|

De top 10 van de beste boeken over TBS 2024

De wereld van TBS (Terbeschikkingstelling) is fascinerend en complex, en er zijn boeken die deze ondoorgrondelijke wereld verkennen met diepgaande inzichten, scherpe analyses en meeslepende en waargebeurde verhalen. Of je nu een professional in de forensische psychiatrie bent, een student criminologie, of gewoon geïnteresseerd bent in de menselijke geest en het rechtssysteem, of een true crime liefhebber bent, de boeken op deze pagina zijn zeer interessant en geven je een andere kijk over TBS.

Om je een goed beeld te geven van de boeken over TBS heb ik de boeken uitgebreid beschreven, naast een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Gekkenwerk – Achter de schermen van de tbs-kliniek

Anita Heuveling van Beek beschrijft de achtergronden van de patiënten en het dagelijks leven en biedt zo een verrassende kijk op zowel de bewoners als de behandelaars in de tbs-kliniek.

Gekkenwerk is het unieke en fascinerende verhaal over het leven in een tbs-kliniek, waar de zwaarst veroordeelden van Nederland worden behandeld. Het is een relaas vol tragiek en dilemma’s. Over haperende behandelingen en over verrassende successen.

Anita Heuveling van Beek beschrijft de achtergronden van de patiënten en het dagelijks leven en biedt zo een verrassende kijk op zowel de bewoners als de behandelaren in de tbs-kliniek. Het is een pageturner die afwisselend door de ziel snijdt, ontroert en boos maakt. Al lezende kun je begrip krijgen voor de patiënten, maar dat begrip kan ook wankel blijken.

In Gekkenwerk worden ook de onmacht en de paniek die zich van tijd tot tijd bij het personeel voordoen voelbaar, de tweestrijd tussen menselijk medeleven en professionaliteit, tussen de publieke opinie en het soms slechte werkklimaat. Niet eerder kwam het publiek zo dicht bij het zo gesloten instituut van de tbs.


Portretten in een Tbs- kliniek

In een tbs-kliniek, ergens in Nederland, ervaart onderwijskundig medewerkster Roos de warmte, de onzekerheid en de uitleg van de dader. Het eindeloze wachten op de vrijheid die voor sommigen van hen nooit komt. De beschreven portretten weerspiegelen de keiharde en wanhopige werkelijkheid van onze, vaak al vroeg beschadigde medemens, opgesloten middenin maar ver van de maatschappij.


TBS

Maya’s leven is zoals het zou moeten zijn: ze heeft een hilarische beste vriendin, een date met de leukste jongen van de school en ook best prima ouders. Maar dan wordt alles anders. Maya’s moeder wordt verliefd op een cliënt: tbs’er Nico D.

De affaire wordt breed uitgemeten in de media en vanaf dan weet het hele dorp ervan. Het gaat van kwaad tot erger: Maya wordt gepest op school, die leuke jongen kijkt niet meer naar haar om en dan besluit haar vader zijn koffers te pakken. En het ergste van alles is nog wel dat Nico binnenkort vrijkomt en haar moeder doodleuk verkondigt dat haar nieuwe liefde bij hen komt wonen.

In Maya’s ogen veranderen moordenaars niet, ook niet na een paar jaar dwangverpleging. Hoe kan ze haar moeder daarvan overtuigen? En wat als die gevaarlijke gek straks echt bij hen intrekt?


Ervaring niet vereist

Léonie Holtes werkte als psycholoog in een tbs-kliniek. Toen ze merkte dat vrijwel niemand weet wat zich achter de gesloten deuren van een kliniek afspeelt, koos ze ervoor om haar werkervaringen prijs te geven aan de buitenwereld. In Ervaring niet vereist toont ze wat de werkelijke dilemma s in de tbs-praktijk zijn. Hoe zorgvuldig wordt de diagnose van een patiënt eigenlijk gesteld? Waarop zijn de therapieën gebaseerd? En hoe staat het met de opleiding van de therapeuten? Door een wrange speling van het lot heeft Léonie Holtes haar definitieve manuscript nooit bij haar uitgever kunnen bezorgen. Ze kreeg psychoses en beëindigde in 2011 haar leven.

Twee jaar na haar overlijden verschijnt haar boek alsnog, met een nawoord van Volkskrant-journalist Tonie Mudde, die in oktober 2012 een spraakmakend artikel aan haar wijdde. Léonie Holtes (1980-2011) studeerde klinische psychologie en volgde een postdoctorale opleiding journalistiek. Ze werkte anderhalf jaar in een tbs-kliniek, waar ze begon als stagiaire en opklom tot forensisch psycholoog met een eigen patiëntenafdeling. `Holtes kritische reflecties zijn nog steeds actueel. Haar openhartige getuigenis verdient een breed lezerspubliek. hoogleraar forensische psychologie corine de ruiter


In TBS

Duikt ‘tbs’ op in de media, dan is de aanleiding steeds verontrustend. Wat er achter de term schuilgaat en wie deze maatregel ondergaan is voor het grote publiek onbekend. Dit boek gaat van start met een zwaar delict. Jan H. steekt een man diverse keren en loopt vervolgens naar het politiebureau om zich aan te geven. Een bewuste daad, die hij toelicht met een kort zinnetje: “Ik functioneer gewoon beter in de bajes”.

Hoewel Jan en de auteur, criminoloog Frank van Gemert, elkaar goed kennen plaatst het delict hun bestaande relatie in een ander licht. Afschuw en verwarring overheersen aanvankelijk, maar omdat Jans daad zoveel vragen oproept begint Van Gemert een nieuw traject. Jarenlang volgt hij Jan in de gevangenissen en tbs klinieken. Zo ontstaat aan de hand van brieven, bezoeken, telefoongesprekken tot er later meer ruimte komt voor ontmoetingen en whatsapp contact, een kroniek met de alledaagse besognes van een man die vastzit. Vanwege een verleden met drugs en criminaliteit zag Jan al veel Nederlandse gevangenissen van binnen.

De opgelegde gevangenisstraf voor het levensdelict is dus bekend terrein. Maar als dat deel van zijn straf is afgesloten, begint het tbs-traject. Dit is een heel ander podium en er bevindt zich een heel ander publiek. Het masculiene geweld waarmee Jan zich weet te handhaven in de gevangenis, sluit niet aan bij de setting van de tbs klinieken. Langzaam komt er vooruitgang in het resocialisatieproces: het lukt Jan zijn gedachten te richten op simpele dingen in zijn omgeving. Deze plaatsen hem in een andere verhouding tot de mensen om hem heen. In dit boek is hoofdpersoon Jan nadrukkelijk zelf aanwezig en geeft hij tekst en uitleg, terwijl criminoloog van Gemert zijn verhaal opschrijft en reflecties toevoegt.

Frank van Gemert (1958) is verbonden aan de afdeling Criminologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij deed o.a. onderzoek naar jeugdbendes, drugshandel en krakers en promoveerde op een onderzoek naar criminaliteit door Marokkaanse jongens.


God is een DJ

Marius van der Sar schrijft in dit boek over het leven en werken in een tbs-kliniek waarbij hij de lezer meeneemt in de twee vragen die God in het hart van de mens heeft gelegd: ‘Waar ben je? Waar is je broeder?’ Door zijn werk nodigt hij mensen uit om te leven, in de kracht van de geest, om mens te zijn. God is een DJ, waarbij Hij bij ieder mens de goede toon weet te vinden. God is een DJ is een inkijkje in het geestelijk werk in een tbs-kliniek en brengt de lezer inzicht in het belang van het zijn met, met het omgaan met onze medemens: een klein gebaar, een lied, een woord waardoor ogen stralen, waardoor water wijn wordt. Wij gaan in op Uw aanbod Wij gaan mee in Uw spoor Wij gaan verder in Liefde Gij voedt ons met Uw brood


Levenslang

Levenslang vertelt het aangrijpende verhaal van een TBS’er. Hoe kwam hij tot zijn afschuwelijke daden en hoe verging het hem erna? Kun je na zo’n daad nog in het reine komen met jezelf, met God? Of zelfs met je naaste? Bob is TBS’er vanwege de moord op zijn ex en zijn schoonmoeder en krijgt levenslang.

Hij doet verslag van zijn leven, een aangrijpend verhaal. Niet alleen hij, maar ook zijn schoonvader, die maanden in het ziekenhuis heeft gelegen en met het gemis van de dierbaarste mensen in zijn leven verder moet, heeft levenslang. Het boek schuurt en doet geen enkele moeite om alles rond te krijgen. Op een indringende manier laat het zien hoe onvoorstelbaar moeilijk het is om te vergeven. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.


TBS – verdoemd leven

Carolien Roodvoets schetst in dit boek een genuanceerd beeld van het leven en werken in een tbs-kliniek: wie zijn er opgenomen, wat is hun achtergrond, hun stoornis, wat houdt de behandeling in? Maar ook: hoe is het om daar te werken, en welke hot items en dilemma´s (verlof, long stay, wel of geen porno, chemische castratie) spelen er? Het tbs-systeem staat momenteel onder grote druk, maar in discussies over tbs blijkt vaak dat de kennis over deze complexe materie gebrekkig is.

Tbsers zijn de nieuwe paria´s van onze samenleving geworden, en mensen die in tbs-instellingen werken stuiten nogal eens op onbegrip. Als tbsers worden gedemoniseerd, wat zegt dat dan over onze samenleving?, vraagt Roodvoets zich af. Hoe zit het met de gekte in onszelf? Is de tbs¿er een projectiescherm voor alles wat we in onszelf vrezen, maar niet onder ogen durven zien?

Carolien Roodvoets heeft tien jaar in een tbs-kliniek gewerkt, eerst als sociotherapeut en later als gezins- en relatietherapeut. Ze kent de tbs-wereld dan ook van binnenuit en heeft haar persoonlijke ervaringen in dit boek verwerkt.


Niemand zit hier voor zijn zweetvoeten

Huisje-boompje-beestje: een goede echtgenoot, een goede vader en een nette burger zijn. Dat was wat Johan S. wilde. Maar door een psychische ziekte en verkeerde werking van antidepressiva werd hij dader in een familiedrama. Als hij te horen krijgt dat zijn werkgever personeel moet ontslaan, komt ook Johan op straat te staan. En daarmee begint de ellende. Hij raakt gaandeweg in een zware depressie en wordt letterlijk gék van zijn medicijnen. Zijn verwarde geest kan niet meer normaal denken en hij verliest alle controle over zichzelf.

In een psychose brengt hij de vrouw die voor hem de liefste vrouw van de hele wereld is, om het leven. Hun 10-jarige zoontje komt er vanaf met lichte verwondingen. Na zijn veroordeling belandt Johan S. in een wereld waarvan hij zich voorheen geen enkele voorstelling kon maken. Hij wordt bajesklant en tbs’er. Dit is het schokkende verhaal hoe het zover kon komen. Met een afschuwelijk drama tot gevolg.

In dit boek geeft Johan S. een rauwe inkijk in het dagelijkse leven in een gevangenis, de onbekende wereld van de tbs en de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Ook vertelt hij over de lange weg die hij moest afleggen om terug te keren in de gewone wereld en hoe hij weer een normaal burger kon worden. De opbrengsten van dit boek doneert hij aan Slachtofferhulp. Johan S. (1972) werkt als ervaringsdeskundige mee aan projecten om de tbs te verbeteren. Hij geeft regelmatig lezingen. Hij werkt nu als inkoper bij een online boekhandel.


Wat iedere Nederlander zou moeten weten over de TBS

Er is de laatste jaren veel aandacht voor het verschijnsel tbs, maar daarbij gaat het vooral om incidenten. Veel mensen vinden wel iets van ‘de tbs’ en ‘tbs’ers’, maar slechts weinigen weten er iets van. Vanuit haar langjarige ervaring met het werk in tbs-klinieken geeft de sociologe Julie Feldbrugge in dit boek open en onbevooroordeeld antwoord op allerlei vragen. Vanuit welke opvattingen is de tbs tot stand gekomen?

Hoeveel forensisch psychiatrische klinieken zijn er in ons land? Wat is de rol van de rechter, de psychiater en de minister van Justitie? Gaat het echt om een psychische stoornis of hebben sommige mensen gewoon een slecht karakter? Om wat voor stoornis gaat het dan wel? Wat gebeurt er met de patiënten wanneer zij in een tbs-kliniek zijn opgenomen? Wat doen de medewerkers? Wordt er gebruik gemaakt van medicijnen? Wat houdt ‘behandeling’ in?

Hoe lang blijft iemand opgenomen? Wat houdt ‘verlof’ in? Hoe functioneert een ‘longstay’-afdeling en hoeveel mensen brengen daar hun tbs door? Wat is het effect van de behandeling? Hoe groot is het percentage patiënten dat na het ontslag uit de tbs niet meer met justitie in aanraking is geweest? Hoeveel van hen vallen terug in een ernstig misdrijf?

Op al deze vragen – en nog veel meer – geeft dit boek antwoord, helder, overzichtelijk, genuanceerd. Verplichte lectuur voor iedere Nederlander die wil meepraten over de tbs.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten