De beste strategie en tips om te winnen met monopoly 2024

Monopoly één van de meeste gespeelde spellen. Het originele spel is met straten,steden en stations zoals Groningen, Utrecht en Amsterdam met de Kalverstraat. Naast de oorspronkelijke versie zijn er nog vele spelvarianten bij gekomen zowel voor volwassenen als voor kinderen. In de leukste monopoly spellen worden de 10 leukste versies uitgebreid besproken.

Veel mensen spelen voor het plezier en de gezelligheid, toch zijn er ook veel spelers die spelen om te winnen. Of je nu een junior versie speelt, de star wars editie of origineel met een goede strategie en tactiek kun je winnen.

Om je een beetje te helpen heb ik hier de beste tips, adviezen en strategieën voor je op een rij gezet die je kan helpen na de overwinning bij een spelletje Monopoly. De meeste tips en strategieën zijn bij alle spelvarianten toe te passen. De tips en adviezen worden uitgebreid beschreven.

Sommige adviezen en tips zijn tegenstrijdig gebruik dan de adviezen die jij het prettigst vind.

Koop zoveel mogelijk straten in het begin van het spel

Een goede tactiek kan zijn dat je gelijk bij het begin van het spel zoveel mogelijk straten gaat kopen. Dit heeft 3 voordelen. Het eerste voordeel is dat je de kans op inkomsten vergroot. Het tweede voordeel is als je veel straten hebt dat je tegenstander deze niet meer kan kopen, en dus ook geen inkomsten van deze staten kan ontvangen. Het laatste voordeel is dat je indien nodig ruil materiaal hebt voor verder in het spel.


Koop straten die andere spelers graag willen of nodig hebben.

Ruilen is een belangrijk onderdeel van Monopoly. Veel ruilmateriaal kan je hierbij helpen, nog beter is de straten die iemand anders graag wil hebben. Goed ruilen bepaald vaak al gedeeltelijk wie de winnaar wordt bij Monopoly. Koop daarom altijd straten die een andere speler graag wil hebben dit kan jou een stuk verder helpen en misschien wel na de winst van het spel.

Heeft iemand al 2 van de 3 straten (of andere items ligt aan het spel) koop dan altijd de derde als je de mogelijkheid hebt.


Koop niet alle straten zomaar!

Het kan aantrekkelijk zijn om zoveel mogelijk te kopen en later met ruilen zelf beter van te worden. Toch zijn er bepaalde situaties waarom je beter een keer niet kunt kopen. Als 2 van de 3 straten al zijn verkocht aan 2 verschillende spelers (elke speler heeft er 1). Dan zou jij als 3de een enkele straat kopen en met 2 spelers moet ruilen om een complete straat te krijgen.

Je kunt beter het geld bewaren en gebruiken voor je eigen straten of een straat kopen die iemand graag wil hebben.


Maak gebruik van de meeste bezocht vakken

Monopoly Landkans 1

Bron: Sumproduct

Hierboven zie je Monopoly bord het aantal procenten geeft aan hoe vaak het vakje wordt bezocht. De straten en vakjes tussen de gevangenis en ga naar de gevangenis worden het meest bezocht bij het normale spel zijn dat de straten in Groningen en Utrecht.

Wist je trouwens dat 6, 7 en 8 het meeste gegooid worden met 2 dobbelstenen. De kans is ook groot dat iemand op Neude of de Biltstraat komt vanuit de gevangenis. Daarom wordt Utrecht vaak gezien als beste straat. Koop daarom altijd de straten uit Utrecht, Groningen en de andere groene vakken op de foto hierboven.


Denk goed na bij het kopen van dure straten met extreme kosten.

Het kan aantrekkelijk lijken en verleidelijke zijn om de dure straten te kopen. Als iemand hier op komt te staan kun je cashen. Helaas hebben wij hierboven gezien dat op de Kalverstraat en de andere dure straten weinig wordt bezocht door de spelers. Daarnaast zijn de dure straten een aanslag voor je portemonnee en dan hebben wij het nog niet eens over de huizen en hotels gehad. In het begin van het spel is dit niet te veroorloven.


Bouw zoveel mogelijk huizen in dezelfde stad en straat.

Het is niet alleen leuk om huizen te bouwen maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn omdat je meer inkomsten kan werven als iemand op jouw straat terecht komt waar huizen staat opgebouwd.

Het beste is zo snel mogelijk 3 huizen te bouwen in deze zelfde straat. Het verschil van inkomsten is groot tussen 2 en 3 huizen. Bouw ook zoveel mogelijk in dezelfde stad / monopoly n niet overal maar 1 huis. Het grote voordeel van bouwen in de delfde stad is dat de kans groter is dat een speler op één van de vakjes terecht komt. Omdat de vakjes dichtbij elkaar liggen.


Woningtekort: bouw huizen, geen hotels

In het spel Monopoly heb je in totaal 32 huizen. Na 4 huizen kan er een hotel gebouwd worden. Een hotel zorgt wel voor veel inkomsten als iemand er op komt. Maar dit betekent ook dat er weer 4 huizen terug gaan in de voorraad. Als jij veel straten met huizen hebt betekent dit dat er minder huizen beschikbaar zijn voor andere spelers. Daarom kan het een tactische zet zijn om zo snel mogelijk veel huizen te bouwen en geen hotels.

Dit kan er voorzorgen dat spelers geen huizen meer kunnen bouwen en dit scheelt jouw weer als jij op hun vakje komt, kost je dit minder geld.


Onthoud de gespeelde Kans en Algemeen Fonds kaarten

Het onthouden van de gespeelde kans en algemeen fonds kaarten lijk misschien onzinnig. Maar het kan je wel in het voordeel brengen. In totaal zijn er 16 kans kaarten en 16 Algemeen Fonds kaarten. Als jij de kaarten niet kent uit je hoofd, kan het zin vol zijn deze te leren.

De kans kaarten sturen je groot en deels naar een andere plek op het bord. De Algemeen fonds kaarten geeft je het vaakst geld. Als je weet welke kaarten uit het spel zijn gespeeld kun jij je keuzes hier op baseren.

Als je bijvoorbeeld een Algemeen Fonds Kaart rekt met betaal 1000 boete of neem een kans kaart. Is het handig als jij weet welke kaarten er nog getrokken kan worden bij de kans kaarten kan het verstandig zijn om voor de kans kaart te gaan of juist de boete pakken.


Blijf in de gevangenis zitten

In het begin van het spel wil je graag straten kopen, als het spel vordert zijn de meeste straten verkocht en worden de eerste huizen gebouwd. De kans dat je op iemand straat komt wordt nu groter en ook duurder. Als je een keer in de gevangenis komt te zitten, kun je beschouwen als een feestje. Speel je kaart verlaat de gevangenis zonder te betalen dan ook niet. Blijf lekker zitten waar je zit en laat de andere spelers ondertussen maar op jouw straten komen.

Deze tip werkt eigenlijk alleen goed als alle straten of op 1 of 2 na verkocht en er al flink wat huizen zijn gebouwd. Anders kun je beter op straten jacht gaan als er nog diverse straten te koop zijn.


Van ruilen komt huilen.

Met ruilen kun jij monopoly winnen maar ook verliezen. Ruilen is een goed middel om je straten compleet te krijgen. Je kunt het beste gaan ruilen wanneer alles verkocht is of het meeste straten. Niet alleen straten kun je ruilen maar ook stations of nutsbedrijven. Als jij nutsbedrijven kunt ruilen voor een straat moet je het zeker doen anders om kun je beter geen straten ruilen voor stations en nutsbedrijven. De inkomsten zijn minder van de stations en de nutsbedrijven. Stations kunnen wel als een extraatje interessant zijn maar met alleen stations ga je niet winnen.

Als je met een snelle ruil een monopoly (alle kleuren van een stad) kunt krijgen kun je hier voor kiezen, want dan kun je gelijk gaan beginnen met het bouwen van huizen. De huizen zijn het goedkoopste en interessant bij de steden met de kleuren lichtblauw, lichtpaars en oranje.


Spaarpot

Als de spelers monopoly´s hebben en beginnen met huizen te bouwen, wordt het betalen van de huur ook een stuk hoger. Daarom is het verstandig een spaarpotje aan te maken en geld te sparen zodat je de huur kan betalen. De gevangenis kan je helpen bij het sparen, je kunt wel goed ontvangen maar hoeft zelf niet te dobbelen met het risico dat je huur moet betalen.


Je tegenstander failliet laten gaan.

Als de tegenstander geen voldoende geld hebt kun jij bezittingen zoals straten gaan overnemen. Dit kan interessant zijn zo kun jij als nog jouw monopoly uitbreiden. Als je tegenstander huizen of hotels heeft, is het interessante als je tegenstander de hotels en huizen moet verkopen. De huur wordt lager dus je tegenstander krijgt ook minder inkomsten terwijl jij verder kunt uitgebreiden. Dit zijn de eerste stappen naar de overwinning.


SpeelgoedSpeelgoed

Vergelijkbare berichten