|

De top 10 van de beste boeken over emigreren 2023

In 2022 emigreerden er 11.136 mensen met een Nederlandse achtergrond en 5.897 personen met een tweede generatie migratieachtergrond uit Nederland. Mensen met een migratieachtergrond vertrokken meestal naar hun geboorteland. Nederlanders kozen het meest voor de landen België, Duitsland en Spanje.

Emigreren hoeft op zich niet moeilijk te zijn, maar je moet wel rekening houden met verschillende zaken. De boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina, hebben alles voor je in kaart gebracht waar je rekening mee moet houden en welke zaken er geregeld moeten worden.

De boeken zijn ondanks hetzelfde doel en onderwerp toch heel divers. Van algemene emigratie boeken tot boeken voor het emigreren naar een speciaal land. Om je een goed beeld te geven van de top 10 van beste boeken over het emigreren, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link van Bol.com geeft veel extra informatie over het emigreren, waaronder de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Succesvol emigreren

Jaarlijks vertrekken duizenden Nederlanders om een nieuw bestaan op te bouwen in een ander land. Een nog veel grotere groep loopt rond met min of meer dezelfde plannen. Speciaal voor hen is dit handboek geschreven waarin op een heldere manier wordt uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij een emigratie.

Auteur en emigratiespecialist Eric Jan van Dorp neemt u op een prettig lezende wijze stap voor stap mee in alle facetten van een eventuele emigratie. Na een eerste inleiding over emigratie in het verleden, wordt u als lezer uitgedaagd om na te denken over de daadwerkelijke reden van uw emigratieplannen en onderzoekt u of uzelf en uw eventuele relatie geschikt zijn voor een verhuizing over de grens. Ook worden de verschillende (moderne) vormen van emigratie belicht, gevolgd door hoofdstukken met uitgebreide praktische uitleg over de financiële en juridische aspecten van een emigratie. Handige checklists assisteren u bij alles wat u moet gaan regelen. en waar u aan moet denken. Uiteraard gaat de auteur ook in op emigreren met kinderen.

In het tweede deel van het boek worden de 10 meest populaire emigratie-bestemmingen besproken, voorzien van veel praktische aanwijzingen en diverse handige tips. In alle hoofdstukken worden zaken verduidelijkt met voorbeelden en ervaringen van Nederlandse emigranten die reeds in het buitenland wonen. Al met al een onmisbaar hulpmiddel bij de voorbereiding van elke emigratie.


Emigreren naar Spanje

Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen elders waar te maken. Dit boek geeft u een duidelijk inzicht in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Spanje.

Emigreren is populair. Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen elders waar te maken. Een emigratie organiseer je echter niet even snel op een zondagmiddag. Er zijn duizend en een dingen waar u aan moet denken. Dit boek geeft u een duidelijk inzicht in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Spanje.

Praktische informatie over een verblijfsvergunning krijgen, werk vinden, een woning kopen en een school kiezen voor uw kinderen. Over het afhandelen van zaken met de belastingdienst,opgebouwd pensioen veilig stellen en u op de juiste manier verzekeren.

Naast een uitgebreide lijst met adressen en websites is er ook een hoofdstuk gewijd aan de emotionele kant van emigreren. Hierin wordt beschreven welke fasen veel potentiële emigranten doormaken. Afwisseling van enthousiasme en twijfel en hoe daar mee om te gaan.

Al met al een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die met de gedachte speelt om te emigreren naar Spanje.


Emigratie-handboek

Dit is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die met de gedachte speelt om te emigreren, ongeacht welk land u in gedachte heeft om heen te verhuizen. Uitgebreid komt alles aan bod wat u moet regelen bij vertrek uit Nederland. Van belastingzaken, verzekeren en pensioenen tot aan de verhuizing zelf.


VertrekNL 42/43 Emigratiespecial

VertrekNL bestaat 10 jaar en viert dit met een emigratiespecial, waarin aandacht wordt besteed aan de 17 populairste emigratielanden (van Amerika tot en met Zweden) en aan de meest relevante emigratiespecialisten. Een must voor iedereen die wil weten welk land het beste bij hem of haar past. Succesvol emigreren begint met VertrekNL!


Handboek Emigreren naar Zweden

Wil je emigreren naar Zweden? Dan komt er veel op je af. Je hebt een woning nodig en meestal ook werk. Misschien wil je een eigen zaak starten. Maar hoe regel je al het papierwerk? Hoe kom je aan een persoonsnummer? Wat komt er kijken bij het kopen van een huis? En waaraan moet je denken als je emigreert met kinderen? Hoe vermijd je de valkuilen waarin andere emigranten zijn getrapt?

Dit boek geeft een eerlijk en evenwichtig antwoord op al deze vragen, en nog veel meer. In deze herziene editie 2018 leer je hoe je aan werk kunt komen, hoe de Zweedse zorg en het onderwijs in elkaar zitten, hoeveel belasting je moet betalen, wat je moet doen om een auto of een huisdier te importeren. Landverhuizen doe je niet zomaar. Elke emigrant komt moeilijkheden tegen. Daarom is een goede voorbereiding essentieel.

Dit boek vermijdt de roze bril en wapent je tegen problemen. Of je nu Nederlander of Belg bent, jong of oud, werkend of niet werkend. Het Handboek Emigreren naar Zweden komt voort uit de populaire website emigreren-naar-zweden.com. Auteur Marc de Jong doorliep zelf het hele emigratieproces en vult praktische informatie aan met nuttige tips en interessante weetjes.


Emigreren kun je leren

Sinds enkele jaren groeit het aantal emigranten. Steeds meer Nederlanders zien een wenkend perspectief over de grens. Hoe komt dat?
Sombermannen brengen dit vertrek in verband met de onvrede in het Nederland van de eenentwintigste eeuw. Emigranten – zo luidt hun redenering – ontvluchten een verziekte samenleving. Zij maken zich tijdig uit de voeten, terwijl ons land wegzinkt in een economische, sociale en culturele crisis.

De samenstellers van Emigreren kun je leren geloven daar niets van. Er is een verschil tussen aan de borreltafel verklaren dat je voorgoed weggaat, en dat voornemen daadwerkelijk uitvoeren. Want aan emigratie ligt geen negatieve, maar een positieve instelling ten grondslag. Emigranten verlaten Nederland niet omdat zij hier zo ongelukkig zijn, maar omdat zij elders kansen voor zich-zelf zien. En dan gaat het zeker niet alleen over meer inkomen. Dat gaat net zo goed over welzijn. Emigranten kiezen juist voor geluk of een rustige omgeving met een schoon milieu – ook als ze daarvoor op het gebied van levensstandaard moeten inleveren. Emigranten zien kansen en kijken verder dan het Nederlandse wegennet lang is.

Maar emigratie vergt wel een zorgvuldige voorbereiding. Er moet een duidelijk antwoord komen op een groot aantal vragen:

  • Mag je op je gedroomde bestemming met je Nederlandse diploma’s wel je vak uitoefenen?
  • Welke kansen liggen er werkelijk over de grenzen?
  • Wat zal je moeten regelen met betrekking tot bijvoorbeeld sociale verzekeringen?
  • Hoe neem je op een verantwoorde manier afscheid van de Nederlandse fiscus?
  • Wat gebeurt er met je pensioen in het buitenland?
  • Hoe start je als emigrant een onderneming in Australi br>Waar moet je rekening mee houden als je met je kinderen emigreert?
  • Wat zijn de psychologische gevolgen van emigratie?
  • Is emigratie juist goed of slecht voor je relatie?
  • Krijg je in Spanje met minder regeltjes te maken dan in Nederland?
  • Hoe ga je om met culture shock?

Emigreren kun je leren gaat op al deze vragen in. Soms met een standaardantwoord, soms ook niet. Als het allemaal erg van je persoonlijke situatie afhangt, helpt het uitgebreide overzicht van instanties en websites in dit boek je zo effici mogelijk een specifiek antwoord te vinden. Met dit handboek heb je een betrouwbare reisgezel in handen voor ‘De tocht’ naar een nieuwe toekomst in een nieuw land.


Van Polder Tot Rockies

In het boek ¨Van polder tot Rockies¨ doet Larita Gerrissen verslag van haar emigratie samen met haar partner en hun hele hebben en houden naar het westen van Canada.

Tijdens een oriëntatiereis in 2004 hadden zij de inspirerende omgeving van de Albertan Foothills in de Rocky Mountains ontdekt. Ze besloten te emigreren. Zij vestigden zich daar in 2006 en bouwden er een nieuw leven op samen met hun dochtertje die daar werd geboren.

Larita Gerrissen vertelt over de ervaringen van haar gezin in Canada en doet in alle eerlijkheid verslag van alle ups en downs die zij op haar pad is tegengekomen. Het veelzijdige verslag is uitermate geschikt voor toekomstige emigranten of voor hen die midden in het proces van emigratie zitten. Het geeft een openhartig beeld van een leven dat door een verhuizing naar het buitenland totaal op zijn kop wordt gezet. Ook krijgt de lezer een goede indruk van Alberta, de streek waar zij zijn neergestreken.


Emigreren voor beginners

Een nieuwe start in het buitenland. Weg van het gedoe, de drukte, de sleur en de regen. Miljoenen Nederlanders dromen ervan, Henrico Prins maakt het waar. Na een reis naar Nieuw-Zeeland besluit hij met zijn gezin te verhuizen naar de andere kant van de wereld. In Emigreren voor beginners beschrijft hij hoe ze twijfelen, plannen maken, een container volstouwen en landen in de stad van hun dromen. Daar worden ze woest wakker geschud.

Emigreren voor beginners is een even vermakelijk als ontroerend boek voor doorzetters en achterblijvers, voor twijfelaars en mijmeraars, en voor iedereen die wil weten of het ergens anders echt beter is.

Henrico Prins (1967) schrijft voor onder meer de Volkskrant, Flow en LINDA. Ook is hij medeauteur van het veelgeprezen Handboek voor de moderne man.


Emigratiewijzer

Een leuke, maar ook spannende tijd breekt aan: je gaat emigreren. Er moet van alles geregeld worden, zowel in Nederland als in je nieuwe thuisland: een internationale verhuizing, het vinden van een woning in het buitenland, misschien het zoeken van een nieuwe school voor je kinderen of de verhuizing van huisdieren, een visum en/of verblijfsvergunning, het afsluiten van verzekeringen, enzovoort.

Deze handzame Emigratiewijzer biedt je daarbij houvast. Experts en ervaren emigranten geven nuttige tips en informatie uit de praktijk. In twaalf hoofdstukken komen alle aspecten die horen bij een emigratie overzichtelijk aan bod: Financiële zaken, Gezondheidszorg, Heimwee, Onderwijs, Visa, Belastingzaken, Taal en cultuur, Verhuizen, Werken en ondernemen, Wonen, Praktische zaken en Overzicht specialisten. Tweede geactualiseerde druk met strips van Dick Matena en illustraties Andrea Kruis.


Emigreren is niet eng

Een naderend empty nest-gevoel deed Liesbet den Daas besluiten om na te denken over haar toekomst. Ze woonde al dertien jaar met man Theo en hun drie zonen in hetzelfde huis, waarvan ze één van de kamers verhuurde als Bed & Breakfast.

Wanneer ze op een dag voorstelt om de B&B samen uit te breiden in het buitenland blijkt ook Theo daar helemaal klaar voor te zijn. Het hek is van de dam en eerder dan verwacht vindt het stel een droomplek in de Lot.

Na twee jaar van voorbereiden, verhuizen, plannen en afwachten vertrekken ze op 11 maart 2020 naar hun nieuwe plekje onder de zon. Vijf dagen later kondigt de Franse president Macron aan dat het land in lockdown gaat. Niet de meest gewenste start voor een nieuw leven, maar het stel gaat niet bij de pakken neer zitten. In Emigreren is niet eng, vertelt Liesbet verhalenderwijs over hun avontuur.

Emigreren is niet eng is een must-read voor alle Francofielen en mensen met een (stille) wens om in Frankrijk te gaan wonen.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *