De boeken van M.J. Arlidge (boek omschrijving + boekvolgorde) 2024

M.J. Arlidge schrijft al ruim 15 jaar voor verschillende Britse crimeseries. Naast het schrijven van scenario’s, is Arlidge ook schrijver van boeken. Zijn eerste uitgebracht boek was in 2014 het debuut Iene Miene Mutte was gelijk een groot succes.

Zijn debuut net zoals de meeste boeken van Arlidge gaan over inspecteur Helen Grace. De boeken zijn niet alleen in het Nederland vertaald maar in meerdere talen. Op deze pagina lees je alles over M.J. Arlidge, over zijn boeken een uitgebreide beschrijving plus boek volgorde + meer informatie over inspecteur Helen Grace en haar serie.

De korte biografie van M.J. Arlidge

Matthew Arlidge is geboren in Engeland in 1974. Naast auteur van boeken is hij ook scenario schrijver voor verschillende series in de meeste gevallen misdaad series. De boeken die Matthew schrijft zijn het beste te beschrijven als misdaadromans en thrillers.

Arligde heeft verschillende studies gevolgd zoals Engelse literatuur aan het St Johns College, Cambridge en studie gericht op film en televisie productie aan de universiteit van Bristol. Matthew Arlidge heeft gewerkt bij verschillende film en televisie producenten tot dat hij zijn eigen productie bedrijf is gestart

Enkele series waaraan hij heeft meegeschreven zijn: Cape Wrath, Silent Witness en The Little House en Undeniable.

Het eerste boek die Arlidge schreef was in 2014. Bij zijn debuut Iene Miene Mutte liet hij de wereld meteen kennis maken met inspecteur Helen Grace. Vervolg boeken over Helen Grace volgden snel. De boeken werden niet alleen in de Verenigde Koninkrijk uitgebracht maar ook in landen: VS, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen en Frankrijk.

Naast de standaard serie met boeken over Inspecteur Helen Grace zijn er ook extra boeken uitgebracht en 2 boeken zonder Helen Grace.

Inspecteur Helen Grace

Helen Grace is een inspecteur bij de politie in het Southampton. Southampton is een kustplaats in het zuiden van Engeland. De verhalen zich zowel in Southampton af als in de omgeving. Helen geeft leiding aan een groep rechercheurs maar werkt als het een beetje kan het liefst alleen en zoekt ook graag de grenzen op als het om de regels gaat (de regels worden ook wel eens overtreden).

Helen kun je beste beschrijven als een harde werker en een stoere motorrijdende vrouw die resultaten wil behalen. Het is zeer intelligent, maar de eigenschap van nooit opgeven brengt haar wel eens in de gevaren. Ze is een alleenstaande vrouw die in het verleden wel diverse relaties heeft gehad, ook heeft ze een moeilijk jeugd gehad het eerste boek besteed hier wel veel aandacht aan.

In de loop van de verhalen wordt Helen persoonlijker en iets minder stoer, ook leer je Helen beter kennen die komt mede door haar onzekerheden en de gemaakte fouten.

In de verhalen spelen haar collega’s ook een belangrijker rol en met name haar beste vriend DC Charlene “Charlie” Brooks .

De tien uitgebrachte boeken van de Helen Grace reeks (zonder de 3 extra’s) op boekvolgorder zijn:

  1. Iene miene mutte
  2. Piep zei de muis
  3. Pluk een roos
  4. Klikspaan
  5. Naar bed, naar bed
  6. Wie niet weg is
  7. Klein klein kleutertje
  8. In de maneschijn
  9. Nog lange niet
  10. Niemand zeggen

Boek omschrijvingen en de boekvolgorde van M.J. Arlidge (bibliografie)

In totaal zijn er 15 boeken uitgebracht 1 van de boeken bevat 2 korte verhalen die ook apart zijn uitgebracht. Van deze 15 boeken zijn er 13 met Helen Grace in de hoofdrol.

De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het boek, zoals: de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je de boeken ook eenvoudig bestellen.

Boeken staan in volgorde hoe ze zijn uitgebracht.

Iene Miene Mutte

Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon.

In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden.

Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden…


 Piep zei de muis

In een leegstaand huis wordt een vermoorde man gevonden. Niet veel later wordt zijn hart bij zijn vrouw en kinderen bezorgd. Helen Grace weet dat hij niet het laatste slachtoffer zal zijn. Maar misschien wel de belangrijkste vraag is: waarom is een gelukkig getrouwde man midden in de nacht zo ver van huis?

Helen Grace gaat opzoek naar de moordenaar maar komt voor vele verrassingen te staan. .


Pluk een roos

Een jonge vrouw wordt wakker in een koude, donkere kelder. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen of wie haar ontvoerd heeft. Dit blijkt nog maar het begin van haar nachtmerrie.

In de buurt van deze jonge vrouw wordt het lichaam van een andere jonge vrouw gevonden. Ze is nooit opgegeven als vermist en haar familie heeft zelfs gewoon sms’jes van haar ontvangen.

Wie is de dader en waarom doet hij of zij zoveel moeite om zich uit te geven voor haar.

Inspecteur Helen Grace wil de dader zo snel mogelijk vinden en oppakken. De dader is niet alleen gestoord, maar ook erg vindingrijk en uiterst slim. Als Helen een spoor lijkt te hebben is het een race tegen de klok


Klikspaan

Inspecteur Helen Grace heeft dit nog nooit eerder meegemaakt: zes branden in vierentwintig uur. Branden zijn het gevolg van twee doden en meerdere gewonden. Dit moet opzet te makken hebben en het lijkt erop dat iemand de stad tot de grond wil laten afbranden.


Grace doet met haar team onderzoek in de rokende puinhopen van de stad. In het onderzoek zijn er vele vragen waarom maar deze pyromaan juist deze slachtoffers, waar is hij of zij te vinden en wie is het volgende doelwit.

Fouten liggen op de loer maar kunnen ook het einde van Helens carrière beteken vooral als er steeds meer branden uitbreken. Lukt het Helen om de dader te vinden is ze nog wel op tijd voordat het helemaal misgaat.


Naar bed, naar bed

Helen Grace heeft al genoeg persoonlijke tragedies meegemaakt, maar als het lijk van een bekende in een nachtclub wordt gevonden, komt het moordonderzoek opeens wel heel dicht bij haar eigen leven.

Helen zwijgt in alle talen over haar connectie met het slachtoffer en werkt als een bezetene om de dader te vinden. Als er een tweede slachtoffer valt, wringt Helen zich in zo veel bochten dat alles op scherp komt te staan en ze een onmogelijke keuze moet maken.

Vertelt ze over haar privéleven of besluit ze te liegen om de aandacht van zichzelf af te houden?


Wie niet weg is

Helen Grace was een van de beste rechercheurs van Southampton, maar nu zit ze in de gevangenis, tussen de moordenaars die ze daar zelf heeft doen belanden.

Ze weet dat ze maar op één manier vrij kan komen: overleven totdat haar rechtszaak voorkomt en op de een of andere manier haar onschuld bewijzen.

Maar dan wordt er een verminkt lichaam gevonden in de cel naast die van haar en vreest Helen voor haar eigen leven. Er loopt namelijk een moordenaar vrij rond in de gevangenis en ze moet hem vinden, voordat zijzelf het volgende slachtoffer wordt…


Alles in de wind

Spannend kort verhaal van M.J. Arlidge

De vijftienjarige Jodie arriveert bij haar derde weeshuis. Misschien is dit keer alles anders. Is ze veilig en wordt er goed voor haar gezorgd. Maar de waarheid is dat Jodie niemand meer heeft om haar te beschermen. Ze zal zichzelf moeten verdedigen. Ze zal moeten veranderen.

Alles in de wind geeft fans van M.J. Arlidge een unieke inkijk in de jeugd van inspecteur Helen Grace. Indrukwekkend, gruwelijk en aangrijpend – dit verhaal laat zien hoe Helen Grace is geworden tot de persoon die we nu kennen.


Schuitje varen

Een korte thriller waarin Helen Grace nog maar net bij de politie zit

Speelt zich af in de tijd net voor Iene miene mutte

De achttienjarige Helen Grace, net nieuw bij de politie, arriveert als eerste op de plek waar een dodelijk ongeluk heeft plaatsgevonden. Haar collega’s zijn ervan overtuigd dat de dood van de jonge man een tragisch ongeluk was. Maar Helen is daar niet zo zeker van.

Wie is hun mysterieuze slachtoffer? Waarom zou hij zijn leven riskeren door over een drukke weg te rennen? Waar rende hij voor weg? Een duister geheim is verborgen tussen de stille velden van Hampshire, een geheim dat Helen vastbesloten is te ontrafelen.


Twee kleine visjes

Een unieke inkijk in het leven van inspecteur Helen Grace

Alles in de wind en Schuitje varen geven fans van M.J. Arlidge een unieke inkijk in de jeugd van inspecteur Helen Grace. Indrukwekkend, gruwelijk en aangrijpend – deze verhalen laten zien hoe Helen Grace is geworden tot de persoon die we nu kennen.

Alles in de wind

De vijftienjarige Jodie arriveert bij haar derde weeshuis. Misschien is dit keer alles anders. Misschien blijft ze dit keer ongedeerd en wordt er goed voor haar gezorgd. Maar de waarheid is dat Jodie niemand meer heeft om haar te beschermen. Ze zal zichzelf moeten verdedigen. Ze zal moeten veranderen. Maar wat voor persoon zal ze moeten worden om eindelijk veilig te zijn?

Schuitje varen

Helen Grace is op achttienjarige leeftijd net afgestudeerd van de politieacademie als ze wordt ingedeeld bij de verkeerspolitie. Binnen het team vindt iedereen het een saaie functie, maar dagelijks rondrijden op haar motor bevalt Helen wel. Wanneer ze wordt opgeroepen bij een verkeersongeluk van ongekende schaal, blijkt het om een fatale botsing te gaan. Maar waar haar collega’s uitgaan van een tragisch ongeval, heeft Helen haar twijfels. Waarom riskeerde het slachtoffer zijn leven door een drukke snelweg over te steken? Of was hij voor iets op de vlucht?


Klein klein kleutertje

Vroeg in de ochtend wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Het lijkt een tragisch ongeluk, maar als Helen Grace op de plaats des onheils arriveert is het voor haar meteen duidelijk dat het om een koelbloedige moord gaat.

Niet veel later wordt er in het winkelcentrum een apotheker gedood, terwijl hij nog klanten in zijn zaak had. Waarom worden er getuigen levend achtergelaten door de moordenaar?

Helen moet al haar kennis van het misdadige brein in de strijd gooien, wil ze achter de identiteit van de dader komen, en voordat er nog een slachtoffer valt.


In de maneschijn

Er waart iets dodelijks rond in het bos. Eerst moesten de wilde paarden eraan geloven. Nu zijn het onschuldige mannen en vrouwen die worden vermoord door een gedaante zonder gezicht. Verdwaald in het donker proberen ze te vluchten, zich te verstoppen. Wanhopig roepen ze om hulp. Maar er is niemand die ze kan horen…

Helen Grace ziet zich geconfronteerd met een nieuwe nachtmerrie. De slachtoffers hangen met pijlen doorboord aan de statige oude eiken in het bos. Waarom worden hulpeloze -vakantiegangers opgejaagd tijdens het campingseizoen? Wat hebben de moorden te betekenen? Is dit soms het werk van een psychopaat? Of is het een teken van een occulte samenzwering en worden de slachtoffers geofferd aan het bos zelf? Helen moet zich in het duister wagen om de waarheid achter deze wel heel macabere zaak te achterhalen.


Kom je spelen?

Chicago wordt opgeschrikt door de moord op twee jonge twintigers, beiden zijn gruwelijk verminkt. Er wordt al snel gedacht aan een seriemoordenaar. De politie heeft grote moeite om erachter te komen wie de dader is. Hij is berekenend en gaat erg zorgvuldig te werk. Het enige verband tussen de twee moorden is een jonge vrouw, Cassie. Zij beweert dat ze voorafgaand aan de moorden al wist wanneer deze zouden plaatsvinden.

Vanaf het moment dat Adam Brandt Cassie op het politie-bureau ontmoet, is hij door haar gefascineerd. Alles wat zij hem vertelt, maakt dat hij twijfelt aan zijn deskundigheid. Dan loopt Cassie naar buiten, knoopt een sjaal voor haar ogen en steekt blind de straat over, dwars door het verkeer. Als hij haar na afloop vraagt waarom ze niet bang was te verongelukken, antwoordt ze: ‘Omdat jij mij zal doden.’


Wat jij niet ziet

Emma Forbes is verliefd. Sinds ze ex-soldaat Mark ontmoette, kan ze aan niets anders denken. Mark is door zijn tijd in het leger zowel mentaal als fysiek beschadigd, maar zijn littekens maken hem alleen maar aantrekkelijker.

Eindelijk kan de blindgeboren Emma voor iemand zorgen, in plaats van altijd zelf te worden verzorgd. Dan wordt de stad opgeschrikt door een reeks gruwelijke inbraken. Een mysterieus figuur sluipt in het holst van de nacht huizen in, waar hij zijn nietsvermoedende slachtoffers aanvalt, vernedert en genadeloos martelt.

De politie heeft maar één aanknopingspunt: de dader heeft een opvallend litteken in zijn nek. Is het toeval, of maakt Emma’s onvoorwaardelijke liefde haar blind voor wie Mark werkelijk is?


Nog lange niet

‘Je hebt nog een uur te leven.’ Dat is het enige wat de stem aan de telefoon zegt voordat er wordt opgehangen. Is het een misplaatste grap? Een verkeerd nummer? Een misverstand? Alles is beter dan de gruwelijke waarheid: iemand houdt zijn of haar slachtoffers zestig minuten lang nauwlettend in de gaten… en slaat dan toe.

Terwijl het dodenaantal oploopt, raakt Helen Grace verstrikt in een race tegen de klok. Want de dader is haar steeds een paar stappen voor. Helen heeft geen motief, geen verdachten en geen aanwijzingen. Wat hebben deze slachtoffers met elkaar gemeen? Voor hen kan nu elk telefoontje het laatste zijn, want wie opneemt is voorgoed verloren.


Niemand zeggen

Na covid-19 bevindt het land zich in een van de zwaarste -recessies ooit. Nog nooit heeft inspecteur Helen Grace met zo veel geweld en onrust te maken gehad. Voor het eerst in haar leven is ze bang om de controle te verliezen: haar trouwe partner Charlie is met zwangerschapsverlof en tegelijkertijd doet haar collega Joseph Hudson er álles aan om haar het leven zuur te maken.

Drie moordzaken houden Helen ’s nachts wakker: een oude, rijke man, vermoord tijdens een inbraak in zijn immense huis; een jonge zorg-manager, in zijn auto doodgestoken met een schroevendraaier; en een jonge studente, aangerand en doodgeknuppeld in het plaatselijke park.

Dan krijgt ze bericht dat de privédetective die onderzoek deed naar deze zaken levend in brand is gestoken. Net als Helen dacht hij dat zo veel geweld in korte tijd geen toeval kon zijn, maar zelfs met deze aanwijzing kan ze het verband niet zien. En de tijd begint te dringen, want de dader gaat geen enkele uitdaging uit de weg om zichzelf te bewijzen.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten