|

De top 5 van de beste boeken over boksen 2024

Boksen is een sport die al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt. De elegantie, de kracht en de pure menselijke vastberadenheid die deze sport belichaamt, hebben schrijvers door de jaren heen geïnspireerd om verhalen te vertellen over boksers en hun levens. Of je nu een boksfanaat bent die op zoek is naar wat diepgaande literatuur over de sport, of gewoon geïnteresseerd bent in verhalen over doorzettingsvermogen en overwinning, er zijn tal van boeken over boksen die je zullen boeien.

Op deze pagina vind je enkele van de beste boeken over boksen. Van biografieën van legendarische boksers tot non-fictie verhalen over de sport. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

SportSport

Levenslang in de ring

Kickboksscheidsrechter Joop Ubeda leidde dertig jaar lang de bikkelharde partijen van Badr Hari, Rico Verhoeven, Semmy Schilt, Remy Bonjasky en alle andere grote vechters in de kickbokswereld. Van Dubai tot Tokio en van Moskou tot Milaan. Dit is zijn verhaal.

Joop Ubeda groeide op in een rauwe volkswijk en vond zijn plek in de boven- én onderwereld. Hij was portier bij discotheken, casino’s en bordelen, deed incasso’s in Nederland, België en Spanje en zat meerdere malen vast in de zwaarst beveiligde gevangenissen in Nederland voor inbraken en geweldpleging. In Levenslang in de ring is Joop Ubeda, licht ontvlambaar en een vat vol tegenstrijdigheden, recht voor z’n raap en praat hij vrijuit, zoals altijd.

‘Joop heeft mij ook wel eens een rode kaart gegeven. Kon ik zijn kop wel van zijn romp af slaan.’ – Badr Hari


Big Mike

Met medewerking van Joeri Mes, Melvin Manhoef, Murthel Groenhart en Badr Hari. Voor het eerst het ware verhaal over de hardheid, de opoffering, de glorie en het verdriet achter de schermen van de kickbokswereld.

Big Mike is het levensverhaal van een Amsterdamse volksjongen die zijn dromen en ambities waarmaakt zonder zijn afkomst te verloochenen. Mike Passenier groeit op in Amsterdam Betondorp. Als puber zoekt hij de grenzen op, maar hij blijft altijd net aan de goede kant van de wet. Al sinds zijn eerste kickboksgala is de jonge Mike verkocht aan de ringsport. Hij wil niet zelf de ring in, maar besluit dat zijn toekomst in het trainen ligt.

Binnen tien jaar werkt Mike Passenier zich op van een onbekende trainer tot de godfather van het Nederlandse en het internationale kickboksen. Met zijn eerste pupil Joeri Mes stoot Mike door tot de top van het middengewicht kickboksen. Met Melvin Manhoef, Murthel Groenhart en Badr Hari verovert hij de wereld. Zijn roem als trainer brengt hem naar de Verenigde Staten, Japan en Rusland.

Naast de glorie in de ring zijn er ook tegenslagen. Mike’s eerste sportschool brandt tot de grond toe af. Er vloeien tranen als freefighter Hans Nijman, een van zijn beste vrienden, wordt geliquideerd. Ook zijn er spanningen. Want naast atleten vragen ook onderwereldfiguren Mike om privé-trainingen, waaronder Willem Holleeder en Gwenette Martha. Als hij niet te vinden is in zijn sportschool staat Mike de talloze vechters uit zijn stal bij. Overal waar hij komt ter wereld gaat de loper voor Mike uit en wordt hij geroemd om de hoeveelheid kampioenen die hij aflevert. De ring is zijn leven.


Boksen en trainen met gewichten

Boksen en krachttraining. Een handboek voor trainer, coach en bokser is een boek van Yz van der Weerd.


Muhammad Ali

homas Hauser, auteur van de alom geprezen biografie Muhammad Ali. His Life and Times, schreef deze meeslepende terugblik op het leven van Muhammad Ali. Op basis van eigen inzichten, gesprekken met mensen die Ali van nabij kenden en andere tijdgenoten, en tientallen jaren verslaggeving vanuit het hart van de bokssport, schetst Hauser een kleurrijk en scherp beeld van Ali binnen en buiten de boksring. In Muhammad Ali. Zijn leven, zijn strijd ontdoet Thomas Hauser de persoon Muhammad Ali van alle vertekende beeldvorming en laat hij zien wie Ali in werkelijkheid was. Het is het levensverhaal van een bokser die wereldwijd als inspirerend icoon wordt gezien.

De pers over Muhammad Ali. His Life and Times:
‘Een monumentaal verhaal over het leven van Muhammad Ali.’ The Guardian
‘Een fantastisch boek over een leven dat voor iedereen interessant is.’ The Boston Globe
‘De biografie van een bokser die sport op een ander niveau heeft gebracht.’ The New York Times Book Review


Spreken is zilver, boksen is goud

Vechtsport is booming en hard op weg de harten van Nederland te veroveren. Steeds meer mensen ervaren de veranderkracht van vechtsport. Boksen is niet alleen een uitdagende work-out, maar ook een bewezen, effectieve behandelmethode. Als trainers, coaches en therapeuten vechtsport inzetten als interventie, behalen zij betere resultaten. Verbaal sterke mensen kunnen zich nog wel eens achter hun woorden verschuilen, maar het lichaam liegt niet: door boksen te gebruiken als interventie komen moeilijk bespreekbare zaken veel eerder naar boven. De manier waarop iemand bokst, zegt veel over hoe hij functioneert: is hij angstig, afwachtend, aanvallend of juist te dominant?

Een meesterwerk op het gebied van vechtsport als leerinterventie ontbrak helaas. Tot nu. In Spreken is zilver, boksen is goud vertaalt Berend Oosterhuis, directeur van Bokscoaching, zijn jarenlange ervaring als bokser, trainer en coach naar een praktische methode, die handvatten en heldere kaders geeft om de vechtsport verantwoord in te zetten in coachings- en trainingstrajecten.

  • Een prachtige combinatie van toegankelijke theorie en praktijk die inspireert en concreet maakt.
  • Tien jaar ervaring van de marktleider in Nederland verpakt in een handzaam boek.

SportSport

Vergelijkbare berichten