Het spel: Dobbel Vouwen Dobbelspel (Uitleg + Review) 2023


Dobbel vouwen is een nieuw dobbelspel uitgegeven door 999 games. Je gebruikt bij het spel de dobbelstenen om vakjes te mogen aankruisen. Je probeert hiermee doelsymbolen met elkaar te verbinden. De doelsymbolen bevinden zich aan beide kanten van het scorevel. Tijdens het spel mag je de hoeken van het scorevel vouwen om de doelsymbolen te verbinden.

Het dobbelspel Dobbel vouwen wordt uitgebreid beschreven op deze pagina. Zoals een spelomschrijving, spelreview en een spel specificatie.


Spel beschrijving:

Dobbelen, schrijven en vouwen! Rol met de twee dobbelstenen en kies een dobbelsteen om zo vakjes op je scorevel aan te kruisen. Je wint als je alle doelsymbolen door middel van aangekruiste vakjes met elkaar weet te verbinden.

Maar wat als sommige doelsymbolen op de achterzijde van je scorevel zitten? In Dobbel Vouwen moet je niet alleen dobbelen en kruisjes met een pen zetten, maar ook het speelvlak compleet veranderen door het om te vouwen! Zodra je genoeg smiley’s hebt aangekruist, mag je een hoek omvouwen. Door de nieuwe vorm die je scorevel zo krijgt, kun je nieuwe doelsymbolen bereiken.

Dobbel Vouwen komt compleet met vier verschillende levels aan scorevellen. Elk level heeft eigen regels en symbolen. Zo moet je met het scorevel “Glijpartij” rekening houden met ijs, waardoor je kruisjes door blijven glijden en heeft het scorevel “Beamen & Afbuigen” rare effecten zoals teleporters. Ook kun je alle levels in een solovariant spelen.


Spel specificatie + spelmateriaal

 • Het spel: Dobbel Vouw
 • Auteur: Klaus-Jürgen Wrede en Ralph Querfurth
 • Uitgever: 999 Games
 • Aanbevolen leeftijd: 8 – 99 jaar
 • Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
 • Speeltijd: Circa 20 minuten
 • Spelsoort: Geluk met strategie mogelijkheden
 • Taal spel en handleiding: Nederlands

Inhoud van de doos:

 • 2 dobbelstenen (zwarte en een witte)
 • 1 scoreblok (met 4 verschillende niveau´s)
 • 4 viltstiften
 • De spelregels

Spelreview

Het 999 games Dobbel Vouwen is een roll & write spel. Het spel is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede bekend van Carcassonne. Klaus heeft hulp gehad van Ralp Querfurth o.a. van de Exit spellen.

De dobbelspellen waar ook de niet actieve dobbelaar, mag deelnemen aan het spel vind ik zelf het leukste. Dobbel vouwen is ook een spel waar de niet dobbelaar ook mag spelen. De actieve dobbelaar gooit met 2 dobbelstenen en kiest één van de dobbelstenen. De andere dobbelsteen mag gebruikt worden door de andere spelers.

De dobbelworp bepaalt hoeveel kruisje je vanaf een start / eind punt mag aankruisen in een recht lijn. Het laatste veld wat je aangekruist hebt omcirkel je. Dit wordt meteen een nieuw start / eind punt.

Als er sprake is van dubbele cijfers mag je 2 rijtjes aankruisen. Het doel is om als eerst de vijf doelsymbolen op jouw vel te verbinden. Dit kan alleen als alle hoeken van het scoreblad zijn gevouwen. De meeste doelsymbolen staan op de achterkant van je scoreblad. Als je wilt vouwen moet je smileys aankruisen. Hoe meer smileys je aankruist des te groter de vouw. Een grote vouw levert een bonus op, maar kost je ook meer tijd.

Het leuk van het spel is dat je elke ronde meespeelt, als je zelf mag gooien kun je kiezen welke dobbelsteen je wilt gebruiken, als je niet aan de beurt bent moet je het doen met overgebleven dobbelsteen. Dit zorgt er voor dat iedereen een andere speelveld krijgt en je ook niet meteen weet wie er gaat winnen.

Je bent afhankelijk van de dobbelstenen maar je bepaalde zelf de route en de keuzes tijdens het spel, geluk is een factor maar de tactiek en strategie ook. De meeste doelsymbolen staan op de achterkant van de scoreblad dus een goede tactiek kan zijn zo snel mogelijk smileys verbinden zodat je kunt gaan vouwen.

Het spel is ook zeer goed in je eentje te spelen, de regels zijn wel iets anders dit wordt uitgebreid beschreven in de handleiding (spelregels). Naast het spel solo te spelen kun je met maximaal 4 spelers spelen. Het spel hoeft niet saai te worden omdat je 4 niveau´s. Elke niveau heeft zijn eigen regels en symbolen.

Een nadeel van het spel is wel dat je niveau scorevellen moet kopen als ze op zijn. Op het moment van het schrijven van blog, zijn er nog geen losse scoreblokken te koop, maar dit volgt vast heel snel. De andere roll & write spellen hebben ook allemaal diverse scoreblokken.

Zelf ben ik een liever hebben van dobbelspellen. De regels zijn eenvoudig, dit geldt ook voor dobbel vouwen en kunnen snel gespeeld worden ideaal om tussendoor even te spelen of meerdere potjes achter elkaar als je de tijd hebt. Ik vind het spel Keer op Keer leuk zowel solo als met tegenstanders, maar dit spel zou ik zeker vaker spelen leuk voor de afwisseling.


Vergelijkbare berichten