|

De top 10 van de beste boeken over Leonardo da Vinci 2023

Leonardo da Vinci geboren op 15 april 1452 en gestorven op 2 mei 1519. De Vinci was naast schilder ook, architect, uitvinden, filosoof, schrijver, scheikundige en beeldhouwer. Aan de vele beroepen en activiteiten is uit te lezen dat Leonardo da Vinci een brede interesse had en zeker gezien kan worden als een genie.

De bekendste schilderwerken waar de meeste mensen Leonardo da Vinci zijn de Mona Lisa, het laatste avond maal, Man van Vitruvius. De boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina laat meer van het werk zien van Leonardo da Vinci en vertellen meer over het leven van de bekende kunstenaar.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Leonardo da Vinci

De geheimen van de grootste genie uit de geschiedenis

‘Verslavend.’ Trouw

‘Een bron van verbazing en verwondering.’ **** de Volkskrant

‘Een schitterende zoektocht naar de man die geen verschil maakte tussen kunst en wetenschap.’ ***** Het Parool

‘Monumentale, prachtig geïllustreerde biografie.’ Historisch Nieuwsblad

Leonardo da Vinci wordt gezien als het meest creatieve genie ooit. Naast zijn wereldberoemde werk als schilder was hij ook uitvinder, schrijver, architect, beeldhouwer, componist, anatomist, filosoof, natuurkundige, scheikundige en ingenieur.

Op basis van duizenden pagina’s van Da Vinci’s aantekenboeken en nieuwe ontdekkingen over zijn leven en werk vertelt Isaacson een prachtig verhaal over hoe Da Vinci’s kunst verweven is met de wetenschap. Hij laat zien hoe Da Vinci’s genialiteit gebaseerd was op vaardigheden die we in de hand hebben, zoals zijn onstilbare nieuwsgierigheid, zorgvuldige observatie en verbeeldingskracht die grenst aan fantasie.

Walter Isaacson is auteur van talloze biografieën die alom worden geprezen, waaronder Steve Jobs, Einstein, en Benjamin Franklin. Hij is CEO van het Aspen Institute en voorheen voorzitter van CNN en hoofdredacteur van Time Magazine.


Het geheim van Leonardo da Vinci

Een spannende historische roman over Leonardo da Vinci, een inkijk in de Italiaanse renaissance

Milaan, 1495. Leonardo da Vinci werkt aan zijn nieuwste meesterwerk: de muurschildering Het laatste avondmaal. Hij probeert zich op zijn taak te concentreren, maar een reeks verontrustende gebeurtenissen leidt hem af: bij de kathedraal-in-aanbouw, vlak bij Leonardo’s studio in de Corte Vecchia, vindt zijn leerling een afgehakte hand, en niet veel later wordt in een franciscaans klooster een monnik gevonden die duidelijk met geweld om het leven is gekomen.

Da Vinci en zijn leerling Gian Giacomo, beter bekend als Salaì, raken steeds verder bij de zaken betrokken. Vooral als het portret van Luca Pacioli, een goede vriend van Leonardo en een beroemde wiskundige en pupil van Piero della Francesca, daarin een rol lijkt te spelen. Het portret lijkt een aantal geheimen te verbergen die onlosmakelijk met de gebeurtenissen in de stad zijn verbonden. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid, kan Leonardo het niet laten tal van aanwijzingen in zijn eigen kunstwerk te verwerken. Daarmee maakt hij van Het laatste avondmaal zijn meest mysterieuze creatie ooit.

De pers over Het geheim van Leonardo da Vinci

‘Fioretti maakt historische figuren toegankelijk voor het moderne publiek.’ Corriera della Sera

‘Fioretti slaagt in de uitdaging om geschiedenis om te zetten in uitstekende fictie.’ La Repubblica

‘Een literaire reis langs demonen, verraders en criminelen.’ Corriere Fiorentino


Leonardo Da Vinci

Dit boek is een eerbetoon aan de gevarieerdheid en reikwijdte van Leonardo’s interesses en biedt tegelijkertijd een nieuwe kijk op de artistieke prestaties van dit genie uit de Renaissance. De hoofdtekst, die Leonardo’s hele carrière volgt, wordt gevolgd door een catalogus van 34 werken waarin alle belangrijke aspecten van Leonardo’s bewaard gebleven en verloren gegane schilderijen worden besproken. Deze catalogus, die zich baseert op recent onderzoek, is de eerste die de staat waarin de werken verkeren, de gehanteerde schildertechniek, het ontwerpproces, de geschiedenis van de werken, de toeschrijving aan Leonardo en geraadpleegde bronnen diepgaand analyseert.

Leonardo da Vinci (1452–1519) was een van de meest briljante geesten van zijn tijd, zijn belang en invloed kunnen niet worden overschat. Deze bloemlezing is de meest complete monografie die ooit over de Italiaanse schilder, beeldhouwer, architect, ingenieur en natuuronderzoeker is geschreven. De lezer kan zelfs de fijnste details van zijn penseelstreken bestuderen op de sterk uitvergrote afbeeldingen van fragmenten uit zijn meesterwerken.

Deel I verkent Leonardo’s vita en werk in tien hoofdstukken met brieven, contracten, dagboekaantekeningen en andere records. Al zijn schilderijen worden in detail gepresenteerd en geïnterpreteerd, de aankondiging en het laatste avondmaal zijn gedrukt op dubbele pagina’s.

Deel II bevat een catalogus van alle bekende Leonardo-schilderijen (inclusief de verloren gegaan) met een beschrijving van hun huidige staat. Elke lijst die zeker aan Leonardo zal worden toegeschreven, wordt hier vermeld – dankzij nieuwe wetenschappelijke methoden kan deze definitieve lijst nu voor het eerst worden gepubliceerd.

Deel III gaat over Leonardo’s tekeningen: aangezien het duizenden zijn, kunnen ze niet allemaal in één boek worden vermeld. De 663 geselecteerde tekeningen zijn gerangschikt volgens categorieën (architectuur, technologie, anatomie, figuren, verhoudingen, cartografie, enz.). Meer dan de helft hiervan behoort tot de Windsor Castle-collectie – de eerste keer dat de kasteeladministratie een uitgever toestemming gaf om zoveel mogelijk tekeningen te reproduceren.

Johannes Nathan studeerde kunstgeschiedenis aan de New York University en het Courtauld Institute of Art in Londen. In 1995 deed hij daar zijn proefschrift over de werkwijze van Leonardo da Vinci. Hij is de auteur van talrijke kunststudies en is, naast zijn werk als directeur van Nathan Fine Art (Berlijn / Zürich), regelmatig betrokken bij het doceren van kunstgeschiedenis (momenteel aan de TU Berlijn).

Frank Zöllner schreef zijn proefschrift over een oud motief in de kunst- en architectuurtheorie van de Middeleeuwen en de Renaissance (1987) en zijn habilitatie op bewegingsstudies van Leonardo da Vinci (gepubliceerd in 2010). Hij heeft talrijke publicaties op zijn naam staan ​​over kunst en kunsttheorie van de Renaissance en over de kunst van de 20e eeuw. Sinds 1996 is hij professor Midden- en Moderne Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leipzig. Voor TASCHEN publiceerde hij XL-monografieën over Leonardo da Vinci en Michelangelo.


Leonardo da Vinci – De nalatenschap van een genie

In het prachtige kunstboek Leonardo da Vinci brengen Martin Kemp en Fabio Scaletti Da Vinci’s werk in 160 afbeeldingen tot leven. In zijn schilderijen, tekeningen en schetsen komt het hele leven voorbij: denk aan filosofie, religie en wetenschap. Alle werken zijn voorzien van toelichtende teksten, waarbij aandacht is voor de details en de interpretatie van zijn werk. Naast de bekende werken, zoals de Mona Lisa, het Laatste Avondmaal en Salvator Mundi komen ook minder bekende werken aan bod.


Leonardo da Vinci (Historische Roman)

De historische roman ‘Leonardo da Vinci’ van de Russische romancier en dichter Dmitri Merezjkovski uit 1901 schetst een ontroerend beeld van de grote Italiaanse schilder en wetenschapper, gezien door de ogen van zijn leerling Giovanni Boltraffio. Dit vrijwel vergeten meesterwerk werpt niet alleen licht op de raadselachtige persoon van Da Vinci, maar ook op de tijd waarin hij leefde: de overgang van Middeleeuwen naar Renaissance, heksenverbrandingen, Inquisitie, de rol van geloof, bijgeloof en de ontdekking van de wetenschap.

De roman wordt bevolkt door talloze historische figuren: de waanzinnige monnik en boeteprediker Savonarola, machthebbers Ludovico Sforza en Cesare Borgia, paus Alexander VI, Niccolò Machiavelli, koning Frans I, Da Vinci’s rivalen Michelangelo en Raphael, en natuurlijk Monna Lisa Gioconda. Met illustraties van de Meester zelf.


De gekke machines van Leonardo Da Vinci

Aan de hand van zes uitvindingen, van parachute tot tank tot duikpak, kom je van alles te weten over het leven van Leonardo Da Vinci. Ontwerptekeningen maken de geniale ideeën inzichtelijk.

jeugdboek, Frans, vertaling, uitvinding, machines, geschiedenis, met illustraties, fictie en non-fictie, Leonardo da Vinci, Italië Een sprankelend non-fictieboek over de geniale ideeën van Leonardo da Vinci. Voor uitvinders vanaf 6 jaar. Leonardo da Vinci is wereldberoemd door zijn schilderijen, zoals de Mona Lisa met haar mysterieuze glimlach. Maar wist je dat hij ook een geniale uitvinder was? Ruim vijfhonderd jaar geleden ontwierp hij al een soort helikopter, een duikpak en een tank. Maar … zouden die wonderbaarlijke bedenksels ook echt werken?


Leonardo da Vinci – schetsen & aantekeningen

Vijfhonderd jaar na zijn leven weet Leonardo da Vinci (1452-1519), kunstenaar, uitvinder en renaissancemens bij uitstek, ons nog steeds te boeien en voor raadsels te stellen. Naast een twaalftal prachtige, mysterieuze schilderijen heeft Leonardo een zeer grote hoeveelheid schetsen, aantekeningen en geschriften nagelaten die bij het moderne publiek niet minder weerklank vinden dan bij zijn eigentijdse bewonderaars. De indrukwekkende verzameling schetsen en aantekeningen in dit boek zal de lezer nog dichter bij de geest van de maker ervan brengen.


De Geheimen Van Leonardo Da Vinci

LEONARDO DA VINCI was de grootmeester van de renaissance en wordt met recht een genie genoemd. Hij was zijn tijd ver vooruit. da Vinci is vooral bekend geworden door werken als de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal, maar Leonardo was meer dan een buitengewoon goede schilder.

Hij beschouwde zichzelf op de eerste plaats als militair- en civiel-ingenieur, en uit zijn aantekenboeken en tekeningen blijkt hoe uiteenlopend zijn werk wel niet was: van anatomische studies tot ontwerpen voor bruggen en kruisbogen, maar ook voor toneel en toneelkostuums, vliegtoestellen, en zelfs voor apparaten om holle spiegels mee te polijsten!

Met dertig facsimile’s van zeldzame memorabilia, zoals fragmenten uit zijn aantekenboeken, brieven en dagboeken, biedt De geheimen van Leonardo da Vinci de lezer een kijkje in het leven van een van de boeiendste persoonlijkheden uit de geschiedenis. Dit prachtige boek verhaalt hoe Leonardo voor vorsten en pausen werkte en op welke gebieden hij allemaal werkzaam was. Het is een uniek document over het leven van deze bijzonder getalenteerde man.


Leonardo da Vinci

Leonardo Da Vinci (1452-1519) is het toonbeeld van de Italiaanse Renaissance. Hij was onder meer een uitvinder, wetenschapper en componist. Daarnaast was hij kunstenaar; een van de bekendste schilderijen van de wereld, de Mona Lisa, is van zijn hand. Ook schilderde hij het fresco van het Laatste Avondmaal en het schilderij Maagd op de rotsen.


Leonardo Da Vinci puzzelcodex

De wereld heeft veel te danken aan de onvoorstelbaar creatieve geest van Leonardo da Vinci – kunstenaar, ingenieur, ontwerper, anatoom, geoloog, cartograaf en nog veel meer. Da Vinci bedacht en ontwierp objecten die pas eeuwen na zijn dood zouden worden gerealiseerd, en ook in wetenschappelijk opzicht was hij zijn tijd ver vooruit. In dit boek vind je meer dan honderdvijftig puzzels en raadsels. Ze zijn geïnspireerd op Leonardo’s schilderijen, schetsen en geschriften. De vele hersenkrakers zijn prachtig vormgegeven en geïllustreerd in de stijl van de tekeningen, schilderijen en schetsen van de grote meester.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *