|

De top 15 van de beste boeken voor de klusser 2024 (doe het zelf)

Niet iedereen is handig, maar veel mensen willen wel graag klussen. Gelukkig is er tegenwoordig makkelijk aan informatie en tekeningen te komen, zodat ook de beginnende klusser en doe-het-zelver aan de gang kan gaan. Kijk alleen maar naar het aantal boeken voor de (kleine) klussers en de doe-het-zelvers.

De boeken over het klussen zijn heel divers van elektriciteit tot houd bewerking, van stoffering tot het repareren van fietsen en alles wat er tussen zijn. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de allerbeste klusboeken.

De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven, daarom heb ik ook en link van Bol.com er aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en recensie van de lezers en gebruikers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen. Als extra tip (nummer 15) wil ik je kennis laten maken met het programma van Fred Bouwtekeningen. Een programma met meer dan 10.000 (bouw)tekeningen.

Onmisbare tips en tricks voor de klusser

Hameren, schroeven, zagen – bestaat er iets mooiers dan zelf dingen maken en klussen in huis? Dat er weleens iets misgaat, hoort erbij. Maar gelukkig bestaat er voor elk probleem een oplossing. Glijdt de boor weg als je in tegels wilt boren? Plak dan van tevoren plakband op de boorplek. Is je schroef dolgedraaid? Met een breed elastiek krijg je zo weer grip!

In dit onmisbare boek vind je talrijke geniale trucs voor de doe-het-zelver. Van eenvoudige tips tot professionele tricks: je vindt er alles in terug. Het ideale geschenk voor bouwers en knutselaars, want één ding is zeker: tijdens het doe-het-zelven is er altijd wel iets dat sneller, beter of gemakkelijker kan!

Handige tips & tricks! Met duidelijke kleurenfoto’s, handige illustraties en plaats voor eigen notities


De man en het hout

Lars Mytting, schrijver en houtliefhebber, schreef een instant klassieker over het bewerken, bewaren en stoken van hout.

‘De man en het hout’ van Lars Mytting is een onontbeerlijke en praktische handleiding voor alles wat te maken heeft met het kappen, hakken, stapelen en het in de fik steken van alle soorten hout. Wanneer moet je de boom omhakken om het beste brandhout te krijgen? Hoe houd je een kampvuur eindeloos aan de gang? Wat valt er uit de houtstapel af te leiden over het karakter van de stapelaar?

Op deze en nog veel meer vragen geeft dit boek een antwoord. De bijbel voor de houtstoker.


Het grote interieurboek

‘Het grote interieurboek’ van Frida Ramstedt is dé gids bij het inrichten van je huis. We weten maar heel weinig over de basisprincipes van interieur en styling.

Wat werkt wel of niet goed, en belangrijker: waarom is dat zo? Welke effecten hebben bijvoorbeeld de keuze voor een grote of juist kleine bank, voor een effen muur of een kleurrijk behang, en aandacht voor belichting, symmetrie en verhoudingen?

Frida Ramstedt, de vrouw achter het meest succesvolle interieurblog van Scandinavië, betoogt dat we minder zouden moeten focussen op trends en meer op onze eigen smaak en persoonlijkheid. Hoe maak je van je huis een plek die echt voelt als thuis?

Het grote interieurboek geeft je ideeën, tips en handvatten om zelf toe te passen wat voorheen alleen professionele interieurontwerpers wisten.


VerbouwBoek – Tips voor Verbouwen Stap voor stap uitleg

In dit Verbouwboek krijg je alle tips om beter te verbouwen. Je ziet het simpele en handige stappenplan om de verbouwing sneller te laten verlopen. Daarnaast zie je de mogelijkheden per verbouwing zodat je simpel kunt kiezen.

Zo zie je voor de keuken, badkamer, dakkapel, aanbouw en meer verbouwingen de keuzes en stappenplannen zodat je de beste keuze kunt maken. In de speciale rubriek ‘Duurzame verbouwingen’ zie je hoe veel je kunt besparen met zonnepanelen, een zonneboiler, isolatie en meer milieu vriendelijke verbouwingen.

Met deze tips, adviezen en checklists kun jij bepalen welke het beste zijn voor jouw woning. Dan krijg je een optimaal resultaat en zorg je voor de beste en meest betaalbare verbouwing die op tijd af is. Een hogere verkoopprijs in de toekomst is misschien geen doel op zich, maar het is toch mooi meegenomen.

Met de slimme betaalbare verbouwingen die relatief veel waarde toevoegen aan je huis, zorg jij voor de beste verbouwing. Want vindt het nu niet belangrijk om een fijn en waardevol huis te bezitten?


Compleet handboek houtbewerking

Het juiste gereedschap, De belangrijkste basistechnieken en houtverbindingen, Doe-het-zelfprojecten voor in huis en tuin stap voor stap uitgelegd.

Hout is een nobel materiaal dat je met wat knowhow, handigheid en tijd kunt omtoveren tot de mooiste meubelstukken en voorwerpen voor in uw huis en tuin. Dit complete handboek staat vol vakkundige informatie en adviezen en een groot aantal stap-voor-stapprojecten voor de doe-het-zelver.

Je vindt de verschillende onderdelen gemakkelijk terug door de indeling van het boek in drie kleuren:

 • Basics: praktische informatie over de werkplaats en de verschillende soorten gereedschap, de basistechnieken, zoals houtverbindingen maken en het verlijmen van onderdelen, en het gebruik van hout.
 • Projecten voor binnen: opbergmeubels, legplanken, boekenkasten, kisten, salontafels, speelgoedhuisjes en poppenhuizen.
 • Projecten voor buiten: tuinmeubilair zoals tafels, stoelen, ligstoelen, vogelhuisjes en voederplanken, speelhuisjes en zandbakken

Dankzij de gemakkelijk te volgen instructies, schema’s en praktische tips kan elke doe-het-zelver de projecten in dit boek tot een goed einde brengen, van eenvoudige opbergbakken op wieltjes en een leuke speelboerderij tot een stijlvolle salontafel met een glazen blad.


Klussen voor Dummies

Iets kapot? Een kleine lekkage? Niet blij met de fikse uurtarieven van loodgieter, timmerman of tegelzetter? Dan biedt Klussen voor Dummies uitkomst!

Lees hoe je in een handomdraai een lekkende kraan fikst, vergeeld behang vervangt, verlichting installeert en meubels repareert.

Dit boek laat zien hoe je jezelf tijd, geld en ergernis bespaart.

Het boek Klussen voor Dummies is een compleet handboek voor iedereen die klussen een uitdaging vindt. Gene en Katie Hamilton hebben diverse boeken geschreven over onderwerpen als tapijt leggen, schilderen, behangen en lood gieten.


Bijbel voor bootonderhoudt

‘Klussen aan je boot’ is hét werkboek voor bootonderhoud en helpt je op weg bij tientallen veelvoorkomende klussen aan boord. Welke booteigenaar is nog nooit geconfronteerd geweest met een verstopt boordtoilet of een vastgeroeste afsluiter? Dit boek helpt je op weg bij tientallen veelvoorkomende klussen aan boord.

Stap voor stap en met heldere foto’s legt de auteur uit hoe de klus aangepakt moet worden. Bij elk onderwerp wordt aangegeven wat het probleem is, wanneer en hoe je het aanpakt en welk gereedschap nodig is. Ook staat steeds de moeilijkheidsgraad vermeld. ‘Klussen aan je boot’ is hét werkboek voor bootonderhoud.

Pat Manley is een van de vaste medewerkers van het tijdschrift ‘Practical Boat Owner’. Vertaler en bewerker Olav Cox is wereldzeiler, keurmeester en auteur van de ‘Vaarwijzer Het Deltagebied’ en ‘Ritme van de oceaan’.


Ambachtelijk smeden

In Ambachtelijk smeden maak je kennis met de basisgereedschappen en -technieken die elke smid van nu nodig heeft. Duidelijk uitgewerkte praktijkprojecten bieden inspiratie en stellen je in staat om je vaardigheden te vergroten.

Dit boek begint met een overzicht van de geschiedenis van de smeedkunst en de rol van de smid. Daarna komen diverse smeedtechnieken en de verschillende gereedschappen uitgebreid aan bod. Ten slotte wordt aan de hand van een aantal projecten stapsgewijs beschreven hoe je zelf smeedgereedschap en siersmeedwerk kunt maken.

Zo vind je in dit boek alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan en geïnspireerd te blijven.


Houtbewerken – Een praktisch handboek

Houtbewerken is een uitstekende gids voor zowel beginnende als gevorderde hobbyisten.

Door de stap-voor-stapfoto’s en de duidelijke instructies is Houtbewerken een zeer volledige handleiding voor houtbewerking, met uitgebreide hoofdstukken over handgereedschap en elektrische apparatuur en het gebruik ervan, over het opdoen van ervaring en het leren van goede technieken voor houtbewerking, over het maken van eenvoudige en gecompliceerde verbindingen en over de afwerking.

Alles over het materiaal – een handige gids voor het gebruik van zacht hout en hardhout Handgereedschap en elektrische apparatuur – wat u nodig hebt en hoe u het veilig kunt gebruiken. Handige tips voor de inrichting van uw werkplaats.

Duidelijke uitleg over basistechnieken, werkwijze, ontwerpen en de principes van ergonomie Een uitgebreide handleiding voor beginners en gevorderden voor het maken van verbindingen en een fraaie afwerking.

Meer dan 20 mooie en praktische ontwerpen om te oefenen en meer ervaring op te doen.


DOE HET ZELF – klussen voor beginners m/v

Duidelijk klusboek voor beginners Iedereen heeft wel een paar klusjes in huis die blijven liggen. Je moet hulp inschakelen van familie of vrienden en dat komt er niet altijd van. Of je weet gewoon niet hoe je eraan moet beginnen.

Dan is dit boek dé oplossing. Doe het zelf is een duidelijk en eenvoudig klusboek voor beginners. Een gat boren, een lamp ophangen, die kapotte stoel repareren, zagen, schuren en schilderen… met dit boek leer je het allemaal! Elk klusje wordt vanaf nu een koud kunstje! –

Met handige stap-voor-stapfoto’s en een duidelijke uitleg. – Aangevuld met enkele gemakkelijke DIY’s. – Vol tips & tricks van ervaren klussers.


Hoe krijg ik een heerlijk huis

Binnenhuisarchitectuur op een geheel nieuwe wijze belicht.

Dit boek zal de manier waarop je naar je interieur kijkt voor altijd veranderen! Interieurarchitect Doret Schulkes heeft een geheel eigen visie: Een huis moet bijdragen aan je geluk en ook aan je gezondheid. Het is haar missie om een heerlijk huis voor iedereen bereikbaar te maken. Iedereen kan in een heerlijk huis wonen, als je maar weet waar je op moet letten. Dat heeft niets te maken met dure meubels of de kleur op de muur.

Waarmee dan wel? Dat lees je in dit boek. Het staat vol met concrete tips om direct in je eigen huis toe te passen.


Het huttenboek voor jonge klussers

Elk kind heeft een hut. Een deken over twee stoelen, een open plek onder een struik of zelfs een boomhut. Een plek waar je je kunt terugtrekken en die helemaal van jezelf is.

Susanne Roos ging samen met fotograaf Caroline Coehorst op bezoek bij jonge en oude huttenbouwers. Susanne verzamelde hun bouwverhalen en de allerhandigste kinderklustips. Hoe kun je veilig timmeren? Hoe gebruik je een boormachine? Wat is een wilgentakken hut?

Het huttenboek voor jonge klussers gaat over modder, zagen en schaafwondjes die niet erg zijn. Geen boek met kant-en-klare bouwtekeningen, maar juist een boek dat aanzet tot fantaseren en spelen. Niet zoeken naar dé perfecte plank, maar gebruiken wat je tegenkomt. Een boek waarin je steeds nieuwe ontdekkingen kunt doen. De mooiste hutten zijn namelijk nooit helemaal af, maar groeien een leven lang met je mee.


Handboek fietsreparaties – moderne stap-voor-stap handleiding

Moderne stap-voor-stap handleiding

Een reparatie aan je fiets doe je eenvoudig zelf met het handboek fietsreparaties. Een fietsenmaker is niet meer nodig. Rob van der Plas legt eenvoudig uit hoe je fietsbanden moet verwisselen, hoe je achterwielen vervangt, en hoe je je fiets in goede conditie houdt.

Van het repareren van trommelremmen tot het vervangen van je achterlicht, met het handboek fietsreparaties kun je alle reparaties makkelijk zelf voor elkaar krijgen.

Deze handleiding voor fietsreparaties biedt o.m.

 • Overzicht voor onderhoud en reparaties voor alle soorten fietsen.
 • Duidelijke en gedetailleerde stap voor stap instructies.
 • Talloze foto’s en instructietekeningen in kleur.
 • Up-to-date informatie, ook over de nieuwste fietsaccessoires.
 • Alles over preventief onderhoud en aanpassingen aan versnellingen, remmen, aandrijving en heel veel meer.

Elektronica voor Dummies

Elektronica is overal. Kijk om je heen, kijk in je zakken! Wedden dat je daar een vernuftig stukje elektronica in aantreft? Wil je weten hoe het werkt?

De basis is simpel, dat zul je zien. In de nieuwe editie van Elektronica voor Dummies leer je in begrijpelijk Nederlands hoe elektriciteit werkt en met welke gereedschappen je goed voorbereid voor de dag komt.

Ga aan de slag met de leuke projecten in dit boek en maak je de basis van elektronica eigen.

Cathleen Shamieh is een elektrotechnisch ingenieur en auteur met uitgebreide ervaring op het gebied van medische elektronica, spraakverwerking en telecommunicatie.


Freds bouwtekeningen

Freds Bouwtekening is het meeste complete pakket als het gaat om bouwtekeningen dat er op dit moment bestaat. Het pakket heeft meer dan 10.000 bouwtekeningen, inclusief handleiding en materiaallijst. Zowel geschikt voor jan met de pet (de doe -het-zelver) als voor de professional, of de handige Harrie die er iets mee wil bij verdienen.

Het zijn namelijk kant en klare bouwtekening, die je zonder enige kennis gemakkelijk kunt gebruiken. Door de heldere en duidelijke handleiding bij iedere tekening weet je precies waar je aan toe bent en hoe je stap voor stap de mooiste creaties kunt maken.

Wat vaak bij bouwtekeningen op het internet ontbreekt is een complete en overzichtelijk materiaallijst. want niets is vervelender dan meerdere keren naar de bouwmarkten te moeten omdat je niet verder kunt. Met de materiaallijsten van Fred heb je dit probleem niet meer en hoef je maar 1 keer de deur uit.

Wat heeft Freds Bouwtekeningen jou te bieden?

Je hebt net kunnen lezen dat je een keuze hebt uit ruim 10.000 kan en klare bouwtekeningen. Nu voel ik de volgende vraag aankomen wat kun je allemaal maken met de bouwtekeningen van Fred.

Hieronder vind je een kleine opsomming van de meubels en producten die worden aangeboden als bouwtekening. Ieder artikel en categorie heeft veel keuze, verschillende modellen, maten etc.

 • Banken
 • Bedden
 • Biljarttafels
 • Boekenkasten
 • Bolderkarren
 • Boomhutten
 • Bureaus
 • Carpots
 • Commodes
 • Dierenhokken
 • Eettafels
 • Gereedschapskisten
 • Hangmatten
 • Hekwerken
 • Kledingkasten
 • Loungesets
 • Picknicktafels
 • Plantenbakken
 • Speelgoed
 • Schuren en opslagruimtes
 • Etc.

Je krijgt niet alleen ruim 10.000 kant en klare bouwtekeningen die je stap voor stap kunt gebruiken. Bij de aankoop van dit pakket krijg je ook nog een aantal bonussen.

Bonus #1 : DWG & Cad software pakket

 • Makkelijk CAD bestanden openen en opslaan. Jij hebt vanaf nu geen dure software meer nodig.

Bonus #2 : Steigerhouten Tuinmeubelen gids

 • Bouwtekeningen en plannen om zelf producten te maken van steigerhout of sloophout voor in je tuin of verkoop.

Bonus #3 : Doe-Het-Zelf Winst E-book

 • In dit e-book leer je Hoe je jouw doe-het-zelf projecten met winst kunt gaan verkopen.

Bonus #4 : Doe-Het-Zelf Bouwkundige Benamingen

 • Alle bouwkundige namen en begrippen worden eenvoudig uitgelegd en benoemd.

Bonus #5 : Levenslang toegang

 • Levenslang toegang tot jouw gekochte bouwtekeningen, ook zijn er regelmatig nieuwe bouwtekeningen.

Een impressie!

Waarschijnlijk ben je enthousiast of benieuwd naar de bouwtekening en de werking van de website. Dan kan ik je blij maken, hieronder vind je een duidelijke instructie over de werking van het nieuwe systeem van Freds Bouwtekeningen. Het geeft een goed beeld van het product weer.

De review.

Zoals je hierboven kunt zien is de nieuwe versie van Freds Bouwtekening een gemakkelijk en overzichtelijk programma. Je hebt ook al een paar prachtige producten langs zien komen die je eenvoudig zelf kunt maken.

Naast de mooie vormgeving, heeft Freds bouwtekening nog veel meer voordelen. Door het overzicht en het grote aanbod kun je snel en eenvoudig een complete bouwtekening opzoeken zonder dat je dit veel geld, tijd en zoekwerk kost. Een bouwtekening laten maken doe je niet snel, omdat dit aardig in de papieren kan gaan lopen. Op het internet staat uiteraard wel gratis bouwtekeningen de keuze is lang niet zo groot en vaak onduidelijk en niet helemaal compleet. En dan heb ik het nog niet over de moeilijkheid en de materiaallijst gehad.

Freds bouwtekeningen zijn echt een gemak en door de duidelijke stap voor stap handleidingen kan ook de onhandige en de onervaren doe-het-zelver aan het werk. Door het grote en mooie aanbod kan ook de professional er goed mee uit de voeten.

Freds Bouwtekeningen is me 100% meegevallen, ik was sceptisch in het begin, ook omdat ik op het internet tijdens het zoeken, Radar, Kassa en zelfs opgelicht tegen kwam. Waarom deze zoekwoorden gebruikt wordt is mij een raadsel het is een goed product je gebruikt wel niet alle mogelijkheden maar als je een aantal bouwtekeningen gebruikt heb je het aankoopbedrag al terug verdiend. Bij de grotere doe-het-zelf projecten heb je het al met 1 tekening terug verdiend als je kijkt hoeveel je bespaart ten opzichte van de winkel en dat het ook nog eens een heel stuk duurzamer is.

Als laatste pluspunten wil ik het volgende benoemen, dat veel bouwtekeningen in verschillende maten wordt aangeboden vond ik echt helemaal geweldig, je hebt nu alternatieven qua formaat, zonder dat je zelf hoeft te improviseren wat er vaak niet beter op wordt. Daarnaast worden de maten goed aan gegeven zelfs in millimeters en alles is in het Nederlands.

Zijn er dan alleen maar pluspunten te noemen en geen nadelen of negatieve punten? Jazeker, geen enkel product is perfect en Freds bouwtekeningen ook niet.

Over de eigenaar is weinig tot geen informatie te vinden want Fred Schouten is niet de echte naam van de ontwikkelaar, maar een Pseudoniem. Vind het zelf wel leuk gevonden met een foto van een vakman. Kan me voorstellen dat niet iedereen dit prettig vind.

De verkooppagina vind ik wat schreeuwerig en opdringerig. Maar dit heeft natuurlijk niets met de kwaliteit van het product te maken dit is namelijk ruim voldoende.

Als je zelf doormiddel van deze bouwtekeningen aan de slag gaat moet je nog wel materialen kopen. Zelf materiaal kopen en klussen is in de meeste gevallen wel stukken goedkoper dan een kant en klaar product kopen en deze moet vaak als nog in elkaar gezet worden.

De ruim 10.000 bouwtekening staat heel mooi en het aantal klopt wel alleen veel ontwerpen hebben verschillende maten en deze zijn ook mee geteld. Dus het gaat niet om 10.000 verschillende bouwtekeningen ontwerpen. Ondanks dit detail is er nog een ruime keuze qua artikelgroepen praat je al over meer dan 80 categorieën / producten.

Fred Schouten gaat door het leven als een Pseudoniem. Oftewel een schuilnaam. Uiteraard zullen er heus meerdere Fred Schouten’s zijn op deze aardbol alleen hebben die niets van doen met dit product.

De prijs van Freds Bouwtekeningen.

Nu je een goed beeld hebt van Freds Bouwtekeningen is het tijd voor de prijs. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen.

De prijs van Freds Bouwtekeningen is € 67,- voor het complete pakket met 10.000 bouwtekeningen en 5 bonusproducten.

Bij 1 groot project of meerdere kleine projecten is het geld snel terug verdiend en je kunt met deze vele objecten ook zelf geld verdienen.

Dit is nog niet alles! Je krijgt namelijk ook nog een niet-goed-geld-terug-garantie. Als het product niet naar wens is kunnen je binnen 30 dagen je geld terug vragen. Je loopt dus geen enkel risico en kunt zonder risico Freds Bouwtekeningen aanschaffen.


Vergelijkbare berichten