Het spel: HABA Dier op Dier (Review + speluitleg) 2023

Dier op Dier van de Duitse spellen fabrikant HABA is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en is zeer leuk om met het hele gezin te spelen. Je moet om de beurt dieren stapelen. Het spel ziet er niet alleen grappig uit, maar is ook erg leuk om te doen.

Op deze pagina vertel ik meer over het spel Dier op Dier, naast een uitgebreide beschrijving, vind je hier ook een speluitleg en een recensie dit allemaal om je een zeer goed beeld te geven van het spel.

Het spel: Dier op dier.

De dieren willen hun kunstje vertonen – de grote piramide! Nu moet er voorzichtig en behendig te werk worden gegaan: wie kan de pinguïn op de krokodil zetten, het schaap op de pinguïn en de slang op het schaap. Ook de miereneter wil bovenop de piramide klimmen en die is al zo duizelingwekkend hoog.

 • Soort spel: Educatief / Behendigheidsspel
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur van het spel: 15 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 4 Jaar
 • Uitgever: HABA
 • Spelauteur: Klaus Miltenberger
 • Illustrator: Daniel Döbner

De doos van Dier op Dier bevat?

Hieronder lees je welke onderdelen er in de doos zitten. Niet alleen de spelonderdelen worden genoemd dit geldt ook voor het aantal.

 • 1 Houten Krokodil
 • 4 Houten pinguïns
 • 4 Houten Apen
 • 4 Houten Toekans
 • 4 Houten Slangen
 • 4 Houten Egels
 • 4 Houten Schapen (zwart)
 • 4 Houten Miereneters
 • 1 Dobbelsteen
 • 1 Dier op Dier Spelregels

In het spelregelboekje staat het spel in 6 talen omschreven waaronder het Nederlands. De dobbelsteen is rood van kleur met de waarden: 1, 2, een krokodil, een handje en een vraagteken.

Speluitleg Dier op Dier.

Uiteraard vind je de spelregels van het spel in het spelregelboekje maar om je een goed beeld te kunnen geven vertel ik kort de regels van het spel Dier op Dier.

In het spel Dier op Dier ga je om de beurt met de dobbelsteen gooien. Voordat het spel begint krijgt iedere spelen 7 unieke dieren (de dieren waar 4 stuks van aanwezig zijn). Na het verdelen van de dieren wordt de krokodil op het midden van de tafel gelegd hier moeten de dieren opgestapeld worden.

Nu kies je een speler die als eerste mag beginnen, de spelregel van het spel is welke speler het beste als een slag over de grond kan kruipen, maar je kan ook iets anders verzinnen uiteraard of iemand aanwijzen.

Als je aan de beurt bent ga je met de dobbelsteen gooien. De waarden van de dobbelsteen wordt hieronder uitgelegd:

 • De waarde 1: Stapel één dier uit je eigen voorraad op de krokodil of de piramide.
 • De waarde 2: Stapel twee dieren uit je eigen voorraad op de piramide of de krokodil
 • De hand: Geef één dier uit jouw eigen voorraad aan een andere speler, deze speler met het dier op de piramide plaatsen.
 • Het vraagteken: Je tegenstanders bepalen samen wel dier jij zelf op de piramide moet zetten.
 • De Krokodil: Zet één dier uit je eigen voorraad tegen de staart of snuit van de krokodil. Staat er al een dier tegen de snuit of de staart van de krokodil? Dan mag jij jouw dier ook tegen de andere dieren aanzetten.

De regels voor het stapelen zijn als volgt:

 • Je mag maar één hand gebruiken.
 • Een gestapeld dier mag de tafel niet raken (dit mag alleen als je de krokodil hebt gegooid).

Als de piramide valt gelden de volgende regels:

 • Valt er door jou 1 dier van de piramide / stapel, dan moet jij die dier pakken en in je eigen voorraad plaatsen.
 • Vallen er 2 of meer dieren door jou toen dien? Dan plaats jij 2 dieren in je eigen voorraad de andere dieren mogen terug in de doos.
 • Heb jij bij het instorten van de stapel je eigen dier nog in de hand? Dan plaats je dit dier terug in je eigen voorraad.
 • Valt de dierenpiramide zonder dat een speler dit doet gaan alle gevallen dieren terug in de doos.

De winnaar is de speler die als eerste al zijn of haar dieren weg heeft gespeeld.

Spelreview: Dier op Dier

Bij veel van de Haba spellen is het vaak de simpelheid en de eenvoud dit geldt ook zeker voor Dier op Dier. Het spel zit simpel in elkaar met weinig regels makkelijk aan te leren ook voor kinderen van 4 jaar. Het spel is ook geschikt voor iets oudere kinderen en kans dus eenvoudig gespeeld worden met het hele gezin.

Het leuke aan het spel is dat alles van een goede kwaliteit hout is gemaakt waardoor het een duurzaam spel is. Het houten speelgoed van Haba wordt voor het grootste gedeelte geproduceerd in Bad Rodach, Duitsland. Het hout is afkomstig uit duurzaam bosbeheer!

De dieren voelen goed aan en liggen prettig in de hand ook voor volwassenen zijn de dieren nog goed te plaatsen. Leuk is dat de dieren allemaal verschillende kleuren hebben, dit maakt de piramide extra leuk.

Bij sommige dieren is het soms lastig te zien om welke dieren het gaat, iets meer details was niet verkeerd geweest. De dobbelsteen speelt een belangrijke rol als de kinderen eenmaal de symbolen / waarden weten speelt het spel heel eenvoudig. Door de wist met de dobbelsteen maakt dit het spel extra spannend en minder voorspelbaar. Naast geluk komt er ook een beetje tactiek bij kijken. Waardoor het spel ook zeker een educatieve waarde heeft. Kortom een goede mix van alles wat een spel hoort te bevatten.

Het spel ziet er heel eenvoudig uit, maar is wel lastiger dan je 1,2,3 zou verwachten. sommige dieren zijn gewoon lastig op elkaar te stapelen. Probeer daarom zo snel mogelijk de lastige dieren kwijt te spelen of weg te geven als het mogelijk is. De kinderen kunnen goed oefenen met hun fijne motoriek. Na mate ze vaker die spel spelen zul je zien dat dit steeds beter en makkelijker gaat. Je kunt de jonge kinderen in het begin ook best een beetje helpen met keuzes maken en stapelen.

De interactie met elkaar maakt het spel leuk en spannend. Het spel is aanbevolen voor 4 jaar en ouder maar als je thuis een jongere spelletjes fan hebt van bijvoorbeeld 3 jaar kan deze met een beetje hulp ook goed mee spelen. Kinderen van 5,6 en zelfs 7 vinden het spel in veel gevallen ook nog heel leuk vooral door de tactiek mogelijkheden en de interactie.

Als het spel één maai is gespeeld is de kans groot dat het spel vaker gespeeld en gepakt wordt dit is alleen maar een goed teken. Door de dobbelsteen is elk spel weer anders en het speelt ook vrij snel ongeveer 15 minuten ben je bezig met een spelletje. Met 4 spelers vind het zelf het leukste maar het spel is ook goed te spelen met 2 en 3 spelers.

Het spel is leuk als gezinsspel met jonge kinderen, maar ook zeer leuk om als cadeau te geven door de educatieve elementen van het spel.

Meerdere versies.

Door het succes van Dier op Dier zijn er meerder versies uitgebracht van dit spel hieronder worden de versies kort beschreven en is er een link van Bol.com geplaatst die meer informatie geeft over het spel.

Haba Dier op dier – Het wankele stapelspel

Dier op dier – Het wankele stapelspel geeft stapelplezier voor het hele gezin. De 29 houten dieren vormen een grote piramide. Nu wordt van de spelers veel aandacht en behendigheid gevraagd. De flamingo moet op de krokodil klimmen, het schaap op de flamingo, de slang op het schaap … Nu alleen het evenwicht niet verliezen! De speler die als eerste al zijn dieren veilig in de hoogte heeft gestapeld, is de winnaar.

Door de wat lastigere vormen en dieren is het spel ook geschikt voor de oudere kinderen en ook leuker voor de volwassenen. De dieren vind ik er zelf wel minder mooi uit zien en de moeilijkheidsgraad ligt echt wil hoger.


Haba spel – Dier Op Dier – van groot naar klein 

‘Dier van Groot Naar Klein’ is een stapel- en memoryspel van het Duitse merk Haba. Tijdens hun uitstapje naar de kust willen de dieren op elkaar klimmen en zo een vuurtoren maken: de beer klimt op de olifant, de leeuw op de beer … telkens klimt een kleiner dier op een groter exemplaar. Helemaal bovenaan moet de glimworm licht geven.

De krokodil is echter beledigd omdat hij niet helemaal bovenaan mag staan. Hij duwt steeds opnieuw dieren uit de toren. Wie behoudt het overzicht en kan de dieren in de juiste volgorde op elkaar stapelen?.


Haba Minispel Dier Op Dier

Haba Dier op Dier minispel

De kikker is nog maar net op de kangoeroe gesprongen of ook de egel maakt zich al klaar voor zijn sprong. Vandaag wordt immers de grote dierenpiramide gebouwd! De dobbelsteen beslist telkens welk van hun dieren de spelers op de andere moeten stapelen. Wie als eerste al zijn dieren veilig op de piramide kan plaatsen, is de winnaar.


Haba Dier Op Dier Het Kerststapelspel

De dieren vormen een kerstpiramide die almaar hoger wordt. Maar wie staat helemaal bovenaan? Dat ligt in de handen van de spelers: zij stapelen de eekhoorntjes, sneeuwhazen, pinguïns en elanden op elkaar. Met veel gevoel worden ze op de sterren, dennenbomen en sleeën geplaatst. Wie als eerste al zijn figuren in de hoogte heeft gestapeld, wint het spel.


Mijn eerste spellen – Dier op dier Junior – 2+

Nu wordt het beestachtig wankel: de dieren vormen een grote piramide! Wie klimt op wie? Dat bepaalt de dobbelsteen, maar ook vingervaardigheid is een vereiste! Of de dierlijke toren blijft staan, dat hebben de spelers in de hand! In drie stapelspellen bouwen ze dier op dier. In het derde spel racen ze ook samen tegen de krab. De beste stapelkunstenaar wint.


Vergelijkbare berichten