|

De top 10 van de beste boeken over Chinese geneeskunde 2023

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de verzamelnaam voor diverse genees- en behandelwijze uit Azië en met name China. De Chinese Geneeskunde is gebaseerd op inzichten van soms meer dan 2000 jaar terug.

Bij de Chinese geneeskunde is de uitgangspunt een goede gezondheid en wordt pijn en ziekte beschouwt als signaal dat het lichaam uit balans is. De behandeling met de Chinese geneeskunde is met het doel van het herstellen van het evenwicht.

Meer over de Traditionele Chinese Geneeskunde en de verschillende methodes vind je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Naast de boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst voor meer informatie over het boek. Via de link kun je het boek over de Chinese geneeskunde eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Chinese geneeskunde voor iedereen

Deze praktische gids bevat een schat aan tips voor lichamelijke balans en optimale gezondheid. Het boek maakt je in heldere taal wegwijs in de theorie van de Vijf Elementen en andere wijsheid uit de 2000 jaar oude Chinese geneeskunde. Aan de hand van de seizoenen, de elementen en de organen van het menselijk lichaam leer je begrijpen wat jouw individuele lichamelijke behoeftes zijn en hoe je een energetische en fysieke balans bereikt.

Het boek staat vol eenvoudig te bereiden recepten, tips voor zelfhulp en beproefde geneesmiddelen op basis van kruiden.

 • Een schat aan tips voor lichamelijke balans en optimale gezondheid.
 • Maakt duidelijk welke patronen in jouw leven en eetgewoontes bepalend zijn.
 • Tips en ervaringen om een energetische en fysieke balans te ondersteunen.

Mindy K. Counts is holistisch therapeut, acupuncturist en kruidkundige.Ze is mede-oprichter van het Inner Ocean Empowerment Project, een non-profitorganisatie die zich wereldwijd inzet voor holistische gezondheidszorg en onderwijs. Ze studeerde contemplatieve psychologie en behaalde haar masterdiploma in klassieke acupunctuur aan het Institute of Taoist Education and Acupuncture.


Traditionele Chinese geneeskunde

Michael Grandjean en Klaus Birker lichten de filosofie, diagnostiek en behandelmethoden van de traditionele Chinese geneeskunde toe in het standaardwerk ‘Traditionele Chinese geneeskunde’.

Er is steeds meer belangsteling in Nederland voor traditionele Chinese geneeskunde (TCG). TCG omvat een enorm gebied en om de samenhang in deze holistische geneeskunde beter te kunnen begrijpen wordt je ‘Chinees denken’ bijgebracht. Michael Grandjean en Klaus Birker behandelen de grondpijlers van de traditionele Chinese geneeskunde: acupunctuur, kruidengeneeskunde, voeding en chi gong.

De bekendste ziekten worden vanuit de Chinese geneeskunde belicht en verklaard. Daarnaast gaan Grandjean en Birker in ‘Traditionele Chinese geneeskunde’ in op de diagnostiek van TCG en de therapeutische stappen die mogelijk zijn, zodat je aan het einde enig idee hebt van de reikwijdte van TCG, hoe zij werkt, hoe groot de kans op succes is, maar ook waar de grenzen van dit complexe systeem liggen.

‘Traditionele Chinese geneeskunde’ is een onmisbare inleiding in deze geneeskunde voor zowel de geïnteresseerde leek als de arts, natuurgenezer en therapeut.


Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) voor elke dag

De kern van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt gevormd door de stimulering van de levensenergie qi. Elke klacht, of die nu lichamelijk of geestelijk is, komt namelijk voort uit een verstoring van de harmonie tussen yin en yang, waardoor de qi niet meer ongestoord kan vloeien. De behandeling richt zich altijd op het herstellen van die verstoorde balans om de qi-stroom te bevorderen en de zelfhelende krachten van het lichaam op te wekken.

Er zijn vele vormen van TCM: acupressuur, geneeskrachtige theeën en het gebruik van kruiden en planten, bewegings- en meditatieoefeningen uit de qi gong, helende massages en een uitgebalanceerde voeding op basis van de vijf elementen – allemaal helpen ze om alledaagse kwalen te verzachten en gezond te blijven.

Na een inleiding in de basis van de TCM en een bespreking van de traditionele Chinese geneesmiddelen en -methoden volgen dagprogramma’s voor alle dagen van de week, elk voor een bepaald deel van het lichaam. Daarbij worden verschillende vormen van de TCM ingezet om de gezondheid van dit specifieke lichaamsdeel te verbeteren en een betere algemene conditie te verkrijgen.

Dit boek biedt een effectieve en eenvoudige genees- en ontspanningsmethode, die ook geschikt is voor mensen met een druk bestaan omdat ze elke dag maar 5-10 minuten vergt.

Li Wu is professor in de traditionele Chinese geneeskunde (Universiteit Yunnan) en studeerde psychologie in Duitsland. Daarnaast is hij qi-gongmeester, doctor in de acupunctuur en TCM en professor aan de University of East-West-Medicine in Californië. Hij heeft een succesvolle natuurgeneeskundige praktijk in München.


De Chinese Geneeskunde Praktisch Toepassen

De mens is in zijn natuurlijke toestand gezond en gelukkig, maar verschillende factoren in ons leven vervreemden ons hiervan. Geleerden uit het oude China wisten hoe ze met enkele wijsgerige, maar “eenvoudige principes die negatieve factoren konden vermijden en neutraliseren, zodat een levenslange gezondheid en geluk binnen ieders bereik komt.

In dit boek ontdekt u;

 • Het geheim van respect en begrip voor uw gestel
 • Het geheim van een gezonde voeding aangepast'” aan uw behoeftes
 • Het geheim van een evenwichtig emotioneel leven
 • Het geheim van het juiste evenwicht, tussen werk,rust en lichaamsbeweging
 • Het geheim van de invloed van uw omgeving

Dankzij de wijsheden van de Chinese geneeskunde zult u uw energievoorraad aanvullen en beschermen,ziektes overwinnen, uzelf nieuwe:kracht geven en:levensvreugde beleven.


De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde 

De laatste uitgave van dit heel populaire boek blijft de westerse lezers een duidelijke verklaring van de theorie en praktijk van de Chinese geneeskunde verschaffen.

De 3e uitgave van De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde is rijk geïllustreerd en werd volledig vernieuwd.

Ze werd nauwkeurig voorbereid om deze complexe materie, die voortvloeit uit de eerste behandelingsprincipes van een brede waaier van ziektecondities, op een unieke en systematische manier voor te stellen. Deze 3e uitgave van dit onmisbare boek werd opnieuw ontworpen om een meer vatbaar, modern gevoel aan de inhoud te geven teneinde de leerervaring van de lezer te versterken.

Bijkomende kenmerken :

Gebaseerd op een unieke en onschatbare combinatie van uitgebreide klinische ervaring, moderne Chinese geneeskundige tekstboeken en klassieke bronnen, vooral De klassieker van de interne geneeskunde van de gele keizer (Nei Jing) en de Klassieker van de moeilijkheden (Nan Jing).

Rijkelijk geïllustreerd met meer dan 750 figuren en meer dan 1000 tabellen en kaders opgesteld om de kernbegrippen te benadrukken.

Met Pinyinequivalenten en Chinese karakters om onmiddellijk te verduidelijken welke oorspronkelijke term vertaald werd.

Leerpunten en zelftoets op het einde van elk hoofdstuk benadrukken de essentiële informatie.

Casussen passen de theorie op diagnostiek en behandeling toe en brengen het onderwerp tot leven in een realistische context.

Een uitgebreid Glossarium verklaart nieuwe termen en hun oorsprong van vertaling.

Bijkomende Appendices met Voorschriften, Bibliografie en Chinese chronologie.


Basisboek orgaanklok

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) hebben onze organen elk hun eigen ritme. Om de twee uur wordt een bepaald orgaan via de meridianen voorzien van extra energie. Op deze actieve fase volgt een rustfase. Als deze schommeling, deze wisselwerking tussen yin en yang, in balans is, dan voelen we ons gezond.

Worden we bijvoorbeeld ’s nachts telkens op een bepaalde tijd wakker of voelen we ons ’s middags al moe, of voelen we ons opgejaagd, geprikkeld of uitgeput, dan is dat een teken dat ons levensritme uit balans is geraakt. De orgaanklok kan inzicht geven in welke meridianen uit balans zijn. Daarnaast kan de orgaanklok worden ingezet om het beste moment te kiezen voor behandeling: in de actieve fasen reageren de organen bijzonder goed op alternatieve geneeswijzen zoals acupressuur, acupunctuur en gezondheidsthee.

Li Wu geeft ons met zijn boek een gefundeerde, begrijpelijke inleiding in het complexe systeem van de TCM:

 • Gi, yin en yang en de leer van de vijf elementen
 • Hoe ons lichaam via meridianen en partnermeridianen van energie wordt voorzien
 • De orgaanklok: welk orgaan is op welke tijd actief?
 • Geneeskrachtige kruiden, massages, acupunctuur en acupressuur – welke natuurgeneeswijzen helpen?
 • Voorkomen en behandelen met complementaire geneeswijzen

Door weer naar onze innerlijke klok te gaan luisteren, kunnen we genezingsprocessen op gang brengen.

Li Wu is professor in de traditionele Chinese geneeskunde (Universiteit Yunnan) en studeerde psychologie in Duitsland. Daarnaast is hij qi-gongmeester, doctor in de acupunctuur en TCM en professor aan de University of East-West-Medicine in Californië. Hij heeft een succesvolle natuurgeneeskundige praktijk in München.


Diagnostiek in de chinese geneeskunde

Nederlandstalige vertaling van “Diagnosis in Chinese Medicine, a comprehensive guide”

Zoals de auteur in zijn inleiding benadrukt, is de specificiteit van de Chinese Geneeskunde uiteraard gebaseerd op haar theoretische gondslagen, maar ook op de centrale rol van de patiënt, die we in de dagelijkse praktijk ontmoeten.

De diagnostiek ligt aan de basis van deze ontmoeting en Giovanni Maciocia heeft zijn volledige carrière als onderwijzer gewijd aan het overbrengen van de kennis nodig om de Chinese Diagnostiek – inclusief tong- en polsonderzoek – te beheersen.

Een van de verdiensten van Maciocia is zijn bekwaamheid om de diagnostiek volgens de Chinese Geneeskunde te “vertalen” naar klachten van onze westerse patiënten evenals naar bepaalde pathologische syndromen die afwezig zijn in de Chinese litteratuur (hyperactieve kinderen, verlangen naar snoep, chronisch vermoeidheidssyndroom, …)

Voornaamste onderverdelingen van dit boek:

 • De vier diagnostische methodes (observatie, ondervraging, palpatie, horen/ruiken)
 • De symptomen en tekens
 • Syndroomidentificatie
 • Verschillende indexen.

Dit rijk geïllustreerd boek vertegenwoordigt een ongeëvenaarde informatiebron bedoeld om pratici te leiden naar de juiste behandelingsstrategie.


Voeding volgens de vijf elementen

De door Barbara Temelie beschreven voedingsleer volgens de vijf elementen berust op de eeuwenoude schat aan ervaringen van de traditionele Chinese geneeskunde. De principes van deze voedingsleer, die geen strenge verboden kent, worden in China tot op vandaag onveranderd toegepast in de keukens van gezinnen, restaurants en ziekenhuizen. Zij zijn baanbrekend, omdat zij de energetische werking van voedingsmiddelen op de voorgrond plaatsen en laten zien hoe wij met behulp van deze voedingsleer onze lichamelijke en geestelijke activiteiten, onze gevoelens en ons gedrag in de samenleving kunnen beïnvloeden.

Wat Barbara Temelie aan informatie en aanwijzingen geeft, is geen nieuw gezondheidsdieet, vol van ge- en verboden en uitwijdingen over mineralen, vitaminen e.d., maar een uit de ervaring geboren holistisch voedingssysteem dat weinig tijd vraagt, culinair zeer aantrekkelijk is – copieuze maaltijden van tijd tot tijd niet schuwt – maar dat nooit tot oververzadiging of overgewicht leidt.
Dit volledig aan de westerse lezer en zijn keuken aangepaste boek bewijst eens te meer dat gezondheid, prestatievermogen, een kwalitatief rijk leven en harmonieuze relaties gen toeval zijn, maar vooral het resultaat van verstandige voedings- en leefgewoonten.

Voeding volgens de Vijf Elementen is niet alleen voor leken leerzaam, maar tevens voor allen die diëtistisch en therapeutisch werkzaam zijn.


Chinese geneeskunde: Het begrip Qi in de klassieke teksten

Het begrijpen van het qi is cruciaal voor de Chinese filosofie, kunst, geneeskunde en bewegingstherapie, maar vaak blijven we echter met heel vage noties zitten en gebruiken we de algemene term “energie” om te verklaren wat qi is. Het begrip Qi in de klassieke teksten bevat gedetailleerde beschrijvingen van de verschillende gedifferentieerde types qi, maar ook een diepgaand filosofische onderzoek en verklaring over de oorsprong en ontwikkeling van het concept qi zelf. Elisabeth Rochat de la Vallée onderzoekt de filosofische teksten zoals de Zuozhuan, Zhuangzi, Huainanzi en Mencius, evenals de medische teksten van de Neijing en Nanjing om context en diepte te verschaffen aan ons begrip van deze altijd aanwezige maar moeilijk begrijpbare activiteit van het leven.

“Qi is een uitdrukking van de natuurlijke orde van het leven.”

Elisabath Rochat de la Vallée is een internationale spreekster en een erkend specialiste van Klassieke Teksten, zowel medische, confucianistische, taoistische, … Dankzij een hartgrondig onderzoek van deze traditionele teksten, slaagt zij erin om de essentiële en vitale begrippen te extraherenen, vooral, om die mee te delen aan iedereen die erover gepassioneerd is.


De vijf elementen

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in ‘De vijf elementen’ zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

Met De vijf elementen van Jean Haner ontdek je met behulp van de spirituele Chinese geneeskunde jouw eigen unieke persoonlijkheidstype. Welk element domineert je persoonlijkheid: ben je meer een Water-, Hout-, Vuur-, Metaal-, of Aardetype? Aan de hand van een uitgebreide test kom je hier achter.

Vervolgens laat Jean Haner je zien hoe je gebruik maakt van de wijsheid van je lichaam om het in optimale gezondheid en balans te brengen. Want je lichaam weet namelijk precies wat het moet doen om de energiebalans te herstellen! Iets eenvoudigs als ‘maak iedere dag een wandeling in de natuur, draag meer groen en ga op tijd naar bed’ zorgt ervoor dat een Houttype op een heel nieuw spoor gezet wordt.

Dit praktische boek geeft inzichten die je op zielsniveau leert integreren. Daardoor hebben de kleine veranderingen een grote impact op de rest van de leven.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *