De speciale leesboeken voor kinderen met dyslexie 2024

Met de Avi-leesboeken kunnen de kinderen al goed op hun eigen niveau lezen, toch kan dit nog steeds problemen geven voor kinderen met dyslexie. Je kunt kiezen voor hulpmiddelen voor dyslexie denk hierbij aan de leesliniaal.

Een goede aanvulling op de normale Avi-leesboeken en de hulpmiddelen kunnen de speciale leesboeken voor kinderen met dyslexie zijn. Deze speciale leesboeken hebben een mooie naam namelijk het zoeklicht en zijn zo ook eenvoudig te herkennen.

Op deze pagina besteed ik aandacht aan de boeken van Zoeklicht en heb ik de leukste leesboeken van Zoeklicht op een rij gezet per groep. Kortom veel informatie over de leesboeken voor dyslexie.

De Zoeklicht leesboeken

Zoeklicht is een serie van de uitgever Zwijsen en is speciaal voor midden en bovenbouwleerlingen die moeite hebben met lezen. Ook zijn de boeken geschikt voor kinderen met dyslexie.

Kinderen die moeite hebben met lezen hebben ook vaak een hekel aan het lezen omdat het niet zo makkelijk gaat terwijl lezen juist heel belangrijk is. De boeken van zoeklicht maakt het lezen weer leuk voor de kinderen.

Deze boeken zijn eenvoudiger en sluiten goed aan bij de interesses en belevingswereld van de kinderen, waardoor ze juist geprikkeld worden om te gaan lezen.

De boeken bevatten naast verhalen ook veel andere leuke aansprekende elementen zoals thema’s, strips, grappige en leuke foto’s en illustraties, en veel boeiende en interessante weetjes en informatie waar kinderen dol op zijn. Daarnaast hebben de boeken ook uitvouwpagina’s voor extra informatie en ondersteuning.


Hoe werkt AVI leesmethode?

Avi systeem bevat 12 niveaus. Het eerste niveau is Avi start en laatste niveau wordt AVI Plus genoemd. De andere niveaus hebben een cijfer en een letter bijvoorbeeld M3 of E6. De M staat voor midden van het schooljaar en de E staat voor eind van het schooljaar. het cijfer geeft in de meeste gevallen de groep aan.

Hieronder vind je een schema dit is een standaard schema, dit kan per kind verschillen een kind in groep drie kan wel het lees niveau hebben van een kindje uit eind groep 4 en andersom is natuurlijk ook mogelijk.

GroepenHet Avi leesniveau
Groep 3Avi Start, M3, E3
Groep 4E3, M4, E4
Groep 5E4, M5, E5
Groep 6E5, M6, E6
Groep 7E6, M7, E7,
Groep 8E7, Avi Plus.

De leukste zoeklicht leesboeken per groep.

Hieronder vind je per groep de 2 leukste leesboeken de boeken worden uitgebreid beschreven, om je een goed beeld te geven.

Zoeklicht leesboeken voor groep 3

Zoeklicht dyslexie – Dit is foute boel!

Tom is in een winkel.
Maar daar kan hij beter niet zijn.
Niet nu!
PANG! PGGGG!
Tom kent dit geluid van films.
Het is het geluid van een wapen!


Zoeklicht Dyslexie – Een bos vol gevaar

Daan en Tes staan bij het bos.
Papa rijdt boos weg.
Hij heeft genoeg van hun ruzie.
‘Papa is hier zo weer,’ zegt Daan stoer.
‘Hij wil ons gewoon een lesje leren.
Maar wij gaan zelf wel naar huis!’


Zoeklicht leesboeken voor groep 4

Zoeklicht dyslexie – Moet je die Mop zien! 

Ken je die mop over Mop?
En over juf Jade?
En over die Oen?


Lees en kijk maar eens in dit boek. En vergeet niet te lachen!

  • Moppenboek voor kinderen met leesproblemen
  • Leestechnisch eenvoudig (AVI E3 M4 E4),
  • Een boek vol moppen, grappige kleine strips en raadsels.
  • Illustraties zijn full colour.

Zoeklicht dyslexie – Survival, zo doe je dat

Survival, zo doe je dat! komt uit de serie Zoeklicht dyslexie informatief voor kinderen van 8-12 jaar. Deze boeken zijn makkelijk te lezen door het lagere AVI-niveau, de mooie vormgeving en het getinte papier.

Hoe kun je overleven op een onbewoond eiland? Hoe vind je de weg terug uit het donker oerwoud? Kun jij blijven leven op een vlot op zee? Hoe vind je water in een snikhete woestijn? En hoe overleef je een ijskoude sneeuwstorm?

Dit boek geeft je alle antwoorden.


Zoeklicht leesboeken voor groep 5

Zoeklicht Dyslexie – Net als Einstein

Dit boek in de serie Zoeklicht dyslexie is speciaal ontwikkeld voor kinderen die moeite hebben met lezen. Het boek is lees technisch eenvoudiger, terwijl het verhaal aansluit bij de belevingswereld van kinderen vanaf 8 jaar.

Stoere Joep raast met zijn BMX-fiets over de baan. Helaas lukt inschrijven voor een wedstrijd niet, want Joep heeft moeite met lezen en schrijven. Dan ontdekt Joep dat hij op Einstein lijkt. Kan hij toch meedoen aan de wedstrijd?


Zoeklicht Dyslexie – Lieke op safari

Lieke heeft een prijs gewonnen.
Ze mag op safari, met haar ouders en broer Bram.
En dus niet gewoon in een dierentuin, of zo.
Nee, ze vliegen helemaal naar Afrika!
Naar een land waar veel dieren in het wild leven.
Leeuwen, nijlpaarden, neushoorns …
Er is maar één probleem:
Liekes moeder is al bang voor een poes of een hond.


Zoeklicht leesboeken voor groep 6

Zoeklicht dyslexie – Wat slim, een robot!

Er komen steeds meer robots. Niet zo gek: want een robot kan alles! Van koeien melken tot helpen bij het genezen van mensen.

Sommigen lijken zelfs op mensen. Is dat goed of slecht? In dit boek ontdek je op een leuke manier alles over robots en drones. Wat slim, een robot! is speciaal geschreven voor dyslectische lezers.

Het boek staat vol kleurrijke illustraties, foto’s en infographics en er zijn uitvouwpagina’s die extra informatie en ondersteuning bieden.


Zoeklicht Dyslexie – Puks pizza en pudding paleis

Dit boek in de serie Zoeklicht dyslexie is speciaal ontwikkeld voor kinderen die moeite hebben met lezen. Het boek is lees technisch eenvoudiger, terwijl het verhaal aansluit bij de belevingswereld van kinderen vanaf 9 jaar.

e ouders van Puk hebben een bijzonder restaurant: het pizza en pudding paleis. Zo hebben ze pizza met drop bijvoorbeeld. Of pudding met makreelsmaak. Helaas komen er steeds minder klanten.

Dan ontdekt Puk dat een groot bedrijf hun restaurant wil kopen, help! Lukt het Puk om het restaurant te redden.

Zoeklicht leesboeken voor groep 7

Zoeklicht Dyslexie – Het raadsel van de rode ruit

Meneer Verkwist heeft een groot, oud huis van zijn tante geërfd. De vader en moeder van Pieter-Robin en Anneroos willen het graag kopen. Ze willen er een kinderhotel van maken! Zouden het huis en de tuin daar goed genoeg voor zijn? Op een avond gaan Pieter-Robin, Anneroos en hun ouders kijken. Meneer Verkwist leidt hen rond. Boven is een glas-in-loodraam met in het midden een rode ruit. Als Pieter-Robin daardoor naar buiten kijkt, schrikt hij zich rot!


Vergelijkbare berichten