De 5 beste boeken van de schrijver Harry Mulisch 2024

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over Harry Mulisch. Deze blog is gewijd aan één van Nederlands grootste naoorlogse schrijvers. Het bekendste en zijn grootste bestseller is “De aanslag uit 1982” met een wereldwijde oplage van ongeveer 2 miljoenen exemplaren. De verfilming van het boek “De aanslag” heeft een Oscar gewonnen in 1987.

De (korte) levensloop van Harry Mulisch

De volledige naam is Harry Kurt Victor Mulisch. Geboren in Haarlem op 29 juli 1927. Harry is de zoon van een Oostenrijkse-Hongaarse vader en een Duits-Joodse moeder en groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mede door de scheiding van zijn ouders en de oorlog is Harry grotendeels opgevoed door de Poolse huishoudster Frieda. De Dochter van Harry is ook vernoemd naar Frieda. De oorlog heeft (regelmatig) een grote rol in de boeken van Harry Mulisch.

Mulisch leerde schrijven op een particulier instituut in Haarlem. Dit instituut bezocht van hij 1933 tot 1939. In de jaren dertig kreeg Mulisch buitengewoon veel interesse in de chemie. Dit is opgewekt door het jongensboek “De ongelooflijke avonturen van Bram Vingerling” uit 1927 van Leonard Roggeveen. In latere jaren besefte Harry dat het boek van Bram Vingerling eigenlijk ging over Alchemie. Die werd ook één van de belangrijkste thema’s uit zijn oeuvre.

Het eerste verhaal dat Mulisch uitbracht was “De kamer” in 1947. Het verhaal werd op 8 februari 1947 in Elseviers Weekblad gepubliceerd. In 1949 begon Mulisch aan het eerste roman. De Archibald strohalm het duurde ongeveer 2 jaar voordat deze werd afgerond en uitgebracht werd.

Na de eerste roman verschenen er nog vele boeken en verhalen. Zijn laatste roman was Siegfried, deze verscheen in 2001. In oktober 2010 overleed de Harry Mulisch op 83 jarige leeftijd aan kanker.


De gewonnen prijzen.

Harry Mulisch wordt tot “De Grote Drie” van de naoorlogse Nederlandse Literatuur gerekend. Samen met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve. In de loop van de jaren heeft Mulisch vele prijzen gewonnen voor zijn boeken maar ook voor zijn hele oeuvre.

Hieronder vind je de prijzen die Mulisch gewonnen heeft.

 • Reina Prinsen Geerligsprijs voor archibald strohalm
 • Bijenkorf-literatuurprijs voor Het zwarte licht
 • Anne Frank-prijs voor archibald strohalm
 • Athos-prijs groot ƒ 1000,- voor zijn gehele oeuvre
 • ANV-Visser Neerlandia-prijs voor Tanchelijn
 • Vijverbergprijs voor De zaak 40/61
 • Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre
 • Cestoda-prijs
 • P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre
 • Diepzee-prijs voor De aanslag
 • Multatuliprijs voor De ontdekking van de hemel
 • Mekka-prijs voor De ontdekking van de hemel
 • Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre
 • Libris Literatuur Prijs voor De procedure
 • Prix Jean Monnet de Littérature Européenne voor De ontdekking van de hemel
 • De Inktaap voor Siegfried
 • Prix européen des jeunes lecteurs voor Siegfried
 • Eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam
 • Italiaanse Nonino-prijs voor literatuur
 • Beste Nederlandse roman aller tijden voor De ontdekking van de hemel

De 5 beste boeken van Harry Mulisch.

Uit de vele boeken en verhalen was het moeilijk een top 3 uit te zoeken. Maar het is wel gelukt. Hieronder vind je het lijstje met de beste / mooiste boeken van Mulisch.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

De aanslag

Haarlem, januari 1945. Spertijd. Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van de politie, berucht om zijn wreedheid, fietst door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Plotseling klinken er zes schoten. Morsdood ligt Ploeg op de stoep voor een rijtje van vier huizen waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

Van Harry Mulisch’ wereldberoemde roman over oorlog, herinnering, schuld en onschuld zijn inmiddels meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.

‘Een detectiveverhaal van superieure kwaliteit. Een donkere fabel over toeval en ongeluk, kracht en zwakte.’ The New York Times


De ontdekking van de hemel

Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw?
De ontdekking van de hemel (1992) is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel. ‘– Opdracht volbracht. De zaak is rond.
– Welke zaak?
– Ja, neemt u mij niet kwalijk. Het allerbelangrijkste. De hoofdzaak.
– De hoofdzaak? Waar heb je het over?
– Over het testimonium.’


Siegfried

Rudolf Herter is een beroemd, gevierd schrijver. Hij is in Wenen -waar hij uiteraard in hotel Sacher logeert- ter gelegenheid van de verschijning van zijn boek in Oostenrijk. Tijdens een televisie-interview ontspruit in hem een idee voor een nieuwe roman: een gedachtenexperiment waarin Hitler de hoofdrol speelt. Voordat hij tijd heeft dit idee uit te werken wordt hij na een lezing aangesproken door een ouder echtpaar.

Zij zeggen hem iets belangwekkends te willen vertellen en hij spreekt af hen de volgende dag te bezoeken. Tijdens dit bezoek blijkt dat de twee mensen in de huishouding van Hitler hebben gediend. De vrouw was het kamermeisje van Eva Braun, de man de trouwe bediende van de Führer. Nu zij in hun nadagen zijn willen zij het geheim niet langer met zich meedragen dat zij al die jaren bewaard hebben.

Rudolf Herter is verbijsterd. Hij belooft geheimhouding tot na de dood van de twee. Maar zijn roman hoeft hij niet meer te bedenken: die is hem die ochtend geschonken. Later op de dag spreekt hij zijn gedachten in op een dictafoon. Met dit apparaatje nog in de hand treft zijn geliefde hem uren later aan. Dood. Het geheim van de twee bejaarden heeft hij niet prijsgegeven op het ingesproken bandje. Wel ongewild het geheim waardoor Hitler geteisterd werd.


Het stenen bruidsbed

Wanneer de Amerikaanse tandarts Norman Corinth voor een congres in Dresden wordt uitgenodigd, gaan alle sluizen met herinneringen aan het gruwelijke bombardement in WO II, waaraan hij als vlieger heeft deelgenomen, wijd open. De tot mislukking gedoemde liefdesaffaire met Hella Viehbahn vermengd met de flashbacks uit de bommenwerper verworden tot monsterlijk grotesk uitgroeiende gebeurtenissen tijdens het congres.

Met Hans Veerman, Henny Orri en Lo van Hensbergen.

De vrouw, de stad en de oorlog. ‘Het stenen bruidsbed is een briljant en onthutsend amalgaam van erotiek en vernietigingsdrift.’ (Anton Korteweg – Vrij Nederland)


De zaak 40-61

De zaak 40/61 beperkt zich niet tot een biografie van Adolf Eichmann of tot de beschrijving van antisemitische gruweldaden, het behelst vooral het zeer persoonlijke ooggetuigenverslag van Harry Mulisch van het historische proces in Jeruzalem (1961). Verder wordt verslag uitgebracht van een reis naar Berlijn, waar de ruïne van Eichmanns kantoor werd onderzocht, en van een reis naar Polen, waar een bezoek werd gebracht aan het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. De zaak 40/61 is een uniek document, geschreven met een volledig persoonlijke inzet

Bronvermelding: Wikipedia


Vergelijkbare berichten