|

De top 5 van de beste boeken over bindingsangst 2023

Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden, om uiteindelijk toch afgewezen te worden. Mensen met bindingsangst vinden het daarom moeilijk om een langdurige relatie aan te gaan met anderen, dit kan zowel om vriendschappen als om liefdesrelaties gaan. Deze dieperliggende angst kan verschillende oorzaken en redenen hebben.

Voor deze pagina heb ik de 5 beste boeken geselecteerd die gaan over bindingsangst, de boeken zijn heel divers van een roman tot boeken die jou willen helpen bij bindingsangst. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link van Bol.com geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Liefdesbang

Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst.

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Nederland telt meer dan twee miljoen singles. Het blijkt niet eenvoudig de prins of prinses op het witte paard tegen te komen. En staat die opeens wél voor je deur, dan is het lastig de teugels uit handen te geven. Vervelende ervaringen of verlies hebben je misschien liefdesbang gemaakt.

Hannah Cuppen, zelf ervaringsdeskundige, laat in Liefdesbang zien hoe je je hart weer kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander. Cuppen durfde zich kwetsbaar op te stellen en schreef dit boek vanuit haar jarenlange zelfonderzoek. Ook interviewde ze vele mensen over hun ervaringen met verlatings- en bindingsangst. Deze authentieke verhalen maken samen met de inzichten en tips van Cuppen Liefdesbang tot een oplossingsgericht boek, zodat de liefde weer een eerlijke kans krijgt.

Liefdesbang, winnaar van Beste Spirituele Boek 2015, is verkrijgbaar in twee kleuren, in blauw en in roze, maar de inhoud van beide boeken is identiek!


Bindingsangst herkennen en overwinnen

Relaties waarin bindingsangst een rol speelt worden gekenmerkt door dubbele boodschappen, slappe excuusjes, vluchtgedrag, onbevredigde verlangens en eenzaamheid. ‘Ik houd nog steeds van je, maar ik heb meer bewegingsvrijheid nodig.’ ‘Ik moet overwerken.’ ‘Ik ben te moe voor seks.’ Zijn dergelijke uitspraken schering en inslag in jouw relatie? Dan zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Volgens psychologe Stefanie Stahl is bindingsangst er in verschillende gedaantes:

* De jagers: dat zijn mensen die veel veroveringen op hun naam hebben staan. Maar een goede jager is alleen in de jacht zelf geïnteresseerd, niet zozeer in de relatie.
* De prinses: lijdt aan chronische ontevredenheid en vertoond narcistische trekjes. Ze kan compleet in de wolken zijn, maar zodra de liefdesstorm wat gaat liggen worden de minder aangename kanten van de partner zichtbaar, en uitvergroot tot mythische proporties.
* De metselaars: zij zijn goed in het creëren van afstand door een muur om zich heen te bouwen. Ze functioneren alleen in een relatie als ze zelf kunnen bepalen wanneer ze lichamelijk en geestelijk aanwezig zijn.

In dit zelfhulpboek krijgen mensen met relatiefobie en hun partners aan de hand van praktische tips inzicht in het fenomeen bindingsangst: waar deze angst vandaan komt, hoe zij zich manifesteert in een relatie, en hoe zij te overwinnen is. Stel jezelf daarbij de volgende vragen: wil ik nog langer het slachtoffer zijn van mijn bindingsangst of ga ik aan de slag voor een betere toekomst met een vaste partner? Kan en wil ik mijn relatie nog redden of moet ik accepteren dat ik mijn bindingsangst of die van mijn partner niet de baas kan?

Bindingsangst herkennen en overwinnen is een praktisch zelfhulpboek dat niet alleen bedoeld is voor mensen die lijden onder hun hechtingsfobie, maar ook voor hun machteloze partners en voor professionele hulpverleners.

De auteur:
Stefanie Stahl studeerde psychologie in Trier, waar ze sinds 1993 ook haar eigen praktijk heeft als psychotherapeute. Ze is gespecialiseerd in familierelaties en schreef meerdere boeken over zelfbewustzijn en zelfkennis.


Bindingsangst!

Duffy, 28 jaar, heeft een slechtbetaalde baan als uitzendkracht en geniet van zijn ongecompliceerde leven, totdat zijn vriendin Mel hem voor het blok zet. Ze wil trouwen. Dan realiseert hij zich dat hij te lang zin zijn uitzendbaan is blijven hangen, dat zijn haarlijn hem steeds verder in de steek laat en dat het nu echt tijd wordt volwassen te worden. Maar wil hij dat wel? Winkelen bij Ikea, etentjes bij getrouwde stellen en gesprekken over kinderen jagen Duffy de stuipen op het lijf. Hij weet dat Mel de ware voor hem is, maar toch staat hij voor een moeilijke keuze…

Een mooie roman over bindingsangst!


Verbonden, hechting en liefde

Bepaal je eigen hechtingsstijl (angstig, vermijdend of veilig) en die van je (toekomstige) partner en leer begrijpen waarom de liefde altijd zo’n emotionele achtbaan is.

We vertrouwen op de wetenschap om te bepalen wat we eten en hoe vaak we sporten, maar hoe zit het met relaties? Is er een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat sommige mensen schijnbaar moeiteloos een partner vinden, terwijl anderen elke relatie stuk zien lopen? Die is er zeker, volgens de vooraanstaande Amerikaanse psychiater Amir Levine en psycholoog Rachel Heller.

In Verbonden laten zij zien hoe het begrijpen van je hechtingsstijl en die van je (toekomstige) partner kan helpen een goede relatie te krijgen én te behouden. Zij onderscheiden drie hechtingsstijlen:
Angstig: houdt mijn partner wel genoeg van mij?
Vermijdend : intimiteit betekent verlies van onafhankelijkheid.
Veilig: geen moeite met intimiteit en van nature warm en liefdevol.

Wetenschappelijke feiten worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden van succesvolle en minder succesvolle relaties. Ontdek aan de hand van de (zelf)test wat je eigen hechtingsstijl is, en die van je partner. Leer wanneer alle alarmbellen moeten gaan rinkelen en hoe je een ‘veilige’ partner kunt herkennen. Maar onthoud vooral: ook jij kunt de liefde vinden én behouden.

‘Goed wetenschappelijk onderbouwd en leest als een trein. […] Je leert begrijpen waarom je altijd voor de verkeerde valt, of waarom je steeds weer afknapt op je geliefde wanneer de relatie hechter wordt.’
Psychologie Magazine


Tussen vlucht en verlangen – over eenzaamheid, bindingsangst en de kracht van gezonde relaties

Op de vlucht voor liefde

Waarom vluchten we vaak voor datgene waar we zo naar verlangen: verbondenheid, intimiteit en liefde? We verbergen ons voor God, voor anderen en voor onszelf. Als kind ontwikkelden we deze afweermechanismen vanwege een onveilige omgeving. Het was onze reactie op emotionele beschadiging, angst of schaamte.

Maar wat ons toen beschermde, wordt nu een gevangenis en blokkeert ons om vervulling te ervaren en volwassen te worden.
Dit boek helpt je ontdekken welke schadelijke patronen je in je leven hebt ontwikkeld. Het gaat over de genezende kracht van gezonde relaties met God en met anderen. Thema’s die behandeld worden zijn:

Het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ contactvermijdende patronen.
Waarom je aspecten van je ziel voor God verbergt terwijl hij ze kan genezen.
Hoe je zonder faalangst keuzes kunt maken.
Hoe je vreugde en heelheid ervaart door gezonde verbondenheid met anderen.

God wil ons een veilige plek geven waar we leren zien hoe we vluchten voor liefde. Dan kunnen we het vaak spannende en ingrijpende werk beginnen: onze contactvermijdende mechanismen onder ogen zien en doorwerken en onze onvervulde behoeften door Christus laten vervullen.

‘Een levensveranderend boek voor iedereen die problemen ervaart in relaties. Het geeft de route aan voor een geestelijke reis naar de plek waar je liefde kunt ontvangen van God en anderen en waar je jezelf leert aanvaarden.’
Lin Button

Dr. John Townsend schreef samen met dr. Henry Cloud de bestsellers GrenzenGrenzen met kinderen en Grenzen in het huwelijk.

Tussen vlucht en verlangen helpt je vastgeroeste patronen open te breken en nieuwe ruimte, vrijheid, authenticiteit en levensmoed te ontwikkelen.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *