|

De top 10 met beste kookboeken over de Franse Keuken 2023

De Franse Keuken is een zeer gewaardeerde en populaire keuken als het om eten gaat. Je vind vele tradities en een grote diversiteit aan gerechten en ingrediënten. Ook buiten Frankrijk wordt veel gekookt met recepten uit de Franse Keuken.

Met de kookboeken van tegenwoordig kun je ook zelf eenvoudig Franse gerechten op tafel serveren. Om je hier een klein beetje mee te helpen heb ik de 10 beste kookboeken met de Franse Keuken voor je op een rij gezet.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft veel extra informatie over de kookboeken, zoals waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

De bijbel van de Franse keuken

De bijbel van de Franse keuken is hét naslagwerk voor wie alle geheimen van de Franse keuken wil leren kennen

Met meer dan 180 recepten, handige tips en aanwijzingen laat de Franse chef-kok Alain Caron de oneindige mogelijkheden van de Franse keuken zien. Aan de hand van heldere instructies, stap-voor-stapfotografie en een lijst met Franse culinaire begrippen en technieken, leer je alles over het maken van de lekkerste Franse gerechten. Maak een reis door Frankrijk met recepten uit elke regio: serveer bijvoorbeeld een klassieke uiensoep uit Centraal-Frankrijk, maak de lekkerste varkenskoteletten op Parijse wijze, of reis af naar Zuid-Frankrijk voor coquilles Saint-Jacques uit de oven. Kortom, De bijbel van de Franse keuken is voor zowel de beginnende als de ervaren thuiskok een verrassend en leerzaam naslagwerk.


De kunst van het koken

De kunst van het koken is het meesterwerk van Julia Child over de klassieke Franse keuken. In geen ander kookboek wordt de receptuur zo duidelijk beschreven en is zo’n rijkdom aan ervaring en productinformatie verwerkt In dit bekendste kookboek van Julia Child is er ook veel aandacht voor de basistechnieken.

Dit maakt De kunst voor het koken, zelfs een halve eeuw na het verschijnen van de eerste editie, nog steeds een van de meest geliefde en gebruikte kookboeken over de klassieke Franse keuken. ‘De kunst van het koken is de steen der wijzen waarmee elke kok zijn eenvoudige ingrediënten kan veranderen in goud. – Sunday Times’


Mijn Franse keuken

Alain groeide op in Frankrijk, achter het fornuis. In Nederland leerde hij de Franse keuken nog meer waarderen. In Mijn Franse keuken leert Alain ons hoe simpel, eenvoudig en lekker de Franse keuken kan zijn. Met weinig ingrediënten en eenvoudige bereidingen, maar met maximale smaken laat Alain in meer dan 75 recepten zien wat er allemaal mogelijk is.

Van tamme konijnenboutjes met doperwtjes tot koude meloensoep, van gepocheerde kabeljauw met kokkels tot stroaardappeltjes en van duif met laurier en blauwebessensaus tot crème brûlée met karamel en fleur de sel.


De Nieuwe Franse Keuken

De nieuwe Franse keuken is het meesterwerk van Paul Bocuse, chef-kok en dé ambassadeur van de Franse keuken. Met meer dan 1000 recepten uit de fascinerende wereld van de Franse keuken. De nieuwe Franse keuken is de nieuwe klassieker in de reeks Culinaire klassiekers, eerder verschenen De Klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan en Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk.


De makkelijke Franse keuken

Het eerste makkelijke kookboek over de keuken van Neerlands favoriete vakantieland

 • Hét nieuwe boek van bestsellerauteur Karin Luiten
 • Bomvol toegankelijke gerechten die altijd lukken
 • Receptinspiratie voor doordeweeks én in het weekend
 • Een feest van herkenning voor Frankrijkgangers

Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep, wie houdt er nou níet van de Franse keuken? In dit boek staan al Karins Franse favorieten bij elkaar, al dan niet met een twist. Ingewikkeld om zelf te maken? Welnee. Elegante groentetaartjes, smeuïge chocolademadeleines, de lekkerste mosselen of een prachtige charlotte met lange vingers, met dit boek draait ook de minder ervaren kok zijn of haar hand er niet voor om.

Of je nu op vakantie bent of weer terug in Nederland, met behulp van Franse culisouvenirs of Nederlandse alternatieven: dat heerlijke Franse eetgevoel, dat kun je overal creëren.

Inclusief smeuïge verhalen, praktische wijntips en een heuse Spotify-playlist met de lekkerste Franse muziek.

‘Het is een verademing en ik roep het in hoofdletters: RECEPTEN VAN KARIN KLOPPEN ALTIJD.’ Ronald Giphart

‘Met Karins heldere uitleg, vele tips en overzichtelijke recepten kan iedereen koken.’ Janny van der Heijden, Heel Holland Bakt


Keuken Van De Franse Provincies

In dit monumentale kookboek geeft Elizabeth David simpele recepten voor tijdloze, authentieke Franse gerechten zoals omeletten, soufflés en salades, alsook meer complexe, maar even traditionele gerechten als patés, rollades en desserts.

De keuken van de Franse provincies is een elegant geschreven kookboek met literaire beschouwingen over Frankrijk en de Franse culnaire traditie. Het is een gepassioneerd boek over de cultuur van voedsel en voedsel bereiden.

Elizabeth David (1913-1992) wordt gezien als de pionier van de kook-schrijfkunst. Haar boeken worden gekenmerkt door gedegen research, deskundigheid, eigenzinnigheid en een prachtige literaire stijl. French Provincial Cooking, Italian Food en A Book of Mediterranean Food behoren tot de beste, klassieke kookboeken.

‘Als boekverkoper en als scribent heb ik bij alle daarvoor in aanmerking komende uitgevers zeker twintig jaar aangedrongen op het in het Nederlands uitbrengen van de boeken van Elizabeth David’. Johannes van Dam in Het Parool.


Cuisine

Sterrenchef Guy Martin van restaurant Le Grand Véfour in Parijs presenteert ons 300 recepten uit de Franse keuken gerangschikt naar het soort gerecht. Deze uitgebreide verzameling bevat niet alleen de grote klassiekers uit de Franse keuken, maar ook lokale gerechten en basisrecepten.

Er is niet veel bekend over Guy Martin, hij is een eenvoudige, bescheiden en discrete chef. Deze autodidact heeft echter een indrukwekkende staat van dienst. Als kind wilde hij dokter worden of rockmuzikant. Hij ging alleen naar de koksschool om bij zijn muzikale vrienden in de buurt te kunnen blijven. Hij ging werken in een pizzeria en raakte daar toch heel erg geïnteresseerd in het vak.

Van 1981 tot 1991 werkte hij als chef bij Relais & Châteaux, een exclusieve verzameling van 518 van de beste hotels en gastronomische restaurants in meer dan 60 landen. Eerst werkte hij drie
jaar in Château de Coudrée en vervolgens acht jaar in Château Divonne als chef en manager. Hier kreeg hij in 1985 zijn eerste Michelinster en 5 jaar later de tweede.

In november 1991 kreeg hij een aanbod om als chef en manager bij Grand Véfour in Parijs te komen werken en sindsdien nam zijn carrière een vlucht: hij won de ene na de andere prijs en als bekroning op zijn werk kreeg hij in 2000 een derde ster.


Culinaria Frankrijk

Culinaria Frankrijk uit de prachtige serie van Könemann. In deze dikke, royaal geïllustreerde uitgave (ca. 2,5 kg.) reist u in Frankrijk van streek naar streek en vind alle lokale specialiteiten en hun recepten. Zo ingedeeld naar regio wordt iedere streek uitputtend behandeld met aandacht voor specifieke producten, culinaire gerechten, tradities, historie enz.

Mooi geïllustreerd met honderden kleurenfoto’s die (vaak als serie) een beeld geven van productieprocessen (zuurkoolinmaak, koeienrassen, wijnbouw enz.) en van kooktechnieken (vullen van kip, konfijttechnieken enz.) De recepten zijn klassiek, niet gericht op beginners en staan vaak beter uitgelegd in b.v. Escoffier.

Maar dit boek is meer een mooi uitgegeven culinair naslagwerk waarin het plezierig snuffelen is. De vertaling is correct. Achterin een verklarende woordenlijst, een literatuuropgave per streek en een alfabetisch trefwoorden/receptenregister.


Ode aan de Franse keuken

Voor Ode aan de Franse keuken vroegen Sacha de Boer (fotograaf), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist) tien topchefs om – op basis van recepten uit een klassiek Frans kookboek uit 1873 – ieder twee originele en moderne menu’s te ontwikkelen. Zo ontstonden 60 overheerlijke gerechten die door Sacha prachtig werden gefotografeerd.

MET 60 RECEPTEN VAN 10 TOPCHEFS:

 • Jean Beddington
 • Ron Blaauw
 • Jonnie Boer
 • Jacob Jan Boerma
 • Wout Bru
 • Erik van Loo
 • Nicolas Misera
 • Seppe Nobels
 • Margo Reuten
 • Angélique Schmeinck

De drie hartsvriendinnen Sacha de Boer, Babs Assink en Janine Smits houden van het Franse leven en brengen geregeld samen tijd door in Janines oude huis in de Bourgogne. Koken, lekker eten en goede gesprekken spelen daarbij altijd een belangrijke rol. Dit lifestyle kookboek is hun ode, en die van de tien chefs, aan de Franse keuken.


Mijn Frankrijk

Het leven in een Bourgondisch dorpje, de geschiedenis van het kaasplateau, taaie biefstuk eten in het Parijse Quartier Latin… in dit boek mengt Onno Kleyn op zijn onnavolgbare wijze avonturen en informatie over Frankrijk door elkaar. Voor de Fransen zijn eten en tafelen zó belangrijk dat Kleyn in Frankrijk een tweede vaderland vond.

Ga met hem op reis door de ‘hexagoon’, van Normandië tot de Provence, van de Elzas tot de Spaanse grens, en smul van de beschrijvingen en de bijna 120 recepten die Kleyn kookte op een campinggasje of in de keuken van zijn Franse huis.

Mijn Frankrijk is een boek om van kaft tot kaft te lezen!

‘Onno Kleyns Mijn Frankrijk is niet alleen voor de lezer, maar ook voor Frankrijk een cadeau!’ — Ronald Giphart


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *