|

De top 7 van de beste boeken over de voetbalclub PSV 2024

Op 31 augustus 2023 bestaat de voetbalclub PSV 110 jaar. In de 110 jaar heeft PSV 24 keer de landstitel gewonnen, 10 keer de KNVB beker, 1x de Europacup en de UEFA cup. PSV is één van de drie traditionele top 3 club in Nederland en strijd bijna elk jaar met Feyenoord en Ajax om het landskampioenschap.

Over de voetbalclub uit Eindhoven is veel geschreven en is ook een boek uitgebracht over de 110 jaar van PSV. Dit prachtig boek staat met 6 andere mooie boeken over PSV in de top 7 van beste boeken over PSV.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving, ook een een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Legendarisch PSV – 110 jaar, 110 wedstrijden

Op 31 augustus 2023 bestaat de Philips Sport Vereniging (PSV) 110 jaar. Vanaf 1926 is de ploeg actief op het hoogste Nederlandse niveau en in 1928 werd zij voor het eerst landskampioen. Kort na de invoering van het betaalde voetbal in Nederland (1954) was PSV ook de eerste vaderlandse vertegenwoordiger in het toernooi om de Europa Cup. Het eerste kampioenschap als profclub volgde in 1963.

Bij het verschijnen van Legendarisch PSV staat de teller op 24 titels, negen nationale bekers, tienmaal de Johan Cruijff Schaal, een Europa Cup voor landskampioenen en een UEFA Cup. Een prachtige erelijst, voortkomend uit talloze legendarische wedstrijden die PSV in die 110 jaar speelde. Alle reden dus speciaal voor deze gelegenheid 110 matches te selecteren om nog eens te herbeleven. Voor de oudere supporters een feest van herkenning, voor de jongeren een mooie geschiedenisles over hoe de club die zij aanhangen zo groot werd. Uiteraard komen de Europese finales voorbij, net als een aantal bekerfinales en de vaak knetterende en doelpuntrijke confrontaties met de grote rivalen Ajax en Feyenoord.

Maar we blikken in dit boek ook terug op enkele historische nederlagen. Niet alleen om een zo compleet mogelijk beeld van 110 jaar PSV te schetsen, maar tevens omdat je in de sport soms ook groots kan verliezen. En juist dáárdoor uiteindelijk een winnaar wordt.

Harry Hamer was tot 2022 liefst dertig jaar werkzaam bij Voetbal International, als bureau- en eindredacteur. Daar bekwaamde hij zich ook al in het schrijven van historische verhalen en rubrieken. Tevens werd hij negen keer Nederlands kampioen voetbalquiz. Vanuit die specialiteit maakte hij samen met zijn toenmalige collega en quizpartner Willem van Beeren het boek De Grote Voetbal IQ-test, dat in 2016 verscheen.


PSV 50 seizoenen Europacup

PSV sloot onlangs zijn 50e seizoen in de Europacup af, waarmee een nieuwe mijlpaal in de rijke clubhistorie werd bereikt. Twee data staan met gouden letters in de geschiedenisboeken van PSV geschreven: 9 mei 1978 en 25 mei 1988. Op die dagen won PSV een Europacup.

Maar de Eindhovense vereniging heeft meer mooie resultaten behaald. De club vermaakte talloze voetballiefhebbers regelmatig met hartverwarmende en zenuwslopende Europacupwedstrijden, waarbij een ieder tot de slotseconde op het puntje van de stoel bleef zitten. Soms met een gunstige afloop, soms met een minder goed eindresultaat.

Tussen 1955 en 2018 werkte PSV 346 Europacupwedstrijden af. Deze wedstrijden plus de duels om de Wereldbeker en de Supercup worden in het boek PSV 50 seizoenen Europacup 1955-2018 uitvoerig beschreven. Het boek is dan ook een meeslepende reis door vele decennia Europacupvoetbal.


PSV Eindhoven

PSV Eindhoven is een club die elke voetbalfan kent. Ze heeft sinds de oprichting in 1913 een rijke geschiedenis opgebouwd: de traditieclub won tot nog toe 24 landstitels, negen KNVB-bekers en twee Europese bekers. Daarbij leverde ze tal van spelers af van vaak internationale klasse. Het Philips Stadion is in de loop van de jaren uitgebouwd tot een voetbaltempel waar het aangenaam toeven is. Dit boek geeft een overzicht van de historie van de club, die nu – in 2022 – bijna 110 jaar bestaat. Die rijke geschiedenis wordt behandeld in negen chronologische delen.

Aan de belangrijkste spelers en bestuursleden zijn aparte kaderteksten gewijd. Als bijlage zijn overzichten opgenomen van het palmares van de club, de inpiduele spelers, de eindstanden in de competitie, de PSV’ers in Oranje, de Europese wedstrijden, de voorzitters en de trainers. Hiermee wordt een belangrijk stuk Nederlandse en Europese voetbalgeschiedenis zo volledig mogelijk in kaart gebracht.


Mijn Psv Dna

PSV leeft. Bij jong en oud, arm en rijk, thuis voor de radio of tv of elke twee weken in het stadion. Bekend of onbekend, geliefd of gehaat, feestend of juist stil genietend. In dit rijk geïllustreerde boek komen bíjna alle mensen aan bod, die PSV levend houden. In ruim vijfhonderd prachtige foto’s en ‘n dertigtal interviews zijn de trouwe supporters van de club vereeuwigd; van vrijwilliger tot sponsor, van suppoost tot de ‘vaste kern’ en van buurman tot verzamelaar.

Auteur Marc Dubach en fotograaf Aatjan Renders keerden PSV ruim een jaar binnenstebuiten. Via de mensen die zielsveel van de club houden, bereikten ze het hart van PSV en legden zo het DNA van de Eindhovense club bloot.

Marc Dubach (1967) is marketingmanager en een enthousiast blogger en amateurfotograaf. Hij bezit al meer dan 25 jaar een seizoenkaart van PSV. Aatjan Renders (1956) is professioneel fotograaf. Ondanks dat hij in Amsterdam woont en werkt, heeft hij nog altijd een seizoenkaart op vak RR.


PSV de traditionals

PSV behoort samen met Ajax en Feyenoord tot de traditionele top drie van Nederland. Al vele decennia lang staan duels tussen PSV en Ajax/Feyenoord te boek als topwedstrijden. In Nederland zijn het voor PSV de meest beladen ontmoetingen van het jaar. Het zijn prestigeslagen tussen clubs die veelal strijden om de landstitel. De krachtmetingen staan vaak bol van de spanning en van de emoties.

Zeges op Ajax en Feyenoord worden door de PSV-supporters uiteraard als schitterend ervaren, maar wanneer zoiets gepaard gaat met groots machtsvertoon zijn de Eindhovense fans helemaal in hun nopjes. Ze komen regelmatig aan hun trekken, want PSV boekte vele prachtoverwinningen op beide Hollandse clubs. 25 ervan worden in dit boek uitvoerig beschreven. Tevens is er aandacht voor de overige ruim 300 traditionals.


Onze Willy – Voor altijd Mister PSV

Ook nu hij 65 jaar is geworden, staat zijn naam nog altijd gegrift in het collectieve geheugen van de ware voetballiefhebber. Willy van der Kuijlen maakte in zijn leven ongeveer duizend doelpunten, waarvan 311 in de Eredivisie. Een record dat nooit gebroken zal worden, zolang Nederlandse sterspelers hun toevlucht in het buitenland zoeken.

Willy was een echte clubman, hij speelde bijna zijn hele leven voor PSV. De trainers die met hem werkten, roemen zijn ongekende talenten en hadden vaak moeite om door te dringen tot zijn ware aard. Willy was weerbarstig. Meegaand en dan weer opstandig. Goedlachs en stuurs. Zachtaardig, sociaal en eigenzinnig.

Dit boek vertelt niet alleen het levensverhaal van Onze Willy, het is tevens een fascinerende reis door vele decennia topvoetbal. Een reis vol dromen, intriges, schitterende doelpunten, groot geluk en klein verdriet. De duizenden fans die hem adoreerden beleven die tijd in dit boek opnieuw. Als herinnering aan een fenomenale voetballer, die voor altijd de titel Mister PSV zal dragen.


Vergelijkbare berichten