|

De top 10 van de beste boeken over Parkinson 2024

Parkinson is een ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. De ziekte parkinson zorgt ervoor dat er bepaalde cellen in je hersenen langzaam kapot gaan. Dit kan allerlei verschillende klachten veroorzaken, zoals moeite krijgen met bewegen maar ook het denk vermogen kan aangetast worden.

Omdat je op deze pagina bent terecht gekomen is de kans groot dat jij zelf of indirect te maken hebt gekregen met de ziekte Parkinson. Over Parkinson lezen kan je duidelijkheid geven wat je allemaal te wachten kan komen te staan.

Voor deze pagina heb ik de 10 beste boeken over parkinson voor je op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek over parkinson ook eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Mentale kwetsbaarheid door Parkinson

Mentale kwetsbaarheid door parkinson Zo’n 200 jaar geleden beschreef huisarts James Parkinson mensen met een een trillende hand, arm of been. Mensen die voorovergebogen heel erg traag liepen of juist heel erg snel. Uiterlijke kenmerken die sindsdien worden gezien als dé symptomen van parkinson.

Wat hij niet zag waren de innerlijke veranderingen: soms vreemd, het willen dat begint te haperen waardoor dingen niet gebeuren ook al wil je ze graag, de gevoeligheid voor druk (stress) die veel groter wordt, het gevoelsleven dat alle kanten opgaat, van ontspannen naar nerveus, angstig en somber zonder duidelijke reden en, last but not least, het mono worden, geen dingen tegelijk meer kunnen denken en doen waardoor het alledaagse leven al snel gecompliceerd wordt. En dat alles tegen de achtergrond van een wisselende vitaliteit, het On- en Off-zijn: het ene moment ben je vitaal, het volgende moment is dat helemaal over.

Psycholoog Ad Nouws sprak de voorbije twintig jaar honderden mensen met de ziekte van Parkinson over hun ervaringen. Dat waren lange, diepgravende gesprekken, vaak ook met de partners. De weerslag van dit alles vind je in dit boek; het parkinson verhaal is nu compleet. Voor iedereen een bron van inspiratie om zo goed mogelijk met de ziekte te leren omgaan.


Spreekuur thuis – Parkinson en nu?

Er valt heel veel te vertellen over de ziekte van Parkinson, zijn verschijningsvormen en de invloed die de ziekte heeft op het leven van alle betrokkenen. Zowel de patiënt als zijn omgeving vindt in Parkinson en nu? een schat aan betrouwbare informatie geschreven in begrijpelijke taal. Behalve over het ontstaan van de ziekte en het verloop ervan, vertelt het boek de verhalen van velen die kampen met ‘Parkinson’. Daardoor bevat het boek vele praktische tips die leven met de ziekte van Parkinson makkelijker maken.


De Parkinsonpandemie

De ziekte van Parkinson wordt een pandemie. Tussen 1990 en 2015 is het aantal mensen met parkinson verdubbeld tot meer dan 6 miljoen wereldwijd, en de verwachting is een verdere verdubbeling tegen 2040.

Daarmee is het de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Dit komt gedeeltelijk door de vergrijzing: oudere mensen hebben een hoger risico op parkinson. Maar parkinson lijkt ook een door de mens veroorzaakte ziekte te zijn, met een rol voor de industrialisering en giftige stoffen zoals landbouwbestrijdingsmiddelen, zware metalen en oplosmiddelen. Het is daarom tijd voor actie.

In De Parkinson pandemie bieden vier topdeskundigen Dorsey, Sherer, Okun en de Nederlandse hoogleraar neurologie Bas Bloem, een ambitieus plan om één van de grootste gezondheidsuitdagingen van onze tijd aan te pakken:

  • Meer voorlichting over de pandemie
  • Het aanpakken van de vervuiling van onze omgeving
  • Het nemen van preventieve maatregelen
  • Het toegankelijk maken van betere en breder beschikbare zorg
  • Optimale steun voor patiënten en hun naasten
  • En tenslotte meer onderzoek naar de oorzaak en uiteindelijke genezing

Dit boek is hiermee belangrijk voor iedereen die door deze ziekte is of kan worden geraakt – patiënten, gezinnen, zorgverleners, politici en activisten.

Prof. Dr. Bas Bloem is als hoogleraar Neurologie verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tevens is hij medisch directeur van ParkinsonNet.


Richtlijn voeding bij de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed-hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken.

Bij de herkenning, diagnostiek en behandeling van deze problemen zijn verschillende zorgverleners betrokken. Dit was de reden om naast een monodisciplinaire Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson ook een multidisciplinaire Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. De Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet, de werkgroep bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Deze richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die zijn betrokken bij de behandeling van voedingsgerelateerde problemen bij patiënten met de ziekte van Parkinson en ook voor parkinsonpatiënten zelf. De richtlijn adviseert zorgverleners over het herkennen van voedingsgerelateerde problemen, stelt criteria voor verwijzing en bevat aanbevelingen voor behandeling. De richtlijn is beslissingsondersteunend. Voor patiënten bevat de richtlijn informatie over de voedingsgerelateerde problemen die kunnen ontstaan en de aandachtspunten voor het zelf signaleren van deze voedingsproblemen. Voor de patiënten is ook een speciale patiëntenversie beschikbaar.


Een nieuwe uitdaging met Parkinson

Praktische gids voor (jongere) mensen met de ziekte van Parkinson en hun omgeving

Bij de ziekte van Parkinson wordt veelal gedacht aan een chronisch-progressieve ziekte bij ouderen. Dat beeld klopt grotendeels. Een relatief beperkte groep krijgt op jonge leeftijd te maken met de ziekte van Parkinson. In de bloei van hun leven worden zij geconfronteerd met een ziekte die langzamerhand steeds meer ‘grip’ op hun leven en het leven van hun geliefden krijgt. Daarbij komen ook vragen wat dit voor gevolgen heeft voor gezin, werk en de toekomst.

In dit boek komen vanuit het perspectief van degenen die (op jonge leeftijd) te maken krijgen met de ziekte van Parkinson deze en veel andere onderwerpen en vraagstukken aan de orde. Ervaringsdeskundigen en professionals uit Nederland en België delen in deze bundel hun kennis en ervaringen met het omgaan met de ziekte van Parkinson.

Mr. C.P.W. (Peter) van den Berg (1974) werkt als juridisch adviseur en facilitator bij de gemeenten Oudewater en Woerden, is lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland en is diaken van de Hersteld Hervormde Gemeente Waddinxveen ‘Dorp’. Peter kreeg op 39 jarige leeftijd de diagnose ‘ziekte van Parkinson’. M.J. (Mees) Kommer (1999) studeert Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Omdat de ziekte van Parkinson in zijn familie voorkomt heeft hij zich verdiept in de (gevolgen van de) ziekte van Parkinson en daar over de publiciteit gezocht. R. (Romy) Treffers (1996) studeerde Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Leiden. Zij ontwikkelde het magazine ‘Parkinson: Een nieuw gezinslid’ voor adolescenten en jongvolwassenen die een ouder hebben met de ziekte van Parkinson.


Hersenstormen

Zeven miljoen patiënten wereldwijd, zeventigduizend in Nederland. De ziekte van Parkinson is even raadselachtig als ingrijpend. Het is een ziekte die veel inzicht biedt in de enorme complexiteit van de hersenen: bepaalde hersencellen sterven langzaam af, waardoor beweging, uiterlijk en gedrag veranderen. Er bestaan nog geen medicijnen tegen, maar doktoren, onderzoekers en patiënten zijn aanhoudend op zoek naar manieren om deze onvoorstelbaar verreikende ziekte te genezen.

De Amerikaanse wetenschapsjournalist Jon Palfreman schreef met Hersenstormen niet alleen een toegankelijke, wetenschappelijke reis door het internationale hersenonderzoek van dit moment – waarin doorbraak en terugslag elkaar afwisselen in het offensief om de ziekte te overwinnen -, hij brengt ook de belevingswereld van de parkinsonpatiënt heel dichtbij.

Palfreman verzamelde talloze ervaringen en verhalen van ‘parki’s’: van de balletdanseres die haar lichaam met een truc weer vrij kan laten bewegen tot de ‘frozen’ patiënt die geen meter loopt, maar verbluffend moeiteloos kan fietsen. Zij spreken openhartig met Palfreman omdat hij weet waarover hij het heeft: enige tijd geleden werd bij hem zelf parkinson vastgesteld.

Nooit eerder verscheen een boek dat met zo veel inzicht, gevoel, precisie en kennis van zaken zowel de persoonlijke kant van Parkinson als de laatste stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek beschrijft.

Ook de Nederlandse arts Bas Bloem speelt een rol in Hersenstormen. Zijn organisatie, ParkinsonNet heeft inmiddels al ruim 2700 professionals aan zich weten te binden, en met ParkinsonTV weet hij een grote groep patiënten te motiveren om hun ziekte zo lang mogelijk te bevechten.


Het Parkinson-oefenboek

Dit boek presenteert een scala aan oefeningen en adviezen voor mensen met de Ziekte van Parkinson en is in de eerst plaats geschreven voor hen. Maar het boek is evengoed een nuttig praktijkboek voor professionele zorgverleners, mantelzorgers en naaste familie. De oefeningen en adviezen zijn bedoeld om steun te bieden bij allerlei dagelijkse handelingen en routines, zoals zitten en opstaan, draaien in bed, corrigeren van gebogen houding, bewaren van evenwicht, behouden van lenigheid, op peil houden van de conditie of het ontspannen van het lichaam.


Help! Ik tril

Jaren geleden deden zich bij mij de eerste symptomen van parkinson voor. De wijze waarop de ziekte je leven domineert is voor ieder individu verschillend. Dit boek is geen medisch handboek waarin gedetailleerd wordt ingegaan op de verschijnselen en behandelmethoden van parkinson. Ik heb geprobeerd mijn ziekte enigszins te relativeren en soms met een knipoog te beschrijven, zonder daarbij afbreuk te willen doen aan de ernst van de ziekte. Ik prijs mijzelf gelukkig met de relatief beperkte invloed die de aandoening tot nu toe op mijn leven heeft.


Wij Hebben Parkinson

Wij hebben parkinson Maar ook een leven Martine Coppens en Mieke De Booser lijden al enkele jaren aan de ziekte van Parkinson.

Plots, onaangekondigd sloop de ziekte in het lichaam van deze twee actieve vrouwen en sindsdien fnuikt en beheerst parkinson hun leven. Wie echter dacht dat Martine en Mieke bij de pakken bleven zitten, heeft het mis.

Beide vrouwen sloegen de handen ineen en besloten om deze ziekte een eerlijk en duidelijk gezicht te geven. In ‘Wij hebben parkinson’, doorbreken ze op moedige wijze hun stilzwijgen
over de ziekte die hen trof. Parkinson is immers veelmeer dan beven.

Martine en Mieke hielden allebei een dagboek bij dat de lezer een ongekend eerlijk beeld geeft over de lange weg die ze beiden moesten afleggen, eer ze weer een beetje grip op hun leven kregen. De eerste symptomen, de frustraties, depressies, de pijn, het verdriet, de hulpbehoevendheid, de ups en downs, de zin en de onzin van het leven met parkinson, niets blijft onbesproken. ‘Geloof ons, het leven stopt echt niet als je parkinson hebt’, aldus Mieke en Martine.

Martine Coppens is de levenspartner van komiek en presentator Jacques Vermeire en Mieke De Booser is de moeder van Valerie, de vrouw van Koen Wauters.


Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen

Ad Nouws bundelde autobiografisch materiaal dat hij verzamelde in gesprekken met tientallen mensen die de ziekte van Parkinson in hun leven zagen opdoemen. In die zin is dit boek geschreven van ‘binnenuit’. Het boek ordent de terugkerende elementen in de verhalen van mensen met parkinson. Heel langzaam ontstaat een grondpatroon van veranderingen die de ziekte van Parkinson ‘vanbinnen’ teweegbrengt.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten