|

De top 10 van de beste boeken en reisgidsen over Ierland 2024

Ierland is een bijzonder land. Het is niet alleen een prachtig land met een nog ongerepte natuur, wat het ook zeer geschikt maakt als vakantieland. Maar het is ook een land met een rijke geschiedenis. Ierland is gelegen op het gelijknamige eiland, ongeveer 80% van het eiland behoort tot Ierland, de andere 20% bij Noord-Ierland.

In de boeken over Ierland kom je veel meer te weten over de geschiedenis, het land op dit moment en alles over de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ierland. Om je een goed beeld te geven van de boeken over Ierland, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link van Bol.com geeft veel extra informatie over het boek / reisgids, waaronder de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over Ierland eenvoudig en snel bestellen.

Noorderlicht avontuur Scandinavië

Capitool reisgidsen – Ierland

Capitool Ierland: de ideale reisgids voor jouw reis naar Ierland!

 • Een luxe reisgids boordevol informatie
 • Met een zorgvuldig samengestelde inhoud van hoge kwaliteit
 • Bestand tegen intensief gebruik voor, tijdens én na je reis
 • Met de mooiste illustraties en foto’s
 • Een gids om te bewaren als een prachtige herinnering

Voor veel bezoekers is Ierland een groen eiland met cottages met rieten daken, pubs, muziek, humor en poëzie. De warme gastvrijheid van de mensen maakt het reizen hier aangenaam. Keltische ruïnes, middeleeuwse forten en statige huizen geven het eiland een zekere voornaamheid. De Ierse hoofdstad Dublin heeft een schat aan attracties en de meeste liggen op loopafstand van elkaar. Eigenlijk is Ierland wel genoeg te beleven voor iedere vakantieganger: voor die wie houdt van natuur, cultuur, sport, winkelen én biertjes drinken.

Alles in één reisgids

Met de reisgids Capitool Ierland ben je verzekerd van een reisgids boordevol informatie, mooie plattegronden en de meest handige tips. De reisgids is opgedeeld in de acht verschillende streken die Ierland rijk is. Elk gebied wordt in een apart hoofdstuk beschreven, inclusief foto’s, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de Guinness Brouwerij voor de échte bierbeleving, de prachtige Kliffen van Moher in het graafschap Clara, Dublin met de rijke bibliotheek in het Trinity College en het historische centrum van de stad Cork. De reisgids beschikt tevens over een handige lijst van restaurants, cafés en pubs, accommodaties, winkels en amusement. Daarnaast geeft Capitool Ierland in alle tijden praktische informatie over jouw reis. Of dat nu gaat over reizen met kinderen, rijden in het drukke verkeer, internet, het vinden van geldautomaten of het openbaar vervoer: met het uitgebreide en handige overzicht achter in het boek, zal je overal beslagen ten ijs komen.

Genoeg te ontdekken

De reisgids laat jou alles weten over de echte do’s en don’ts van jouw verblijfplaats. Omdat er zoveel te ontdekken is, zijn er verschillende kaarten te vinden per gebied met de leukste bezienswaardigheden. Op die manier zie je altijd wel een paar bezienswaardigheden. Benieuwd naar welke gebieden er allemaal zijn? In Capitool Ierland zijn de volgende streken te vinden:

 • Dublin
 • Zuidoost-Ierland
 • Cork en Kerry
 • De Lower Shannon
 • West-Ierland
 • Noordwest-Ierland
 • De Mitlands
 • Noord-Ierland

Met 396 pagina’s aan tekst, kaarten, foto’s en illustraties is de reisgids Capitool Ierland een compleet handboek aan onmisbare informatie. Zo kun jij op de beste manier de reis van jouw dromen maken. Capitool laat je de wereld zien!


Ierland – luchtfoto’s

Ierland

Indrukwekkende luchtfoto’s van lerland – van de fascinerende kusten van Inishmore tot de parken van Belfast en van de schilderachtige rivieren van Donegal tot de straten en huizen van Dubli


De Ierse keuken

DE IERSE KEUKEN IN MEER DAN 200 AUTHENTIEKE RECEPTEN

De Ierse keuken is geen exotische haute cuisine, maar eerlijk en recht-toe-recht-aan. Met liefde en met de verse, gezonde producten van hun eigen eiland bereiden de Ieren de meest verrukkelijke gerechten.

Wie er ooit Atlantische zalm heeft mogen proeven, mals lamsvlees of verse groente, weet dat de Ierse keuken niet voor niets tot de meest gewaardeerde ter wereld behoort. De natuur in Ierland, gul bedeeld met groene weiden, uitgestrekte meren en rivieren en omspoeld door de zee, voorziet in een ruim aanbod aan groente-, vlees- en visgerechten. En net als in Nederland neemt ook de aardappel een belangrijke plaats in.

In DE IERSE KEUKEN vindt u traditionele recepten, zoals Colcannon, Beef in Guinness en Gebakken zalm met spinaziesaus, naast eigentijdse als Quiche van gerookte schelvis en ei en Duckling Rincaniia.

Natuurlijk komen ook soepen, sauzen, salades en allerhande andere culinaire zaken ruim aan bod, zoals Iers sodabrood en Whiskeymosterd. Om de maaltijd af te ronden zijn er Scones met jams en jelly’s en andere gebakken heerlijkheden, Rabarber-citroentaart of Fraughan muffins.

Rosemary Moon – ervaren kookboekschrijfster en vaak te gast bij de Ierse en Britse tv – verzamelde niet alleen meer dan 200 smakelijke recepten voor iedere gelegenheid, ze voorzag ze in dit boek van een vleugje humor en een flinke eetlepel interessante achtergrondinformatie.


Take the slow road – Ierland

Ontdek op je gemak unieke routes door Ierland met de camper of auto

Snel rijden? Echt niet! Met je voet op het gaspedaal door het landschap racen is niet meer van deze tijd. Vergeet het gehaaste leven, rustig rondtrekken is de nieuwe manier van reizen. En hoe ga je dat doen? Met een camper, kampeerbus of auto natuurlijk!

Prachtige vergezichten, verlaten stranden, adembenemende oude plekken, majestueuze rivieren, indrukwekkende kliffen, het onontdekte platteland, hoge bergwegen, schitterende natuur, vriendelijke mensen – allemaal te vinden in Ierland. Als je optimaal wilt genieten van dit prachtige land, waarom zou je je dan haasten? Kies voor verrassende omwegen, samen met schrijver Martin Dorey, en ontdek een nieuwe manier van reizen.

In Take the slow road Ierland laten we je de 24 beste reisroutes door Ierland zien. We tonen je de mooiste plekken en vertellen je wat er zo speciaal aan is, We slingeren door Ierland over adembenemende wegen, tuffen over bergpassen en dwalen langs de kust. Ook geven we je de leukste suggesties voor (vaak gratis) activiteiten. We bieden je informatie over de beste, kronkeligste en interessantste routes voor elke type chauffeur – of je nu een surfer, natuurliefhebber, wandelaar of bergbeklimmer bent. En je hebt er niet eens een eigen camper voor nodig – we vertellen je zelfs waar je een camper of kampeerbusje kunt huren.

Met schitterende foto’s, handige kaarten en grappige teksten van de koning van de kampeerbus: Martin Dorey. Ga er rustig voor zitten en maak plannen voor je volgende reis – Martin Dorey neemt je (langzaam) mee naar groene velden, stranden, bergen en rustige wegen, waardoor je het liefst meteen zou willen vertrekken!

‘Martin Dorey laat je zien hoe je je camperdromen kunt laten uitkomen.’ Coast

Martin Dorey is schrijver van onder andere de enorm succesvolle Take the slow road-serie, surfer en trotse eigenaar van een kampeerbus. In 2011 presenteerde hij het BBC 2-programma One Man and his Camper Van. Hij schreef meerdere boeken én een column in The Caravan and Motorhome Club Magazine. Martin zet zich in voor het milieu en is de oprichter van een beweging die strandgangers, surfers en wandelaars motiveert om na elk bezoek het strand schoner achter te laten met een tweeminuten-schoonmaak. Martin heeft allerlei campers gehad; momenteel rijdt hij in een Volkswagen Crafter, die meestal volgepropt is met surfplanken, kajaks en fietsen. Misschien kom je hem op een van zijn tripjes tegen.

In deze serie: Take the slow road Schotland, Take the slow road Frankrijk en Take the slow road Engeland en Wales .


De Keltische mythen

Van goden en schurken en helden tot monsters en druïden: De Keltische mythen biedt een uitgebreide staalkaart van Ierse en Keltische mythen. Miranda Aldhouse-Green, expert op het gebied van archeologie en sjamanisme, vertelt aanstekelijk over deze onbekende antieke wereld.

Overbekend is de Griekse mythologie – maar wie alleen daarover leest mist de rijkdom van de Kelten. In dit zeer informatieve boek neemt de schrijfster de lezer mee in de wereld van de archeologie. Vele fraaie vondsten, van beeldjes tot tekstfragmenten, illustreren haar betoog. Ook voor de liefhebber van mooie en tijdloze verhalen is er genoeg te genieten: ook de Kelten verklaarden de wereld die zij zagen vanuit een wereld die zij bedachten. Mythologie is van alle tijden.

De Keltische mythen bevat meer dan honderd illustraties.


Rother Wandelgidsen – Ierland

De Rother wandelgids Ierland bevat 50 prachtige wandelingen langs de kust en in de bergen van deze wonderschone wandelbestemming. Zoals gebruikelijk zijn er verschillende wandelingen voor beginnende en ervaren wandelaars en is er onmisbare informatie over de streek, de bezienswaardigheden en recreatiemogelijkheden. De betrouwbare routebeschrijvingen, gedetailleerde kaarten en hoogteprofielen zorgen voor een onvergetelijke wandelervaring.


Ontdek Ierland

ANWB Ontdek reisgids Ierland Verken Ierland op een andere manier met de uitgebreide ANWB Ontdek reisgids Ierland! Natuurlijk mag je bezienswaardigheden van het National Museum en Wicklow Mountains niet missen, maar ga ook eens van de gebaande paden en bezoek het rustigere eiland Hook Peninsula, of het graafschap Donegal met het schiereiland Inishowen. De Ontdek reisgids Ierland biedt naast praktische tips over vakantiehuizen, hotels en vervoer ook originele ontdekkingstochten door het land.

De auteur laat juist díe plekjes zien waar de andere toeristen aan voorbij lopen. Achter in de handzame gids zit een uitneembare kaart. Kortom: deze reisgids is een onmisbare reisgezel tijdens je reis door Ierland.


Verdrongen verleden

De Grote Oorlog eindigde bijna een eeuw geleden, maar de rol die nationalistisch, katholiek Ierland in dit verschrikkelijke conflict speelde blijft tot op de dag vandaag een gevoelig thema. Het verhaal van de 16e(Ierse) Divisie, de belangrijkste bijdrage van nationalistisch en katholiek Ierland tot de Britse oorlogsinspanning, illustreert op een dramatische wijze de complexiteit en de tegenstrijdigheden van het Ierse engagement in de Eerste Wereldoorlog.

De 16e (Ierse) Divisie kende triomf en tragedie aan het westelijke front. Een groot gedeelte van deze gebeurtenissen speelden zich af in Vlaanderens velden. Ze boekte, samen met haar ideologische opponent – de 36e (Ulster) Divisie – een spectaculaire overwinning met de inname van Wijtschate op 7 juni 1917 maar beleefde een paar maanden later, opnieuw samen met de 36e Divisie, ook één van haar grootste tragedies bij de zinloze strijd rond de Frezenberg. Dit boek focust niet alleen op wat er toen gebeurde maar geeft ook duiding bij het ontstaan én de teloorgang van deze, in meer dan een opzicht bijzondere eenheid. Ierse katholieken en nationalisten hadden in 1914 en 1915 met duizenden vrijwillig dienst genomen in het Britse leger in de hoop op die manier het al bijna afgeronde politieke proces dat tot zelfbestuur voor Ierland moest leiden, te bespoedigen. Toen diegenen die het geluk hadden de hel te hebben overleefd naar huis terugkeerden, kwamen ze in een land terecht dat ze nauwelijks herkenden en dat het liefst zo snel mogelijk hun inzet vergat. Tot voor kort werd hen zelfs een plaats in de officiële Ierse geschiedschrijving ontzegd. In ‘Verdrongen Verleden’ vindt u hun ongecensureerde en vooral tragische verhaal…

Jan Huijbrechts (°1962) is master cultuurwetenschappen en publiceerde een twintigtal meestal militair-historische studies. Dit boek is het resultaat van twee van zijn passies: Ierland en de Eerste Wereldoorlog. In de meer dan dertig keer dat hij op het Groene Eiland verbleef probeerde hij een dieper inzicht te verwerven in het boeiende en soms dramatische verhaal van het land en volk. Ierland en de Ierse geschiedenis kennen, net als de geschonden frontlandschappen van de Eerste Wereldoorlog, intussen nauwelijks nog geheimen voor hem.


Ierland: De Ultieme Roadtrip

Cathelijne de Wit-Peijs woont in Ierland en werkt met haar bedrijf Witty Walks als gids in Dublin en de Wicklow Mountains. Tijdens haar tours krijgt zij regelmatig de vraag: “Wat mag ik niet missen tijdens mijn vakantie in Ierland?” In dit boek geeft zij antwoord op die vraag. Ierland heeft alles wat je nodig hebt voor een afwisselende roadtrip: van kleurrijke dorpjes tot gezellige steden, van spectaculaire kliffen tot stille stranden en van glooiende bergen tot uitgestrekte velden.

Dit alles ondergedompeld in een eeuwenoude geschiedenis, omlijst door de rijke Ierse cultuur en ingekleurd door de vriendelijke Ierse bevolking. Ga mee met Cathelijne op de ‘Ultieme Roadtrip door Ierland’. De reis is opgedeeld in vier routes. We beginnen in Dublin en gaan het hele eiland rond, inclusief Noord- Ierland. Cathelijne deelt haar liefde voor Ierland door te vertellen over haar belevingen onderweg. Daarnaast geeft ze tips waarmee je jouw eigen roadtrip optimaal kunt beleven. Een reisverhaal en reisgids in een. “Ik hoop dat ik jou kan inspireren met mijn reisverhalen en dat je net zo veel plezier in Ierland hebt als ik.” Wil je meer reisinspiratie van Cathelijne? Kijk dan op www.deultiemeroadtrip.nl


De geschiedenis van Ierland in een notendop

Dit e-book, een korte geschiedenis van Ierland van de prehistorie tot de eenentwintigste eeuw, is bedoeld voor iedereen die snel inzicht wil krijgen in het onderwerp of die zijn kennis erover wil opfrissen. Dit beknopte maar bondige boek is in een paar sessies uit te lezen: ideaal als u een samenvatting van de belangrijkste feiten wilt en geen tijd of zin heeft om academische pillen te lezen.

De geschiedenis van Ierland in een notendop bevat daarnaast korte biografieën van belangrijke personen uit de Ierse geschiedenis, een tijdlijn van de Keltische tijd tot en met 2012, en aanbevolen literatuur over de Ierse geschiedenis.


Noorderlicht avontuur Scandinavië

Vergelijkbare berichten