|

De top 10 van beste boeken voor en over pelgrims (2023)

Een Pelgrim wordt ook wel een bedevaartganger genoemd, een bedevaartganger / pelgrims bezoekt een plek met een bijzondere religieuze betekenis. Het kan een plek zijn die verbonden is met een stichter of een heilige maar ook op een andere manier betrokken is bij de religie. Lourdes, Mekka, Jeruzalem, Benares en Santiago de Compostella.

Op deze pagina heb ik de 10 beste boeken geselecteerd die met de bedevaart en de tocht van de pelgrims te maken heeft. De boeken zijn heel divers en wordt daarom ook uitgebreid beschreven.

Naast een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over de auteur en het boek. Denk hierbij aan o.a. de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Pelgrim – Een voettocht naar Santiago de Compostella

Pelgrim “Een pelgrimstocht vol met heftige emoties, boeiende ontmoetingen en levensveranderende inzichten.” In dit boek beschrijft Hans Peter Roel zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Deze voettocht verandert langzaam van een slopende onderneming in een spirituele reis, waarin hij bijzondere mensen ontmoet, zichzelf beter leert kennen en eeuwenoude wijsheid ontdekt. Wandel met Hans Peter mee en lees over het gevecht met zichzelf en de elementen. Laat je meevoeren door ruim negenhonderd kilometer aan verhalen, boeiende ontmoetingen, heftige emoties en levensveranderende inzichten. Pelgrim roept op tot nadenken over het leven en de invulling die je daar als individu aan geeft. Hans Peter Roel liep naar Santiago de Compostela. Tijdens deze voettocht ontdekte hij de magie van het leven.


Rother Wandelgidsen – Handboek voor de pelgrim

Onmisbaar bij de voorbereiding van je pelgrimstocht én onderweg.

Op pelgrimstocht gaan betekent onthaasten, afstand nemen van het dagelijkse leven en vrijheid. Pelgrimsroutes zijn bronnen van kracht en ontmoetingsplaatsen, ze bieden een natuurervaring en een beleving van de geschiedenis. Met de juiste zelfinschatting, routekeuze en voorbereiding kan bijna iedereen de sprong wagen. Het hoeft niet altijd de St. Jacobsroute te zijn. Je kunt kiezen uit talloze pelgrimsroutes door heel Europa en daarbuiten.

De auteur Cordula Rabe kijkt terug op meer dan 20 jaar pelgrimservaring. In dit boek deelt ze de kennis die ze heeft opgedaan en geeft ze inzicht in de dagelijkse praktijk van de pelgrimstocht. Zij geeft toekomstige pelgrims waardevolle adviezen en suggesties over de pelgrimstocht.

Het boek is ook bedoeld als aanmoediging aan al diegenen die graag op pelgrimstocht willen gaan, maar nog twijfelen of ze er wel aan moeten beginnen.

 • Planning en voorbereiding van een pelgrimstocht: zelfevaluatie, routekeuze, training
 • De juiste kleding en uitrusting – met paklijst
 • Onderweg: voeding, onderdak, gezondheid
 • Tips voor het dagelijkse pelgrimsleven
 • Na de pelgrimstocht

Pelgrims

De helden van Pelgrims zijn de zoekers van alle tijden. Ze handelen blindelings, zeker als het om liefde gaat, maar ze zijn ook moedig en allemaal even onvergetelijk. In Pelgrims vertelt Gilbert twaalf verhalen over twaalf unieke mensen, waarbij ze met haar krachtige vertelstem, de onvergetelijke dialogen en de compassie voor haar personages iedere lezer direct zal raken.


Pelgrim – leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje

Op 21 februari 1885 arriveert een bescheiden karavaan in Mekka. Op een van de kamelen zit een figuur die niet anders lijkt dan zijn reisgenoten. Maar eenmaal op een veilige plek komt vanonder zijn djellaba een Nederlander tevoorschijn. Een 28-jarige predikantenzoon uit Leiden: Christiaan Snouck Hurgronje.

Als een van de eerste westerlingen dringt hij door tot het grootste heiligdom van de islam, en waagt daarmee zijn leven. Om zijn doel te bereiken, neemt Christiaan een beslissing die de rest van zijn leven zal beheersen. Hij bekeert zich. Of toch niet? Vanaf dat moment leidt Christiaan een dubbelleven, in dienst van zijn nieuwsgierigheid, academische eerzucht en als Nederlandse spion.

Pelgrim is de biografie van een man die decennialang zijn neus in de grootste politieke en culturele wespennesten van zijn tijd steekt. Eerst in Mekka, later in het strijdlustige Atjeh, het noordelijke deel van Sumatra dat de Nederlandse kolonisator maar niet weet te onderwerpen.

In dit boek duikt Philip Dröge in het vergeten leven van Christiaan Snouck Hurgronje; wetenschapper, spion en avonturier in een tijd waarin het onbekende nog lonkte en de kans bood om in exotische oorden naam te maken. Hij ontdekt dat Christiaans dubbelleven voortkomt uit een complex en dubbelzinnig karakter, dat hem evenveel roem als problemen bezorgt.


SimpelWeg Gelukkig als pelgrim op de camino naar Santiago de Compostela

In SimpelWeg Gelukkig neemt Anne-Marie je mee op reis naar Santiago de Compostela. Tijdens deze achthonderd kilometer lange voettocht leert ze zekerheden en onzekerheden los te laten en de cadeaus van het leven te aanvaarden. Ze maakt kennis met mensen uit de hele wereld, maar de mooiste ontmoeting op de pelgrimsroute is de ontmoeting met zichzelf. Houd je van wandelen, wil je ooit zelf een pelrimstocht gaan maken of wil je graag meer weten over deze eeuwenoude wandeltocht, dan is SimpelWeg Gelukkig een echte aanrader! Anne-Marie neemt je mee in het leven van een pelgrim vanaf de eerste voorbereidingen, de wandeltrainingen en de start vanaf St. Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela, de zogeheten Camino de Frances.


SIMPELWEG GELUKKIG, OP REIS NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA:

 • Vlot, leesbaar boek met af en toe een lach en een traan
 • Aanrader als je een Camino wilt gaan lopen of wilt lezen over deze indrukwekkende wandeltocht
 • Mooie, duidelijke omschrijving van een pelgrimstocht
 • Geeft inzicht wat een pelgrimstocht vraagt aan voorbereiding
 • Blarenleed, schoenenleed…..het wordt allemaal besproken.
 • Beschrijft de prachtige natuur van het noordwesten van Spanje
 • Voel de tocht mee op fysiek, mentaal en spiritueel gebied.
 • In het boek wandel je van dag tot dag, van emotie naar emotie
 • Lees over de contacten met mensen uit de hele wereld.

Hoe weinig je (onderweg) nodig hebt SimpelWeg Gelukkig te zijn!


De weg van een pelgrim

Deze spirituele klassieker uit Rusland, in vele talen verschenen, heeft door zijn charme ontelbare lezers in de wereld bereikt.

Een onbekende pelgrim vertelt over zijn lange reis door Rusland, over zijn belevenissen en de gesprekken die hij heeft tijdens deze reis met mensen van verschillend spiritueel niveau. Zijn reis verandert dan langzaam in een zoektocht met de allesoverheersende vraag: ‘hoe kunnen we voortdurend in contact zijn met God?’. Het antwoord hierop en de diverse verschillende betekenissen en methodes van het gebed vindt hij tijdens zijn reis, met als eindbestemming Jeruzalem.

De weg van een pelgrim is een prachtig, bescheiden verhaal met als achtergrond de cultuur van het orthodox-christelijk Rusland waarvan de religieuze tradities eeuwenlang stand hebben gehouden.

De bewerking door Carolus Verhulst is van een bijna kinderlijke onbevangenheid waardoor de tekst heel krachtig is. Bovendien maken de grote veranderingen in het huidige Rusland dit verhaal uiterst geschikt voor een hernieuwde hedendaagse waardering.

Een ontroerend boek.


Fulltime pelgrim

Pelgrimeren

Fulltime pelgrim

Een theoloog op weg naar Compostela

Bert Roebben

De Jakobsweg is niet alleen een sportieve, maar ook een spirituele uitdaging. Wat gebeurt er eigenlijk met de pelgrim die zich toevertrouwt aan de weg? De auteur van dit boek, die dag in dag uit met wetenschappelijke theologie en onderwijs bezig is, wou het aan den lijve ondervinden en vertrok op Pinksterdag 2021 vanuit Leuven naar Véze-lay. Hij beschrijft zijn ervaringen onderweg en nodigt de lezer uit spiritueel mee te stappen. Actuele thema’s als kwetsbaarheid, dankbaarheid, angst en verlangen passe-ren de revue.

Bert Roebben doceert theologie en pedagogiek aan de universiteit van Bonn.


Pelgrim zonder god

Bijna dertig jaar geleden, in 1989, legde Herman Vuijsje te voet de oude Sint-Jacobsroute af. Als atheïst en individualist verkoos hij de tocht alleen en in omgekeerde richting te maken: van Santiago de Compostela naar Amsterdam… Het boek dat hij over zijn tocht schreef is meer dan een reisverslag. De vier maanden durende wandeling van het nog strenggelovige Noord-Spanje naar ‘goddeloos’ Amsterdam werd een reis door de Europese ideeëngeschiedenis, en een speurtocht naar de ankers voor moraal en spiritualiteit in een wereld waarin kerk en traditie op hun retour lijken. Voor deze herziene uitgave schreef Herman Vuijsje een uitgebreide nieuwe inleiding.


Pelgrim met God

Geloven is niet gemakkelijk of vanzelfsprekend. Integendeel, geloven is een risicovolle tocht met hoogte- en dieptepunten. Het is een pelgrimsreis met God.

In het bijbelboek Hebreeën wordt de levensreis van Abraham en Sara gezien als een model voor de pelgrimsreis die je als gelovige aflegt. Voor de schrijver van Hebreeën zijn zij vooral toonbeelden van geloof. In Genesis, het bijbelboek waarin hun levensgeschiedenis wordt verhaald, zijn inderdaad veel voorbeelden van groot geloof te vinden. Maar in Genesis worden Abraham en Sara ook beschreven als heel gewone mensen – als de vader en moeder van alle niet zo gelovigen.
Uit de geschiedenissen van Abraham en Sara blijkt dat geloven een zaak is van geduld. God moet veel geduld met hen hebben vanwege hun gebrek aan vertrouwen. Zij moeten op hun beurt veel geduld hebben met God, want van de dingen die Hij belooft, valt vaak weinig of helemaal niets te zien. Toch blijven zij pelgrims met God.
In twaalf bijbelstudies worden de geschiedenissen uit Genesis gevolgd. Daarbij komen thema’s aan bod als gehoorzamen, ongeloof, rouwen en Gods leiding zoeken – thema’s uit het leven van alledag. Een bemoedigend boek voor hedendaagse pelgrims.

Arjan Markus is predikant van de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven en schreef eerder ‘Adieu God’ en ‘Heel het leven’.


{Pelgrims} Reisdagboek

Jaarlijks vertrekken duizenden mensen vanuit Nederland en België op pelgrimstocht. De traditionele route naar Santiago de Compostela (de St. Jacobsroute) wordt onder wandelaars steeds populairder, maar ook andere routes naar Santiago de Compostela (vanuit Portugal en Sevilla) en de pelgrimstochten naar Rome (de Via Francigena) en Canterbury (de Pilgrims’ Way) zijn in opkomst. Speciaal voor alle pelgrims heeft Uitgeverij Elmar een dagboek ontwikkeld. Een trouwe reisgenoot die ruimte biedt voor herinneringen, verhalen en souvenirs.


Vergelijkbare berichten