Spelreview + Speluitleg: De betoverende toren 2023

De Betoverende Toren is een leuk kinder / familie spel dat eenvoudig gespeeld kan worden. De spelregels zijn simpel en snel uit te leggen. Het is een combinatie van geluk, tactiek en het onthouden wat er gebeurd in het spel. Dus niet alleen leuk om te spelen, maar ook nog eens educatief voor de kinderen.

De Betoverende toren heeft de prijs Winnaar Speelgoed van het Jaar 2014 niet voor niets gewonnen. Op deze pagina vind je veel meer informatie over het grappige spel. Naast een spel omschrijving krijg je ook de speluitleg en een uitgebreide review.

Spel omschrijving: de betoverende toren

Grappig, tactisch geheugenspel voor kinderen.

De tovenaar heeft de prinses in de toren opgesloten. Jullie proberen haar te bevrijden. Een van jullie is de tovenaar, de anderen spelen gezamenlijk met Robin. Ga allemaal zo snel mogelijk op zoek naar de door de tovenaar verstopte sleutel. De tovenaar heeft een achterstand omdat hij weet waar de sleutel ligt. Omdat de pionnen magnetisch zijn, klikt de sleutel eraan zodra een pion erboven staat.

Heb je de sleutel gevonden, dan probeer je daarna de toren te openen in één van de 6 sleutelgaten. Vind je de goede, dan springt de prinses met een mooie boog uit de toren. Zo niet, dan beginnen jullie opnieuw, maar weten jullie wel welk sleutelgat het niet is!

De betoverde toren is zeer eenvoudig, maar de verschillende geheugen- en behendigheidselementen zorgen toch voor uitdaging!

Spel Specificatie

  • Het Spel: De Betoverende Toren
  • De uitgever: De Drie Magiërs (999 Games)
  • De Auteurs: Inka & Markus Brand – illustraties van Rolf Vogt
  • Aanbevolen leeftijd: Vanaf 5 jaar.
  • Aantal Spelers: 2 tot 4 spelers
  • Speeltijd: ongeveer 15 minuten
  • Soort Spel: Geluk, Strategie en coöperatief
  • Taal: Nederlands

Inhoud van de doos

Het bordspel de Betoverende Toren bevat een speelbord met een blauwe toren die uit elkaar en in elkaar gezet kan worden. 2 metalen sleutels (1 reserve sleutel) 3 speelstukken, 2 dobbelstenen 16 fiches, een extra klein speelbord en een boekje met spelregels.

Spel Review + Uitleg!

De doos is vrolijk en spreekt meteen aan. Bij het openen van de doos denk je in eerste instantie wat veel onderdelen maar de onderdelen hebben allemaal een eigen plek en makkelijk weer op de bergen.

Voordat je gaat spelen moet je eerste het speelbord opbouwen die gaat gelukkig eenvoudig en heel snel. De toren bestaat uit een paar onderdelen en is eenvoudig in elkaar te zetten en kan geplaatst worden in het speelveld. Als de toren staat kan het speelbord er omheen geplaatst worden. Het kleine speelveld mag bij de deur in de hoek naast het speelveld.

De Prinses kan geplaatst worden in de toveren. De blauwe tovenaar mag geplaatst worden op het extra speelgeld. De rode pion Robin hoeft nog nergens geplaatst te worden. Voordat je begint plaats je eerste de 16 fiches in het speelveld.

Nu ga je beslissen wie de tovenaar wordt en welke spelers met Robin gaan spelen. De tovenaar heeft wel een voordeel hij mag zelf de sleutel ergens plaatsen zonder dat Robin (de spelers van Robin) weet waar de sleutel ligt. Het nadeel is wel dat de tovenaar begint met een achterstand van 8 punten.

Als de tovenaar en Robin bekent is, mogen de spelers die met Robin spelen even hun ogen sluiten of de kamer uitgaan. De tovenaar verstopt de sleutel. Nu kan het spel beginnen. De tovenaar speelt met de dobbelstenen met de afbeelding van de tovenaar en Robin. Robin speelt met de dobbelsteen met de getallen. Er wordt tegelijk gegooid. De dobbelsteen met Robin en de tovenaar geeft aan wie als eerste mag spelen. De dobbelsteen met de getallen geeft aan hoeveel vakjes Robin (rood) en de tovenaar mag zetten.

De degene die links naast de tovenaar zit mag beginnen met dobbelen. Als de eerste speler die met Robin speelt gegooid mag de volgende speler je gaat met de klok mee. Bij de eerste zet van Robin, mag Robin bij welke van de vier stippen Robin begint.

Het is de bedoeling om ze snel mogelijk de sleutel te vinden. Als je op het vakje staat van de sleutel hoor je een klik. Als je de sleutel gevonden hebt mag je het slot proberen van de prinses. Voor dat je de sleutel gaat proberen draai je het speelvlak om. De sleutel mag tijdens het spel hier niet meer verstopt worden.

Degene die de prinses bevrijdt (ze spring uit de toren) heeft gewonnen. Is de tovenaar het eerst wint alleen de tovenaar. Bevrijdt Robin de prinses winnen alles spelers die met Robin Speelt. Bevrijdt je de prinses niet onthoudt dan goed welk slot je geprobeerd heb en probeer de volgende keer een ander slot.

Als de prinses niet bevrijdt is gaat de tovenaar weer de sleutel verstoppen deze mag niet op dezelfde plek waar de sleutel al gevonden is. Je speelt net zolang tot de prinses bevrijdt is.

Je leest het al het spel is heel eenvoudig en leuk om met het hele gezin te spelen maar ook voor kinderen met elkaar. Het spel vind ik zelf minder geschikt voor volwassenen het is wel leuk maar iets te simpel in mijn ogen. De strijd tussen de tovenaar en Robin is wel heel leuk vooral als je met meerder spelers speelt. Het is zeker zin een coöperatief spel.

In de omschrijving staat dat het een strategisch spel is. Dit is in minder mate ook zo geluk speelt wel een hele grote rol. Ook na mate het spel vordert en een aantal keer voor het verkeerde slot is gekozen wordt de geluksfactor ook groter.

Buiten de geluksfactor is het een heel leuk spel voor kinderen. Volgens het spel is het spel geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Als je jongere kinderen van 4 bijvoorbeeld thuis hebt kan het spel ook zeker gespeeld worden met een beetje hulp hebben de kinderen het spel zo onder de knie. De spelregels zijn snel uit te leggen en erg simpel.

Het spel is bedacht voor Inka en Markus Brand onder andere bekend van de EXIT spellen. De prachtige tekening zijn gemaakt door Rolf Vogt. Het spel zit er leuk uit en heeft iets magisch. Ook het spelregel boekje heeft dezelfde stijl en is veel aandacht aanbesteed.

Wat ik naast de vormgeving en de prachtige doos erg leuk vind van het spel is de dynamiek en strijd tussen de Tovenaar en Robin. Ook het samenspel en het bespreken van je strijdplan als speler van Robin is interessant. Een leuke twist vind ik dat je naast het vinden van de sleutel nog een extra onderdeel hebt namelijk het proberen van het slot. Anders was het spel wel erg snel afgelopen geweest en erg saai nu is er nog een extra spanning en kun je altijd nog winnen.

Zitten er ook nadelen aan het spel? Het spel zelf is erg leuk en vooral geschikt voor de kinderen en families. Kinderen blijven het spel leuk vinden voor volwassenen is het na een aantal keer wel leuk geweest.

Wat ik wel jammer aan het spel vind dat er maar 1 slot werkt en elke keer het zelfde slot. Dus na het spelen van het spel moet je de toren even uit elkaar halen en draaien voordat je deze weer in het speelveld zet. Doe je dit niet dan is het juist slot elke keer op dezelfde plek. Ook moet je even wennen dat de sleutel niet omgedraaid moet worden maar alleen er in gestoken. Dit stukje had van mij betreft wel iets beter gekund maar buiten dit blijft het spel wel leuk.Ook is de klik in het spel erg leuk en onverwachts, heel simpel met een magneetje maar dit maakt het niet minder leuk.

Dit spel is leuk om cadeau te geven en voor kinderen te spelen. Ik weet één zeker dat het spel vaker dan één gespeeld gaat worden. Vooral omdat iedereen graag een keer de tovenaar wil zijn.


Vergelijkbare berichten