| |

De top 7 van de beste boeken over Ontdekkingsreizigers 2024

Ontdek de wereld door de ogen van de moedige avonturiers die hun grenzen hebben verlegd en onbekende horizonten hebben verkend. In deze blog duiken we in de opwindende wereld van ontdekkingen en avonturen, waarbij we de schijnwerpers richten op enkele van de meest meeslepende boeken over ontdekkingsreizigers.

Om je een goed beeld te geven van de boeken over ontdekkingsreizigers heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Belgische ontdekkingsreizigers

Van Rubroeck tot de Gerlache in zeven eeuwen en continenten ‘Wanneer we tussen deze barbaren aankwamen, leek het me alsof ik in een andere wereld was beland. Nadat ze ons lange tijd hadden laten wachten, gezeten in de schaduw van onze wagens, omsingelden ze ons op hun paarden. Hun eerste vraag was of we al eerder bij hen waren geweest.’ – Willem van Rubroeck na zijn eerste ontmoeting met Mongoolse soldaten België heeft een belangrijke, maar onderschatte rol gespeeld in het inkleuren van de wereldkaart.

Sinds Willem van Rubroeck in de 13de eeuw naar het Mongoolse hof trok, hebben tientallen Belgen zich gewaagd aan avonturen die hen naar alle uithoeken van de wereld hebben gebracht. De Belgische ontdekkingsreizigers biedt voor het eerst een overzicht van deze avonturiers en missionarissen, die tot leven komen dankzij talrijke dagboekfragmenten en getuigenverslagen. Prachtige gravures, tekeningen en kaarten roepen mee de sfeer op van het tijdperk van de ontdekkers. Een reis door de wereld én door de geschiedenis.


Vrouwen op ontdekkingsreis

De negentiende eeuw was vooral de eeuw van de grote ontdekkingsreizen, niet beroemde namen als Stanley, Livingstone, Speke en Baker. Dat ook vrouwen zich in onbekende gebieden waagden is echter minder bekend. Zo drong de Oostenrijkse Ida Pfeiffer op Sumatra liet gebied binnen van de Batakse menseneters, waarin zich nooit Nederlandse militairen en bestuursambtenaren hadden gewaagd. Dalsy Bates werd door de Aboriginals als de geest van een vooronder vereerd, en de Nederlandse Alexandrine Tiiiiie wist diep in Afrika door te dringen. Kielich portretteert negen bijzondere vrouwen die de Victoriaanse moraal ontvluchtten.


Zeevaarders en ontdekkingsreizigers

Van 300 van de belangrijkste Europese zeevaarders en ontdekkingsreizigers die in de loop der eeuwen de wereld verkenden, worden in dit boek in groot formaat korte levensbeschrijvingen gepresenteerd, elk met een beknopte bibliografie. In dit overzicht zijn ook enkele ruimtevaarders opgenomen. Onder deze ontdekkingsreizigers zijn behalve bekende namen als Columbus, Cook, Stanley, Livingstone, Tasman en Barentz ook minder bekende, zoals de kosmonaut Leonov en de Nederlandse reiziger/schrijver J. Nieuhof.

Dit lexicon van A tot Z wordt voorafgegaan door een inleiding over de geschiedenis van de ontdekkingsreizen en de betrokkenheid van de diverse Europese naties daarbij. Het boek wordt uitgeleid met een bijdrage over historische atlassen evenals een chronologische tabel van alle ontdekkingen vanaf 3000 v. Chr. Indices op personen en plaatsnamen besluiten deze fraai verzorgde uitgave, waarin een ruime plaats is ingeruimd voor illustraties, merendeels in kleur, van historische kaarten, foto’s, tekeningen, schilderijen en portretten, die soms paginavullend zijn afgedrukt.


Niemandsland – Een Antarctische ontdekkingsreis

Een Antarctische ontdekkingsreis – van de auteur van het veelgeprezen Het gedroomde Noorden

‘Elke zin is raak. […] Het geheel aan invalshoeken, dagboekaantekeningen en anekdotes maakt Niemandsland tot een wervelende ontdekkingsreis.’ ●●●●● NRC

‘Dit boek over Antarctica is een vat vol verrassingen, net als het continent zelf.’ de Volkskrant

In Niemandsland neemt schrijver en historicus Adwin de Kluyver de lezer mee op een meeslepende literaire ontdekkingsreis richting de Zuidpool. Met aanstekelijk vertelplezier laat hij zien hoe de mens dit koude continent in de loop der eeuwen heeft gezocht, verkend, beschreven en benut. De Kluyver wekt hiervoor een bonte verzameling historische personages tot leven; mannen, vrouwen en zelfs dieren die een sleutelrol hebben gespeeld in de beeldvorming over Antarctica. Van de Vlaamse kanonnier die een doorgang tussen Amerika en het Grote Zuidland dacht te hebben ontdekt tot een walvisjagende schilder die als eerste Nederlander voet zette op het lege continent. En van de eerste vrouwen tussen de mannelijke avonturiers tot de nazi’s die er een kolonie trachtten te vestigen.

Meesterverteller De Kluyver vervlecht de verhalen over ontdekkers, antihelden, wetenschappers en charlatans met zijn eigen persoonlijke verlangen om het uiterste Zuiden te bereiken in de voetsporen van een vergeten Japanse poolheld. Als bemanningslid van een historische driemaster zeilt hij door de kustwateren van Antarctica. Onderweg maakt hij aantekeningen; over pinguïnsnelwegen, de meest zuidelijke pub op aarde en een stukje rood plastic. Niemandsland is een onweerstaanbaar leesavontuur over een vrijwel onbekend werelddeel waar niemand woont en dat van niemand is; een boek voor iedereen die zijn of haar uitzicht wil verbreden.

Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast, waarin auteur Adwin de Kluyver vertelt over Niemandsland.

Over Niemandsland:
‘Een onweerstaanbaar leesavontuur naar een voor de meesten vrijwel onbekend werelddeel.’ Wilfried de Jong, Brommer op Zee

‘De Kluyver weet de informatie smakelijk te verpakken, zodat je blijft doorlezen. […] Fascinerend boek.’ Dagblad van het Noorden

Over Het gedroomde Noorden:
‘Het is een gewaagd vormexperiment, Het gedroomde Noorden, maar één ding komt duidelijk naar voren: de liefde van de auteur voor de Noordpool.’ de Volkskrant

‘Een kleurrijke en veelzijdige verzameling vertelsels over hoe er in het verleden is gefantaseerd en gedacht over en gezocht naar Arctica. […] Van alle recente noordelijke titels verreweg het beste boek.’ Trouw


De gezonken verzameling van Ferdinand Columbus

Uitgeroepen tot beste non-fictieboek van het jaar door The Spectator, New Statesman, History Today en The Financial Times

De gezonken verzameling van Ferdinand Columbus vertelt het ongelofelijke verhaal van de buitenechtelijke zoon van Christoffel Columbus, Ferdinand Columbus, die de prestaties en bekendheid van zijn vader wilde evenaren door alle kennis ter wereld te verzamelen onder één dak. Hij was een van de eerste visionairs die het belang van de uitvinding van de drukpers begreep en zag hoe een enorme schat aan beschikbare informatie de manier van denken en de hele maatschappij zou kunnen veranderen.

Ferdinand reisde jarenlang door de Nieuwe Wereld, hielp de eerste kaarten van de moderne wereld te ontwerpen, reisde naar elke grote stad van Europa en kende de belangrijkste figuren van zijn tijd – van het Spaanse koningspaar tot Erasmus, Thomas More en Albrecht Dürer. Hij schreef de eerste biografie van zijn vader, en schiep daardoor de legende van Columbus die honderden jaren bepaalde hoe Europeanen de wereld zagen. Hij verzamelde ook de grootste collectie geprinte afbeeldingen en muziek uit die tijd en richtte waarschijnlijk Europa’s eerste botanische tuin op en de allergrootste privébibliotheek die er op dat moment te vinden was.

Edward Wilson-Lee’s verslag van Ferdinands leven is een portret van een briljante, maniakale geest, een duik in de informatierevolutie van zestiende-eeuws Europa, en een reflectie op onze eigen pogingen om orde te scheppen in de wereld van vandaag.

In de pers

‘Een heerlijk en interessant boek. Een boek voor iedereen die van boeken houdt.’ NRC Handelsblad

‘Een geniaal boek.’ MAX Nieuwsweekend

‘Uitzonderlijk goed. Een avontuurlijk boek voor iedereen die van geschiedenis houdt, en een levendig portret van Europa op het randje van moderniteit.’ The New York Times

‘Een werk van verbeeldingskracht met respect voor bewijsmateriaal, van genialiteit vermengd met eruditie, en van wetenschap verlevendigd met gevoeligheid en scherpte.’ The Literary Review

‘De gezonken verzameling van Ferdinand Columbus is een schitterend boek. Een epos dat zich ontvouwt in een onophoudelijke processie van wonderen, beproevingen en legendes.’ Simon Schama, The Financial Times


Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers

Ontdek nieuwe werelden met zeevaarders, onderzoekers en andere reizigers uit de geschiedenis!

Een paar eeuwen geleden wist niemand waar het einde van onze planeet was. Veel delen van de wereld stonden nog niet op de kaart. Maar een aantal onverschrokken ontdekkingsreizigers vertrokken per ezel, boot of gewoon te voet richting het onbekende. Ze kwamen terug met de meest buitengewone verhalen. En zo werd de eens zo geheimzinnige wereld steeds meer een open boek. ‘Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers’ beschrijft de reizen van monniken, natuuronderzoekers en andere reizigers uit de geschiedenis.


Het logboek van de ontdekkingsreiziger

‘Het logboek van de ontdekkingsreiziger’ van Huw Lewis Jones en Kari Herbert is een prachtig vormgegeven boek vol illustraties, over de zeventig grootste ontdekkingsreizigers aller tijden.

Dit logboek is een prachtig vormgegeven koffietafelboek over de zeventig grootste ontdekkingsreizigers aller tijden. Het beschrijft de reizen van Amundsen, Cook, Darwin, Heyerdahl, Livingstone en Scott, maar ook van de Nederlanders Jan Brandes, Abel Tasman en Alexdrine Tinne. Aan de hand van hun notities en schetsen wordt de lezer meegenomen in de wereld van de ontdekkingsreizigers. Het voorwoord voor ‘Het logboek van de ontdekkingsreiziger’ is geschreven door Redmond O’Hanlon.

‘Een schitterend boek.’ – Redmond O’Hanlon over ‘Het logboek van de ontdekkingsreiziger’


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten