De 7 beste kookboeken met gerechten voor de Tajine 2024
Een tajine is een aardewerken stoofpot dat van oorsprong werd gebruik in de Berberse keuken. Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken.
In Marokko wordt de tajine voornamelijk gebruikt voor stoofpotjes van vlees, vis of groenten, samen met specerijen, uien peulvruchten en of aardappelen. Het traditionele Tajine gerecht is met lamsvlees met dadels of andere zoete vruchten, maar het kan ook met kip met olijven of gehaktballetjes met tomaat.
Maar er zijn nog veel meer gerechten mogelijk met de Tajine. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de lekkerste en beste kookboeken met de Tajine. Het zijn niet alleen boeken met de lekkerste gerechten maar ook veel informatie over tajine en hoe je deze het beste kunt gebruiken.
De kookboeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com toegevoegd aan de beschrijving. Deze link geeft veel extra informatie over het kookboek maar ook de waardering en de recensies van de lezer weer. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.
Voordat ik met de 7 beste kookboeken voor de Tajine wil ik je eerst nog een paar Tajine laten zien.
Vegetarische tajines en couscous
Ontdek de ware smaak van Marokko met deze heerlijke vegetarische recepten voor tajines, couscous, salades en ingemaakt fruit. Rijkelijk gekruid en smaakvol: tajines zijn eenvoudig te bereiden en passen bij iedere gelegenheid. De gerechten in dit boek zijn bereid zonder vlees, en veelal zonder zuivel, zodat ze niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook de perfecte manier om te genieten van seizoensproducten.
In Vegetarische tajines en couscous vind je een aantal van de meest geliefde tajines, van een tajine met geroosterde kerstomaatjes en feta tot een tajine met geroosterde zoete aardappels, gember, kaneel en honing. Daarnaast bevat het boek recepten voor het gerecht waarmee de tajine vaak gepaard gaat: couscous.
Creëer je eigen geurenfestijn, dat niet onderdoet voor een echte Marokkaanse keuken!
500 tajine gerechten
Een verzameling van de smakelijkste vis-, vlees– en vegetarische gerechten die je in de tajine kunt maken. Terwijl het eten langzaam gaart zal jouw hele huis heerlijk ruiken!!
Tajine
Maar weinig maaltijden geven zoveel voldoening als een hartige tajine, de rijke, geurige stoofschotel die de basis vormt van de traditionele, Marokkaanse keuken. Dit hemelse gerecht kan worden opgediend in zijn eigen, fraaie pan, die ook een tajine wordt genoemd.
Vlees, gevogelte, vis of groenten worden langzaam gaar gestoofd in de stoom van het kegelvormige deksel, zodat het eten mals en sappig blijft. De gerechten worden op smaak gebracht met pittige en warme specerijen en kunnen verder worden opgepept met chilipeper, of juist getemperd met de zoete smaak van fruit.
Deze verzameling aromatische tajines bevat een aantal van de populairste klassiekers uit de Marokkaanse keuken, zoals de rijke Lamstajine met pruimen, abrikozen en honing, en de kruidige Kiptajine met ingemaakte citroen, groene olijven en tijm. JeU vindt hier eveneens recepten voor minder traditionele, maar minstens zo lekkere tajines met bijvoorbeeld rundvlees en gehaktballetjes.
Wie van een sappige visschotel houdt, moet de Zeeduiveltajine met aardappel, cherrytomaatjes en zwarte olijven, of de Oventajine van rode mul, tomaten en limoen eens proberen.
Vegetariërs kunnen kiezen uit gerechten als Tajine van yams, sjalotten, wortels en pruimen tot een zomerse Artisjoktajine met aardappel en saffraan allemaal even verrukkelijk.
Bij elk recept vind jet u tips voor bijgerechten. Dit boek is een perfecte kennismaking met de karakteristieke smaken van Marokko!
Tajine
De tajine vindt haar oorsprong in Marokko. Je kunt er eenpansgerechten in maken in vele variaties. De warmteoverdracht vindt in de tajine langzaam plaats, wat de smaak van de gerechten enorm ten goede komt.
Francis van Arkel heeft een aantal tongstrelende recepten samengesteld voor de tajine: recepten met vlees, wild en gevogelte, met vis, schaal- en schelpdieren, vegetarische recepten en ook recepten van couscous en andere bijgerechten. De diverse smaken krijgen in de tajine alle tijd om goed op elkaar in te werken. Daarbij worden ze in hun eigen kookvocht gaar gestoofd. Het resultaat is een overheerlijk en vetarm gerecht.
Francis van Arkel ontwikkelt recepten voor kooktijdschriften en schreef
diverse kookboeken. Francis is daarnaast werkzaam als foodstyliste en heeft
een zelfstandige praktijk waarin zij voedingsadviezen geeft.
Tajine
De Marokkaanse keuken is hot! En dat is vooral te danken aan de fantastische tajinegerechten, die er zon speciale zuidelijke touch aan geven. Het ooit in paperback uitgegeven kookboek Tajine nu in iets aangepaste vorm als gebonden editie.
Van tajine tot havermout
Van Tajine tot Havermout van de succesvolle health coach en lifestyle blogger Jamila Winwood is een prachtige verzameling aan verhalen en recepten met een Marokkaans tintje. Op haar blog inspireert Winwood haar volgers dagelijks om gezond te eten.
De herinneringen aan haar zomervakanties en haar inspirerende werk resulteerden in dit persoonlijke boek boordevol heerlijke gerechten, zoals de Marrakesh smoothie, een tajine van kip en dadels en luchtige havermoutpannenkoeken.
De lekkerste tajines
De naam ’tajine’ wordt zowel gebruikt voor de aardenwerken of metalen schaal met deksel, als voor het gerecht dat erin bereid wordt. Net zoals de geurige Marokkaanse keuken blijft ook de tajine heel populair. Het voordeel van de tajine is dat alle smaken en aroma’s zich kunnen vermengen tijdens het langzame sudderen. Daarna kunt u uw geurige gerechten serveren in de bijzondere schaal, wat een exotische toets geeft aan uw tafel. Geniet van onweerstaanbare combinaties, zoals lamsvlees met gedroogde vruchten, kip met gekonfijte citroen of dorade met koriander en limoen. Ook de groentetajines en zoete tajines met vruchten zijn stuk voor stuk overheerlijk. Sla snel dit boek open en ontdek de veelzijdigheid van tajines!