|

De top 7 van de beste boeken over Prinses Beatrix 2023

Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld geboren in 1931 op 31 januari in 1938. Beatrix was het oudste kind van Koningin Juliana der Nederland en Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 was Beatrix Koningin der Nederlanden was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013. 30 april 2013 is de titel van Beatrix prinses geworden en is Willem Alexander onze koning geworden en zijn vrouw Maxima Koningin.

Beatrix is getrouwd met prins Claus der nederland en is sinds 2002 weduwe. Samen hebben zij 3 zoons gekregen waarvan Willem-Alexander de oudste is.

De boeken op deze pagina vertellen je meer over Prinses Beatrix. Om je een goed beeld te kunnen geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie waaronder de waardering en de recensies van de boeken. Via de link kun je het boek over Beatrix eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Portret van prinses Beatrix

Vlak voordat prinses Beatrix achttien jaar werd, sprak Hella S. Haasse met haar en schreef zij een karakterschets van de kroonprinses. Beatrix: ‘Dat was voor mij een spannende ervaring, omdat ik daarmee – zij het via de pen van een ander – in de publiciteit zou treden.’ Nu koningin Beatrix weer prinses is, lezen we met hernieuwde blik het mooie, tijdloze Portret van prinses Beatrix.


Beatrix

‘Meeslepend en ontroerend. Zonder meer het beste boek over Beatrix ooit.’ – Annejet van der Zijl

In ‘Beatrix, dwars door alle weerstand heen’ schets Jutta Chorus een portret van Beatrix in de jaren vanaf 2000. ‘We gaan het serieus aanpakken,’ zei Beatrix vlak voor ze in 1980 de troon besteeg. Serieuzer dan haar ouders, die de monarchie met hun huwelijk van onzekerheid en nonchalance aan het wankelen hadden gebracht.

Met bijna benauwende plichtsbetrachting, een bedachtzame echtgenoot en God als ‘schild ende betrouwen’ stuurde Beatrix het koningschap naar kalme wateren. Tot het jaar 2000. Toen begonnen de zware jaren, waarin haar man en haar ouders stierven, waarin haar Huis ineens toneel werd van de ene na de andere affaire, en waarin het ooit zo Oranjegezinde volk een beweging omarmde die zij verafschuwde en die haar afwees.

Journalist Jutta Chorus, die eerder schreef over de populistische revolutie van Pim Fortuyn en over de rauwe werkelijkheid van een multiculturele wijk, schetst in ‘Beatrix, dwars door alle weerstand heen’ een portret van Beatrix in die jaren. Uit tientallen gesprekken met betrokkenen komt een vrouw naar voren die in tegenspoed het uiterste van zichzelf en haar omgeving vraagt. Maar tegen welke prijs? In april 2020 was het veertig jaar geleden dat Beatrix koningin werd, ter gelegenheid hiervan schreef Jutta Chorus een een nieuw nawoord.


Beatrix: van prinses tot prinses

Beatrix: van prinses tot prinses schetst in zo’n 150 foto’s een intiem en uniek portret van Beatrix. In tien thema’s gaat het boek in op Beatrix en de verschillende rollen die ze in haar leven heeft vervuld. Er is aandacht voor de hoogtepunten zoals haar verloving met prins Claus en de inhuldiging, maar ook voor de onbekendere momenten. Onderonsjes met haar kinderen en kleinkinderen en onverwachte ogenblikken tijdens een werkbezoek.

Voor Beatrix: van prinses tot prinses putte ANP-beeldredacteur Leo Blom uit de grote fotocollectie en de nog niet gedigitaliseerde archieven van het ANP. Het resultaat is een fotoboek dat niet alleen een beeld geeft van Beatrix als prinses en koningin, maar ook van de Nederlandse samenleving. Beatrix: van prinses tot prinses is een feest der herkenning én een eerbetoon aan een veelkleurige vorstin en prinses. Met een voorwoord van Blauw Bloed-presentator Jeroen Snel


Beatrix, koningin der Nederlanden

Een team van specialisten, onder redactie van koningshuiskenner Han van Bree, belicht de vele verschillende kanten van Beatrix’ persoonlijkheid en de manier waarop zij invulling heeft gegeven aan haar koningschap. Rode draad door het hele boek zijn Beatrix’ pogingen om een afgeschermde privésfeer te combineren met een bijzondere, publieke functie.

Beatrix staat erom bekend dat ze een inhoudelijk koningschap voorstond: betrokken en goed geïnformeerd. Maar het is ook een representatief ambt en ook op dat aspect heeft Beatrix in de afgelopen dertig jaar duidelijk haar stempel gedrukt. In gezelschap stak Beatrix er, ondanks haar geringe postuur, altijd bovenuit.

Aan de hand van bijzondere foto’s, uit archieven en van de beste persfotografen, ontstaat een boeiend en onthullend beeld van de manier waarop Beatrix vorm heeft gegeven aan het moderne koningschap.


Kroonjuwelen 3 – Prinses der Nederlanden Beatrix

Openingen, onthullingen, vieringen, uitreikingen, ontvangsten – het is vijf jaar geleden dat koningin Beatrix haar ambt aflegde, maar als prinses levert ze nog altijd volop haar bijdrage aan de publieke zaak.Typerend voor die altijd aan haar plichten voorrang gaf boven haar privé-leven. Haar toewijding heeft Beatrix geen populariteit opgeleverd. Daar streefde zij ook niet naar, zei zij altijd, maar binnenskamers verzuchtte ze wel eens: “Ik kan geen goed meer doen in dit land.” Jutta Chorus is journalist. Zij schrijft twee keer per week een verslaggeverscolumn in de NRC. In 2002 kreeg zij de NDP-prijs voor dagbladjournalistiek.


Wij, Beatrix

Na 33 jaar besloot koningin Beatrix dat het tijd werd om weer prinses te worden. In 2013 krijgt Nederland voor het eerst sinds 123 jaar weer een koning in de persoon van haar oudste zoon Willem-Alexander.

Beatrix was veel minder een vrouw van het volk dan haar moeder Juliana, maar won als koningin langzamerhand toch de liefde van het grote publiek. Enerzijds door haar menselijke gezicht bij grote rampen (Bijlmer, Enschede) te tonen, anderzijds doordat persoonlijk leed haar niet bespaard bleef, met de ziekte en het overlijden van prins Claus én het ski-ongeluk van prins Johan Friso als trieste dieptepunten.

‘Wij, Beatrix’ presenteert de inzichten die Beatrix, ondanks het leven in een glazen kooi, met de wereld deelde. Meer dan 200 citaten van de vrouw die er in slaagde voor generaties hét gezicht van de constitutionele monarchie in Nederland te zijn. Plus: anderen over Beatrix.


Vier vorstinnen en een prinses

In 1879 stak koningin Emma – toen nog een piepjonge Duitse prinses – per koets samen met haar kersverse echtgenoot koning Willem III de Duitse grens over. Ruim vijftig jaar later passeerde Bernhard in een hippe twoseater dezelfde grens om Wilhelmina de hand van haar dochter Juliana te vragen. Weer ruim een halve eeuw later vloog de Argentijnse Máxima per vliegtuig ons land binnen.

De kleine Wilhelmina kreeg uitsluitend privéles thuis, Juliana volgde onderwijs samen met drie andere adellijke meisjes, Beatrix mocht naar de Werkplaats en Amalia wordt per bakfiets naar de basisschool gebracht. Wat is er veel veranderd in de afgelopen 130 jaar! Hoewel. Máxima draagt nu met schwung de juwelen die Amalia’s betbetovergrootvader Willem III in Parijs liet maken voor haar betbetovergrootmoeder Emma.

Dit schitterend geïllustreerde boek bevat veel fotomateriaal uit het dagelijks leven van Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima. Vier bijzondere vorstinnen en een al even bijzondere prinses


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *