|

De top 10 van de beste boeken over de Beatles 2023

The Beatles was een rock-en popgroep uit de Engelse stad Liverpool die actief was 1960 tot 1970. The Beatles wordt gezien als één van de invloedrijkste band uit de geschiedenis van de Popmuziek. De band bestond uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr (Eerdere leden waren Stuart Sutcliffe en Pete Best).

Hoewel er sinds 1970 geen nieuwe muziek meer is gemaakt door de Beatles, is de muziek nog steeds erg geliefd en wordt het nog steeds veel gedraaid. Ook wordt er nog steeds veel geschreven over de Beatles. Dit zie je ook terug aan het aantal boeken dat er geschreven is over de Beatles.

Voor deze pagina heb ik de 10 beste en leukste Nederlandstalige boeken over The Beatles voor je op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

MuziekMuziek

The Beatles compleet

Op 6 juni 1962 veranderde zowel het leven van The Beatles als de geschiedenis van de popmuziek voorgoed. Het was immers de dag waarop de Fab Four de befaamde Abbey Road Studios in Londen voor het eerst betraden.

George Martin, platenbaas van het kleine Parlophonelabel, had de groep uitgenodigd voor een proefopname. Hoewel The Beatles een nerveuze indruk maakten, bleek hun auditie een schot in de roos. Martin bood de jonge muzikanten een platencontract aan, wat het begin van een succesverhaal betekende. De daarop volgende jaren spendeerden John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr nog ettelijke uren in de Abbey Road Studios.

In acht jaar tijd namen ze maar liefst 13 albums en meer dan 200 singles op. The Beatles compleet is een boek vol unieke informatie en anekdotes. Getuigenissen van familie en medewerkers werpen een nieuw licht op de ontstaansgeschiedenis van alle 213 nummers die de groep tussen 1962 en 1970 uitgebracht.

Ook wie geïnteresseerd is in instrumenten, opnameprocedures en studiotechnieken zal aan zijn trekken komen. Kers op de taart is het voorwoord van de Amerikaanse rockzangeres, dichteres én Beatlesfan Patti Smith.


The Beatles – 1969, het laatste jaar

Het gezaghebbende blad Record Collector gaf dit boek 4 sterren: ‘het slotakkoord van een wereldband’. The Beatles hebben inmiddels een iconische status. Een remaster van Abbey Road werd zelfs, na een halve eeuw, het best verkochte album van 2019!

Hardcore Beatlesfan Ken McNab maakt ons deelgenoot van het laatste jaar dat The Beatles als groep actief waren. In de zomer van 1969 laaide nog een keer het heilige vuur even op, om vervolgens voorgoed te doven. In dat jaar konden we twee mannen op de maan zetten, maar vier Beatles bij elkaar houden was een aanzienlijk zwaardere opgave.

John had meer oog voor Yoko dan voor de band, George had er geen zin meer in en stapte op (‘Zet maar een advertentie in de New Musical Express!’), Ringo werkte aan zijn filmcarrière en Paul, tja, die was zelfs helemaal niet meer in leven, zo werd gefluisterd. Maar op de momenten dát de vier mannen weer bij elkaar waren, persten ze er Abbey Road uit, een album propvol originele ideeën en wonderschone melodieën.

Velen noemen dit slotakkoord hun beste plaat ooit. Toch sijpelden bloed, zweet en tranen uit de groeven toen Beatlefans de schijf op hun pick-up lieten ronddraaien, want het was voor de groep een enorme bevalling geweest! Dit boek neemt je mee naar het laatste jaar van The Beatles, een magisch jaar waarin magische dingen gebeurden.

Het jaar waarin de getroebleerde Beatles zich nog één keer oprichtten om gezamenlijk muziekgeschiedenis te schrijven. Onderzoeksjournalist Ken McNab van de Evening Times heeft al veel over de groep geschreven, o.a. The Beatles in Schotland. Hij is al leven lang Beatlesfan. Net als vertaler Michiel Blijboom.


The Beatles Anthology

Voor de eerste keer verschijnt hiermee in druk: de geschiedenis van The Beatles – door The Beatles.

Dit uitzonderlijke project is mogelijk gemaakt doordat Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr ermee instemden om hun gezamenlijke verhaal speciaal voor dit boek te vertellen. Samen met Yoko Ono-Lennon hebben ze ook de volledige transcripties (inclusief alle niet-uitgezonden delen) van de televisie- en videoserie ‘The Beatles Anthology’ beschikbaar gesteld.

Door een nauwgezette compilatie van wereldwijd verspreide bronnen zijn de woorden van John Lennon in dit opmerkelijke boek net zo goed vertegenwoordigd als die van de drie andere Beatles. Verder hebben The Beatles hun eigen archieven en die van hun management speciaal voor dit project geopend. Ook gaven ze een ongekend aantal foto’s vrij die ze genomen hebben op weg naar hun roem, plus vele fascinerende documenten en memorabilia uit hun eigen verzamelingen.

Elke pagina van The Beatles Anthology bevat persoonlijke verhalen en unieke illustraties. Foto’s uit familiealbums nemen ons mee terug naar de tijd dat John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Richard Starkey als jongens opgroeiden in Liverpool. Om de beurt praten ze over die beginjaren en de manier waarop ze bij de groep kwamen die hen over de hele wereld bekend zou maken als John, Paul, George en Ringo. Daarna vertellen ze het verbazingwekkende verhaal over hun leven als The Beatles, de eerste moeizame optredens, het fenomeen van hun groeiende roem, de muzikale en sociale veranderingen in hun bloeiperiode, en hun uiteindelijke breuk.

Vanaf het moment dat Ringo zijn drumstel met de stadsbus naar huis probeerde te brengen tot aan hun hunkerend tegemoet geziene ontmoeting met Elvis, vanaf de productie van hun Sgt.Pepper-album tot aan hun laatste gezamenlijke fotosessie bij John thuis: The Beatles Anthology is een unieke verzameling herinneringen van The Beatles zelf.


Het kleine boek van de Beatles

Hervé Bourhis Het kleine boek van de Beatles Volledig bijgewerkte uitgave van het leukste Beatles boek, overvol met tekeningen, feitjes en anekdotes. Al tekenend volgt Hervé Bourhis het spoor van deze mythische popgroep waarvan elk nummer uitgroeide tot een klassieker: The Beatles.

Het kleine boek van de Beatles is een duizelingwekkende opeenvolging van triomfen en vondsten, van kameraadschap en verraad, van (pop)harmonieën en dissonanten. John, Paul, George en Ringo waren charismatisch, gewiekst, veelzijdig, arrogant en, uiteraard, enorm getalenteerd. Vier jongens wier verhaal zich laat lezen als het schoolvoorbeeld van een rockavontuur.

Hervé is fan, maar hij is ook kritisch. Zijn verbeelding is net zoveel beïnvloed door beelden op hoezen, op foto’s en in films als door de teksten en de muziek zelf. Dit is zijn unieke perspectief op de legendarische ‘Fab Four’, vol verliefde overgave, maar grondig gedocumenteerd. Een verfrissend kijk op The Beatles in woord en beeld.


The Beatles: hier, daar en overal

Het boek The Beatles: hier, daar en overal van Craig Brown is een mix van geschiedenis, dagboekfragmenten, gastenlijsten en anekdotes, perfect voor wie geen genoeg kan krijgen na de Get Back-documentaire!

The Beatles. Hier, daar en overal van journalist Craig Brown is een geestige, fascinerende en vrolijke biografie, boordevol fantastische anekdotes over de Fab Four.

De leden van het Engelse koningshuis waren dol op ze. John Updike vergeleek ze met ‘de zon op een Paasdag’. Bob Dylan liet hen kennismaken met drugs. The Rolling Stones deden hen na. Muhammad Ali noemde hen ‘watjes’.

Niemand kan om The Beatles heen en er werd al veel over ze geschreven, maar nog niet alles werd verteld. Craig Brown vond deze onvertelde verhalen wél en schetst in deze biografie een fonkelend beeld van de Fab Four en alle kleurrijke figuren om hen heen: Fred Lennon, Yoko Ono, Magic Alex en Phil Spector. Het resultaat is een kaleidoscopische mix van geschiedenis, etymologie, dagboekfragmenten, brieven van fans, hitlijsten, essays, gastenlijsten, interviews, aankondigingen en anekdotes, die het vrolijke verhaal van The Beatles op unieke wijze helemaal opnieuw vertellen.


The Beatles in stripvorm

Begin jaren zestig zoeken vijf vrienden van de middelbare school een naam voor hun band. Die wordt uiteindelijk The Beatles, ontleend aan een samentrekking van beetle (kever) en beat (slag of ritme). Die vijf vrienden zijn John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Peter Best en Stuart Sutcliffe. Op dat moment maken ze met hun ploegje deel uit van de Mersey Beat, de bloeiende popscene in en rondom het Engelse Liverpool. Ze treden op in nachtclubs in diverse steden, en ook in de Duitse havenstad Hamburg.

Brian Epstein is op dat moment nog maar een platenverkoper (maar wel een slimme!) met neus voor talent. Dus wordt hij de manager van The Beatles, en zet hij hen op een ware zegetocht naar roem en rijkdom. Die tocht houdt op in 1970. Dan gaan The Beatles uit elkaar.
Maar ruim daarvoor, bij dat roemruchte begin in de jaren zestig, verandert het clubje van vijf ingrijpend: Stuart Sutcliffe overlijdt en Peter Best wordt vervangen door Richard Starkey, beter bekend als Ringo Starr. De vier jongens die dan The Beatles vormen, veranderen het aanzien van de popmuziek. Voor altijd. Ze verpulveren alle culturele grenzen, en bezorgen een kosmische werkelijkheid in het leven van miljarden. In de jaren zestig was de wereld van de Beatles.

Er zijn al honderden boeken over de Beatles verschenen. Kritische en bewonderende, spottende en serieuze, oppervlakkige en doorwrochte. Wat nog ontbrak, is het boek. Hier vind je het verhaal en het plaatje. Zet nu de muziek maar op.


Get Back

Naar de gelijknamige serie op Disney+: The Beatles: Get Back. Dit boek vertelt het lang verborgen verhaal achter het laatste album– in hun eigen woorden.

The Beatles: Get Back is het door de band geautoriseerde verslag van het maken van Let It Be in 1970. Door het transcriberen van ruim 120 uur aan originele geluidsopnamen biedt toonaangevend muziekjournalist en auteur John Harris een ware vlieg-op-de-muurervaring van de aanloop naar het laatste album. Gesprekken tussen de bandleden, jamsessies, prachtige spontane foto’s van Ethan A. Russell en Linda McCartney, en stills die zijn gekozen uit 55 uur filmopnamen zijn gebundeld in dit boek. Het boek verschijnt wereldwijd naast de gelijknamige documentaire, te zien op Disney+. Met voorwoord van filmmaker Peter Jackson, regisseur en coproducent van Get Back (de documentaire), en inleiding van auteur Hanif Kureishi.


The Beatles – 100 bijzondere platenhoezen en hun verhaal

Er zijn duizenden verschillende Beatles-hoezen verschenen. Het was in de jaren 60 namelijk niet standaard om het hoesdesign van de Engelse albums over te nemen.Zo konden platenmaatschappijen van over de hele wereld lp’s met eigen hoezen uitbrengen. In The Beatles – bijzondere platenhoezen en hun verhaal staan de meest spraakmakende. Je leest onder meer het verhaal over The Butcher Cover en wat er zo speciaal is aan de Russische Abbey Road. En waarom werd er in Nederland een Shell lp uitgebracht?

De uit de Zaanstreek afkomstige Azing Moltmaker is geen onbekende in de Beatles Wereld. Hij schreef meer dan 85 boeken over de Britse band en is eigenaar van het grootste Beatles Museum ter wereld.


De laatste sporen van de Beatles

Hebt u enig idee hoeveel sporen van de Beatles er nog te vinden zijn? Bij een toevallig bezoek aan Liverpool raakte de auteur in de ban van het verleden van de Beatles. Dit boek gaat niet zozeer over de personen achter de Beatles, maar meer wat er nog te vinden is aan belangrijke punten uit hun leven. Albert Schutte heeft vooral gezocht naar geboorte-huizen, woonhuizen, scholen, danszalen en onderwerpen uit hun songs. Hij heeft meer dan 50 van dit soort plekken bezocht. Dit boek geeft een overzicht van hoe, waar, wat te vinden is. Een soort reisgids door het verleden van de Beatles.


McCartney over McCartney (en The Beatles)

McCartney over McCartney is de biografie van pop-en rockicoon Paul McCartney, opgetekend door muziekjournalist Paul Du Noyer.

Du Noyer interviewde McCartney over een periode van vijfendertig jaar. Het resultaat is een fascinerende inkijk in het leven van de mens én de popmuzikant McCartney. Alles komt aan bod. Zijn vroege jeugd in Liverpool, zijn familie, zijn eerste muzikale invloeden, de samenwerking met John Lennon die zoveel onvergetelijke Lennon & McCartney-songs opleverde. Zonder een blad voor de mond te nemen spreekt McCartney over de rol van Yoko Ono bij het uiteengaan van The Beatles, zijn solocarrière, zijn leven en liefdes.

Gaandeweg komt de sfeer binnen en buiten de muziekbizz in de fifties, de sixties (de drugs, de groupies, de waan van de dag) en de seventies in dit persoonlijke verhaal tot leven. De som der delen levert een fascinerend stuk popgeschiedenis op.


MuziekMuziek

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *