|

De top 7 van de leukste prentenboeken voor volwassenen 2024

Prentenboeken hebben een lange geschiedenis, die eeuwen teruggaan. Ze worden van oudsher in verband gebracht met kinderliteratuur. De afgelopen jaren is er echter een verschuiving in opgetreden, waarbij volwassenen prentenboeken steeds meer omarmen als een vorm van amusement en artistieke expressie.

Prentenboeken zijn geëvolueerd van eenvoudige verhalen met bijbehorende illustraties tot complexe verhalen die een breed scala aan thema’s en emoties onderzoeken. Door deze verandering kunnen prentenboeken een breder publiek aanspreken, ook volwassenen die de visuele verhalen en artistieke schoonheid van deze boeken waarderen.

Voor deze pagina heb ik een top 7 samengesteld met de leukste prentenboeken voor volwassenen. Om je een goed beeld te geven van de prentenboeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Zoals het is

Floris Tilanus debuteerde in 2015 met het prentenboek Keizer Karel verliefd. Een oeroude legende. Twee jaar later heeft Tilanus met zijn precisie en verbeeldingskracht een prentenboek voor volwassen gemaakt. Wordt de lezer hier een beetje beseibeld? Welk leven zien we hier uitgebeeld? Is het zoals Schwartz het ziet, of is het zoals de genadeloze beschouwer het wil? En is Schwartz daadwerkelijk de koning van de sof, of zien wij niet alles? Met Zoals het is. Het leven van professor Joachim Schwarz, zijn nieuwe ‘literair prentenboek’, vervolgt Tilanus zijn eigenzinnige pad, en munt er en passant een nieuw genre mee. Floris Tilanus tekende met fijne hand en twee ogen voor detail dit grootse kleine leven.


Cicade

Inspirerend prentenboek over een cicade die al zeventien jaar op hetzelfde kantoor werkt. Hij is nooit ziek, klaagt niet en werkt harder dan zijn collega’s, maar bij elke promotie wordt hij overgeslagen en door zijn collega’s wordt hij belachelijk gemaakt en gepest. Als de cicade alle moed verloren lijkt te hebben, ondergaat hij een schitterende metamorfose. Hij krijgt vleugels en laat zijn oude leven achter zich.

Shaun Tan maakte een aangrijpend prentenboek over vastzitten in een uitzichtloze situatie en dromen van een betere toekomst. Of het gaat om school, werk, relaties of eenzaamheid, velen zullen dat verlangen herkennen. Vertaald door Bart Moeyaert.


Draden

Poëtisch prentenboek over de liefde tussen ouder en kind en het volgen van je hart.

Alle mensen zijn ergens naar op zoek: naar vriendschap, naar avontuur… Of naar iemand om van te houden en voor te zorgen. De vrouw in dit boek volgt een rode draad en vindt een kindje. Het kind groeit op en volgt haar eigen draden. Maar ze blijven voor altijd met elkaar verbonden.

Met weinig woorden en in ingetogen illustraties vertelt dit boek bijna méér dan in woorden is uit te drukken. Prachtig vertaald door Imme Dros.


Jij lievert

Jij lievert – Geert De Kockere en Sabien Clement

Luchtig en iet of wat pikant geschenkboek voor al wie verliefd, verloofd of getrouwd is.
Met heel veel korte tekstjes over tederheid, liefde en erotiek en vol dubbelzinnigheden en woordspelingen. Soms heel teder, meestal grappig, af en toe prikkelend en altijd poëtisch. De teksten hebben maximum 160 lettertekens en kunnen dus via sms-berichten verstuurd worden.
De kleurentekeningen van Sabien Clement relativeren en tonen de mens in zijn naakte waarheid. Soms grotesk, soms ontroerend mooi en altijd vol liefde.

Een mooi uitgegeven cadeauboek voor tieners, adolescenten en volwassenen.

Ik was jou
aan het schrijven
en jij was mij
aan het lezen.
Maar lang duurde het niet.
Want ik was onleesbaar
en jij onbeschrijfelijk.


Haast

Ze noemden hem Haast, want hij was altijd op de vlucht.Hij rende van ’s ochtends tot ’s avonds en stopte nooit.Niet om te slapen, niet om te dromen, zelfs niet om lief te hebben.Al honderd keer rende hij de wereld rond, maar zonder ooit iets te zien.Tot hij op een dag Berg ontmoette …Een poëtisch verhaal van Stéphane Servant over omgaan met de tijd. Met prachtige illustraties van Rébecca Dautremer.


De vrouw van de schilder

Aangrijpende novelle met een onverwachte afloop – Magnifieke prenten die de onmacht van de personages weerspiegelen – Een koesterboek voor volwassenen Een pakkend verhaal over liefde en dementie. Een man en een vrouw zitten bij de dokter. De vrouw is teleurgesteld, haar man lijkt zo afwezig. Ze vraagt zich af of hij, die haar zo graag schilderde, haar nog wel ziet staan. Ze kijkt terug op hun leven en hun reizen. De vrouw wil de man terug uit de verhalen die ze vertelt. Maar waar is hij? En valt hij nog terug te halen?


Alice in Wonderland

Hoogtepunten uit de wereldliteratuur vertalen naar de 21ste eeuw: topillustrator Valeria Docampo is er haar handelsmerk van aan het maken. Haar herinterpretatie van Alice in Wonderland brengt dit absurdistische verhaal helemaal tot leven. Maak (opnieuw) kennis met het gehaaste konijn, de waterpijprokende rups, de gekke hoedenmaker en de Hartenkoningin. Valeria Docampo brengt deze iconische personages op haar eigen, unieke manier tot leven voor een nieuwe generatie lezers.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *