De top 10 van de beste boeken van Renate Dorrestein 2023

Renate Dorrestein is geboren in Amsterdam op 25 januari 1954 en was Nederlandse schrijfster, journaliste en feministe. Renate overleed op 4 mei 2018 in Aerdenhout. Hoewel ze in Amsterdam is geboren is ze opgegroeid in een advocatengezin in Amstelveen. Na de katholieke basisschool ging ze naar het Gymnasium. Op haar 13 werd Renate jeugdbestuurslid van de Wildlife Rangers, de jeugdafdeling van het Wereld Natuur Fonds.

Na het afronden van het gymnasium ging ze aan het werk als leerling journalist bij de Panorama en de Libelle. Midden jaren 70 startte ze met een vriendin het productiebureau Proburo. Vanaf 1977 schreef ze voor verschillende tijdschriften als freelance journalist.

In 1983 debuteerde Renate Dorrestein met haar eerste roman Buitenstaanders. Naast de vele romans die ze heeft uitgebracht schreef Renate ook boeken in de Gothic Novel genre en bracht ze enkele autobiografische boeken uit.

De boeken van Renate zijn verschenen in 14 landen. Een aantal boeken die geschreven zijn door Renate zijn genomineerd met voor verschillende prijzen. in 1993 wordt Renata Dorrestein de Annie Romeinprijs voor haar gehele oeuvre. In 1997 heeft ze de boekweekgeschenk geschreven en in 2008 het Boekenweekessay.

Op deze pagina vind je de 10 beste boeken geschreven door Renate Dorrestein. De boeken zijn uitgebreid beschreven en er is ook een link geplaatst van Bol.com. Deze link geeft extra informatie over het boek en via de link kun het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Een hart van steen

Een zusje! De twaalfjarige Ellen is de enige van de vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote ongerustheid tegemoetziet. Want stel dat de banvloek die ze heeft uitgesproken werkelijkheid wordt?
Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Vol angst bivakkeert ze in de lege kamers, die bevolkt worden door schimmen.


Buitenstaanders

In Buitenstaanders is een jong gezin op weg naar hun vakantiebestemming. Door autopech stranden ze bij een verlaten huis aan het water. Afgesneden van de werkelijkheid woont daar een wonderlijk gezelschap: een oude dame met haar zoon, twee identieke zusjes, een zwakbegaafd kind en een klusjesman. Renate Dorrestein speelt een humoristisch, ingenieus spel met de vraag wie van dit gezelschap normaal is en wie gek.


Dagelijks werk

Dagelijks werk is de literaire autobiografie van Renate Dorrestein: scherp, grappig en inspirerend.
Met een fonkelend mozaïek van opzienbarende teksten blikt ze terug op vijfenveertig jaar schrijven: over de lezer als bondgenoot, fatsoen, bewuste kinderloosheid, ouder worden en de ontdekking van de clitoris.
Dorrestein legt aldus de veranderende wereld, maar ook zichzelf en haar schrijverschap nietsontziend uit.


Zolang er leven is

Iedere zomer houden drie vriendinnen, samen met hun mannen en kinderen, een week vakantie met elkaar. Na een wat chaotisch verlopen picknick heeft ieder van hen een goede reden om te geloven dat een van de anderen baby Babette wel mee naar huis genomen zal hebben. Als de zuigeling spoorloos blijkt, breken er maanden van vermurwende onzekerheid aan. Totdat Babette op een dag teruggevonden wordt op de plek waar ze verdween. Eerst kent ieders vreugde geen grenzen. Maar is met Babettes geheimzinnige terugkeer ook het raadsel van haar verdwijning opgelost?


De Leesclub

Zeven montere dames van middelbare leeftijd vormen een leesclub. Met zn allen verheugen ze zich op een literaire cruise in de Schotse wateren, onder leiding van hun lievelingsauteur Gideon de Wit. Maar ze lijden al binnen een paar uur schipbreuk en bovendien blijkt de geadoreerde schrijver een blaaskaak.

Alles loopt totaal in het honderd en de leesclub zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. `We hebben geen enkele reden om te ontkennen dat we Gideon de Wit om het leven hebben gebracht. Maar om het nu direct moord te noemen… Met leesdossier én reistips! Genomineerd voor de Boek-delen Prijs 2011


Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor

Heleen houdt van haar man, van haar werk en van haar twee kinderen. Maar als ze bijna vijftig is, beginnen haar hormonen haar parten te spelen. Bovendien krijgt haar moeder, met wie zij altijd een moeizame relatie heeft gehad, een herseninfarct. Heleens leven wordt steeds ingewikkelder. Moet ze haar moeder in huis nemen? En gaat haar man tegenwoordig vreemd? En hoe moet ze haar dochter Lizzy beschermen tegen alle gevaren van het bestaan? Longlist NS Publieksprijs 2006


Onder de motorkap van het schrijverschap

In Onder de motorkap van het schrijverschap zijn de veelgeprezen boeken gebundeld die Renate Dorrestein wijdde aan het lezen, het schrijven en haar writer’s block: Het geheim van de schrijver en De blokkade.

Samen vormen ze een aansprekende handleiding voor lezers, een literaire autobiografie, een nuttig handboek voor beginnende romanciers en een troostend woord voor schrijvers die kampen met een creatieve blokkade. ‘De werkelijke hoofdpersoon van dit boek,’ aldus Dorrestein, ‘is “het verhaal”, ofwel het verzinsel dat op betoverende wijze werkelijkheid wordt zodra het goed op papier komt.’

Onder de motorkap van het schrijverschap gaat niet alleen over de lange weg die moet worden afgelegd voor dat doel bereikt is, maar ook over de schoonheid van een reis met onbekende bestemming.


Het duister dat ons scheidt

Een klein meisje groeit op in een vredig dorp, waar zij samen met haar moeder de oude pastorie bewoont. Ook de Luco’s wonen daar, twee vriendelijke mannen van wie iedereen in het dorp aanneemt dat het kamerhuurders zijn. Maar alles verandert als de moeder van Loes wegens een onbegrijpelijke moord tot een lange gevangenisstraf wordt veroordeeld. De geruchten grijpen snel om zich heen. Niemand is meer veilig, en Loes al helemaal niet. Pas als Loes achttien is komt de waarheid over de fatale nacht van de moord aan het licht.


Laat me niet alleen

Laat Me Niet Alleen is een pleidooi tegen de jacht op de eeuwige jeugd en het zogenaamd leeftijdloos ouder worden. Iemand an zestig is geen zestien meer. De generaties moeten hum eigen rol en waarde terugkrijgen.


Weerwater

‘Na de ramp waren onze verliezen niet te tellen. Geen familie was meer compleet, intacte gezinnen waren er vrijwel niet meer. Kinderen bleven achter als wezen. Nog talrijker waren de jonge weduwen. En met dat laatste begon het vrouwenoverschot. Maar nu loop ik op de zaak vooruit.’

In Almere overleven vijfduizend vrouwen een wereldwijde calamiteit. Mannen zijn er niet meer, behalve een paar ontsnapte gevangenen. Samen moeten zij een nieuwe maatschappij inrichten, met nieuwe familieverbanden. Beslissingen worden voortaan genomen per loterij, zelfs als op een dag een baby wordt gevonden…

Weerwater is een ongeëvenaarde Dorrestein-vertelling, niet toevallig een van haar meest dierbare romans, zo schreef zijzelf vlak voor haar diep betreurde overlijden aan haar uitgever. Weerwater gaat over uitzichtloosheid en hoop, over egoïsme en opoffering, maar vooral over de liefde en ons verlangen naar verbinding. Vintage Dorrestein!

Renate Dorrestein (1954-2018) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse Letteren. Haar romans werden genomineerd voor vele literaire prijzen en ze ontving de Annie Romein-prijs voor haar gehele oeuvre. Haar laatste boek, Dagelijks werk, is een superieur slotstuk van een rijk schrijversleven.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *