|

De top van 5 van de beste kookboeken met mosselen 2024

De gewone mossel wordt ook wel de eetbare mossel genoemd is een in zee levend tweekleppig weekdier. De mossel komt veel voor bij de Nederlandse en Belgische kust en wordt ook veel gegeten in Nederland en België. In Nederland wordt het veel gegeten met sausen en eventueel met patat. In België wordt het gegeten met patat.

Philippine en Yerseke zijn 2 mossel plaatsen. In Yerseke heb je ook een mosselveiling en een mosseldag. Deze dag trekt tienduizenden bezoekers uit Nederland, België en andere landen. Het mosselseizoen loopt van half juli tot half april. Tegenwoordig kun je ook buiten het seizoen mosselen kopen dit zijn vaak diepgevroren mosselen of geïmporteerde.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 5 beste kookboeken met de mossel in de hoofdrol. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

KokenKoken

Het grote mosselboek

Je kan ervan genieten in de maanden met een ‘r’, maar eigenlijk begint het toch ook al in juli. Het mosselseizoen is iets waar vele mensen naar uitkijken.
De mossel is een belangrijk onderdeel van onze Belgische eetcultuur en prijkt steevast op het menu van restaurants. Met frietjes, zoals wij ze vaak het lekkerst vinden, of met brood en drie sausjes zoals de Nederlanders ze eten.

Gelukkig zijn er nog talloze andere opties. Mosselen laten zich namelijk op allerlei lekkere manieren bereiden. Je kan er bovendien van eten zonder je schuldig te voelen want mosselen zijn gezond en goed voor de lijn! Boordevol goede voedingsstoffen als eiwitten, mineralen en vitamines en laag in vetgehalte: perfect voor iedereen die houdt van dit lekkere schelpdiertje.

Het Grote Mosselboek geeft je een interessante kijk op de geschiedenis van de ‘oester van de armen’.Het geeft je talrijke varianten op de klassieker
mossel-friet. Gekookt, rauw of in de wok met rode peper en knoflook. Opgepast: dit boek doet je watertanden! Maar met behulp van de vele recepten is
dat snel en makkelijk opgelost. Eet smakelijk!

Marc Declercq (Hove) is een van de meest gerenommeerde culinaire journalisten in Vlaanderen. Zijn werk werd al meermaals internationaal bekroond.


Mosselen

Mosselen. Wij Belgen eten ze het liefste met frietjes. Onze noorderburen graag met brood. Maar je kunt zo veel meer met de schelpdiertjes. Piet Devriendt, mosselchef van het restaurant De Oesterput in Blankenberge, selecteerde nieuwe, verfrissende, bekende en minder bekende recepten met de mossel in de hoofdrol. Gekookt, gebakken, in de wok of rauw, je kunt er alle kanten mee uit.

Mosselen zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook erg gezond. Ze bevatten eiwitten, mineralen, vitamines en nauwelijks vet. En met dit boek heb je meer dan 50 manieren om het kleine zeediertje klaar te maken. Aan de hand van schitterende foto’s legt Piet de recepten stap-voor-stap uit, zodat ook een niet-geoefende kok lekkere mosselgerechten op tafel kan toveren. Krijg jij ook al honger?


Mosselen – uit het atelier van Léon

Anders dan we vaak denken, zijn mosselen niet alleen geschikt voor consumptie als ‘de r in de maand is’. Let op herkomst en versheid en geniet het hele jaar door! ‘Mosselen’ geeft je 30 recepten voor de lekkerste mosselen, al dan niet met friet.

De klassieker onder de mosselgerechten, ‘moules marinières’, wordt bereid met gesmolten gezouten boter, sjalot, witte wijn en verse peterselie. Als je van kaas houdt, zul je een voorkeur hebben voor mosselen met roquefort. Of prikkel je smaakpapillen met zuidelijke smaken zoals knoflook, Provençaalse kruiden, zwarte olijven en olijfolie.

En wil je eens iets heel anders, experimenteer dan met saffraan, groene paprika en bieslook; tijm en knoflook; of verse tomaat en bladpeterselie. Varieer in je bereidingen; koken, bakken, en cocotte, marineren, gratineren, of ‘en papillotes’. Natuurlijk geserveerd met een lepel eigengemaakte mayonaise en versgebakken friet.


Kookboek van Zeeland

Alikruiken, mosselen, babbelaars en andere Zeeuwse streekgerechten

Boek Kookboek Van Zeeland geschreven door Nelly De Zwaan uitgegeven door Nbc – Het Zwarte Schaap Eten en drinken algemeen.


Mosselen – Ik Kook

  • Verrukkelijke recepten met mosselen
  • Stap voor stap instructies
  • Bij elk recept een duidelijk overzicht van de voedingswaarden
  • Geen speciale keukengereedschappen nodig
  • Alle recepten zijn uitvoerig getest

KokenKoken

Vergelijkbare berichten