|

De top 5 van de beste boeken over fruitbomen 2024

Het kweken van fruitbomen in uw achtertuin kan je vers en voedzaam fruit opleveren. Je kunt genieten van de smaak van sappige appels, zoete peren en ander heerlijk fruit dat zo van de boom geplukt kan worden. Door uw eigen fruitbomen te kweken, kun je ervoor zorgen dat het fruit dat je eet vers is en vrij is van schadelijke pesticiden en chemicaliën. Dit kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn, omdat fruit een belangrijke bron is van essentiële vitamines, mineralen en vezels.

Fruitbomen bieden ook een reeks voordelen voor het milieu. Ze produceren stuifmeel dat bijen, vlinders en andere bestuivers aantrekt, wat essentieel is voor het behoud van gezonde ecosystemen. Bovendien helpen fruitbomen de lucht te zuiveren en het kooldioxidegehalte te verlagen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor degenen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Naarmate fruitbomen groeien, bieden ze ook schaduw en beschutting voor wilde dieren, wat verder bijdraagt ​​aan een gezonde en bloeiende omgeving. Ook kun je uiteraard zelf van de schaduw en beschutting genieten.

Meer over de fruitbomen lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Je leest over de verzorgen, het planten van de fruitbomen en nog veel meer. Om je goed beeld te geven van de boeken hebi k naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Fruitbomen in potten

Het telen van fruitbomen in potten en kuipen wordt al zeer lang gedaan. Vroeger was bet zeer algemeen, maar deze manier vanopkweken is in de laatste decennia helemaal in het vergeetboek geraakt. ’’Fruitteelt in het klein” kan evenwel met vrijwel alle fruitsoorten uitgevoerd worden. Fruitboompjes in pot nemen maar weinigruimte in, ze zijn niet afhankelijk van de samenstelling van de bodem, ze kunnen beschermd worden tegen slecht weer en we kunnen
ze zonder veel moeite water geven, bemesten, snoeien en verzorgen.

Deze punten zijn zeer belangrijk wanneer we alleen maar kunnen tuinieren op een kleine oppervlakte: daktuinen, terrassen en balkons. Door hun rijke bloei en door de vroege vruchtvorming bezitten fruitboompjes in pot niet alleen sierwaarde, maar ook gebruikswaarde,
ook al leveren ze natuurlijk niet een zo grote oogst als bomen die in de volle grond geplant zijn. De schrijver is een ervaren fruitteeltvakman en één van de weinige deskundigen op het gebied van fruitteelt in potten.


Basishandboek fruitbomen snoeien

Fruitbomen en -struiken zijn een aanwinst voor elke tuin. Wie houdt er niet van om zelf fruit uit eigen tuin te kunnen oogsten? Maar wist u dat de juiste snoeiwijze de kwaliteit van die oogst aanzienlijk kan verbeteren? Gesnoeide bomen zijn gezonder en dragen regelmatiger fruit dan niet-gesnoeide exemplaren.

Dit boek toont u hoe u op de juiste manier succesvol kunt snoeien. Stap voor stap leert u de juiste snoeitechnieken voor appel- en perenbomen, pruimenbomen, kersenbomen, maar ook houtig kleinfruit, zoals aalbessen-, kruisbessen-, braam- en frambozenstruiken. De verschillende soorten snoei komen aan bod, zoals de snoei bij planten, de vorm-, de zomer- en de onderhoudssnoei, maar ook hoe u een fruithaag opkweekt en hoe u bomen langs een muur of een spalier kunt leiden.

Zo haalt u het beste uit uw fruitbomen of -struiken en geniet u binnenkort van heerlijk fruit uit uw eigen tuin!


Fruit uit eigen tuin

Fruit uit eigen tuin dé trend van 2010 Forse groei verkoop fruitbomen en -planten Past in de tijdgeest, waarin milieu en gezondheid belangrijk zijn Praktische gids boordevol heldere adviezen en tips over het zelf telen van fruit Samen met Groente uit eigen tuin een compleet naslagwerk. Geschikt voor zowel beginners als ervaren tuiniers Er gaat niets boven versgeplukte aardbeien, frambozen en sappige appels.

Met haar bekende energie en enthousiasme geeft Carol Klein al het noodzakelijke groenadvies om met de meest favoriete fruitsoorten aan de slag te gaan, maar daarnaast passeren ook minder voor de hand liggende soorten, zoals citroenen, vijgen, moerbeien en cranberry’s, de revue. Het is een onmisbaar naslagwerk in de boekenkast van iedere tuinier.

Carol Klein is een van de invloedrijkste tuiniers van Groot-Brittannië en medepresentator van het populaire televisieprogramma Gardeners’ World


Leifruit voor beginners

Leifruit wordt steeds populairder. Dit is vooral te danken aan de auteur van dit
boek, Jan Freriks. Voor zijn promotie van leifruit is hij in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het opleiden en snoeien van vormbomen is een kunst op zich. De tuinliefhebber
die graag eens een leifruitboompje in zijn tuin wil uitproberen, heeft vaak
niet de tijd om zich intensief in de specialistische opkweek en onderhoud van
soms ingewikkelde leivormen bezig te houden. Dit boek is speciaal voor hen
geschreven. Een beginnersboek waarin alleen de eenvoudige leivormen voor
de meest ‘gebruiksvriendelijke’ appel- en perenrassen worden behandeld.
De opkweek van de leivormen wordt stapje voor stapje in duidelijke tekeningen
uitgelegd. Daarnaast is een oplossing gevonden voor één van de grote struikelblokken in de leifruitteelt: de snoei. Als gekozen wordt voor de in dit
boek genoemde rassen en leivormen, dan kan worden volstaan met drie simpele
snoei-ingrepen per jaar.

De auteur van deze uitgave is Jan Freriks (Wijhe, 1929). Hij behoort tot de laatste generatie leerlingen die op de fruitteeltvakschool les heeft gekregen in de teelt van leifruit. Zijn liefde voor en kennis van het leifruitvak zijn hem bijgebracht door broeder Petrus, tuinbroeder van de abdij Sion te Diepenveen en de heer Otten, tuinbaas op het landgoed de Gelder te Wijhe. Daarnaast gaf hij jarenlang deeltijdles in de fruit- en bijenteelt. Inmiddels gepensioneerd, geeft Jan Freriks zijn kennis door in de vorm van lezingen, boeken en cursussen, met als doel het behoud van de leifruitcultuur. Met dit boek geeft hij een brede groep particulieren, ongeacht de grootte van hun tuin, een eerste eenvoudige introductie in het leifruit


Appel, peer en meer

Prachtige bloesems in de lente en heerlijke vruchten in de herfst. Elke tuin verdient een fruitboom! Maar welke fruitboom past bij jou en bij je tuin? En hoe zorg je voor een lekkere oogst? Dit boek helpt je bij de keuze van boomvorm en fruitsoort. Met een greep uit de lekkerste rassen voor de ecologische tuin. Je ontdekt waar een boom het liefst staat en hoe je de bodem verzorgt. Met behulp van tekeningen en praktische tips gidst dit boek je door de snoei.


Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Vergelijkbare berichten