|

De top 5 van de beste boeken over het Vaticaan 2024

De Staat Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied van het Vaticaan wordt geheel omsloten door de stad Rome, hierdoor is het een enclave binnen Italië. De Staatshoofd van Vaticaanstad is de paus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch Paleis.

Het Vaticaan staat sinds 1984 op de Werelderfgoederenlijst van Unesco en wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht.

Meer informatie over het Vaticaan vind je in de 5 boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Een Kleine Encyclopedie Van Het Vaticaan

Alles over het reilen en zeilen in het Vaticaan op een geestige, diepgaande en kritische manier verwoord. Over het lievelingsgerecht van de paus, zijn persoonlijke kleermaker, het ritueel van de grondkus, de voetbalploeg van het Vaticaan, de pauselijke archieven en andere wetenswaardigheden. Tom Zwaenepoel gaat hierbij zoveel mogelijk in op de ‘menselijke kanten’ van het Vaticaan en het pausdom. De vele anekdotes zijn echter ook het vertrekpunt voor enkele interessante historische verdiepingen.


Vaticaan

Het Vaticaan is een moreel, artistiek en cultureel erfgoed dat respect verdient als een schat voor de hele mensheid. Conventie van Den Haag, 1954

HET VATICAAN EEN UNIEK VISUEEL PORTRET VAN EEN VAN DE GROOTSTE RELIGIEUZE
EN ARTISTIEKE CENTRA TER WERELD.

Het Vaticaan is met zijn bevolking van ongeveer 800 mensen ’s werelds kleinste soevereine staat,
maar is ook het zenuwcentrum van de Katholieke Kerk en de residentie van de paus. De invloed van het Vaticaan op de wereld staat in schrille verhouding tot de minuscule omvang van het grond gebied.

Ga mee op een rondleiding langs de kleurrijkste en spectaculairste evenementen van het Vaticaanse jaar: van de advent tot Kerstmis. Volg het veelbewogen verhaal van het pausdom vanaf het martelaarschap van Petrus via de glorieuze artistieke hoogtepunten van de renaissance tot de spirituele boodschappen en morele uitdagingen van de moderne pausen. Geniet van de indrukwekkende architectuur van het Vaticaan, van de ontzagwekkende Sint-Pieter en de Sixtijnse Kapel tot de tuinen, kunstgalerijen, historische kerken en imposante pauselijke residenties.

Ontdek wat er zich afspeelt binnen de muren: wie er wonen in het Vaticaan, hoe het bestuurd wordt, en wat er schuilgaat achter de rituelen en alle pracht en praal. Unieke, rijk geïllustreerde interviews met de mannen en vrouwen die hun werkdagen in het Vaticaan doorbrengen, onthullen het verborgen gezicht van de stad.

Ervaar een unieke inkijk in de Pauselijke Schatkamer, de plaats waar de fabelachtige liturgische schatten zijn opgeslagen die in de loop der eeuwen zijn verzameld.

Het Vaticaan biedt een bevoorrechte kijk op de unieke geschiedenis, traditionele rituelen en ceremonies, onbetaalbare schatten en spectaculaire architectuur van de Heilige Stoel.


Vaticaan In Een Notendop

(Bijna) Alles wat je altijd wilde weten

Uitspraken van de paus halen nog altijd de voorpagina’s van de kranten. Tegelijk is Vaticaanstad, het onbetwiste hoofdkwartier van de rooms–katholieke kerk, omgeven door een bijna mythische aura. Over de rooms-katholieke kerk en zijn organisatie doen de wildste verhalen de ronde.

Maar hoe zit het werkelijk? Waarom heeft de paus een eigen staat? Wat is de rol van de zwitserse Garde binnen het Vaticaan? Hoeveel macht hebben de bisschoppen over het bestuur? Welke invloed oefent het vaticaan uit op de media en de diplomatie? Hoe worden Vaticaan en Heilige Stoel gefinancierd? Is de paus een doelwit voor terrorisme?

Voorzien van een organigram van de Romeinse curie en een plattegrond van Vaticaanstad biedt Het Vaticaan in een notendop een complete, heldere en eigentijdse inkijk in de gesloten wereld van het Vaticaan.

Ewout Kieckens is historicus en als journalist gespecialiseerd in het Vaticaan. Hij woont in Rome en bericht voor Nederlandse media over de rooms-katholieke kerk en het Vaticaan. Hij schreef onder meer een door de critici goed ontvangen boek over paus Benedictus XVI en de werking van het Vaticaan.


De Geheime Archieven Van Het Vaticaan

Het Vaticaans Geheim Archief spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding van eenieder.
Voornamelijk door zijn onvergelijkbaar lange en boeiende geschiedenis. Vandaag de dag bevat het Archief maar liefst 84 kilometer aan documenten en het is nog steeds in aangroei. Het beslaat een ononderbroken tijdspanne van meer dan achthonderd jaar.

Daarnaast dragen de unieke locatie, de grootse documentaire schatten en de beperkte toegankelijkheid bij tot dit mysterieuze aura. Het waas van geheimzinnigheid dat deze belangrijke instelling van de Heilige Stoel van oudsher omgeeft, met haar allusie op ontoegankelijke geheimen, maar ook de reputatie die zij in die zin meekreeg in de literatuur en de media, maken een publicatie als deze des te aantrekkelijker.

Voor het eerst kreeg een uitgever toestemming om vrij rond te lopen in het Vaticaans Geheim Archief en kon deze bewonderenswaardige plek vastgelegd worden in schitterende foto’s. U legt een onvergetelijke wandeling af langs de meest bijzondere plaatsen en documenten. Van de voor academici toegankelijke leesruimtes tot de ontoegankelijke zalen, gedecoreerd met prachtige 16de en 17de-eeuwse fresco’s, en lokalen waar vele duizenden documenten bewaard worden.

Verspreid over dit boek ontdekt u een honderdtal documenten. Zij zijn geselecteerd en op nauwkeurige wijze toegelicht door specialisten van het Vaticaans Geheim Archief. Ze bieden u een blik op de rijkdom van de documenten die in dit historisch archief bewaard worden.
Een aantrekkelijk, sfeervol en uniek boek, zowel voor de gewone leek als voor de academicus!


De Stoel Van Petrus

Bart Demyttenaere De Stoel van Petrus Achter de schermen van het Vaticaan Het Vaticaan ligt regelmatig onder vuur. Terwijl in het seculiere Westen de kritiek almaar toeneemt, is de Katholieke Kerk in de rest van de wereld aan een opvallende opmars bezig. Nooit eerder in de geschiedenis waren er zoveel katholieken. Hoe machtig is het Vaticaan? Wat zijn de zwakke en sterke punten van de curie? Hoe verlopen de contacten met de islam en andere religies? En hoe groot is de invloed van de Heilige Stoel op het wereldgebeuren?

Bart Demyttenaere slaagde erin tot de top van het Vaticaan door te dringen. Hij confronteerde aartsbisschoppen, pauselijke medewerkers en curiekardinalen met lastige vragen over het kerkelijke apparaat en probeerde hun persoonlijke drijfveren te achterhalen. De auteur opende de deuren van de Vaticaanse Bibliotheek en de Geheime Archieven, sprak met de hoogstgeplaatste vrouw van deze mannenwereld, trok op met Zwitserse wachters, schoonmaakploegen, de webmaster, tuinmannen en ambassadeurs van de paus, en slaagde er uiteindelijk in paus Benedictus XVI persoonlijk te ontmoeten.

‘De Stoel van Petrus’ werpt een kritische blik op een onbekende wereld en legt de kwetsbaarheid van het kaderpersoneel van de Katholieke Kerk bloot. Bart Demyttenaere (1963) behoort in Vlaanderen tot de best gelezen auteurs en scheef onder meer over zelfdoding, het gevangeniswezen en armoede in België. ‘De Stoel van Petrus’ wordt het derde boek van zijn ‘kerktrilogie’. De twee eerste boeken uit die reeks, ‘De laatste zusters van Vlaanderen?’ (2007) en ‘Mannen van God’ (2008), werden bestsellers in Vlaanderen.


Vergelijkbare berichten