| |

De top 7 van beste boeken over solliciteren 2023

Solliciteren hoort erbij als jij een nieuwe baan zoekt of nu eigenlijk voor je droombaan wil gaan. Het solliciteren begint bij je brief en cv, dit is de eerste indruk die je achter laat. De eerste indruk bepaald vaak al voor een groot deel of je überhaupt wordt uitgenodigd of niet. Als jij bij de gelukkige hoort die mag komen voor het sollicitatie gesprek begint het echte werk.

Een sollicitatiegesprek kan veel spanning en onzekerheid oproepen, dit begint vaak al met wat voor kleren je aan moet, en dan het gesprek zelf, wat je kun verwachten en wat verwachten ze van jouw.

Bij zowel de brief, de cv, als het gesprek wil je goed voor de dag komen en het beste van jezelf laten zien. Als je geen idee hebt hoe, weinig ervaring hebt, of al vele malen zonder succes gesolliciteerd hebt kan een beetje hulp wel goed van pas komen. Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan na de 7 beste boeken die je kan helpen bij de volgende sollicitatie. De boeken zijn ondanks hetzelfde onderwerp heel divers, maar hebben wel allemaal het zelfde doel jouw aan een baan helpen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken over het solliciteren, heb ik naast de boekomschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Succesvol solliciteren

Hoe stel je een persoonlijk en effectief loopbaanplan op? Welke succesfactoren kun je benutten?

Wat zijn je kernwaarden, drijfveren en talenten?

Mensen die hun eigen loopbaan managen, zijn succesvoller in hun job. Zij zorgen ervoor dat het plaatje klopt: hun loopbaan sluit aan bij wie ze zijn als mens en als professional. Maar hoe doe je dat, zelf sturing geven aan je loopbaan?

Alles begint bij een doordacht loopbaanplan waarmee je proactief te werk kunt gaan, zodat anderen jouw kwaliteiten gaan zien en je de loopbaandoelen kunt realiseren die passen bij jouw ambities en mogelijkheden. Zo ontdek je hoe je je vaardigheden benut en verder ontwikkelt, jezelf beter leert kennen, effectiever netwerkt, jezelf goed presenteert en reflecteert op je eigen functioneren.

Succesvol solliciteren loodst je aan de hand van voorbeelden, opdrachten en tips door het hele parcours. Het biedt een concreet stappenplan dat je helpt om je doelen duidelijk te stellen en te bereiken.


Nooit meer solliciteren

Stop met solliciteren op vacatures. Bedenk liever wat je droombaan is en ga zelf op zoek naar de ideale werkgever. De meeste banen worden niet meer vergeven via vacatures. Door alleen te reageren op advertenties maak je maar weinig kans op een baan. Bovendien wring je je al snel in bochten om in het gewenste profiel te passen.

Stop daarom met solliciteren en begin met het creëren van de baan die écht bij je past. In dit boek geeft loopbaancoach Sylvie van den Meerendonk je inzicht in je talenten en passies. Ze helpt je bij het ontdekken van je loopbaandoelen en de baan die daar perfect bij aansluit. Vervolgens leer je hoe je contact maakt met de werkgever die zit te springen om jouw specifieke kwaliteiten. Ongeacht of er een vacature is.

Sylvie van den Meerendonk (1976) is eigenaar van ALIGHTcareers. Ze is CMI- en NOLOC-registerloopbaancoach en sinds 2004 werkzaam als loopbaan- en outplacementcoach, trainer, en ondernemersadviseur. Sylvie heeft al meer dan duizend mensen aan die leuke nieuwe baan geholpen.


Solliciteren?

Laat jezelf zien, zet je Gunfactor in en krijg die nieuwe baan!

Wie tegenwoordig succesvol wil solliciteren, zal het moeten hebben van zijn netwerk. 85% van de vacatures wordt namelijk via via ingevuld door referral marketing, waarbij anderen jouw ambassadeur zijn. Als sollicitant moet je daarom werken aan je persoonlijke zichtbaarheid en vindbaarheid. Het hebben van een hoge gunfactor bij de juiste mensen zorgt ervoor dat ze aan je denken en je benaderen wanneer ze iets horen dat voor jou interessant kan zijn.

Een optimale online en offline presentatie van jezelf is van doorslaggevend belang om goed in beeld te komen bij recruiters, werkgevers en netwerkcontacten. Het wekt vertrouwen. Gertien Beijering leert je hoe je invloed kunt uitoefenen op jouw gunfactor zodat je zelf in de lead bent en die felbegeerde baan krijgt.

Met dit praktische boek leer je alles over:

 • Hoe je ervoor zorgt dat mensen aan je denken wanneer ze een passende vacature hebben
 • Hoe je opvalt tussen andere sollicitanten
 • Hoe je je kennis, kunde en meerwaarde op een overtuigende wijze onder de aandacht brengt
 • Hoe je een duurzaam netwerk opbouwt van persoonlijke ambassadeurs
 • Hoe je vertrouwen opbouwt en commitment krijgt zodat jou die baan gegund wordt

Gertien Beijering is coach, trainer, ondernemer en expert op het gebied van de gunfactor, solliciteren en netwerken. Als GunfactorVerhoger helpt zij professionals in het bedrijfsleven aan meer, beter of ander werk. Ze is auteur van Solliciteren met de GunfactorVerhoger en Opdrachten binnenhalen met de GunfactorVerhoger.


Sollicitatiegesprekken doe je zo

Een boek van de bestverkochte sollicitatieboekenauteur Aaltje Vincent

Solliciteren anno nu is een strijd op topniveau die je met vele anderen aangaat. Sollicitatiegoeroe Aaltje Vincent bereidt je zo optimaal mogelijk voor op het sollicitatiegesprek, zodat jij jouw gewenste werk kunt veroveren.

 • Wat is de optimale voorbereiding op een sollicitatiegesprek?
 • Welke verschillende vormen van gesprekken zijn er?
 • Hoe gebruik je social media bij de voorbereiding op het gesprek?
 • Wat trek je aan?
 • Hoe werk je aan je eerste indruk?
 • Welke vragen kun je verwachten?
 • Welke vragen stel je zelf?
 • Waar moet je aan denken nádat je het gesprek hebt gevoerd?

Aaltje Vincent neemt je stap-voor-stap mee, zodat jij het beste uit jezelf kunt halen. Sollicitatiegesprekken doe je zo bevat:

 • tips
 • checklists
 • praktijkvoorbeelden
 • 8 unieke cases van uiteenlopende werkgevers die helpen bij het voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Handboek Solliciteren: Van LinkedIn tot Power CV

Verzeker jezelf van werk met het Handboek Solliciteren: Van LinkedIn tot Power CV! In dit boek zijn alle belangrijke stappen van het solliciteren verzameld.

Leer hoe je:

 • Het beste kunt netwerken
 • Via LinkedIn kunt solliciteren
 • Een opvallend CV kunt maken
 • Een sollicitatiegesprek optimaal voorbereidt

Door niet alleen informatie te lezen, maar ook actief aan de slag te gaan met oefeningen en checklisten boek je snel resultaat. Netwerken en solliciteren zullen voortaan een stuk makkelijker zijn! Dat solliciteren met dit handboek werkt wordt dagelijks bewezen door mensen die met behulp van dit handboek een baan vinden.

Andre van den Eventuin is expert in het begeleiden van mensen naar werk. Door zijn jarenlange ervaring leert hij sollicitanten hoe zij op een praktische en doelgerichte wijze een passende baan kunnen verwerven. Tijdens zijn lezingen en workshops bij bedrijven weet hij deelnemers te inspireren zelf regie te nemen over hun loopbaan. Samen met zijn collega´s van Matchcare begeleidt hij jaarlijks duizenden mensen naar hun volgende baan.


Succesvol solliciteren voor introverte mensen

Introverte mensen hebben vaak een hekel aan sollicitatiegesprekken. Ze staan niet graag in de spotlights en worden zenuwachtig van het idee dat zij zichzelf moeten verkopen. Ze denken dat zij zich op een extraverte manier moeten profileren om een goede indruk te maken. Niets is minder waar. Dit boek maakt op een praktische manier duidelijk hoe deze mensen, juist met behulp van hun specifieke introverte eigenschappen, een ijzersterke indruk kunnen maken tijdens sollicitatiegesprekken.

De afkeer die je als introvert persoon voelt bij het solliciteren is begrijpelijk, maar onterecht. Als introvert persoon heb je vaak juist sterke positieve eigenschappen zoals loyaliteit, doorzettingsvermogen en een goed analytisch inzicht. Hier hechten werkgevers veel waarde aan. Dit boek laat zien hoe je als introvert persoon overtuigend zichtbaar kunt maken waar je kwaliteiten liggen. In zeven stappen leer je om je krachtig te profileren op je eigen bedachtzame, weloverwogen wijze.

Veel praktische oefeningen, boordevol tips voor de voorbereiding en het gesprek en adviezen die rekening houden met een introverte aanleg. Onmisbaar voor introverte mensen die zich sterker en zekerder willen voelen tijdens hun sollicitatiegesprekken.

Eline Sluys is docent communicatieve vaardigheden bij Hogeschool Windesheim. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk als coach en trainer. Zij helpt introverte mensen hun zichtbaarheid te vergroten op een manier die past bij hun specifieke, introverte aanleg.

ʼDit boek is een mooi voorbeeld van het denken in termen van talent: begrijpen hoe je in elkaar zit, vertrekken vanuit je sterktes, oplossingen zoeken voor wat lastig is en het opzoeken van authenticiteit. Op deze manier zien anderen je zoals je bent en zoals jij gezien wilt worden.’ – Luk Dewulf, auteur van het succesvolle Ik kies voor mijn talent


Jobmarketing 3.0:

Vind nieuw werk met het Jobmarketing 3.0 werkboek

De manier waarop je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek verandert waar we bij staan.

Hoe zorg je ervoor dat jouw toekomstige werkgever niet om jou heen kan? Hoe compleet en krachtig is jouw cv? Hoe gebruik je video optimaal? Hoe bouw je een netwerk op dat voor je werkt en hoe zorg je ervoor dat je eigen online zichtbaarheid te allen tijde aantrekkelijk en uitnodigend is? Simpel!

Je wendt je tot Nederlands grootste autoriteit op het gebied van solliciteren: Aaltje Vincent. Met dit werkboek vol theorie, adviezen – ook via video’s en podcasts – checklists, tips, valkuilen en praktijkvoorbeelden kun je zelfstandig vorm geven aan je eigen loopbaan en de volgende stap zetten.

Aaltje neemt je stap-voor-stap mee in praktische invuloefeningen en opdrachten zodat jij het werk vindt dat nu bij je past. Het werkboek wordt daarmee een uniek en persoonlijk document, voor en nu en de rest van je werkleven.

Of je nu direct of later je ideale baan voorbij ziet komen, jij bent op elk moment voorbereid. Klaar voor de start? Aan de slag!

‘Jobmarketing 3.0: Werkboek doet wat het zegt, het is dé handleiding om direct praktisch aan de slag te gaan met jouw zoektocht naar ander werk. De opdrachten en tips geven je een uitstekend handvat om je nieuwe toekomst snel in beeld te krijgen!’ – Jolet Uilenberg, Loopbaancoach ‘Gewoon een baan’


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *