jong, Chris Angel, Judy Bruinsma. Het zijn misschien niet de namen die als eerste komen bovendrijven bij 100 jaar vv Heerenveen. Toch maken ook zij, net zo goed als Abe Lenstra, Foppe de Haan, Pieter Bijl, Henk Zoetendal, Petter Hansson, Afonso Alves en Riemer van der Velde, deel uit van de geschiedenis van een van ’s lands mooiste en roemrijkste clubs. In Bravo Heerenveen geeft Edward Jorna ze een gezicht. En blijkt dat het ultieme Heerenveen-gevoel echt bestaat.

In een bundeling van 84 columns gaat de auteur terug naar de Amica-fabriek in het Poolse Wronki, ziet hij hoe Gerrit Weide een traan wegpinkt, verhaalt hij over ‘Dollie’ en legt hij de symboliek van de beroemde 6-5 tegen Ajax uit. Hij ontmoet Eddy Bosman, vertelt over de wraak van Hampie de Jong, spreekt met huisfotograaf Mustafa Gumussu en krijgt koude rillingen van 15.000 beren op de tribune.


SC Heerenveenspelen met traditie

Sportclub Heerenveen doet de voetbalwereld regelmatig versteld staan. Door twee maal de Rotterdamse Kuip om te toveren tot een Friese kolonie. Of door het eigen stadion om te bouwen tot toneel van het voetbalspektakel ‘Abe’, een enscenering van de mythische 6-5 overwinning op Ajax in mei 1950 en een hommage aan Frieslands grootste voetballer die de club tot op de dag van vandaag als symbool dient.Precies een halve eeuw na de successen van ‘Abeveen’ speelde sc Heerenveen in de Champions League, het bal der kampioenen.

Hoe kan het dat een bescheiden provincieclub zich staande weet te houden in een wereld van commercie en groot geld? Hoe kon de pompeblêdenclub uitgroeien tot een van de populairste clubs van het land? Omdat SC Heerenveen meer is dan alleen een voetbalclub.


Het wespennest

In 2006 nam Riemer van der Velde na 23 jaar afscheid als voorzitter van Heerenveen. Hij leidde de club met verve en vooral dankzij hem kwam Heerenveen tot bloei. Maar echt afscheid nemen kon hij niet. Van der Velde bleef zich langs de zijlijn maar ook binnen de lijnen met veel zaken bemoeien. Dat leidde tot tal van fricties. Heerenveen rolde van de ene bestuurscrisis in de andere.

In tien jaar van wisselend sportief succes wierpen vier heftige revoluties de club evenzovele keren terug. Veel betrokkenen haakten gedesillusioneerd af en verlieten hun club. Heerenveen was een wespennest geworden waarin tal van reputaties sneuvelden.

In dit boek schetst auteur Albert van Keimpema, die de ontwikkelingen van nabij volgde, het soms onthutsend en vaak ruwe spel om de macht. En dat bij een club die een van de populairste van het land was geworden en waar alles pais en vree leek…


Heerenveen in de aanval

Heerenveen in de aanval beschrijft de roemrijke spitsenhistorie van Heerenveen. In dit boek zijn portretten opgetekend van de 25 beste en meest productieve midvoors. In woord, maar ook met veel uniek beeld.

Heerenveen heeft een neus voor talentvolle aanvallers. Vroeger kwamen die uit de eigen regio, later uit het hele land en sinds de jaren negentig ook uit Midden- en Noord-Europa. De provincieclub dankt een groot deel van het succes aan de topschutters. Deze portrettenserie geeft bovendien een goed en overzichtelijk beeld van de ontwikkeling van het voetbal en de club sinds 1937, het jaar waarin Heerenveen naar het hoogste niveau promoveerde.

Met: Henny Jonkman, Abe Lenstra, Marten Brandsma, Germ Hofma, Cees Groot, Sikke Venema, Thomas Haan, Kees Kist, Johan Toonstra, Eddy Bosman, Jan de Jonge, Rodion Camataru, Erik Tammer, Erik Regtop, Jon Dahl Tomasson, Ruud van Nistelrooy, Anthony Lurling, Marcus Allbäck, Georgios Samaras, Gerald Sibon, Klaas-Jan Huntelaar, Afonso Alves, Miralem Sulejmani, Bas Dost en Alfred Finnbogason.


Abe

‘Abe Lenstra was een sprookje, dat je elke dag weer aan jezelf vertelde’ (Jan Mulder) ‘Abe, Abe, Abe!’ Zelfs jaren na het afscheid van Abe Lenstra (1920-1985) als international, werd die kreet nog bij wedstrijden van het Nederlands elftal gescandeerd. Zelden werd een voetballer zo bewierookt als het Friese fenomeen, dat lucratieve aanbiedingen van buitenlandse clubs achteloos terzijde schoof.

Zijn verbluffende voetbalcapaciteiten in combinatie met zijn eigenzinnige karakter maakten dat ús Abe in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw uitgroeide tot onze Abe: een nationale held van mythische proporties, de Johan Cruijff van zijn tijd. In dit boek wordt het hele verhaal verteld: over het kind, de jongvolwassene tijdens de oorlogsjaren, de voetballer, de allround sportman, de Fries, het fenomeen én de mens achter de mythe. Johann Mast (Donkerbroek, 1970) is sportverslaggever en columnist bij de Leeuwarder Courant.


100 jaar SC Heerenveen

Het vuistdikke boek ‘100 jaar vv & sc Heerenveen’ beslaat de volledige geschiedenis van de Friese club. Een auteurscollectief met Johann Mast en Anne Roel van der Meer van de Leeuwarder Courant en de ervaren voetbaljournalisten Matty Verkamman, Henk Mees, Lex Muller, Hielke Biemond, Herman Joustra en Jaap Visser hebben enkele jaren gewerkt aan dit boek in groot formaat, met een omvang van 672 blz. en een gewicht van 5 kilo.

In woord & beeld wordt de lezer (en kijker !) mee teruggenomen in de eeuw oude geschiedenis van de voetbaltrots uit het Friese Haagje. Interviews, nostalgische verhalen, veel aandacht in diverse hoofdstukken over Abe Lenstra – met talloze nooit eerder afgedrukte kleurenfoto’s uit Abe’s toptijd – , de wedstrijden op de Europese podia, maar ook het ‘moderne’ sc Heerenveen van de dag van vandaag, komen volop aan bod.

Bijna duizend foto’s maken dit unieke boek tot een must voor alle fans van deze in heel Nederland geliefde club. Achterin het boek passeren alle wedstrijden – van week tot week – de revue, inclusief de opstellingen. Alle spelers, alle goals en alle trainers komen aan bod.


Vergelijkbare berichten