| |

De 10 leukste en uitdagendste knutselboeken voor kinderen 2023

Met de digitale mogelijkheden wordt er steeds minder geknutseld door de kinderen. Terwijl knutselen niet alleen leuk is om te doen, maar ook goed voor de ontwikkeling is, voor zowel het creatieve brein als voor de vaardigheden.

Op het internet vind je wel diverse knutselideeën, maar die zijn niet allemaal even mooi, creatief en handig dan de knutselwerkjes die je vind in de knutselboeken. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 leukste, beste en meest creatieve knutselboeken voor kinderen. Vele knutselen werken zijn ook geschikt voor de kinderen.

De knutselboeken worden uitgebreid beschreven, naast de boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. Deze link geeft veel extra informatie over de auteur en het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Knutselen met Jill

Leer knutselen met Jill!

Jill Schirnhofer, bekend van televisie, is een sensatie in kinderboekenland. In Knutselen met Jill staan 25 coole DIY-projecten. Met behulp van de duidelijke stap voor stap foto’s, tekeningen en handige tips kunnen alle projecten zelfstandig worden gemaakt en is iedereen in no-time een knutselqueen.

Dit boek staat vol Jills knutselideeën voor fashion, beauty, voor op je kamer of op een feestje. Van haarspeldjes, blingbling bonbons, een gepimpt topje tot een zelfgemaakte tulen lamp.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar


Het grote vouwboek

Janet de Vink leert vouwen van A tot Z! Ontdek wat je allemaal kunt met papier in Het grote vouwboek.

Vouwen met kinderen was nog nooit zó leuk! Het grote vouwboek biedt 75 originele vouwvoorbeelden waaraan kinderen met veel plezier zullen vouwen. Janet de Vink gaat daarbij uit van de basisvouwsels van de doorgaande lijn van Fröbel: rechte vouw (staand, liggend), recht kruis, schuine vouw, schuin kruis, 16 vierkantjes, vlieger, dubbel vierkant, dubbele driehoek, molenbasis en Fröbelbasis.

Met deze basisvouwsels maakte Janet bekende prentenboekfiguren, zoals Rupsje Nooitgenoeg en Kikker, alsook cijfers en letters die met stappenillustraties na te vouwen zijn. Het grote vouwboek is een eigentijds vormgegeven knutselboek voor thuis en het basisonderwijs. Geschikt voor kinderen in de onderbouw.


Het grote karton knutselboek

erzamel schoenendozen, eierdozen, tissuedozen en cornflakesdozen; spaar rolletjes van toiletpapier en keukenrol… Want met dit boek maak jij de leukste creaties van karton!

 • Een konijnenracespel om te spelen met je vrienden
 • Een robotpak dat je kunt aantrekken
 • Een kasteel met poppetjes

Héél veel knuffels haken

Met Héél veel knuffels haken, het nieuwste dubbeldikke haakboek van Dendennis, kun je weer aan de slag met het haken van de leukste karakters van Nederland!

Met de nieuwste dubbeldikke Dendennis Héél veel knuffels haken kun je weer aan de slag met het haken van de leukste karakters van Nederland! Maak kennis met de vriendjes van Dendennis, zoals Duncan Unicorn, wolf Joe en T-rex Jack. Deze nieuwe Dendennis staat vol met nieuwe haakpatronen, maar ook vertrouwde haakvriendjes keren terug.

De schattige karakters in het boek zijn voorzien van een originele foto, een duidelijke haakbeschrijving en een moeilijkheidsgraad. Dit haakboek is geschikt voor haaksters en hakers van alle niveaus. Dendennis, de meest geliefde mannelijke haker van ons land, zorgt ervoor dat je met Héél veel knufels haken niet uitgehaakt raakt!


Knutselen met hout

Welkom in de grote houtwerkplaats. In dit boek zijn meer dan 150 creatieve ideeën verzameld voor kleine en grote handen: krokodillen van schors, een lattendoolhof, een pollepeltheater, ijsstokjes-sterren, een fruitkistentrein…

Hier kun je lekker zagen, timmeren en boren, maar ook veel schilderen, lijmen en spelen. Door de tips en tricks ontdek je waar je hout voor de knutselprojecten kunt vinden, welke gereedschappen je er het beste voor kunt gebruiken, of hoe je een gat in een plank zaagt. Dit boek is een verrassende schatkist voor iedereen die van hout houdt.

 • Plank of schors?
 • Welke soorten hout zijn er?
 • Vijl of schuurpapier?
 • Welk gereedschap is het beste?
 • Zagen, snijden, boren.
 • Zo moet je het doen!
 • Met veel foto’s.
 • En stap voor stap uitleg!
 • Hout verzamelen in het bos, Maar wel volgens de regels!

200 Papieren vliegtuigen – Vouwen en vliegen

Elk blad van dit blok met scheurbladen kan heel gemakkelijk gevouwen worden tot een papieren vliegtuigje met felgekleurde tekeningen. De cover vouwt open, zodat de eenvoudige instructies om elk type vliegtuig te vouwen en tips om het te laten vliegen makkelijk te volgen zijn. Goed voor uren speelplezier met het hele gezin.


Coole knutsels

Jongens houden van het maken van dingen. Of eigenlijk, jongens zijn gék op het maken van dingen en dan niet alleen bootjes, papieren vliegtuigjes, pijl en boog en katapulten – hoewel ze daar natuurlijk ook van houden. Jongens vinden het breien van bijvoorbeeld sjaals, hoeden, spinnen en monsters leuk! Jongens houden ook van naaien – vooral als ze de naaimachine kunnen gebruiken.

Ze willen knippen en plakken en lijmen en zagen en timmeren. Echter, soms moeten zowel de jongens als hun ouders op weg worden geholpen en dat is precies wat Coole knutsels doet! Coole knutsels biedt meer dan vijftig projecten om uit te voeren voor en met jongens (en meisjes natuurlijk). Het boek is rijk geïllustreerd met een mix van foto’s en illustraties.


KNUTSELEN MET VINGERAFDRUKKEN

Dit boek zit boordevol ideeën om creatief om te gaan met vingerafdrukken. Druk je vingers in de inkt en ga aan de slag!


Mijn kind knutselt graag!

Als het knutselen niet (meer) in je vingers zit! Met wel 100 knutselwerkjes waaronder net die klassiekers waarvan veel jonge mama’s (of papa’s) niet (meer) precies weten hoe het moet: knutselen met strijkkralen, eieren uitblazen en beschilderen, stempelen, een papieren hoedje of bootje vouwen, scoubidous of pompons maken, papier weven, zoutdeegfiguurtjes kneden, popcorn of marsepein maken, etc. Voor uren nostalgisch knutselplezier!


Kneed en Klieder

Uit elkaar trekken, overgieten, stompen, erop stempelen, kneden, rollen, maar vooral lekker kliederen. Een beetje vies worden is heerlijk, een beetje heel vies worden nog veel meer! En wist je dat dit heel makkelijk gaat met zelfgemaakt kliedermateriaal? Het meeste heb je gewoon in je keuken- of badkamerkastje liggen. In Kneed en Klieder deelt Babbe van Ginkel de 30 leukste (en meest vieze) recepten om onder andere klei, Play-Doh en slijm te maken.

Door te experimenteren en te ontdekken leren kinderen ontzettend veel. Het kliederen met je handen heeft een pedagogische basis: het is goed voor de sensomotoriek. Al je zintuigen worden aangesproken. Tijdens het voelen en ruiken ontwikkelen kinderen hun fijne motoriek. Ook werkt het ontspannend en komen kinderen op een natuurlijke manier met hun verhalen over de dag.

Maak eens klei van bloem of fluffy slijm van scheerschuim en verzin zo de leukste en gekste kliederactiviteiten om thuis met je kind te doen. Het grappige is: het hoeft helemaal niks voor te stellen en je hoeft niks af te bakken of voor eeuwig te bewaren. Het gaat om het kneden en kliederen op zich, dat is het leukste wat er is!


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *