De boeken van Stella Bergsma

Stella Bergsma is niet alleen een schrijfster van romantische boeken, ze is columniste, zangers en dichteres, ook nam ze deel aan het tweede seizoen van het RTL 4 programma de verraders.

Veel mensen kennen Stella Bergsma van het woord / term Sletvrees. Ze definieerde het als “de angst voor onbeteugelde vrouwelijke seksualiteit” Sunny Bergman gebruikt de term als titel voor een boek en documentaire. Het woord Sletvrees werd in 2013 genomineerd als woord van het jaar en in 2014 werd het opgenomen in het Van Dale woordenboek van de Nederlandse taal. Met als betekenis: De angst van vrouwen om voor slet te worden aangezien.

Op deze pagina lees je meer over Stella Bergsma, zoals een korte biografie en informatie over haar geschreven boeken en dichtbundels.

Stella Bergsma

Op 23 augustus 1970 is Stella Bergsma geboren in Amsterdam, ze groeide op het Naarden. Na de middelbare school studeerde ze film- en televisiewetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1996 tot 2006 zong Stela in de band Luno, in 2007 werd ze zangeres en beatpoet in de groep Einsteinbarbie.

Vanaf 2003 was ze ook werkzaam als regisseuse en actrice. In 2011 bracht Stella Bergsman haar eerst bundel uit Cupakes. Deze bundel bevat Nederlandse- en Engelse gedichten en songteksten. In 2013 publiceerde Stella verschillende artikelen voor o.a. Joop.nl, Opzij en de Volkskrant. In de jaren erna publiceerde ze ook andere artikelen en schreef ze column voor verschillende media.

2016 was het jaar van haar eerste debuut roman Pussy Album. In 2017 en 2018 stond Stella Bergsma met Saskia Noort en Georgina Verbaan op Lowlands met een literaire programma ¨Noort, Verbaan & Bergsma¨.

Stella Bergsma is regelmatig te zien geweest in diverse programma´s zoals De wereld draait door en Ladies Night. 23 maart 2022 zond Net5 haar tv-documentaire ¨Sorry voor de tieten uit¨, waarin Bergsma claimt dat op het in het openbaar tonen van vrouwenborsten een taboe rust.

De boeken van Stellen Bergsma

Hieronder begin in met de boekvolgorde van de boeken van Stella Bergsma, de boekvolgorde is ook voorzien van de datum dat het boek is verschenen. Onder de boekvolgorde, krijg je een boekomschrijving per boek.

  • Cupcakes – 2011
  • De laatste nacht van de aarde – 2014 (Dichtbundel waarin gedichten van meerder dichters staan)
  • Pussy album – 2016,
  • Van lichtekooi en zwiepkanarie –  2019 (verhalenbundel met Sylvia Witteman)
  • Nouveau Fuck – 2020

Cupcakes

Cupcakes is een bundel met een greep uit Stella Bergsma’s Nederlands- en Engelstalige poëzie en haar songteksten.

Stella Bergsma is de zangeres en beatpoet van de band EinsteinBarbie. Ze schrijft verbazingwekkende en wonderlijke dingen, ze draagt sterren op haar huid en spint goud om de zon.


De laatste nacht van de aarde

Laatste nog bij leven verschenen poëziebundel en algemeen beschouwd als een van zijn beste en meest evenwichtige verzamelingen. Hét bewijs van zijn poëtische vakmanschap. Bukowski op leeftijd, niet louter meer schrijvend over alcohol, bars en renbanen, maar ook op kalme en soms zelfs tedere manier reflecterend op leven en dood, oude vrienden, collega’s, geliefden, literatuur en klassieke muziek.


Pussy album

va van Liere, 37 jaar, lerares, vrouw, poëzieliefhebster, junk. Ze houdt wanhopig van het leven, maar ervaart dat niet als wederzijds. Ze verloor haar relatie en later haar werk, omdat ze het met een leerling deed. Ze kan zich niet herinneren of dat allemaal gebeurde om hoe ze is, of dat ze zo is omdat dat allemaal gebeurde.

Woordfetisjiste, misantrope, borrelbefster. Hoed u: ze neukt terug, maakt kutafdrukken op uw nieuwe bank en schreeuwt haar naam van de daken. En ja, haar leven raakt volledig ontspoord. En ja, ze begint alsnog een relatie met de leerling. Misschien kan zijn liefde haar redden. Of is Eva een gevallen vrouw die nooit meer op zal staan? Die nooit meer op wil staan?


Van lichtekooi en zwiepkanarie

Langzaam vergeten we de woorden die onze taal zo rijk maken, tot de grote ontzetting van Stella Bergsma en Sylvia Witteman. In Van lichtekooi en zwiepkanarie reanimeren ze de taal van weleer: woorden die alleen nog zijn blijven hangen in dialecten en bejaardentehuizen, woorden die onherroepelijk zijn verbonden aan vroeger.

Vroeger, toen balorige meisjes nog Milva’s waren en wufte meisjes nog bakvissen. Toen sijsjes parmantig zongen in het tweeduister, waarna de schrokop zich ledig in ’t oorkussen liet zakken. Vroeger, toen we nog levertraan slikten en saffies rookten. Toen snakerijen niet mochten, en je nog potjandosie moest zeggen.

Uit de columns van Bergsma en Witteman blijkt dat die oude woorden nog lang niet kassiewijle hoeven te zijn. Zij verzamelden onterecht vergeten woorden om mee naar huis te nemen, liederlijk te bepotelen, en aan je eigen lexicon toe te voegen.


Nouveau Fuck

Nouveau Fuck is het antwoord op alles: het is schijt hebben met stijl. Het is een nieuwe manier om alles te benaderen. Nouveau Fuck is moeiteloos gevaarlijk. Iets saais doen met Nouveau Fuck is zoveel beter dan gevaarlijk zijn zonder. En door iets gevaarlijks te doen met Nouveau Fuck ontstaat er kunst.

Wanneer worden vrouwen eens echt gevaarlijk? Als ze ophouden met behagen. Alle strikjes van zich afgooien en Nouveau Fuck krijgen, of het zich aanmeten. Nouveau Fuck is een beweging, een levensstijl, een manier van kijken.

Aan de hand van het werk van rebelse mensen uit de wereld van literatuur en kunst als Erica Young, Elizabeth Wurtzel, Mona Eltahawy, en Valerie Solanas schrijft Stella Bergsma over onderwerpen als schaamte, woede, kwaadaardigheid, jezelf zijn en wel of niet deugen. Hoe ben je als vrouw onvermijdelijk? Meedogenloos? Nouveau Fuck is een manifest over eigenzinnigheid en je eigen zinnen schrijven.

‘Van Stella Bergsma is er maar één. Die valt niet te klonen. Ze is een schrijvers schrijver. Wees daar zuinig op.’ – Jeroen Vullings ‘Of je vindt haar leuk, of je vindt haar vreselijk, tis maar net van welke kant je liever naar haar kijkt.’ – Henny Vrienten


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *