De top 4 van de beste boeken van Godfried Bomans 2025

Een blog met de 4 beste boeken van Godfried Bomans een Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid die meer dan 60 boeken heeft geschreven. Naast de boeken heeft Godfried ook andere geschriften op zijn naam.

Het bekendste boek voor het grote publiek is zonder mee “Erik of het klein insectenboek een roman uitgebracht in 1941. Hoewel dit prachtig boek is en goed verkocht is heeft het nooit een prijs gewonnen, dit geldt ook voor zijn andere boeken. Misschien heeft Godfried Bomans wel veel te weinig erkenning gekregen voor zijn werk. Daarom ook een blog met een korte biografie en de 3 beste boeken van Godfried Bomans.

De Levensloop / Biografie van Godfried Bomans.

Op 2 maart 1913 is Godfried Jan Arnold Bomans geboren in Den Haag. Godfried mag dan wel geboren zijn in Den Haag maar is opgegroeid in Haarlem, waar hij heen verhuisde toen hij enkele maanden oud was. Zijn Vader Johannes Bernardus Bomans is een advocatenpraktijk begonnen in Haarlem 1913. Hiervoor was zijn vader diverse jaren directeur van het Haarlems Dagblad.

Johannes schreef zelf ook, hij werkte onder de pseudoniem J.B. van Rode. Onder dit pseudoniem publiceert hij de geruchtmakende serie historische romans “de Donald-cyclus”

Godfried had ook al snel belangstelling bij schrijven en boeken als middelbare scholier was hij redacteur van schoolkranten en publiceerde hij korte verhalen. Ook schreef hij voor literaire tijdschriften en studentenbladen.

in 1933 tot 1939 studeerde Godfried aan de Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde kandidaatsexamen Rechten in 1936. Van 1938 tot 1939 was Bomans redacteur van het studentenweekblad Propria Cures. In 1939 vertrok hij richting Nijmegen, In 1941 verloofde Godfried zich met Gertrud Maria (‘Pietsie’) Verscheure.

1932 was het jaar dat Bomans debuteerde onder het pseudoniem Bernard Majorick met Drijfjacht en Gebed voor Nederland. In 1932 schreef Godfried het toneelstuk “Bloed en liefde” waarin zijn karakteristieke humor al duidelijk herkenbaar is.

In 1936 verscheen de eerste druk van Pieter bas. de tekeningen zijn gemaakt door Bomans jeugdvriend Harry Prenen. Eind 1939 werd zijn bekendste werk geschreven Erik of het klein insecten boek. Het boek werd in december 1940 uitgegeven door Het Spectrum.

in 1941 was Godfried voor het eerst officieel Sinterklaas in Nijmegen. Later was hij ook te zien bij de intochten op de tv. 1943 was het jaar dat hij terug verhuisde naar Haarlem. Tijdens de oorlog bood Godfried onderduikers onderdak waaronder de Joodse Muzikant Hans Lichenstein. Bomans ontving postuum van het Israëlische holocaustcentrum de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren.

Op 14 april 1944 trouwde Godried met Pietsie Verscheure, samen kregen ze 1 dochter geboren in 1960 genaamd Eva. Het kerkelijk huwelijk vond plaats na de oorlog op 17 augustus 1945. Eind van de Oorlog moest Godfried onderduiken doordat er razzia’s gehouden werd voor gedwongen werk in Nazi-Duitsland. Hij dook onder in Aerdenhout en in het verscholen dorp een schuilplaats in de bossen in de gemeente Nunspeet.

Van 1940 tot 1952 had Godfried nodig om de Pickwick Pakers van Dickers te verhalen. Godfried is was een groot bewonderaar van het werk van Charles Dickens. Na de oorlog was er voldoende werk voor Bomans hij werd redacteur bij de Volkskrant en Elseviers Weekblad. Hij begon ook strips te maken met Carol Voges die het tekenen op zich nam . Pa Pinkelman en Tante Pollewop zijn strip van Godfried Bomans. Van de strip Pa Pinkelman zijn 2 twee televisiebewerkingen geweest door de KRO en de NCRV.

Godfried Bomans werd landelijk bekend door opnieuw op te treden in radio en televisieprogramma’s zoals Bomans in Triplo en Kopstukken.

Op 22 december 1971 op 58 jarige leeftijd is Godfried Bomans overleden aan een hartaanval.

Bron: Wikipedia


Bijzonderheden:

  • In oktober 2000 schonk de weduwe van Godfried Bomans zijn archief aan het Nederlands Letterkundig Museum.
  • Het werk van Godfried is moeilijk in een hoekje te plaatsen. Het werk was veelal verrassend en onvoorspelbaar, heeft humor en ironie. Het kon zowel zwaar zijn als lichtvoetig.
  • In 1960 werden in Leiden (in de Breestraat nr. 37) en in 1964 in Gouda (op de Hoge Gouwe 21) gevelstenen onthuld ter herinnering aan het gedenkwaardige verblijf van Pieter Bas. Beide werden onthuld door Bomans zelf, met passende toespraak.
  • Er zijn diverse scholen en straatnamen vernoemd na Godfried Bomans
  • Op 29 april 1968 ontving Bomans de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Bron: Wikipedia


De 4 beste boeken van Godfried Bomans

Nu je in het kort alles weet over het leven van Godfried Bomans is het tijd voor de 4 beste boeken van Godfried Bomans. De boeken worden beschreven om je een goed beeld te geven ook is er een link van Bol.com aan toegevoegd voor extra informatie over het boek. Uiteraard kun je het boek ook eenvoudig bestelen via deze link.

Erik of het klein insectenboek

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom wanneer hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Op het schilderij staan allerlei insecten afgebeeld en als hij verzucht dat hij daar zo graag eens zou zijn, gebeurt het wonder:

Erik wordt piepklein en is opeens ín het schilderij. Daar beleeft hij allerlei avonturen; hij is onder meer te gast bij de wespenfamilie Vliesvleugel, logeert een tijdje in hotel Het Slakkenhuis en hij sluit vriendschap met een vlinder.

In de insectenwereld gonst het inmiddels van de geruchten over Erik, dat rare insect dat maar twee benen heeft en alles lijkt te weten wat voor de dieren zelf een raadsel is. Als Erik een mier ontmoet die hem meeneemt naar de mierenkolonie, wacht hem dan ook een warm onthaal.

Erik besluit zijn ware aard te onthullen en de mieren in te schakelen om terug te keren naar de mensenwereld.


Pieter Bas


in Pieter Bas wordt de handel en wandel van politici zoals Bomans die had leren kennen in het milieu van zijn vader (indertijd een bekend kamerlid en overdonderend redenaar) met verfijnde spot aan de kaak gesteld.


Genieten in een gekkenhuis – De beste stukken uit Elsevier weekblad

Ik dacht, ik ben terechtgekomen in een gekkenhuis van heel hoog niveau met uiterst begaafde patiënten.’ Dit schreef Godfried Bomans over zijn toetreding tot de redactie van EW in 1945.

De succesvolle start van het tijdschrift was mede te danken aan de hoge kwaliteit van de verhalen van de hand van de populaire auteur. Tot zijn dood zou Bomans voor het blad blijven schrijven. Genieten in een gekkenhuis bevat een selectie van de mooiste bijdragen van Bomans aan EW en Elseviers Magazine.

Hij beoefende alle genres en schreef over van alles en nog wat. Maar alle stukken tonen een briljante, tijdloze stijl, een scherp observatievermogen, een heerlijke, milde humor en een hoogst originele, tegendraadse geest. Godfried Bomans (Den Haag, 1913 – Bloemendaal, 1971) is auteur van meer dan zestig boeken, en was jaren de meest gelezen schrijver van Nederland.


De brandmeester – Het beste van Godfried Bomans

Godfried Bomans (Den Haag 1913 – Bloemendaal 1971) was een van Nederlands bekendste schrijvers. Hij schreef meer dan zestig boeken, waaronder Erik of het klein insectenboek en de strip Pa Pinkelman, naast talloze columns (voor de Volkskrant) en andere publicaties (o.a. voor Elsevier) Daarnaast was hij een veelgevraagde gast op radio en televisie.

Bomans is onmiskenbaar een meesterlijke schrijver, die zowel zeer ernstig als zeer lichtvoetig kon zijn.

Uit zijn enorme oeuvre kozen wij het allerbeste voor 320 pagina’s dundruk. Hij is daarmee de zevende schrijver die opgenomen is in deze prestigieuze reeks, waarin hij werd voorgegaan door Carmiggelt, Schmidt, Minco, Campert, Thijssen en Van Kooten ‘Bomans is de beste. – de Volkskrant ‘Godfried Bomans is voor de liefhebber en grootverbruiker van de Nederlandse taal een onmisbare oude vriend.

Twee woorden roepen nog altijd onmiddellijk het beeld van zijn verwaaide schrijvershoofd bij mij op: “geestig” en “esprit”.’ Erik van MuiswinkelVergelijkbare berichten