De top 5 van de beste boeken van Adriaan van Dis 2023

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog die gewijd is aan de boeken van Adriaan van Dis.

Adriaan van Dis geboren in 1946. Adriaan groeide op in Bergen (Noord-Holland) in een gezin met halfzussen en ouders die een Indische (oorlogs-) geschiedenis hadden. In zijn studie werkte Adriaan al voor het NRC Handelsblad waar hij jaren later zelf redacteur is geworden. In 1983 werd zijn novelle Nathan Sid uitgebracht. Deze novelle leverde Adriaan het Gouden Ezelsoor op. De prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1986 verscheen “De rat van Arras en de reisverhalenbundel Casablanca. Naast boeken begon Adriaan ook toneelstukken te schrijven. Toneelstukken zoals Tropenjaren en Komedie om geld.

In de jaren 90 begon Adriaan ook reisliteratuur te gaan schrijven: Het beloofde land, In Afrika en Waar twee olifanten vechten – Mozambique in oorlog. In 1994 verscheen de roman Indische Duinen. Dit boek is bekroond met de Gouden Uil en de Trouw Publieksprijs. De Roman Dubbelliefde werd uitgebracht in 1999 het jaar erop kwam de novelle Op oorlogspad in Japan uit. In de jaren 2002 tot 2010 verschenen de volgende boeken Familieziek, Onder het zink: Un abécédaire de Paris, De wandelaar, leeftocht en Tikkop. 2011 kwam publiceerde Adriaan van Dis Stadsliefde. In 2014 kwam het boek “Ik kom terug” uit, dit boek won de Libris Literatuurprijs 2015. Ook won Adriaan in dit jaar werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. In 2017 kwam “In het buitengebied” uit.

Het laatste uitgebrachte boek van Adriaan van Dis werd gelijk een bestseller. Het boek genaamd KliFi gaat over Woede in de republiek Nederland.

Tv Carrière

Naast het werk als journalist en schrijver is Adriaan van dis ook tv presentator geweest. In 1983 debuteerde Van Dis als televisiepresentator met een praat programma genaamd “Hier is… Adriaan van Dis” Dit is in 1986 bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. De vorm werd in de loop van de jaren iets anders en stopte in 1992. Van 1999 tot 2002 Presenteeerde Adriaan 4 seizoenen Zomergasten.

Voor de VPRO maakt hij een zevendelige tv-reeks Van Dis in Afrika. Deze reeks is uit 2008 en in 2012 werd ook dit programma bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. In 2012 was Van Dis gastheer bij de Wereld Draait door op de vooravond van de boekenweek. In dit jaar was hij ook te zien in een serie over Indonesië.

BoekenBoeken

De 5 beste boeken van Adriaan van Dis.

Hierboven heb je kunnen lezen dat Adriaan van Dis veel boeken heeft geschreven en dit zijn nog niet eens alle boeken. In 2021 worden er ook nog 2 boeken verwacht. Het optreden in het televisie programma sterren op het doek vind ik zelf erg leuk. Hij ging terug naar zijn oude school, en vertelde over zijn verleden en hoe hij de wereld bekijkt.

Bij de 5 mooiste boeken die je hieronder vind heb ik een beschrijving toegevoegd, de kaft van het boek en er is een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft de waardering, de prijs van het boek en de levertijd weer. Als je op de link klikt kun je uiteraard het boek bestellen, maar je vind ook nog meer informatie over het boek, de recensie van de lezers en meer informatie over van Adriaan van Dis.

Ik kom terug – Winnaar Libris Literatuur Prijs 2015 – Genomineerd voor NS Publieksprijs 2015.

Na een zwijgend leven vraagt een moeder aan haar schrijvende zoon of hij haar biograaf wil worden. Hij moet haar wel een zachte dood bezorgen. Tragikomedie over een woest leven in de vorige eeuw.

‘Ik kom terug’ van Adriaan van Dis is een tragikomedie over een moeder-zoonrelatie. Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint zijn moeder opeens te praten tegen hem, haar schrijvende zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.


Indische duinen

Indische duinen, de voorloper van ‘Ik kom terug’ wordt beschouwd als een hoogtepunt in Adriaan van Dis’ rijke oeuvre. Het werd bekroond met de Gouden Uil en de voorganger van de NS Publieksprijs, de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse boek. Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen; een zoon wordt geboren. Hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zevenenveertig jaar later ontrafelt de zoon de geheimen en leugens van zijn familie.


Nathan Sid – Met Foto’s

Het debuut van Adriaan van Dis over het jongetje Nathan Sid, dat opgroeit in een Nederlands-Indische familie met drie bruine zusjes en een strenge vader.

Met foto’s uit het familiealbum, toegelicht door de auteur.

De Zuid-Afrika boeken

In ‘De Zuid-Afrika boeken’ van Adriaan van Dis zijn de reisromans ‘In Afrika’ en ‘Het beloofde land’ (shortlist AKO Literatuurprijs), de roman ‘Tikkop’ (shortlist Libris Literatuurprijs) en verspreid gepubliceerde verhalen en essays bijeengebracht. De student Afrikaans werd de schrijver Adriaan van Dis, die in romans, losse verhalen en essays getuigt van de verscheurdheid van Zuid-Afrika, van zijn liefde voor deze ‘veelkleurige taal’, van de discriminatie van de oorspronkelijke bewoners en de nieuwe stemmen uit de zwarte townships.


Stadsliefde – scenes in Parijs

Adriaan van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs en nog steeds voelt hij zich verbonden met die stad en probeert hij de helft van zijn tijd er door te brengen. Hij huurt er een chambre de bonne, waar een deel van zijn boeken staat en van waaruit hij door de stad wandelt week in week uit. Hij is er onzichtbaar en verkent wijken waar gewoonlijk geen toeristen komen.

Voor hem is Parijs een altijd veranderende stad: gekleurd, verscheurd en vol verborgen geschiedenissen. Hij gaat mee uit boksen met de zoon van zijn werkster uit Sri Lanka, bezoekt het variété met een verlepte danseres, dwaalt met oude getuigen langs beladen adressen en kijkt achter de luiken waar de illegalen werken. Het nieuwe Europa voltrekt zich voor zijn ogen. Van Dis wandelt om het avontuur en doet daarvan verslag in dagboek en verhalen. In Stadsliefde brengt hij het beste bijeen.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *