De gekleurde leesliniaal een hulpmiddel bij dyslexie en het leren lezen.

Lezen is niet voor iedereen het sterkste vak. Soms heb je wat extra hulp nodig. Veel samen lezen, een leuk spel er van maken (om en om te lezen), met stemmetjes etc. Maar ook hulpmiddelen kunnen helpen.

Sinds kort gebruiken wij de leesliniaal, vroeger heb ik zelf ook gelezen met een leesliniaal en vond dit prettig. Onze dochter leest nu thuis ook regelmatig met een leesliniaal, je merkt dat ze veel beter geconcentreerd en is niet in de volgende zin verder gaat lezen.

De leesliniaal kan gebruikt worden voor beginnende lezers, maar is ook zeer geschikt voor mensen met dyslectisch en voor iedereen die moeite heeft met lezen, of kleine lettertjes. Op deze pagina vertel ik je alles over de leesliniaal de verschillen en welke je het beste kunt gebruiken.

Autumn 2- 728 x 90

Wat is een leesliniaal? En voor wie is het geschikt?

Een leesliniaal is een hulpmiddel die je kan helpen bij het lezen van een tekst, boek, krant, etc. Het is een liniaal die je op je tekst legt. Op deze manier kun je eenvoudig zien waar je bent. Je kunt je concentreren op de zin dit je wilt gaan lezen en wordt nu minder of niet meer afgeleid door andere regels. Naast een normale leesliniaal heb je ook leeslinialen die vergroten. Dit is ook een erg handig hulpmiddel voor slechtzienden.

De leesliniaal wordt ook veel gebruik voor kinderen die leren lezen of moeite hebben met lezen. Een andere doelgroep die veel baat kan hebben bij een leesliniaal zijn mensen met dyslexie. Bij dyslexie (woordblindheid) kunnen de woorden door elkaar heen dansen. Dit maakt het moeilijker om tegelijkertijd te moeten concentreren op de zinnen die je moet lezen en begrijpen waar de tekst over gaat.

Dit zie je ook veel bij ADHD-ers dat ze moeite hebben met concentreren ook hierbij zou de leesliniaal een geweldig hulpmiddel kunnen zijn.

Hierboven heb je gelezen over mensen die slechtziend zijn, dyslectisch hebben of beginnen met lezen. Maar de Leesliniaal kan door iedereen gebruikt worden. Ook diverse studenten, mensen op kantoor en thuis maken gebruik van een leesliniaal. Je kunt op deze manier veel sneller en geconcentreerder lezen.

De liniaal kun je ook nog eens gebruiken als boekenlegger zodat jij altijd je hulpmiddel bij de hand hebt en ook niet meer hoeft te zoeken waar je bent gebleven.

Met de leesliniaal raak je de regels niet meer kwijt en kun jij je concentreren op de regel die in beeld staat en wat het betekend, minder afleiding meer focus.

Hoe gebruik je een leesliniaal?

De leesliniaal heeft in veel gevallen kleuren aan de boven en de onderzijde in het midden zit een lees strip. De lees strip kan ook je tekst vergroten, dit is niet bij alle leeslinialen. Je legt de lees strip over de tekst. De regels boven de lees strip zijn niet zichtbaar je ziet alleen de zin in het midden van de liniaal. Waar door jij je goed kan concentreren op de tekst.

Je kunt makkelijk de liniaal verplaatsen na de volgende zin. Hierdoor wordt het lezen een stuk overzichtelijker en makkelijker.

Bij leeslinialen die vergroten, vergroten slecht in één richting, De letters worden langer, de breedte van de letters blijven hetzelfde. De liniaal vergoot alleen in verticale vergroting.

De voordelen van een leesliniaal

In feite heb je 2 soorten leeslinialen. Een liniaal met een vergrootglas en leeslinialen met kleuren. De vergrootglas leesliniaal vergroot de zin die je wil gaan lezen, dit is erg prettig als je moeilijk ziet of kleine letters niet meer goed kunt lezen.

De gekleurde leeslinialen zijn speciaal ontwerpen voor leerlingen met leesproblemen, dyslexie, voor als je letter dubbel ziet, wazige teksten ziet met het lezen die wordt ook wel visuele stress genoemd. Die wordt veroorzaakt door het grote contrast tussen het vaak witte papier en de zwarte letters. De met kleur te lezen (leesliniaal) verminder je het contrast en verminderen de klachten aanzienlijk.

Buiten de bovenstaande voordelen zijn er nog veel meer voordelen van de leesliniaal zoals:

  • Een leesliniaal voorkomt vermoeide ogen en hoofdpijn.
  • Zorgt voor meer concentratie.
  • Te gebruiken als boekenlegger en als hulpmiddel
  • Toegestaan bij centrale examens
  • Makkelijk schoon te maken met zeep en water
  • Zorgt ervoor dat de tekst / bladzijde goed blijft liggen.

De 4 beste leeslinialen.

Als jij een leesliniaal wilt kopen raad ik je aan eerste deze 4 modellen eens te bekijken. De modellen heb ik geselecteerd omdat ze goed werken, een betaalbare prijs hebben en de gebruikers tevreden zijn.

De leeslinialen hebben een beschrijving en een link van Bol.com. Deze link geeft de waardering van de lezers weer om jou een goed beeld te geven. Als je de recensies wilt lezen klik dan op de link. Via de link kun je ook eenvoudig de leesliniaal bestellen.

Leesliniaal – Leeslineaal – Leeshulp – Leesloep – Boekenlegger– Gekleurde leerhulp – Dyslexie hulpmiddel – 8 stuks

Heb je moeite met lezen? Of heb je dyslexie? Deze leesliniaal kan je helpen! Dit leeshulpmiddel bestaat uit een doorzichtig deel waardoor één zin per keer leesbaar is. Zo weet je altijd precies waar je bent gebleven.

Extra handig voor beginnende lezers, studenten, op het kantoor, in de klas, bibliotheken en alle andere plekken. De leesliniaal wordt geleverd in acht vrolijke kleuren.

Leg de leesliniaal op je tekst en scherm één zin af. Dit helpt een focus te leggen op een zin in een tekst. Afleiding wordt geblokkeerd door middel van de gekleurde leeswijzer en kan daarmee de leessnelheid verhogen.

Dit werkt goed voor mensen met bijvoorbeeld ADHD, dyslexie en visuele stress. De gekleurde leeswijzers kunnen extra interesse en concentratie opwekken.


Leeslineaal 2,5x 25×160 mm Met Leeslijn

Leeslineaal met 2.5x vergroting voorzien van een geintegreerde rechte blauwe lijn.

Met behulp van deze blauwe lijn kun je de liniaal recht over een regel plaatsen.

Daarnaast zit er een loep van 1.5 cm ingebouwd met 5x vergroting.


Leesliniaal

Kunststof leesliniaal met lensafmeting 24×210 mm.

Voorzien van een 2,5x vergroting & een ingebouwde lens van 15 mm doorsnede met 5x vergroting.

150 mm lineaal tevens ingebouwd.

Vervaardigd van glashelder acryl


Vergrootleesliniaal

De liniaal is zo gebold, dat deze te gebruiken is als loep.

De liniaal is 20 cm lang en heeft een handgreep aan de rechterkant (het einde van de liniaal).

De liniaal laat centimeters en inches zien. Vergroot 2x


Autumn 2- 728 x 90

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *