Spel review: Het verhaal van Koning Schaak (spel van het jaar 2022)

Schaken is een prachtig spel met veel verdiepingen en mogelijkheden. Een spel waarmee je jezelf kan blijven ontwikkelen. Het spel heeft niet veel regels en kan eenvoudig uitgelegd worden, toe valt dit in de praktijk soms tegen vooral als je kinderen schaken wil leren. Maar dat is nu verleden tijd het spel het Verhaal van Koning Schaak leert de kinderen op een super leuke en originele manier schaken.

Hoe dit precies gaat en waarom dit zo goede manier is en niet alleen geschikt is voor kinderen lees je in deze review. Naast een uitgebreid review ook een spelomschrijving van Het verhaal van Koning Schaak.

Spel omschrijving

Het verhaal van Koning Schaak, leren schaken vanaf 3 jaar maar ook zeer geschikt voor volwassenen!

Een volledig nieuwe en unieke benadering van het klassieke schaakspel!

“Het verhaal van Koning Schaak” is eenvoudig. Elk schaakstuk heeft een leuk, geïllustreerd verhaal over hoe dat stuk graag beweegt.

Is dit spel wat voor jou?

  • Je wil graag leren schaken maar je hebt geen geduld
  • Je zou graag je kinderen willen leren schaken
  • Schaken is voor iedereen

Zo speel je het spel

Het Verhaal van Koning Schaak is een bordspel dat jonge kinderen leert schaken met behulp van gekke verhalen, levendige illustraties, aangepaste schaakstukken en een uniek schaakbord.

De verhalen en het ondersteunende materiaal leren de regels van het schaken aan kinderen
van drie jaar en ouder op een eenvoudige en leuke manier. De koning is bijvoorbeeld een dwaze man met zo een dikke buik, zodat hij zich maar één vakje per keer kan verplaatsen.

Het beste van alles: noch ouders noch kinderen hebben schaakervaring nodig om dit spel te spelen. We hebben ook leuke minispelletjes gemaakt met plezierige kaartspellen die kinderen aanmoedigen om alle schaakstukken op het bord te gebruiken en hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.


Spel review: Het verhaal van Koning Schaak

Schaken is één van oudste bordspellen en strategie spellen. Het spel wordt veel op verenigen, online in huiskamers en op toernooien gespeeld. Het spel lijkt ingewikkeld de basis regels zijn eenvoudig en snel te leren. Toch wordt schaken vaak als moeilijk en ingewikkeld spel gezien. Zelf heb ik op jonge leeftijd schaken geleerd van mijn vader die ik zover ik weet altijd al op een schaakvereniging heeft gezeten.

Nu ik zelf een dochter hebt en die mij regelmatig ziet schaken, wil zei ook graag met papa schaken. Ondanks de regels niet zo lastig zijn is het toch lastig om de regels begrijpend te leren. Gelukkig is hier nu een prachtige oplossing voor: Het verhaal van Koning Schaak. Het is meer dan alleen een standaard schaakspel. Het is een voorleesboek en 2 bordspellen (uiteraard schaakspellen)

Hoewel het klinkt dat het alleen geschikt is voor kinderen, is dit zeker niet het geval. De regels worden op een beeldende en een zeer grappige manier verteld zodat dit ook niet makkelijk vergeten wordt. Het leren van spelregels wordt nu op eens leuk en interessant in plaats van saai.

Ook als je verder wil gaan leren om beter te worden met schaken ga je nog vaak terug denken aan het spel de manier hoe je het schaken hebt geleerd. Dat deze manier van spelregels en een spel leren een succes is aan slaat blijft ook het met de prijs die het spel heeft gewonnen. Het verhaal van Koning schaak is verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2022.

De makers probeer 12 jaar gelegen een kind het spel schaken te leren, Het kindje waar ze het spel aan wilden leren werd nieuwsgierig en ging meer vragen waarom dit en waarom dat. Dit was voor de makers het moment om hier iets op te verzinnen. Om het spel beter te kunnen uitleggen en ook op een manier zodat ze het niet of nooit meer vergeten is er een sprookje geschreven dat gebasseerd is op het schaakspel.

De dwaze koning Trippel woont in een kussen kasteel en is eigenlijk bang voor alles. Voor de bijen, stinkkaas bomen en zelfs voor sommige van zijn eigen lichaamsdelen. Als hij beweegt trilt zijn hand en kraken zijn benen, elke beurt zet hij maar 1 stap voor, achteruit, op zij of schuin.

Dit is een voorbeeld van hoe bijvoorbeeld de stukken worden geïntroduceerd en waarom ze maar 1 stapje of alleen maar schuin of juist maar alleen bij de opening 2 stappen vooruit mogen zetten. Kinderen maar ook volwassenen vergeten niet meer dat de dwaze koning maar 1 stapje per keer mag zetten.

Koning Trippel heeft ook een vriend namelijk Koning Schaak het grote verschil tussen beide koningen is de kleur, koning Trippel is trots op de zwarte speelkleur en Koning schaak heeft Wit als kleur. Koning Schaak heeft ook zijn eigen verhaal dat lees je of hoor je in het (voorlees) boek. Uiteraard komen de andere speelstukken en figuren ook aanbod en wordt er op een leuke wijze ook alle regels uitgelegd zoals het schaak en schaakmat zetten.

Het spel wordt geleverd met het Verhalenboek met de regels van het schaakspel met een dubbelzijdig bordspel, 2 opbergzakjes voor de schaakstukken, 30 koontokens voor de minigames 32 schaakstukken 16 zwarte en 16 witte. En de figuren / personages van het schaakverhaal.

Het leuk van het spel is als je Koning schaak met de figuren speelt lijkt het wel dat je samen met je kind een sprookje na speelt omdat de zetten om een reden gezet worden. Naast het originele spel zijn er ook minigames die er bijdragen om het spel leuk te gaan vinden, het spel te leren en beter on de knie te krijgen.

Over alles is na gedacht met als doel om schaken te leren op een manier die je niet meer vergeet. Ik was meteen enthousiast bij het zien van het spel en heb het ook meteen besteld. Met het voorlees verhaal en de figuren is het spel een stuk interessant voor mijn dochter en worden de zetten die de stukken mogen doen ook niet meer door elkaar gehaald of toevallig vergeten als het beter uitkomt.

Na de hand van dit spel Koning Schaak verwacht in de komende jaren meer spelen die als een sprookje of verhaal een spel uitleggen. Dit is uiteraard al eens gedaan maar vaak niet zo uitgebreid origineel en grappig.

Op onze website vind je regelmatig blog die te maken hebben met schaken, maar dit is wel het artikel waar je schaken op een leuke en leerzame manier kan leren. Hoewel het gericht is op kinderen is het ook zeer geschikt voor volwassenen en voor iedereen die moeite heeft met de saaie stof van spelregels leren kennen.

Wil jij zelf leren schaken of juist je kinderen het leuke spel aanleren dan is het verhaal van Koning schaak een echt aanrader.


SpeelgoedSpeelgoed

Vergelijkbare berichten