|

De top 6 van de beste boeken over de provincie Groningen 2024

Groningen is één van de noordelijke provincies in Nederland. De laatste jaren is Groningen veel in het nieuws gekomen over de gaswinning en de aardbevingen. Maar Groningen is veel meer dan alleen maar de gaswinning en alles wat daarmee te maken heeft.

Groningen heeft een rijke geschiedenis, een eigen taal, gerechten en gewoontes. Ook heeft de provincie mooie bezienswaardigheden en niet te vergeten een geweldige stad ook genaamd als de provincie Groningen.

De 6 leukste boeken die ik geselecteerd hebben die direct en indirect met Groningen te maken hebben zijn allemaal heel divers, maar zeker de moeite waard voor iedereen die in Groningen woont of Groningen een warm hart toedraagt.

De boeken worden uitgebreid beschreven, zodat jij een goed beeld krijgt van het boek en weet of het boek ook voor jou een geschikte koop is. Bij de boeken heb ik een link van Bol.com toegevoegd, deze link geeft onder andere de waardering weer van de lezers weer. Als je op de link klikt kun je ook de recensie van de lezers zien en het boek eenvoudig bestellen.


Wadapatja 101 Groninger tradities, gebruiken en (eigen)aardigheden

Wie zich Nederlander wil voelen moet naar Groningen gaan.’ Dat concludeerde de schrijver Alfred Kossmann toen hij in 1965 een rondreis maakte door Nederland.

Wadapatja gaat over het eigene van Groningen. Over zaken die Nederlanders in Groningen zich Nederlands laten voelen. Of die Groningers zich juist ervan bewust maken dát ze Groningers zijn.

De 101 gebundelde artikelen over ‘typisch Gronings’ roepen een gevoel van milde verbazing, of ze zijn juist een warm bad van herkenning – afhankelijk van waar jij als lezer vandaan of weg komt. Ook Groningers zullen regelmatig denken ‘wat apart ja’ (uit te spreken als ‘wadapatja’).

De rijk geïllustreerde hoofdstukken geven voortreffelijk inzicht in hoe (regionale) cultuur functioneert, hoe ze zich ontwikkelt en telkens weer vernieuwt. Ze worden voorafgegaan door een inleiding over immaterieel erfgoed en regionale identiteit.

Van knipselbonen tot krentjebrij, van Groninger dracht tot de academische toga en van blaarkop tot het babyhokje. Dat allemaal van ‘Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe aan ’t Wad.’

Wadapatja is voor iedereen die zich interesseert voor immaterieel erfgoed, maar vooral voor Groningers is het boek een aanrader. Er staat een hele bult in, de teksten zijn lekker bondig en de prijs is ja bijna vergeefs.


111 plekken in Groningen die je gezien moet hebben

Groningen kent veel verborgen schatten.

Ontdek het leugenbankje aan de Noorderhaven of maak een fietstocht door De Onlanden. Bedwing de hoogste klimmuur ter wereld, ga doe-het-zelven met professionele apparatuur in de Stadswerkplaats of suppen bij Teuntje de Slak.

Proef de eierbal die het schopte tot cultureel erfgoed, ontspan in lusthof de Prinsentuin, strijk neer in het wielercafé van Groningen of op een van de mediterrane terrassen van de Via Vecchia.

Dick Vos wijst de weg naar 111 bijzondere en onvermoede plekken. Hij biedt de beste insidertips en toont aan dat er ‘niets boven Groningen’ gaat.

  • De held van de groene kathedraal
  • Monumentale openbare toiletten
  • Gronings expressionisme
  • Relaxen en shoppen op maat

Groningse wijsheden

In dit boekje vindt u een verzameling wijsheden uit de provincie Groningen.

Deze zijn verzameld door Fré Schreiber en geïllustreerd door Will Berg.

Men mout schoapen scheren noar dat ze wol hebben. Men moet de schapen scheren naargelang ze wol hebben.

Dij in t raait zit, kin piepkes moaken. Wie in het riet zit, kan fluitjes maken.

Dit zijn maar enkele van de vele wijsheden uit het Groningse land die je in dit prachtige boekje kan vinden.

Onmisbaar voor iedereen die naar Groningen toe gaat of er gaat wonen.


Groningse pot – van knipselbonenstamppot en krudoorntjesbrij; Groningse streekgerechten en wetenswaardigheden

De twaalf provincies van Nederland verschillen onderling
veel van elkaar op het gebied van tradities, taalgebruik en
landschap.

Deze diversiteit is ook terug te zien in de Hollandse
keuken. Nederland lijkt klein, maar elke provincie kent zo zijn
eigen streekgerechten en lekkernijen.

Die zijn vaak helaas in vergetelheid geraakt, maar ze zijn er nog wel, opgeschreven in oude receptenschriften of bijna versleten kookboeken.

In dit boek staat een alfabetische selectie van Groningse
gerechten en lekkernijen als bloedbrood met rozijnen,
klont, knipselbonenstamppot en nieuwjaarsrolletje
In Groningse pot worden de Groningse keukengeheimen
prijsgegeven.


Gronings goud – Over de macht van het gas en de rol van Rusland

Een boek over de gaswinning dat verbonden is met Groningen mag en kan niet ontbreken. Dit mooi interessante boekje hoort ook zeker in de top 6.

In Gronings goud volgen we Wendelmoet Boersema op haar tocht langs Groningse akkers en Siberische gasvelden.

Aan de hand van bronnen en interviews vertelt ze het verhaal van het Hollandse aardgas.

Gronings goud van Wendelmoet Boersema vertelt het onbekende verhaal van het Groningse gas, de Russen en geopolitiek.

In Gronings goud reconstrueert Wendelmoet Boersema de geschiedenis achter de barsten en de breuken waaronder haar geboorteprovincie Groningen zo te lijden heeft.

Waarom kost het de politiek zoveel moeite afscheid te nemen van het gas? Wat heeft het gas uit Slochteren ons gebracht? Welke macht verschafte het gas ons op het internationale toneel? En hoe groeide Groningen uit tot de spil in onze relatie met Rusland?

We volgen de auteur op haar fascinerende tocht langs Groningse akkers en Siberische gasvelden, van Gasunie tot Gazprom.

Aan de hand van originele bronnen en interviews brengt Gronings goud een palet aan verhalen, van de Texaan die Nederland op gas liet koken en de Groningse boer die met graafmachines heel Nederland voorzag van leidingen, tot het verdriet in de Groningse huiskamers en de ingrijpende besluiten van machthebbers in internationale boardrooms.

Gronings goud is het tragische verhaal van het Hollandse aardgas dat langzaam zijn glans verloor.


Groningen van boven

Dit boek presenteert de mooiste luchtfoto’s van de provincie Groningen. De begeleidende teksten zijn in het Nederlands én in het Engels, want Groningen van boven heeft nadrukkelijk internationale allure.

De indeling van het boek is thematisch. Zo komen natuur, wonen, werk en ontspanning aan de orde. De prachtige luchtfoto’s geven letterlijk en figuurlijk een caleidoscopisch beeld van Groningen.

Maar ook is er aandacht voor problemen en uitdagingen waar de provincie voor staat, zoals krimp en aardbevingsschade. Bovenal wordt dit een prachtig kijkboek over de provincie, voor binnen- en buitenland.


Vergelijkbare berichten