|

De top 10 van de leukste kinderboeken met kabouters 2024

Wie kabouters zegt, zegt eigenlijk Rien Poortvliet. Rien Poortvliet schreef in 1976 het eerste boek over kabouters en het duurde ook niet lang of meeste Nederlandse gezinnen hadden wel minimaal 1 boek over kabouters thuis.

Kabouters zijn niet weg te denken in sprookjes en fantasie verhalen, wist je dat het woord Kabouter afgeleid zou zijn van het Germaanse woord kuba-walda (huisbewaarder) of kuba-hulþa (huis wegezinde).

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 leukste kinderboeken waar de kabouters een grote rol in spelen. De boeken zijn ondanks dat de kabouters de hoofdrol spelen heel divers en bijna allemaal even leuk om te lezen of om in voor te lezen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

BoekenBoeken

De kabouter

Het boek de Kabouter met kabouter met prachtige tekeningen van Rien Poortvliet. Wie kent hem niet? Na jarenlang van stilzwijgen zijn Rien Poortvliet en Wil Huygen weer afgedaald naar de kabouterwereld. Geroepen door de alombekende raad van de kabouters werd hun gevraagd het leven en werken van dit bijzondere volk opnieuw over te brengen. Het was de wens van de kabouters om het ditmaal als een alles omvattend, verzamelwerk uit te geven, hetgeen geschiedde.

Met dit complete werk leggen Poortvliet en Huygen met penseel en pen nog eenmaal hun kennis over de kabouterwereld vast, opdat de mensheid optimaal profiteert van haar eeuwenoude wijsheid. De Kabouter bestaat 40 jaar en ter gelegenheid van dit jubileum is dit complete, alles omvattende integrale en volledige verzamelde werk tot stand gekomen


De 15 kaboutertjes

De 15 kaboutertjes en het grote aftel avontuur is een heerlijk voorlees spektakel voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Het verhaal gaat over 15 kaboutertjes waarvan er elke keer één op komische wijze verdwijnt. Uiteindelijk blijft er maar één kaboutertje over. Daar laat deze kabouter het uiteraard niet bij zitten en het avontuur eindigt dan ook met alle kabouters weer veilig bij elkaar. Om de bladzijde staat een tekeningen bij het verhaal, zo wordt het pas een echt kabouter avontuur!


Het jaar rond met de vier kaboutertjes

Alle avonturen van de vier kaboutertjes nu in één lekkere dikke bundel

Wie houdt er nou niet van de vier kaboutertjes? Maartje, Moontje, Joep en Johannes maken heel veel spannende dingen mee in het grote bos. Elk seizoen zijn er weer nieuwe dingen te beleven. Ga je met ze mee op avontuur?

In dit boek zijn De vier kaboutertjes in de lente, De vier kaboutertjes in de zomer, De vier kaboutertjes in de herfst en De vier kaboutertjes in de winter gebundeld.


De Gouden Collectie van kabouter Plop

20 jaar al neemt kabouter Plop de allerkleinsten mee op avontuur in de wondere wereld van het kabouterbos. Speciaal voor die 20ste verjaardag heeft Plop de mooiste, de leukste, de beste en de fijnste verhalen samengebracht in een speciale jubileumcollectie. Van korte vertelsels voor het slapengaan tot langere, prachtig geïllustreerde voorleesverhalen, je vindt het allemaal in De Gouden Collectie van kabouter Plop. Veel lees- en kijkplezier!


Leven en werken van de Kabouter

De kunstenaar/tekenaar Rien Poortvliet en zijn vriend, de wetenschapper Wil Huygen, hebben in het boek Leven en werken van de Kabouter alle feiten en mythes over de kabouter voor eens en voor altijd uiteengezet en verklaard.

Sinds het verschijnen van het boek zijn jong en oud geboeid door de prachtige tekeningen en uitgebreide verhalen over deze kleine figuren. Werkelijk alle aspecten van het kabouterleven komen aan bod; van kunst en cultuur, architectuur, onderwijs en opvoeding, tot relaties, gereedschappen en medicijnen. Zowel met het potlood als de pen wordt alles gedetailleerd en met humor beschreven.


Meneer Kabouter

Meneer Kabouter zegt de hele tijd ‘Nee!’ Tegen de lezers, tegen de dieren en zelfs tegen een heks. Maar daarmee begaat hij een grote vergissing. Dit boek laat zien waar de tuinkabouters vandaan komen. Maar vooral dat je nooit maar dan ook nooit je goede manieren moet vergeten.


Kaboutertje Klein

Dit verhaal gaat over een Kaboutertje Klein, die zou zo graag wat groter willen zijn. Maar is dat wel een goed idee? Doe het boek maar open en lees snel mee!


De oproep der kabouters

De kabouters zijn op zijn zachts gezegd niet blij met het boek Leven en werken van de kabouter. Midden in de winter van 1980-1981 worden Rien Poortvliet en Wil Huygen door de kabouters naar het verre Lapland ontboden.

Een onvergetelijke tocht van meer dan drieduizend kilometer, vol schitterende ontdekkingen, interessante ontmoetingen, grappige voorvallen en spannende avonturen. Poortvliet en Huygen legden alles vast met penseel en pen. Dit verrukkelijke boek vol wijze lessen is het resultaat. Bovendien voldoen ze hiermee aan de opdracht om een klemmende oproep van de kabouters aan de wereld uit te dragen!


Kabouter Korsakov 1 

Kabouter Korsakov en meneer Wattman, de glimworm, wonen in het fijne kabouterbos. Tot Dolf de foute das, Korsakov aanwijst als dief van de magische verdwijnpaddenstoelen. Hij beslist om zijn geliefde bos te verlaten. Maar is hij wel de dief? Waarom vliegt de ekster rond met een rode zak in haar bek? En die huizen op wielen, waar rijden die naartoe?


Avonturen Van Kabouter Puntmuts

De kabouterfamilie Puntmuts woont in een grote holle eikenboom. De kabouterkinderen Milli, Rikki, Flipje en Pimmetje beleven avonturen waar je alleen maar van kunt dromen. Op bezoek gaan bij de sneeuwkoningin, rijden op een ijsbeer, dansen met elfjes of een echt zeekasteel ontdekken. En wat denk je van een eekhoorntjesrodeo….


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten