|

De top 10 van de beste boeken over Irak 2024

Irak is een land in het Midden-Oosten, begrensd door Turkije in het noorden, Iran in het oosten, Koeweit in het zuidoosten, Saoedi-Arabië in het zuiden, Jordanië in het zuidwesten en Syrië in het westen. Het land heeft een gevarieerde geografie, waarbij het uiterste noorden voornamelijk uit bergachtige gebieden bestaat, terwijl de rest van het land wordt gedomineerd door het stroomgebied van de rivieren de Eufraat en de Tigris. Het klimaat in Irak is hoofdzakelijk een woestijnklimaat, met zeer hete en droge zomers en milde tot koude winters. Dit klimaat maakt het land geschikt voor landbouw en veehouderij, waarbij de meeste neerslag in de winter valt[3].

Irak heeft een rijke historische en culturele betekenis, waarbij het gebied dat traditioneel bekend staat als Mesopotamië een van de bakermatten van de menselijke beschaving is. De regio wordt al sinds de oudheid bewoond, waarbij de Akkadisch-Soemerische cultuur een van de eerste beschavingen is die in het gebied ontstond. Het land herbergt vele historische en culturele bezienswaardigheden, zoals de stad Najaf, die van grote betekenis is voor sjiitische moslims en voor Irak als geheel. Bovendien blijft de oude stad Hatra een belangrijk symbool van de veerkracht en culturele betekenis van het historische erfgoed van Irak, ondanks aanhoudende problemen.

Irak is de laatste jaren veel in het nieuws gekomen door de oorlog en de onrust in het land. De boeken die ik op deze pagina heb geplaatst gaan ook over de oorlog, de onrust maar ook de geschiedenis en de schoonheid van het land en de mensen er achter. Kortom een zeer diverse top 10 van boeken over Irak.

De boeken op deze pagina over Irak worden uitgebreid beschreven. Naast een boekomschrijving vind je hier ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over de Irak boeken.

BoekenBoeken

Irak Een Geschiedenis

Irak was tot voor kort een van de rijkste landen van het Midden-Oosten. Het beschikte over een hoog opgeleide elite, een bloeiende landbouw en over enorme inkomsten uit olie. Toch staat het land vooral bekend om de voort-durende internationale conflicten, interne strijd en zinloze oorlogen met de buren. De recente geschiedenis van Irak is dus met geweld omgeven, en het einde is nog niet in zicht.

Helder en analytisch beschrijft Charles Tripp hoe het zo ver is gekomen. Hoe Irak onder Brits koloniaal bestuur uit enkele Osmaanse provincies is ontstaan, hoe het koninkrijk een republiek werd, hoe Saddam Husain aan de macht is gekomen en vervolgens elke oppositie de mond snoerde. En hoe hij dit zeer welvarende land in korte tijd te gronde heeft gericht en tot de paria van de wereld heeft gemaakt.

Charles Tripp is als Senior Lecturer verbonden aan de invloedrijke School of Oriental and African Studies in Londen.


Het Einde Van Irak

De Verenigde Staten vielen Irak binnen met als doel er een democratie te vestigen en het Midden-Oosten ingrijpend te veranderen. In plaats daarvan verdeelde de oorlog het land in drie delen: het pro-westerse Koerdistan in het noorden, een door Iran gedomineerd sjiitisch deel in het zuiden en een chaotisch soennitisch-Arabisch deel in het centrum. Irak raakte ten prooi aan aanslagen en opstanden en bevindt zich nu op de rand van een catastrofale burgeroorlog.

Het einde van Irak beschrijft de strategische misrekeningen van de Bush-regering bij de aanvang van de oorlog en de blunders tijdens de Amerikaanse bezetting die volgde. Onbegrip ten opzichte van de verschillen tussen etnische en religieuze groepen binnen Irak werd gevolgd door incoherent en inconsistent beleid ten aanzien van de regering van het land. De oprichting van een nieuw leger en een nieuwe politiemacht mislukte en de leiding van het land werd overgelaten aan republikeinse politieke loyalisten in plaats van ervaren professionals.

Er is geen gemakkelijke uitweg uit Irak. De Verenigde Staten moeten hun huidige strategie verlaten, zegt Galbraith. Het is zinloos je te richten op de oprichting van nationale instituten terwijl er niet één enkele Irakese staat bestaat. Als de VS niet samenwerken met sjiieten, Koerden en soennieten om de nu al semi-onafhankelijke gebieden verder te versterken, is alle inspanning vergeefs, en zal Amerika zich geconfronteerd zien met een oorlog zonder einde in omstandigheden van oncontroleerbare chaos.


NOOMI – De keuken van Irak

WINNARES ZILVEREN KOOKBOEK 2022

Uit het juryrapport: ‘Sara Shawkat is er met NOOMI in geslaagd op ronduit aanstekelijke wijze de geweldige keuken van Irak aan te prijzen. Ze neemt je mee, ze vertelt, ze deelt ervaringen, en ze is terecht trots op al het moois dat Irak heeft te bieden. […] Het is gewoon heel goed gedaan!’

Wie denkt dat-ie de Midden-Oosterse keuken heeft uitgespeeld, heeft het mis. In NOOMI laat Sara Shawkat je de wereld van de nog zo onbelichte keuken van Irak zien – misschien wel de grootste hidden gem uit de Levantijnse regio. Sara leert je de Iraakse klassiekers maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder. Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten waaronder noomi; de gedroogde limoen die volgens Sara het hart van de Iraakse keuken vormt. Verlekker je aan comforting stoofgerechten als marqat bamye; een tomatenstoof van okra, en steel de show met culinaire spektakelstukken zoals cheesy kunafe met knisperend engelenhaar. Haal de straten van Bagdad in huis met ijskoud tamarindesap of met kubbeh’t halab, krokante rijstdumplings met auberginevulling. Met dit boek zet iedereen  van kersverse foodies tot doorgewinterde Arabische wifeys – de lekkerste Iraakse gerechten op tafel.

‘Sara’s Iraakse keuken is zoals wij Irak allemáál zouden willen zien: bomvol leven bubbelend, gul, verrukkelijk en happy. Een keuken om van te houden.’ – Merijn Tol

‘Sara kwam, zag en overwon. Ineens stond ze in mijn keuken. Sexy te wezen met haar outfit on fleek, tupperware in de aanslag. Uit haar koelkastdoosjes kwamen spannende Iraakse gerechten, waar ze met haar moeder uren op gezwoegd had. Ze veroverde mijn hart met Iraakse fudge en zwoele kikkererwtenstoof met gedroogde limoen. Met dit boek sleept ze je de straten van Bagdad door, langs kibbelende tantes en boze bedelaars de keuken in. Van fruitleer en okrastoof tot schapenkopbouillon en kubbeh. Sara leert je hartstochtelijk Iraaks koken.’ – Vanja van der Leeden (Indorock)

‘In alles wat Sara maakt proef je de cultuur en neemt ze je mee in haar passie. Sara is thuis in het land van eten, overvloed en gastvrijheid, met NOOMI verovert ze onze maag en harten.’ – Esther Erwteman

‘Ze kwam met 20 bakken eten, en vertrok met m’n hart. Ik dacht dat ik hummus goor vond tot zij het maakte. Haar eten is een feest op tafel, haar persoonlijkheid groter dan de porties. Sara is een totaalbeleving die we nu gelukkig kunnen delen met dit fijne kookboek.’ – Freddy Trathlener (Lekker Fred)


Naar Irak

Michael Palin op ontdekkingsreis door Irak

In Naar Irak neemt voormalig Monty Python-ster en wereldreiziger pur sang Michael Palin ons mee op een bijzondere reis door Irak. Het is een regio die ooit aan de wieg stond van onze beschaving, maar in de recente geschiedenis werd opgeschrokken door oorlogen en bloedvergieten. Tijdens zijn reis ontdekt Palin de scherpe en vaak wrede contrasten die het land kenmerken. Het ene moment verkent hij de historische straten van Bagdad of de oude ruïnes van Babylon, het andere moment loopt hij door de door oorlog verwoeste straten van Mosul of luistert hij naar verhalen over het bloedbad van Camp Speicher.

Met zijn onmiskenbaar Britse warmte en humor voert Palin ons mee naar de vele uiteenlopende plekken die hij bezoekt en de bijzondere mensen die hij ontmoet. In combinatie met de foto’s die hij tijdens zijn reis maakte, schetst Palin een levendig portret van een complex land dat maar weinig buitenstaanders écht te zien krijgen.

Sir Michael Palin is schrijver, komiek, acteur en televisiepresentator. Hij maakte deel uit van de komediegroep Monty Python en maakte tevens verschillende reisdocumentaires. Hij schreef meerdere boeken over zijn reizen naar onder meer de Noord- en Zuidpool, de Sahara, de Himalaya en Noord-Korea. Van zijn hand verscheen ook het veelgeprezen boek Erebus. In 2019 werd Palin geridderd voor zijn verdiensten voor reizen, cultuur en geografie.


Geweld is nooit ver weg

Een persoonlijk verslag van een journalistieke reis van tien jaar door een land dat heen en weer geslingerd wordt tussen oorlog en wederopbouw. Judit Neurink vertrok tien jaar geleden naar Irak als correspondent en om een mediacentrum op te zetten. Ze maakte de wederopbouw in Iraaks-Koerdistan mee, de opmars van ISIS, de ontvoering van en moord op duizenden Jezidi’s. Ze was er getuige van dat het land uiteenviel op basis van etniciteit en religie en dat de roep om een sterke leider toenam. Tegelijkertijd begon ze van het land te houden.

Eind 2019 zag ze hoe jonge Irakezen met hun Tuk-tukrevolutie in opstand kwamen tegen de corruptie, de uitzichtloosheid en het geweld. Inmiddels vormt een hergroeperend en wraakzuchtig ISIS opnieuw een bedreiging – ook na de dood van Abu Bakr al-Baghdadi. Judit Neurink kwam voor de wederopbouw, maar was steeds vaker genoodzaakt verslag te doen van haat en geweld. Als verslaggever kon ze niet immuun blijven voor het leed, en dat leidde tot haar vertrek.

In ‘Geweld is nooit ver weg’ blikt ze terug op een bewogen decennium, en toont de lezer de culturele diversiteit, diepgewortelde conflicten en hoogte- en dieptepunten van een tumultueus land, waar een vreedzame toekomst een haast onhaalbare droom lijkt. Judit Neurink (1957) is al meer dan dertig jaar journalist. Ze schrijft onder andere voor ‘Trouw’ en internationale media. Inmiddels bericht ze over Irak vanuit Athene. Ze schreef acht boeken, waaronder ‘De Joodse bruid’, ‘De vrouwen van het kalifaat’ en ‘Vrouwen overleven ISIS’.


Mijn Leven Met Saddam En Mijn Vlucht Uit Irak

Het dramatische verhaal van een veelbewogen leven in de schaduw van de gevreesde dictator

De van oorsprong Griekse Parisoula Lampsos groeide op in Irak, in de periode dat het land door de olie zeer welvarend was en voordat Saddam Hussein aan de macht kwam.
Op haar zestiende ontmoette ze Saddam tijdens een dineetje bij de buren. Vanaf die gedenkwaardige avond beschouwde hij haar als zijn bezit; ze kon zich niet meer aan zijn macht onttrekken. Toen ze met een jeugdvriend trouwde en kinderen kreeg, liet hij na enkele jaren dat huwelijk ontbinden. Hij verbande haar echtgenoot en nam diens bezittingen in beslag.

In Mijn leven met Saddam beschrijft Parisoula Lampsos haar relatie met Saddam Hussein en de enorme angst en spanningen waarmee zij zoveel jaren leefde. Ze wist haar kinderen het land uit te krijgen, maar het zou nog jaren duren voordat ze ook zelf kon ontsnappen. Als ze bleef, zou ze worden vermoord – het lot dat al Saddams voormalige minnaressen trof. Haar vlucht door de bergen werd een bloedstollend avontuur.


Missie in Al Muthanna

Missie in Al Muthanna
De Nederlandse krijgsmacht in Irak 2003-2005
Thijs Brocades Zaalberg, Arthur ten Cate

Vijf jaar geleden eindigde de Stabilisation Force in Iraq (SFIR), een voor Nederland unieke militaire operatie. Missie in Al Muthanna blikt terug op deze gedenkwaardige inzet.
De uitzending van Nederlandse militairen naar de provincie Al Muthanna in Zuid-Irak begon in 2003 in het kader van de bezetting van Irak door een geallieerde militaire coalitie. SFIR was een twintig maanden durende, complexe stabilisatieoperatie, waarin de Nederlandse krijgsmacht onder andere voor het eerst sinds koloniale tijden weer in gevecht kwam met guerrillastrijders.

Al Muthanna was tevens de geboortegrond van de term Dutch approach, een typisch Nederlandse aanpak van crisisbeheersingsoperaties. Op het al dan niet bestaan van dit fenomeen gaat Missie in Al Muthanna uitvoerig in, net als op de problematiek van SFIR als operatie tussen vredeshandhaving en bezetting. Bovenal biedt dit boek een treffende karakterschets van een atypische militaire operatie, uitgevoerd in het kielzog van een invasie die wereldwijd altijd omstreden is gebleven.

Over de auteur(s):
Thijs Brocades Zaalberg en Arthur ten Cate zijn respectievelijk wetenschappelijk medewerker en senior wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag.


De Joodse bruid – Het verdwenen verleden van Irak

Bijna drieduizend jaar lang woonden er Joden in Irak, totdat ze in de jaren vijftig van de vorige eeuw binnen een paar jaar vrijwel allemaal vertrokken. Dat gegeven is de basis voor De Joodse bruid, een roman over twee jonge Joodse vrouwen in Iraaks Koerdistan. Zara is student en bijna verloofd als ze een dagboek vindt, geschreven in de jaren veertig door Rahila. Die beschrijft hoe de wereld om haar heen verandert door de opkomst van het zionisme en de vestiging van de staat Israël.

Het is een verleden waarover Zara vrijwel niets weet. De politieke onrust van de jaren veertig lijkt uit het dagboek over te slaan naar Zara’s eigen leven als inwoners van Iraaks Koerdistan in opstand komen tegen hun regering. Als haar eigen banden zichtbaar worden met het verdwenen Joodse verleden, komt Zara’s leven in een stroomversnelling. In ‘De Joodse bruid’ zijn waargebeurde verhalen vermengd met fictie. Zara en Rahila zijn fictief, maar leven in een wereld die de werkelijkheid dicht benadert.

Journalist en schrijfster Judit Neurink heeft in ‘De Joodse bruid’ een vergeten deel van het Iraakse verleden verwerkt: het aandeel van Joden in de geschiedenis van het land en hun massale vertrek vanwege discriminatie en vervolging.

Judit Neurink (1957) is al bijna dertig jaar journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en De Standaard. Sinds 2008 woont ze grotendeels in Iraaks Koerdistan, waar ze het Independent Media Centre in Kurdistan opzette. In 2009 verscheen haar debuutroman De bange stad over drie gezinnen in een door sektarisme en politiek geweld geteisterd Bagdad. Twee jaar later verscheen van haar hand Mijn Iraakse familie.


De Hemel Leek Nabij – Roman Over Irak

Levendige ontwikkelingsroman die de rijkdom en de schoonheid van de Irakese cultuur laat zien.’ — Booklist

De dochter van een Irakese vader en een Engelse moeder groeit op op het geïsoleerde Irakese platteland. Haar vader brengt haar groot volgens zijn islamitische geloof, terwijl haar moeder haar aanmoedigt westerse gebruiken en gewoontes aan te leren. Heen en weer geslingerd tussen haar ouders, verlangt ze naar een plek waar ze thuis hoort. Even lijkt de westerse school voor dans en muziek troost te bieden, maar niet lang nadat haar familie naar Bagdad is verhuisd, breekt de oorlog met Iran uit. Haar wereld valt uit elkaar, en ze wordt gedwongen met haar zieke moeder naar Engeland te verhuizen, waar haar wederom grote confrontaties wachten: haar nieuwe thuisland raakt in oorlog met het land van haar vader en van haar jeugd.


Oorlog tegen Irak

De definitieve ontmaskering van de argumenten voor een aanval op Irak. Een waarschuwing voor meer terroristische aanslagen, vele doden en een destabilisatie in het Midden-Oosten. Saddams chemische, biologische en nucleaire wapenprogramma is effectief vernietigd, menen de VN-wapeninspecteurs die tot 1998 in Irak verbleven. Waarom dan toch een aanval, zoals door Amerika en Engeland gepropageerd?

Scott Ritter en William Rivers Pitt onderzochten de argumenten van Bush en Blair. Hun conclusies:

  • Er bestaan geen banden tussen Saddam Hoessein en Osama bin Laden.
  • Een plotselinge machtswisseling in Irak is absurd en zal niet tot democratie leiden.
  • Amerikaanse en Britse grondtroepen zullen in Irak in grote moeilijkheden komen.

De auteurs pleiten sterk voor een VN-resolutie die een adequate wapeninspectie mogelijk zal maken. Scott Ritter was een VN-wapeninspecteur in Irak. Hij is een ex-marinier, Golfoorlog-veteraan, Republikein, stemde op Bush, maar is een fel tegenstander van de dreigende oorlog. William Rivers Pitt is een Democraat, Midden-Oostenexpert en activist.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *