De top 7 van beste boeken over duikboten / onderzeeërs 2023

De ontwikkeling van onderzeeërs heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. De eerste onderzeeër werd in 1692 uitgevonden door Denis Papin en in de eeuwen daarna zijn onderzeeërs voor verschillende doeleinden gebruikt. Militaire onderzeeërs zijn bijvoorbeeld ontworpen om verborgen te blijven totdat het bevel tot aanval komt, waardoor ze moeilijk te detecteren zijn .

De Nederlanders behoorden tot de eersten landen die onderzeeërs voor militaire doeleinden gebruikten, en de technologie is sindsdien overgenomen door landen over de hele wereld. Tegenwoordig worden onderzeeërs niet alleen voor militaire doeleinden gebruikt, maar ook voor wetenschappelijke verkenning en onderzoek.

Op deze pagina vind je de 7 beste boeken over duikboten / onderzeeërs. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestelen.

BoekenBoeken

Geillustreerde Duikboten encyclopedie

Duikboten kunnen wat geen enkel ander schip kan: onderwater varen. Aan het eind van de zestiende eeuw werden de eerste prototypes voor een duikboot al getest. In 1776 werden ze voor het eerst in gebruik genomen. Maar pas vanaf 1880 kwam het type schip echt tot wasdom met de komst van effectieve motoren.

Onderzeeërs werden voor het eerst op grote schaal gebruikt in de Eerste Wereldoorlog. Ook in de Tweede Wereldoorlog speelden ze een belangrijke rol. Tegenwoordig worden ze door alle grote marinelanden gebruikt, met name door de Amerikaanse, Russische en Britse marine. Ook Nederland heeft een eigen onderzeeërsvloot. Daarnaast worden civiele onderzeeërs en duikboten ingezet voor wetenschappelijk zee- en zoetwateronderzoek en werkzaamheden op te grote diepte voor menselijke duikers.

Deze geïllustreerde duikbotenencyclopedie is prachtig geïllustreerd door John Batchelor. De achtergronden en specificaties van de schepen worden uiteengezet door de bekende historicus Christopher Chant. Ook zijn er tientallen postzegels en zeldzame foto’s opgenomen voor een compleet beeld van deze unieke vaartuigen en hun plaats in de geschiedenis.


Encyclopedie Van Onderzeeers

Een gids met meer dan 140 onderzeeboten gerangschikt op land, waaronder de Hollandboten, de Thetis, de Torbay, de Seraph, de Truculent, de Nautilus, de Thresher, de Seawolf, de Koersk en nog veel meer. Een beeld van ruim een eeuw onderzeeërontwikkeling, vanaf de allereerste pogingen om onder water te reizen via twee wereldoorlogen en de koude oorlog tot de ongelooflijke machines van de 21e eeuw.

Tekstkaders met specificaties bieden overzichtelijke informatie over haar land van herkomst, lengte, waterverplaatsing, snelheid, bewapening, aandrijving en bemanning van de behandelde onderzeeërs.

Met ruim 700 historische en moderne foto’s die elk type onderzeeër illustreren en artistieke impressies van geselecteerde boten in kleur. Bevat fascinerende citaten van wereldleiders en een woordenlijst die belangrijke termen en afkortingen verklaart.


Geschiedenis Van De Onderzeeboot

Nieuw en indrukwekkend standaardwerk over de geschiedenis van de onderzeeboot en zijn militaire en politieke invloed door de jaren heen, van de Franse ALAS tot het einde van de Tweede Wereldoorlog en de vervanging van de klassieke onderzeeboot door de atoomduikboot De eerste inzet van onderzeeboten in de Eerste Wereldoorlog heeft de loop van de oorlog grondig beïnvloed, en sindsdien is de onderzeeboot niet meer weg te denken uit de militaire geschiedenis.

Mensen en materialen te kunnen transporteren onder water: het is eeuwenlang een fascinerende droom geweest. Even spectaculair als de droom ooit te kunnen vliegen in de lucht of te landen op de maan. Wat bij Jules Verne begon als een groot onderwater avontuur, eindigt bij de Amerikaanse Nautilus als een militaire factor van belang. Sinds de Eerste Wereldoorlog heeft de onderzeeboot een belangrijke rol gespeeld in de militaire oorlogsvoering. In dit indrukwekkende en uniek geïllustreerde standaardwerk beschrijft Ronny Saxe de geschiedenis van de onderzeeboot en zijn militaire en politieke invloed door de jaren heen, van de allereerste ontwerpen uit de zeventiende eeuw tot de geallieerde vloten tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Onderzeeboten!

Onderzeeboten zijn onzichtbaar, ongrijpbaar, intrigerend en fascinerend. De wens om zich in een boot onder water voort te bewegen is al zo oud als de mensheid zelf.

Het boek Onderzeeboten! laat zien hoe de onderzeeboot zich van een primitief vaartuig ontwikkelt tot een geducht en geavanceerd aanvalswapen. In 325 voor Christus laat Alexander de Grote zich enkele ogenblikken in een glazen ton onder water zakken om naar een walvis te kijken. Uitvindingen en prototypes van onder anderen Leonardo da Vinci, Cornelis Drebbel en John Philip Holland volgen daarna. Allen met één en dezelfde wens: het bedenken of produceren van de perfecte onderzeeboot.

Onderzeeboten! wordt uitgegeven ter gelegenheid van 100 jaar Nederlandse onderzeeboten. Op 21 december 1906 liep de eerste Nederlandse onderzeeboot Luctor et Emergo (O1) van stapel. Anno 2006 leveren Nederlandse onderzeeboten, vaak in het geheim, nog steeds een waardevolle bijdrage aan militaire missies.
Dit boek maakt die ‘onzichtbare’ bijdrage zichtbaar.


In het diepste geheim

Het enige boek over geheime spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten. Lees hoe Nederlandse boten Russische schepen van dichtbij naderden zonder ontdekt te worden. 16 missies worden beschreven.

Meer dan 10.000 exemplaren verkocht
In het diepste geheim is het eerste boek over spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten tijdens de Koude Oorlog. De beschreven operaties zijn niet vrijgegeven, zij zijn formeel nog steeds geheim. Informatie over deze operaties is echter, per ongeluk, openbaar geworden via scheepsjournalen die in het Nationaal Archief liggen. Onafhankelijk marinejournalist Jaime Karremann ontdekte dit. Karremann digitaliseerde 50.000 pagina’s van de scheepsjournalen en interviewde tientallen oud-onderzeebootmannen.

In het boek worden zestien geheime operaties beschreven van de zes Nederlandse onderzeeboten die in het geheim inlichtingen over de marine van de Sovjet-Unie verzamelden. Slechts een handjevol mensen buiten de Koninklijke Marine was van deze operaties, die niet onder de NAVO vielen, op de hoogte.

Aan de hand van spannende verhalen wordt de lezer meegenomen in het leven onder water. De lezer ervaart hoe de Nederlandse onderzeeboten van de ijskoude Noordelijke IJszee tot in het ondiepe zeegebied bij Egypte onopgemerkt Russische schepen achtervolgden, fotografeerden, afluisterden en soms tot op een meter naderden.

In het diepste geheim gaat over mensen, boten en vooral over heel veel nooit eerder openbaar gemaakte onderzeese avonturen. Het boek leest als een thriller, de beschreven spanning, angst, mislukkingen en successen, zijn echt.

Het boek werd erg goed ontvangen in binnen- en buitenland. Onder andere het NOS Achtuurjournaal, het AD, Radio 1, Hart van Nederland en tal van andere media besteedden aandacht aan de publicatie. Van het boek zijn ruim 10.000 exemplaren verkocht. In 2018 verscheen de Engelstalige versie In deepest secrecy en ‘fictie-vervolg’ Orka.


De Geschiedenis Van Onderzeeërs

Ontdek…

 • Dat de Turtle de eerste onderzeeër was die een ander schip aanviel, in de haven van New York.
 • Dat de stoom aangedreven onderzeeër werd uitgevonden door een Engelse geestelijke.
 • Hoe de U-boot van invloed was op de gevechtstactieken op zee en er bijna voor zorgde dat Duitsland de Eerste Wereldoorlog won.
 • De moed die nodig is om te vechten vanaf een menselijke torpedo.
 • Hoe je kunt ontsnappen uit een zinkende onderzeeër.
 • Spionage en speciale strijdmachten.
 • Hoe een onderzeeër werkt, aanvalt en verdedigt, de buitengewone moed van de bemanning, en nog veel meer…
 • Maak een reis door de geschiedenis van de onderzeeër, van de eerste pioniers tot aan de moderne kernvloten van nu.
 • De eerste duikboten
 • De Wereldoorlogen
 • Hoe een onderzeeboot werkt
 • De Wrede Zee
 • Minionderzeeboten
 • Het atoomtijdperk

Monografie Nederlandse onderzeeboten Deel 1C

Boek Monografie Nederlandse Onderzeeboten Deel 1c geschreven door Gerard Horneman uitgegeven door Aspekt B.V. Uitgeverij Geschiedenis algemeen


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *