Hoe kun je tweedehands boeken verkopen? En hoe bepaal je de waarde?

Een boek is meer dan alleen een bundel papier en inkt; het is een drager van kennis, verbeelding en menselijke ervaring. In deze verkenning duiken we diep in de verschillende elementen die de waarde van een boek kunnen beïnvloeden. Van zeldzaamheid en conditie tot de invloed van de auteur en het historische belang van een werk, elk boek heeft zijn eigen unieke verhaal dat bijdraagt aan zijn waarde.

Maar waar kun je het beste je boeken verkopen? Hoeveel zijn ze waard? Hoe lang duurt het voordat ik het geld krijg? Deze vragen en nog veel meer behandel ik in deze blog, zodat jij aan het eind van deze blog weet hoe jij het beste jouw tweedehandse boeken kunt verkopen.

Autumn 2- 728 x 90

Hoe kun je de waarde bepalen van je tweedehandsboeken?

Als je geen idee hebt hoeveel de boeken waard zijn, is het lastig te bepalen hoeveel je voor je tweedehands boeken moet vragen. Er zijn ook geen lijsten met de waarde van de tweedehands boeken of bepaalde tools. Wel kunnen de onderstaande tips/adviezen je wellicht helpen een om een goede prijs te bepalen voor je boeken. Je wilt natuurlijk niet te weinig vragen, maar ermee blijven zitten is ook niet de bedoeling.

Wat vragen andere verkopers voor jouw tweedehands boek?

Zelf verkoop ik tweedehands stripboeken op beurzen en op marktplaats. Zelf Google ik regelmatig wat anderen voor het boek vragen. Ook kijk ik zelf vaak bij boekwinkeltjes.nl en bij marktplaats.nl. Zelf probeer ik vaak net iets onder het gemiddelde te gaan zitten. Als je de tweedehands prijs gaat bepalen, kijk dan ook even naar de nieuwprijs. Tweedehands boeken zijn in het algemeen goedkoper.

De staat van het boek.

De staat van het boek bepaald ook de waarde. Ik merk zelf steeds vaker bij de verkoop van stripboeken dat de staat erg belangrijk is. Tweedehands boeken als nieuw zijn meer waard dan beschadigde-, beschreven-, vieze- of goed belezen boeken. Als je de tweedehands boeken online gaat verkopen, maak dan foto’s van de beschadiging en vermeld die ook in de advertentie, dit voorkomt teleurstellingen en vervelende reacties.

Hoe oud is het boek?

Bepaalde boeken worden alleen maar meer waard naarmate ze ouder worden. Dit geldt in veel gevallen wel voor de stripboeken. Gewone boeken leveren in de meeste gevallen het meeste geld op als ze nog vrij recent zijn. Ook bij recente tweedehands boeken (net uitgebrachte boeken) zou ik minimaal € 5,- van de nieuwprijs afhalen. Ook al is het boek misschien in nagenoeg ongelezen staat, mensen willen altijd minder betalen voor tweedehands boeken. Daarnaast verkopen recente boeken in de meeste gevallen ook beter dan boeken die al een paar jaar in de schappen liggen.

Is het boek zeldzaam of is het een speciale uitgave?

Bij oude boeken gaf ik al aan dat oude boeken regelmatig meer waard zijn dan nieuwe boeken. Bij de stripboeken is de eerste druk veel geld waard. Boeken die niet meer uitgebracht worden en waar maar een beperkt aantal exemplaren van uitgebracht zijn hebben vaak een hoge waarde. Dit geld ook voor speciale uitgaven. Denk bij speciale uitgaven aan gesigneerde boeken of luxe uitgaven. De prijs is afhankelijk van vraag en aanbod.

Dit zijn de belangrijke graadmeters voor je prijs. Ook met deze hulpmiddelen kan het soms nog lastig zijn. Als het boek te duur is geprijsd en niet verkocht wordt kun je altijd nog zakken. Is het boek te goedkoop, dan is de kans groot dat je het boek snel verkoopt.

Waar kun je tweedehands boeken verkopen?

Er zijn veel verschillende plekken en manieren hoe jij je tweedehands boeken kan verkopen. Hieronder volgen de best verkopende en de meest voor de hand liggende methodes.

Boekenmarkten.

Boekenmarkten zijn over het algemeen iets minder druk dan grote rommelmarkten, maar je hebt een specifiek publiek. Als je speciale boeken hebt is dit wel een methode om je boeken te verkopen. Naast handelaren zie je ook regelmatig privé personen hun collectie verkopen. Dit zijn vaak de drukste kraampjes. Boekenmarkten zijn over het algemeen wel een stuk duurder dan rommelmarkten, maar iedere klant is een boekenliefhebber.

Rommelmarkten.

Op rommelmarkten kun je goed tweedehands boeken verkopen, vooral als je speciale uitgaves en recente boeken te koop hebt. Vooral Koningsdag is een goede dag voor de verkoop. Bij de meeste rommelmarkten moet je wel standplaats kosten betalen, je maakt veel uren en er is een kans dat je niet veel verkoopt. Ook is er vaak veel concurrentie.

Bol.com

Via Bol.com kun je ook tweedehands boeken verkopen. Dit is een goede mogelijkheid want Bol.com heeft een enorm groot bereik. In januari 2020 had Bol.com 10,6 miljoen bezoekers op hun website.

Op bol.com kun je zelf de verkoopprijs bepalen. Ten opzichte van de marktplaats platformen zijn er wel kosten verbonden aan Bol.com. Je betaalt niet voor het plaatsen van je boeken, maar alleen bij verkoop. Deze kosten kunnen wel aardig oplopen en je moet hier zeker rekening mee houden met het bepalen van je verkoopprijs. De bemiddelingsbijdrage bestaat uit: €1,00 per verkocht artikel + 15% van de verkoopprijs van het artikel. Ook betaal jij de verzendkosten, deze kun je uiteraard doorberekenen naar de klant.

Een ander nadeel is dat je vrij lang op je betaling moet wachten. Op de website van Bol.com staat dat er elke 3 weken een factuur gemaakt wordt en dat de betaling na het maken van de factuur maximaal 3 werkdagen duurt.

Bij simpele boeken die overal te verkrijgen zijn is het in mijn ogen niet aantrekkelijk. Heb je iets speciaals te koop of een recent boek, dan kan het zeker een goede verkoop optie zijn. Verkoop je niets, dan heb je ook geen kosten. Met het bepalen van de prijs zou ik wel de prijzen van andere tweedehands aanbieders vergelijken, zodat je wel de goedkoopste bent of een gemiddelde prijs hebt.

Hieronder lees je hoe je de boeken kunt aanbieden bij Bol.com

  • Maak een verkoop account aan bij Bol.com
  • Voer per boek het ISBN nummer in. Bol.com plaatst vervolgens de informatie van het boek bij jouw advertentie.
  • Geef de staat van het boek aan. Bijvoorbeeld het boek is als nieuw, of heeft een beschadigde kaft etc.
  • Tenslotte bepaal jij de verkoopprijs. Bol.com helpt je bij het kiezen van een juiste verkoopprijs.

Als je een boek hebt verkocht, krijg je een mail van Bol.com.

  • Na de mail log je in bij bol.com.
  • Vervolgens ga je akkoord met de verkoop.
  • Selecteer vervolgens de verzendwijze.
  • Daarna print je de pakbon en het verzendlabel uit.
  • Je pakt het boek in en plakt het verzendlabel erop. Nu hoeft je het pakket alleen nog maar te versturen.

Marktplaats platformen.

Marktplaats platformen heb je in vele varianten de bekendste is Marktplaats.nl. Een andere platform waar ik zelf ook veel verkoop en koop is Marketplace van Facebook. Je kunt in de meeste gevallen gratis je boeken aanbieden en op de boven genoemde platformen zijn veel potentiële kopers. Je kunt de boeken thuis op laten halen, maar ook versturen is een optie. Buiten het gebruik van internet hoef je geen kosten te maken, wel gaat er veel tijd in zitten. Je moet foto’s maken, een advertentie maken en plaatsen en je correspondeert met de potentiële koper, daarnaast heb je nog de afhandeling van de verkoop.

Boekenbalie.

Boekenbalie is in feite een app waar jij je tweedehandse boeken te koop aan bied. Je voert het boek dat je wil verkopen in doormiddel van het isbn-nummer of je scant de barcode. Na het invoeren krijg je direct de prijs te zien waar boekenbalie het boek voor wil kopen. Je hoeft niet 1 boek per keer te verkopen, je kunt meerdere boeken invoeren en als je denkt dit is een mooi aantal of je hebt alle boeken gehad die je wil verkopen kun je akkoord gaan met de prijs. Boekenbalie stuurt je dan een doos toe. In deze doos stop jij de boeken die je wilt verkopen.

Vervolgens stuur jij de boeken op naar boekenbalie. De verzendkosten worden betaald door boekenbalie. Boekenbalie is een inkoper, dus je krijgt niet de prijs voor de boeken die je kan krijgen op marktplaats, Bol.com, rommelmarkten etc. Het voordeel is wel dat je snel geld ontvangt voor je boeken (binnen 7 dagen) en ook een zekerheid hebt dat je ze verkoopt. Een ander voordeel is dat je ook studieboeken kan aanbieden, deze zijn normaal niet makkelijk te verkopen, hier moet je geluk mee hebben.

Je moet wel boeken in een goede staat gaan aanbieden, als het blijkt dat je kapotte boeken hebt op gestuurd of zwaar beschadigd, worden deze boeken niet uitbetaald.

Tot slot de conclusie.

Het verkopen van de tweedehands boeken kan lucratief zijn, daarnaast ruimt het ook op. Wil je direct geld dan kun je kiezen voor de boekenbalie, omdat het om een inkoop organisatie gaat krijg je niet de hoofdprijs. Je kunt een hoger bedrag voor je boeken krijgen bij verkoop op het internet of op een markt. Verkoop op een markt kost veel tijd en energie, ook moet je vaak geld betalen voor een standplaats. Je maakt dus kosten zonder dat je weet of je gaat verkopen.

Online verkoop kost in veel gevallen niets, zoals bij de marktplaats platformen. Bij Bol.com heb je alleen kosten bij de verkoop. Deze kosten kunnen aardig hoog oplopen en je moet vrij lang wachten voordat je het geld ontvangt. Wel moet je de verzendkosten voorschieten. Daarintegen heb je wel een miljoenen publiek tot je beschikking.

Marktplaats en marketplace hebben dagelijks ook veel bezoekers en je betaald helemaal niets, ook niet bij verkoop. De producten kunnen bij jou thuis opgehaald worden of worden verzonden. Bij verkoop heb je wel gelijk geld via je rekening of contant bij het ophalen.

Zelf verkoop ik de stripboeken op markten en marktplaats. De markten werken voor mij het beste, maar marktplaats is een goede aanvulling en nu met de corona beperkingen een goed alternatief. Marketplace gebruik ik ook regelmatig, alleen zelf verkoop ik hier minder dan bij marktplaats.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vergelijkbare berichten