| | |

De top 10 van boeken over pensionering en het pensioen 2023

Bij het woord pensioen wordt er vaak aan 2 zaken gedacht dat zijn je inkomsten en wat je met je vrije tijd moet gaan doen. Over beide zaken je vrije tijd opvullen en de inkomsten na het werkend leven zijn veel boeken geschreven. Van informatie boeken tot leuke boeken over je pensioen om cadeau te geven.

De 10 leukste en beste boeken over de pensionering, pensioen en alle je vrije tijd na het werkend leven heb ik voor je op een rij gezet. De boeken zijn heel divers en worden daarom uitgebreid beschreven.

Naast een boekomschrijving is er ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft meer informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig reserveren.

Een aantal boeken zijn verstandig om al voor je pensioen te gaan lezen andere boeken zijn ook heel leuk als cadeau voor als iemand (bijna) met pensioen gaat.

Een zee van tijd

Het ultieme (cadeau)boek voor elke pensionado

Je werk zit erop
Je loopbaan is ten einde gekomen
Je gaat met pensioen
En dan?
Een zee van tijd!
Maar wat ga je daarmee doen?


Investeren in de derde helft van je leven

Je bent (binnenkort) met pensioen, en je hebt een (flink) appeltje voor de dorst bij elkaar gespaard. Maar wat kost oud(er) worden (precies)? Heeft het nog zin om (actief) te beleggen? Mag je (blijven) bijklussen? Hoe bescherm je je (nieuwe) partner, of schenk je (alles) aan je (klein)kinderen? En wat doe je met je huis, ruil je dat (beter) in voor een (service)flat?

Nadat ze je leerden investeren in de eerste en tweede helft van je leven, begeleiden Ewald Pironet en Michaël Van Droogenbroeck je nu ook vakkundig richting derde leeftijd. Ze tonen wat je met je geld kunt doen om maximaal van je pensioen te genieten. Daarbij wordt het nut van vermogensplanning op een heldere en menselijke manier uiteengezet, met concrete cijfers en praktische voorbeelden. Een onmisbaar boek als je de zestig voorbij bent.


Met plezier met pensioen

Met pensioen gaan is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je eigen leven en in dat van je directe omgeving. Van de ene dag op de andere wordt je routine helemaal omgegooid en moet je op zoek gaan naar een nieuwe dagindeling. Hoe ga je om met die zee van tijd? Hoe geef je je leven een nieuwe inhoud? En wat met de financiële, relationele, maar ook lichamelijke, geestelijke en maatschappelijke gevolgen van het pensioen? Een grondige voorbereiding op of verdieping in dat pensioen is noodzakelijk.

In ‘Met plezier met pensioen’ stoomt Mark Claus je klaar voor de start van je tweede carrière. Het bevat tal van tips en adviezen die je helpen je toekomst na je laatste werkdag uit te stippelen: van het bepalen van je afbouwscenario, naar het schrijven van je afscheidsspeech tot het zoeken van nieuwe uitdagingen. Daarnaast reikt Claus je heel wat nuttige vragen, doe-opdrachten en leestips aan die je stimuleren om je pensioen helemaal op maat voor te bereiden. Op pensioen gaan of zijn moet je leren, maar met deze handleiding word je al aardig op weg gezet.

Auteur Mark Claus geeft al veertig jaar presentaties, workshops en cursussen over de voorbereiding op het pensioen. De vele tips die gegroeid, gerijpt en gepolijst zijn gedurende die veertig jaar, giet hij nu, samen met zijn eigen ervaring uit die tweede carrière, in een boek.


Hoe overleef je het pensioen

Hoera, eindelijk vrij! Maar wat ga je doen met al die tijd tussen je ochtendkoffie en je warme melk voor het slapengaan? Zelfs kruiswoordpuzzels en sudoku’s gaan na een tijdje vervelen. Wat jij nodig hebt, zijn praktische survivaltechnieken voor het pensioen, zoals:

Financieel talent: hoe kom ik elke maand rond met mijn pensioengeld?

Creativiteit: 300 verschillende manieren kunnen bedenken om over het weer te praten.

Beschouw het als een nieuwe baan en bekijk het positief: deze keer kunnen ze je immers niet ontslaan. En onthoud regel nummer één: doe altijd alsof je het ontzettend druk hebt!


Het nieuwe werken aan je pensioen

Een leuk boek over pensioen dat de lezer laat inzien wat er mis is met ons denken over pensioen.

Een leuk boek over pensioen. Dat lijkt onmogelijk, maar Sjaak Zonneveld bewijst het tegendeel. Op heldere wijze legt hij uit hoe ons pensioenstelsel werkt en wat daar mis mee is, en bovenal wat er mis is met ons denken over pensioen. Sjaak bewijst zelf dat het ook anders kan. Hij neemt je mee op reis rond de wereld, van Australië tot Chili en van Japan tot Antarctica, en laat zien dat je ook op een andere manier aan je pensioen kunt werken. Een manier die leuker, logischer en duurzamer is: ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’.

Het boek is tevens een roep om hervorming van ons pensioenstelsel, zodat meer mensen zijn voorbeeld kunnen volgen. Want ons pensioenstelsel is oneerlijk, star, paternalistisch en is zijn doel voorbijgestreefd. En dat zul je na het lezen van dit boek met hem eens zijn.


Het leven na uw pensioen

Bijna of net met pensioen? Hartelijk gepensioneerd! De mooiste tijd van je leven begint nu! Dit boekje zal je helpen om je pensioen zinvol in te vullen. De tijd na je pensioen is geen zwart gat, eerder een onbeschreven blad dat je volledig naar eigen inzicht kunt invullen. Wat wil je later worden, wat ga je doen en wie wil je zijn? Op dit moment ben je nog helemaal blanco, maar na het lezen van dit boek weet je precies wat er achter de geraniums van je verwacht wordt.

*LET OP: ‘Het leven na je pensioen’ is een grappig blanco cadeauboek. Door de lege pagina’s wordt duidelijk dat het leven na uw pensioen nog volledig open is.


Niks geraniums!

Niks Geraniums! Het leven begint na je pensioen? Er is veel te doen over de pensioenleeftijd; het onderwerp staat ruim in de belangstelling. We blijven veel langer actief en worden steeds ouder. Het leven begint na je 40ste….is de uitdrukking, maar eigenlijk zou het moeten zijn: het leven begint na je pensioen! In Niks Geraniums! allerhande zinnig en evenzoveel onzinnige tips en adviezen om de meest – voor velen – angstwekkende periode in je leven invulling te geven! Met Tips en adviezen voor leuke uitjes; horoscoop voor de pensionada; details over geraniums; meest gestelde vragen; leuke grappen en….leren genieten!!


Pensioen voor Dummies

” Alles over pensioenen in begrijpelijke taal uitgelegd. ” Iedere werknemer heeft recht op een pensioen. Toch weten maar weinig mensen welke rechten, mogelijkheden en keuzes ze precies hebben. Is mijn pensioen wel goed geregeld, vraagt menigeen zich af. ” Op de bekende Dummies-manier leert dit boek je hoe pensioen precies in elkaar steekt. Aan bod komen de verschillende vormen van pensioenstelsels, het opbouwen van pensioen, de mogelijkheden om je pensioen aan te vullen en de risico´s gedurende de opbouw- en uitkeringsfase. Verder lees je welk effect echtscheiding, overlijden of arbeidsongeschiktheid op je pensioen heeft.


Nederland pensioenland

Kunnen we nog wel rekenen op een behoorlijk pensioen? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig: de hoogte van het pensioen is afhankelijk van allerlei factoren, waaronder het overheidsbeleid, het overleg tussen sociale partners en de veranderingen op de financiële markten. Pensioen is dan ook een uitermate complex onderwerp. Hoog tijd dus voor een verzichtelijke en toegankelijke uitleg.

Nederland pensioenland beschrijft hoe pensioenen in Nederland zijn geregeld en bespreekt de belangrijkste thema’s uit het huidige politieke debat. De auteurs gaan in op vragen waar iedereen mee zit. Hoe is je pensioen geregeld? Waar heb je recht op? Tot welke leeftijd moet je doorwerken? En mag je zelf beslissen hoe je premie wordt belegd?

Voor wie pensioen best belangrijk vindt, maar te ingewikkeld om zich er in te verdiepen, is dit boek een absolute aanrader. Door stap voor stap de verschillende aspecten van het pensioen uiteen te zetten, maken de auteurs de lezer wegwijs in de doolhof van het Nederlandse pensioenstelsel.Verplichte kost voor wie zelf een standpunt wil bepalen in het pensioendebat.

Prof. Paul de Beer, bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam Nederland pensioenland maakt pensioen begrijpelijk en toegankelijk. Prettig leesbaar, helder en overzichtelijk.Eerlijk over later. – Prof. Mark Heemskerk, bijzonder hoogleraar pensioenrecht aan de Radboud Universiteit


Pensioen in Zicht

In de overgang van het werkzame leven naar het pensioen biedt dit boek grip op de ‘grotere’ thema’s van het ouder worden, zoals identiteit, sociale contacten, tijdsbesteding, relatie met de partner en zingeving. Pensioen: een nieuwe levensfase waarin mensen eindelijk de tijd krijgen om al die dingen te doen waar ze tijdens hun werkzame leven niet aan toekomen. Maar soms valt het tegen. Hoe om te gaan met al die tijd, de verwachtingen van familieleden en mogelijke ouderdomsgebreken?

Als je stopt met werken valt een belangrijke bron van zingeving weg. Wat je ervoor terugkrijgt, zijn tijd en de kans om er iets moois van te maken. Dat vraagt om bewuste keuzes, maar soms ook om aanvaarding dat niet alles nog binnen je bereik ligt. Aan de hand van persoonlijke verhalen geeft dit boek inzicht in de uitdagingen en kansen voor zingeving als je ouder wordt. Wie het ouder worden leert waarderen, wacht een rijke tijd.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *