|

De top 10 van de beste boeken over Pablo Picasso 2023

Pablo Picassso geboren in Málaga op 25 oktober 1881 en gestorven in Mougins op 8 april 1973. Picasso was niet alleen kunstschilder maar ook tekenaar, beeldhouder, grafisch kunstenaar, keramist en sieraardontwerper. Pablo Picasso is één van de bekendste Spaanse kunstschilders.

Picasso werken worden ingedeeld in de verschillende perioden met daarbij de behoren stijlen. Denk hierbij aan de klassieke, Surrealistische en de abstracte stijl. Het bekendste werk van Pablo Picasso is Guernica een weergave van een Duits bombardement op de stad Guernica. Een andere bekend en geliefd werk van Picasso is Les Demoiselles d’Avignon uit 1907 dit kunstwerk bevind zich in Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Op deze pagina vind je de 10 beste boeken over Pablo Picasso. De boeken zijn heel divers en worden daarom ook uitgebreid beschreven, doormiddel van een boekomschrijving en een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie en via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Pablo Picasso 1881 – 1973

Monografie over de Spaanse beeldend kunstenaar, nu uitgegeven in één band, oorspronkelijk uitgegeven in twee delen

De auteur benadert Picasso vooral als schilder en tekenaar, als beeldhouwer en keramist, als etser en lithograaf; zijn persoonlijkheid en privéleven blijven op de achtergrond. Het eerste gedeelte behandelt de periode 1890-1936, met o.a. de vroege tijd in Spanje, de blauwe en roze periode, de tijd van het kubisme.

In het tweede deel (1937-1973) wordt uitvoerig ingegaan op een van de belangrijkste schilderijen van de twintigste eeuw, de wandschildering “Guernica” uit 1937, waarvan ook alle voorstudies zijn afgebeeld. Verder komt o.a. de zg. “Picasso-stijl” aan bod en is er bijzondere aandacht voor zijn late werk.

Met een uitgebreide bibliografie, een uitvoerige, geïllustreerde biografie (zwart-wit), noten en een personenregister. Het boek is fraai geïllustreerd met afbeeldingen van zowel beroemde als minder bekende werken (962 afbn. in kleur, 474 in zwart-wit).

Inhoudelijk ongewijzigde uitgave, wat formaat en uitvoering betreft is dit boek gelijk aan de eerste druk. Blauw omslag met een foto van Picasso door Man Ray, belettering in rood.


Mijn grootvader Picasso

Mijn grootvader Picasso is een intrigerend verslag van een leven in de schaduw van de grootste kunstenaar van de twintigste eeuw. Het kostte Marina Picasso vele jaren om zich te bevrijden van de mythe rond haar grootvader, en haar eigen leven op te bouwen.


Little People, BIG DREAMS – Pablo Picasso

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Little People, Big Dreams’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen zoals Pablo Picasso, van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis.

Pablo Picasso
(Malaga, 25 oktober 1881 – Mougins, 8 april 1973)
Kleine Pablo leek geboren voor de kunst; het eerste woordje dat hij sprak was ‘potlood’. Op de kunstacademie leerde hij te schilderen in alle stijlen die er bestonden, maar al snel wilde hij een nieuwe, eigen stijl ontdekken. Het was niet altijd makkelijk voor hem en soms was hij zo arm dat hij zijn eigen schilderijen in de kachel moest verbranden om warm te blijven. Maar Pablo bleef geloven in zijn droom en gaf niet op. Zijn werk heeft de kunstwereld voor altijd veranderd.


Pablo Picasso – Een astrologisch onderzoek

De stijlontwikkeling in het beeldend werk van Pablo Picasso kan worden verklaard met de opeenvolgende planeetconjuncties in de prenatale ontwikkeling van Picasso. De Prenatale Astrologie is een nieuw terrein van onderzoek in de astrologie. Het geeft aanvullende informatie naast de traditionele bespreking van de geboortehoroscoop. Deze studie beschrijft de verschillende stijlperiodes, de overgang van de Blauwe Periode naar de Roze Periode, het ontstaan van het Kubisme, de terugkeer naar een vorm van Classicisme en het maken van de Guernica. Picasso heeft met zijn werk laten zien, dat planeten als kwaliteiten in kunst zichtbaar worden.


Picasso

Dit boek vertelt uit de eerste hand het adembenemende verhaal van de jonge schilder Pablo Picasso in het Parijs van de vroege twintigste eeuw. Het is een verhaal over de ontdekking van een genie, over diens wil de grenzen van de kunst te verleggen, en over de fascinerende band tussen de Spaanse schilder en de Amerikaanse schrijfster en kunstverzamelaar Gertrude Stein (1874-1946).

Zij was de «grande dame» van het modernisme in de Franse hoofdstad, destijds het brandpunt van de moderne kunst en een culturele magneet voor jonge kunstenaars uit de hele wereld. Stein was de eerste (en aanvankelijk enige) die werk van de onbekende en straatarme Picasso aankocht en verzamelde. Zij vonden elkaar in een gedeelde wens te breken met alle taboes en tradities van hun tijd. Hun ontmoeting was niet alleen het begin van een epoche-makend kunstenaarsleven, maar ook van een buitengewoon schitterende vriendschap.

De relatie was waarschijnlijk het meest innig toen Picasso in 1905-1906 zijn befaamde portret van Stein schilderde. Bijna negentig keer poseerde ze voor hem, maar ten slotte schilderde hij haar gezicht uit het hoofd. Toen vrienden opmerkten dat het portret helemaal niet leek op Gertrude, zei Picasso: «Wacht maar, ooit zal het haar lukken er precies zo uit te zien als het schilderij.» Omgekeerd wist Stein de jonge schilder vast te leggen in haar «Picasso», het wereldberoemde portret van de kunstenaar als jongeman.

«Duizelingwekkend, hartveroverend.» – NEW YORK TIMES «Hier ontvouwt zich het wonder van de geboorte van ware kunst.» – THE ART BULLETIN «Dit boek is onmiskenbaar deel van de mythologie die de relatie tussen Stein en Picasso omhult, en is van belang voor iedereen die de moderne kunst wil begrijpen.» – LE MONDE «Deze hoogst eigenzinnige tekst geeft een idee van de wonderbaarlijke gave kunst te scheppen, en van de even wonderbaarlijke gave die kunst te herkennen, lang voordat de rest van de wereld dat doet.»– THE NEW YORK REVIEW OF BOOKS

«Deze intieme herinneringen aan de jonge Picasso als mens en als kunstenaar door een bijzondere literaire en culturele persoonlijkheid zijn even levendig als opwindend.» – THE YALE REVIEW


De vrouw die van Picasso bleef houden

Liefdesgeschiedenis in gedichten over de muze van Picasso

Marie-Thérèse Walter was zeventien toen ze Picasso ontmoette. Hij was zesenveertig en getrouwd. In tweeënveertig gedichten brengt Julia Blackburn de stem van Marie-Thérèse tot leven om zo het verhaal te vertellen over haar relatie met Picasso – vanaf hun eerste ontmoeting tot de dag waarop ze zelfmoord pleegde, drie jaar na zijn dood.
De gedichten hebben Picasso’s liefde voor de vrouw die misschien wel zijn belangrijkste minnares was als basis, maar zoeken vooral een verklaring voor Marie-Thérèses verliefdheid op de man die haar leven volledig zou domineren.

Kunstenaar Jeffrey Fisher illustreerde elk gedicht.


Picasso & de abstractie

Picasso & de abstractie ontcijfert een nooit eerder onderzocht thema en illustreert hoe krachtig een rijke verbeelding kan zijn.

Vanaf de eerste jaren van de 20e eeuw geldt Pablo Picasso (1881-1973) als een van de invloedrijkste kunstenaars voor de ontwikkeling van de avant-garde en de abstracte kunst. Van de eerste kubistische experimenten die hij in 1907 realiseert in de aanloop naar Les Demoiselles d’Avignon, tot zijn latere werk op de grens van de action painting, blijft Picasso’s relatie tot de abstractie verrassen. Die relatie bestaat uit kleine stappen vooruit zetten, terugtrekken en weer achteruit gaan, en komt aan bod in het chronologische verloop van de tentoonstelling, zodat de slingerbeweging van de kunstenaar tussen het abstracte en het figuratieve zichtbaar wordt.

Verschillende essays lichten deze evolutie in Picasso’s oeuvre toe en bespreken ook de weerklank ervan voor de Russische avant-garde in de jaren 1910, de ceramiekcreatie in Vallauris en de context van de vernieuwing van de gewijde kunst na de oorlog.

Een brede waaier van schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en prenten, in hoofdzaak afkomstig van de omvangrijke collectie van het Musée national Picasso-Paris, nodigt de bezoeker uit om zich onder te dompelen in het atelier van de kunstenaar en er zich te verdiepen in zijn creatieve proces.


Picasso’s keerzijde

Als een privédetective zoekt Mira Feticu eind 2018 naar de verloren gewaande Tête d’Arlequin van Picasso, een van de zeven kunstwerken die in 2012 door een Roemeense bende uit de Rotterdamse Kunsthal werden gestolen.

Aanleiding voor de zoektocht is een anonieme brief die ze ontving, waarin vermeld stond waar de Picasso zich zou bevinden. Ze gaat onbesuisd, enthousiast en vol goede hoop op pad met bevriend schrijver Frank Westerman. Reizend door haar geboorteland Roemenië, van Boekarest tot de Donaudelta, werpt ze een schrijnend nieuw licht op deze nog altijd onopgeloste kunstroof.

In een wervelende vertelling beschrijft Feticu hoe de zoektocht naar Tête d’Arlequin eindigt in een ontluistering: de brief bleek een stunt van twee Belgische theatermakers.
Picasso’s keerzijde is naast een zoektocht ook een beschouwing over schoonheid en valsheid, kunst en werkelijkheid.


Picasso

Picasso en Nederland kennen een weliswaar langdurige, maar weinig intensieve relatie. Slechts enkele voltooide werken en wat schetsjes markeren het korte verblijf van Picasso, die in de zomer van 1905 twee maanden in Noord-Holland verbleef. Daarna vond een handvol tentoonstellingen plaats en werd een bescheiden aantal werken van Picasso verworven door zowel musea als particulieren.


Picasso mandala’s kleuren

De mandala’s in dit boek zijn weergaven van het werk van Pablo Picasso, een van de belangrijkste schilders uit de geschiedenis. Ze zijn gebaseerd op de verschillende creatieve fasen in zijn werk. Het inkleuren van de mandala’s biedt een kijkje in zijn innerlijke wereld, zijn methoden en zijn visies. Ontdek het geheim achter de vormen van dit Spaanse genie.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *